Какво е зоната? 
Понеделник 07 Ноември 2011
Vivi J. in Зоната, Зоната
Всеки път, когато отворите уста, за да се храните, вие кандидатствате за получаване на пропуск към Зоната. За да го получите обаче, трябва да се отнасяте към храната като към лекарство. Трябва да консумирате храната контролирано и в подходящите пропорции.

                                                                                                                        Зоната, Бари Сиърс

Какво е зонатаЗоната не е диета в типичния смисъл на думата. Думата диета обикновено предполага краткотраен период на лишения, и след това завръщане към старите хранителни навици.
Зоната е програма за цял живот. Основното в този режим не е загубата на тегло. Тя е режим, в който храната се употребява като лекарство за контрол над инсулина, и чрез това подобрява производството на „добри” айказаноиди, които помагат за поддържането на потока от информация във вашия биологически Интернет. Загубата на мазнини е просто приятен страничен ефект от подобрения контрол над инсулина. Трето, Зоната не е високопротеинова диета защото осигурява адекватни (не и в излишества) протеини в контролирани количества през деня, за да поддържа крехката телесна маса.

Важното е да постоянствате при всяко хранене. Хормоналното ви състояние е толкова добро, колкото вашето последно хранене. И хормоналното ви състояние е толкова добро, колкото вашето следващо хранене. Ако вашето последно хранене не е успяло да забави процеса на стареене, то тогава го е ускорило. Всичко, което трябва да правите, е да сте последователни. И това е така когато приемате и което и да е лекарство.

Принципите на Зоната са следните. Първото правило е да консумирате нискомаслен протеин на всяко основно хранене и закуска. Максималното количество протеин, което консумирате на всяко хранене, не трябва да бъде по-голямо от дланта на ръката ви. Разделете чинията си на три равни сектора. Обемът на протеините, които ще изядете, поместете в един от тези сектори. В останалите два сектора поместете нискогликемични зеленчуци, и винаги хапвайте плод за десерт. Добавете малко количество мононенаситени мазнини като зехтин, бадеми или авокадо, и с това хранене се вмествате в Зоната.

Хранете се по този начин всеки път. Закуските се съставят по същия начин, но по обем са една трета от едно основно зоново хранене. Типичният зонов ден представлява три основни зонови хранения и две зонови закуски, като оставяте да изминат не повече от пет часа между основните хранения или два до три часа след зонова закуска. Забележете, че можете да се храните според зоната и без броене на калории или грамове, а просто като преценявате на око баланса на храната във вашата чиния, за да съставите порция, която ще се отрази добре на хормоналния ви баланс.

The Anti-Aging Zone, Бари Сиърс

Article originally appeared on Диета Зоната (http://bg-zonata.com/).
See website for complete article licensing information.