Зоната в действие
Вторник 02 Октомври 2012
Vivi J.

В Зоната блокът е единица за измерване, използвана, за да опрости процеса на създаване на балансирани порции.

Приема се, че:
7 г протеин = 1 протеинов блок (ПБ)
9 г въглехидрати = 1 въглехидратен блок (ВБ)
1.5 г мазнини = 1 мазнинен блок (МБ)
(Приема се, че изяждаме 1.5 грама мазнини с всеки блок протеин, така че количеството мазнини, нужни за порция от 1 блок, е общо 3 грама).

За да съставите балансирани порции според Зоната, във всяка порция трябва да присъстват равен брой протеинови, въглехидратни и мазнинни блокове - например, за обяд изяждате порция от 3ПБ + 3ВБ + 3МБ - това е порция от 3 блока.

Блоковете са измислени така, че когато една порция е съставена от равен брой блокове протеини, въглехидрати и мазнини, тя съдържа 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Именно това съотношение на хранителни съставки е баланса на Зоната, който прави чудеса за линията и здравето ви.

Дневното количество блокове храна, които трябва да поемате, се определя от броя на блоковете протеин, нужни на вашето тяло в зависимост от степента ви на активност. Използвайте Калкулатора за блокове протеин, за да определите колко блока протеин са ви нужни на ден. В него трябва само да въведете стойностите на телесно тегло в килограми, и също ханш, талия и височина в сантиметри - той автоматично ще изчисли броя протеинови блокове, подходящ за вас и вашата физическа активност.

Ако на тялото ви са нужни 10ПБ на ден, това определя дневното ви меню като: 10ПБ + 10ВБ + 10МБ общо за целия ден. Комбинирането на видовете блокове по този начин, ще ви осигури балансирано дневно хранене, състоящо се от 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Общото количество от 10 блока ще разпределите за през целия ден на порции от по 2, 3 или 4 блока за всяко отделно хранене.

Таблицата по-долу съдържа примерно разпределение на дневното количество блокове в зависимост от това колко блока общо приемате на ден.

Сутрешна
закуска
Обяд Следобедна
закуска
Вечеря Късна
закуска
Общо дневни
блокове
2 2 1 2 1 8
2 3 1 2 1 9
2 2 2 2 2 10
3 3 1 3 1 11
3 3 2 3 2 13
4 4 1 4 1 14

Според личните си предпочитания бихте могли и да промените броя на блокове за отделните храрения, при условие, че общите дневни блокове се запазват непроменени. Например, ако приемате 10 блока на ден, може да имате пет хранения за деня, всяко от по 2 блока. Но бихте могли и на обяд да консумирате 3 блока, а за следобедна закуска 1 блок вместо по 2 блока на всяко от тези хранения. Може да размествате и комбинирате броя на блокове в зависимост от предпочитанията ви, стига да не надвишите десетте блока дневно.
Ако ви харесва, можете и да добавите втора сутрешна закуска, като вземете блокове от съседни хранения без да надвишавате установения общ брой блокове на ден.

Докато Калкулаторът за блокове протеин ще ви покаже колко блока на ден са подходящи за вас, Таблицата на блоковете ще ви води при приготвянето на всяко ястие така, че да е балансирано според режима на Зоната - 40-30-30.

Таблицата на блоковете съдържа основните храни, като показва в коя хранителна категория попадат - протеини, въглехидрати или мазнини - и дава съответното им количество за 1 Блок (в сурово състояние). Използвайки тази таблица, лесно можете да съставяте балансирани порции храна. Например, порция от 1 Блок съдържа 1ПБ + 1ВБ + 1МБ.

За да съставите порция от 1 Блок, изберете 1 елемент от списъка с протеини, 1 елемент от списъка с въглехидрати и 1 елемент от списъка с мазнини. Или изберете 2 елемента от всяка колонка, за да съставите порция от 2 Блока, и т.н. На практика, често порцията протеини съдържа няколко пъти количеството за 1ПБ, а порцията въглехидрати се съставя от различни видове въглехидрати.

Например, в триблоков обяд може да имате:
84 г (3 х 28 г) пилешки гърди - 3ПБ
27 г хляб - 1ВБ
120 г (1/2 х 240 г) домати - 1/2 ВБ
120 г (1/2 х 240 г) чушки - 1/2 ВБ
1 чаша ягоди - 1ВБ
1 ч.л. зехтин - 3МБ

1 блок може да се състави също и от половинките блокове на две еднородни храни.

Ако:
240 г тиквички = 1ВБ и 240 г домати = 1ВБ,
то:
120 г тиквички + 120 г домати = 1ВБ.  

Разбира се, може да използвате третини и четвъртини от блокове, и количества от блок и половина, блок и третина, блок и четвърт, стига комбинацията от всички използвани продукти да дава по равен брой блокове протеини, въглехидрати и мазнини за една порция.

За да сготвите по-голямо Зоново блюдо, използвайте продукти за по-голямо количество блокове, кратно на 2 или 3 например, и готовото ястие разделете на равни части, за да получите порции от 2, 3 или 4 блока. Така сготвеното ястие от 6 Блока ще даде 2 порции от по 3 блока, или 3 порции от по 2 блока. Блюдо от 8 блока ще даде 2 порции от по 4 блока или 4 порции от по 2 блока.

Често се получава така, че порция готвено ястие съдържа повече протеини, отколкото въглехидрати. Такива порции можете да допълвате с филийка хляб, печени зеленчуци, салата или плод за десерт до постигането на желания блоков баланс.

Зоната е гъвкав режим, позволява да го пригодите към себе си, има място за индивидуализация. Ако в процеса на приготовление на някое чудесно Зоново ястие срещнете хранителен продукт, който го няма в Таблицата на блоковете, може да изчислите блоковете в този продукт по данните на етикета му. Ако няма етикет, може да използвате уебсайта на BB Team, където да потърсите храната, която ви трябва. От стойностите, дадени обикновено за 100г продукт, ще може да изчислите колко грама продукт са 1 блок, и оттам да съставите менюто си. За да имате успех, спазвайте и препоръките за влизане в Зоната.

След като вече имате тези знания  и необходимите помагала, бихте могли веднага да започнете, за да изгубите излишното тегло и да добиете отлично здраве. Още ли сте извън Зоната?

 

Article originally appeared on Диета Зоната (http://bg-zonata.com/).
See website for complete article licensing information.