Странични ефекти на рибеното масло
Вторник 12 Юни 2012
Vivi J. in Рибено масло, Рибено масло, Странични ефекти

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат благотворно влияние върху сърдечно-съдовата и мозъчната дейност, спомагат за здравословно отслабване и развитието на мускулатурата, понижават нивото на триглицеридите, кръвното налягане, намаляват риска от сърдечни болести, атеросклероза и тромбози. Също намаляват възпалението, подобряват функцията на имунната система, имат и противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчение на болката и схващането при ревматоиден артрит.

Омега-3 киселините в рибеното масло имат много ползи, затова е препоръчително да се приемат добавки с рибено масло, за да имаме здраво тяло и да водим максимално здравословен начин на живот. 

Според Бари Сиърс единственият страничен ефект от приема на високо пречистено рибено масло е това, че ставате по-умни. Според други източници, въпреки че добавките с рибено масло допринасят за доброто здраве, те не винаги се толерират добре.

Страничните ефекти на рибеното масло (Омега-3 мастните киселини) са малко. Те обикновено се наблюдават след продължително приемане на високи дози. Според Американската комисия по контрол над храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) приемането до 3 грама Омега-3 мастни кисели на ден от риба се смята за безопасно. Бари Сиърс препоръчва доза от 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден за хора в нормално здравословно състояние, 5 грама за оптимално здраве на сърдечно-съдовата система, и 10 грама за лечение на възпалителни процеси. Прочетете още в статията Рибено масло.

Диабетиците, хора с риск от кървене, хора с високи нива на LDL (т.нар. лош холестерол), хора с алергия към риба, малки деца, бременни жени и кърмещи майки трябва да бъдат внимателни, защото може да бъдат поставени на по-висок риск от страничните действия на рибеното масло.

Хора със застойна сърдечна недостатъчност (или всяко друго състояние, при което сърцето не получава достатъчно кръв); хора, приемащи инсулин; хора, които се натъртват лесно;  хора с проблеми като кървене, и хора, които премат препарати за разреждане на кръвта, трябва да потърсят лекарско одобрение преди да започнат приема на добавки с Омега-3 (рибено масло).

 

go up

Страничните ефекти на рибеното масло включват:

 

go up

Как да изберем рибено масло

go up

 

Източници:
http://healthmad.com/health/the-side-effects-of-fish-oil-capsules/, http://www.myomancy.com/2007/03/fish_oil_side_e/,
http://vitamins.lovetoknow.com/Side_Effects_of_Fish_Oil, http://www.energyfirst.com/site/files/essential-fats/Fish-Oil-Side-Effects.htm,
http://www.zonediet.com/forums/, http://www.cbn.com/700club/guests/bios/barry_sears_091504.aspx

 

Article originally appeared on Диета Зоната (http://bg-zonata.com/).
See website for complete article licensing information.