iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

« Зоната в действие | Main | Коя марка рибено масло? »
Вторник
VI122012

Странични ефекти на рибеното масло

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат благотворно влияние върху сърдечно-съдовата и мозъчната дейност, спомагат за здравословно отслабване и развитието на мускулатурата, понижават нивото на триглицеридите, кръвното налягане, намаляват риска от сърдечни болести, атеросклероза и тромбози. Също намаляват възпалението, подобряват функцията на имунната система, имат и противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчение на болката и схващането при ревматоиден артрит.

Омега-3 киселините в рибеното масло имат много ползи, затова е препоръчително да се приемат добавки с рибено масло, за да имаме здраво тяло и да водим максимално здравословен начин на живот. 

Според Бари Сиърс единственият страничен ефект от приема на високо пречистено рибено масло е това, че ставате по-умни. Според други източници, въпреки че добавките с рибено масло допринасят за доброто здраве, те не винаги се толерират добре.

Страничните ефекти на рибеното масло (Омега-3 мастните киселини) са малко. Те обикновено се наблюдават след продължително приемане на високи дози. Според Американската комисия по контрол над храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) приемането до 3 грама Омега-3 мастни кисели на ден от риба се смята за безопасно. Бари Сиърс препоръчва доза от 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден за хора в нормално здравословно състояние, 5 грама за оптимално здраве на сърдечно-съдовата система, и 10 грама за лечение на възпалителни процеси. Прочетете още в статията Рибено масло.

Диабетиците, хора с риск от кървене, хора с високи нива на LDL (т.нар. лош холестерол), хора с алергия към риба, малки деца, бременни жени и кърмещи майки трябва да бъдат внимателни, защото може да бъдат поставени на по-висок риск от страничните действия на рибеното масло.

Хора със застойна сърдечна недостатъчност (или всяко друго състояние, при което сърцето не получава достатъчно кръв); хора, приемащи инсулин; хора, които се натъртват лесно;  хора с проблеми като кървене, и хора, които премат препарати за разреждане на кръвта, трябва да потърсят лекарско одобрение преди да започнат приема на добавки с Омега-3 (рибено масло).

 

go up

Страничните ефекти на рибеното масло включват:

  • увеличен риск от кървене. Има малко доказателства за такъв риск ако не приемате много рибено масло, но ако приемате много големи дози, има увеличен риск от хеморагичен инсулт, кръв в урината и кървене от носа.
  • висок прием на токсини ако маслото не е качествено. Бебетата са най уязвими към тези токсини, затова малките деца, бременни, и кърмещи майки трябва да избягват консумацията на прекалено много риба.
  • витаминна токсичност. Маслата от черен дроб на риба съдържат високи количества витамин Д и А.
  • леко понижение на кръвното налягане. Колкото повече Омега-3 приемате, толова повече ще се понижи кръвното налягане. Затова хора, които приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане, или тези с ниско кръвно налягане трябва да бъдат внимателни.
  • леко покачване на кръвната захар на гладно при хора с диабет тип 2, въпреки че научните доказателства не показват странични ефекти с дългосрочно действие върху диабетиците при приемане на рибено масло.
  • 5-10% покачване на нивата на лошия холестерол. Изследванията показват, че нивата на лошия холестерол (LDL) се повишават при високи дози рибено масло, но все пак това е малко и незначително в сравнение с ползите от рибеното масло.
  • подуване на горните дихателни пътища. Този страничен ефект е видян при някои пациенти.
  • алергични реакции - кожни обриви, сърбеж, копривна треска, подуване, трудно дишане подуване на гърлото - обикновено при хора, алергични към риба.
  • стомашни и стомашно-чревни неразположения - диария, киселини, вкус на риба в устата, оригване, болки в стомаха и подуване, киселинен рефлукс, лошо храносмилане, гадене и разхлабен стомах, мазни изпражнения. Тези са най-често срещаните странични ефекти от Омега-3 киселините в рибеното масло (за намаляване на тези ефекти приемайте маслото с храна, започвайки с малки дози и бавно увеличавайте количеството на приемане).
  • предозиране с DHA при бебета и малки деца. Рибеното масло може да не е подходящо за тях защото мозъкът няма нужда от EPA, и опитвайки да приме DHA, приема твърде много ЕPA.
  • Витамин Е играе роля в метаболизирането на Омега киселините, така че високите дози рибено масло повишават нуждата от наличието на витамин Е в организма. За да се избегне евентуален дефицит на витамин Е, този витамин е добавен към много продукти съдържащи рибено масло. В резултат, редовната употреба на обогатени с витамин Е продукти може да доведе до повишени нива на витамин Е.
  • Според бюлетина на University of California Berkeley Wellness, рибеното масло се свързва с намален контрол върху глюкозата при диабетиците. Това може да има сериозни последствия, тъй като неконтролираните нива на глюкоза в кръвта са опасни. Диабетиците трябва да обсъдят с лекар приемането на добавки.
  • Ако имате здравни неразположения, посъветвайте се със специалист преди да започнете да приемате високи дози рибено масло, за да избегнете повишена чувствителност към евентуални странични ефекти. Иначе приемайте препоръчителното количество.
  • Приемайте рибеното масло по време на хранене, за да избегнете потенциалните стомашни странични ефекти.
  • За да избегнете неприятните стомашно-чревни ефекти поне в началото, дръжте рибеното масло в хладилника.

 

go up

Как да изберем рибено масло

  • Избирайте качествено рибено масло, получено от плътта на рибата, за да избегнете небезопасни нива на витамините А и D, каквито се съдържат в рибеното масло от черния дроб на рибата.
  • Избирайте рибено масло от високо качество, от което са премахнати токсините и има по-високи концентрации на Омега-3 в 1 mg, така че да не трябва да го вземате в големи количества. Висококачествените масла по принцип не съдържат ненужни съставки и консерванти.
  • Избирайте рибено масло с високо съдържание на EPA и DHA. Рибените масла от фармацевтичен клас съдържат най-високата концентрация на дълговерижни незаменими мастни киселини, така че ако на вашето масло пише "фармацевтичен клас", това е добър знак. Също е добре ако тези мастни киселини представляват по-голямата част от капсулите или течната доза рибено масло, затова проверявайте етикетите на добавките.
  • Съотношението EPA/DHA да бъде 40/20. Това отношение се препоръчва от терапевтите за оптимално здраве на сърцето и мозъка. Бари Сиърс също препоръчва това съотношение.
  • Рибеното масло да бъде пречистено. Най-доброто качество рибено масло е това, което е молекулярно дестилирано, за да са премахнати тежките метали и ултра-рафинирано за отстраняване на други замърсители като PCB (Polychlorinated biphenyl). Пречистените рибени масла не трябва да съдържат добавени консерванти (така че дръжте рибеното си масло в хладилника).
  • Рибеното масло трябва да е прясно. Проверявайте контейнера за дата на валидност. Ако след приемане се оригвате на рибено масло, преминете на друга марка по-високо качество рибено масло.
  • Купувайте рибено масло от авторитетна фирма, която предоставя пълна информация за съдържанието на етикета на рибеното масло. Повечето достойни за уважение фирми в тази област предлагат разнообразие от натурални хранителни добавки.

go up

 

Източници:
http://healthmad.com/health/the-side-effects-of-fish-oil-capsules/, http://www.myomancy.com/2007/03/fish_oil_side_e/,
http://vitamins.lovetoknow.com/Side_Effects_of_Fish_Oil, http://www.energyfirst.com/site/files/essential-fats/Fish-Oil-Side-Effects.htm,
http://www.zonediet.com/forums/, http://www.cbn.com/700club/guests/bios/barry_sears_091504.aspx

 

Reader Comments (7)

Постига ли се алкално-киселинно равновесие в организма при хранене в зоната?

Зоната не изключва употребата на месо, рибни продукти, мляко и готвени зеленчуци (някои - киселинни след топлинна обработка). За Зоновите вегетарианци има Соева Зона. Режимът Зоната, базиран на консумацията на 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини, води до достигането на хормоналнен баланс в тялото. Според Бари Сиърс, този баланс гарантира перфектно здраве, жизнеспособност и дълголетие. Важните два хормона, чийто баланс се достига чрез храненето 40:30:30, са инсулин и глюкагон. Когато техните нива са балансирани, тялото започва да произвежда "добри" айказаноиди, които действат против така нареченото "тихо възпаление" в тъканите на тялото и имат позитивно действие върху сърцето и много хронични заболявания. Оптималното здраве е метаболитно състояние на жизненост, в което тялото и умът функционират с най-висока ефективност.
Така казано, в Зоната не се поставя специален акцент върху алкално-киселинната среда. В Зоната е въведен "хранителния блок" като понятие за дозиране на протеините, въглехидратите и мазнините. За всяка храна е определено (или може да се определи) количеството й за един блок, и оттам тази храна се дозира в комбинации с други видове храни за постигане на общ баланс 40:30:30 в една порция.
Вярвам, че е възможно да се храните в Зоната, и едновременно с това да спазвате правилата на така наречената алкална диета. Възможно е също, ако желаете, едновременно с това да се придържате някои принципи на разделното хранене или пък да изключите млечните продукти, и пак да останете в Зоната. Тоест мисля, че Зоната може да се комбинира с друг избран режим. Зоната е гъвкав режим - когато достигнете идеалното за вас здраве и тегло, можете да ядете почти от всичко, стига да е контролирано, в определените количества, и да е балансирано по състав. Това, което най-вече трябва да се избягва, са храните с висок гликемичен индекс като бялото брашно, захарта, тестените изделия, и някои други храни, отбелязани в червено в таблицата на блоковете. Такива храни могат да се консумират в малки количества като гарнитура.

15/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

Благодаря за подробния отговор!

Имам хронични мускулни травми.Колко е максималната доза Омега 3,която мога да приемам ,за да облекча болките си?

26/09/2013 | Unregistered CommenterМирослав

Прочетох в интернет, че Омега 3 се конкурират с Омега 6 за едни и същи ензими при усвояването в организма ни. Вярно ли е това? Тогава би трябвало да гледаме да ядем по-малко Омега 6 когато приемаме омега 3 (рибено масло).

28/11/2014 | Unregistered CommenterОмега 3

Как да разберем дали рибеното масло е получено от плътта на рибата. Това пише ли го на опаковките?

А дали омега 3 предизвиква миризма в бялото течение като страничен ефект?

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>