ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ


1. Как мога да знам дали съм в Зоната?

Има много признаци, по които можете да познаете дали сте в Зоната. Апетитът ви видимо ще намалее, ще усетите подобрена умствена концентрация и физическа издръжливост. Чувството на умора ще ви липсва дори в края на деня, и всъщност през целия ден ще се чувствате необикновено добре. Ако след седмица-две не усетите всички тези признаци, вероятно не сте в Зоната.

2. След колко време да очаквам резултати от Зоната?

Още първите дни ще усетите приятните промени. Първия често проявяващ се признак е учестеното уриниране, при което тялото ви се опитва да изхвърли излишните натрий и вода. Всяко подуване или оток на краката видимо ще започне да намалява, както и апетитът и желанието за нещо сладко. До две седмици няма да сте отслабнали кой знае колко, но ще забележите, че дрехите ви стават малко по-широки. Имайте предвид, че за една седмица можете да отслабнете най-много с 400-650 гр. Невъзможно е телесните мазнини да се стопяват с по голяма скорост. След близо 6 седмици, ще забележите значително подобрение в показателите на холестерола и триглицеридите.

3. Зоната високо протеинова диета ли е?

Не, защото високо протеиновите диети изискват да се консумира колкото се може повече белтъчини (протеини) и мазнини, като за сметка на това приема на въглехидрати е сериозно ограничен. Докато Зоната препоръчва да се приемат белтъчини, достатъчни да задоволят нуждите на вашето тяло. И понеже в Зоната консумацията на въглехидрати е малко по голяма от приема на протеини, това спомага за предотвратяване отделянето на биохимикали, наречени „кетонни тела" от които тялото ви няма никаква нужда.

4. Мога ли да следвам Зоната, ако съм бременна или кърмя?

Ако сте бременна или кърмите, непременно трябва се храните в Зоната, за да осигурите достатъчно количество протеини за себе си и за бебето. Бременните жени би трябвало да увеличат нивото на физическата си активност, и да добавят 3 допълнителни блока за деня към количеството блокове изчислени индивидуално, или казано с други думи, да се добавя по един допълнителен блок към трите основни хранения, сутрин, обед и вечер. Независимо от изчисленията на полагаемите блокове, бременната жена трябва да приема не по малко от 14 блока на ден. Кърмещите майки, които са следвали зоната по време на бременността с добавени 3 допълнителни блока, по време на кърмене трябва да намалят допълнителните 3 блока на блок и половина за деня. Минималните блокове за всяка кърмеща майка са 13 на ден. Ако сте бременна, непременно се консултирайте с личния си лекар, преди да предприемете каквито и да било промени в начина си на хранене.

5. Могат ли децата да следват Зоната?

Разбира се. Зоната е идеална за децата, но тъй като те все още растат, но изчисляването на нужното количество протеин е доста трудно. Препоръчва се да се дават всички видове ястия и закуски на децата, стига да са в правилното съотношение на протеин/въглехидрати/мазнини, и все пак бъдете щедри с общия брой на блоковете за деня. Като за начало в Зоната, можете постепенно да намалите газираните напитки и плодовите сокове, до напълното им премахване, и да ги заместите с нарязани плодове и парченца сирене например. Да се избягват до минимум всички храни, които съдържат частично хидрогенирано масло (особено разпространено в повечето видове фъстъчено масло).

6. Безопаснали е Зоната за диабетици?

В действителност, Зоната е била разработена с цел да помогне на хора, страдащи от диабет и сърдечно болни. Зоната е безопасна и за двата вида диабет –т ип I и тип II. Диабетицитe от тип II вероятно ще имат много по-добър контрол над кръвната захар след влизане в Зоната. Диабетиците от тип I ще имат нужда от значително намалено количество инсулин, след влизане в зоната, което налага да се работи в тясно сътрудничество с медицински специалист. Всички диабетици трябва да бъдат в близък контакт със своите лекари, когато следват различен режим нахране не от предписания им досега.

7. Какво е Зонов хранителен блок?

Системата с блокове е разработена с цел да улесни престояни в Зоната. Зоновият блок е мини-блок от всяка от трите категории храни (белтъчини, въглехидрати и мазнини) Чрез балансирането на мини-блоковете в съотношение 1:1:1, ще можете лесно да постигнете правилното съотношение на калории, 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини, без да се налагат сложни изчисления.

8. Може ли да пия кафе когато съм в Зоната?

Употребата на кофеинови напитки, като кафе и някои чайове не се препоръчва в Зоната, тъй като кофеинът може да има отрицателен ефект върху нивата на инсулина. Кофеинът също е стимулант, който води до инсулинова резистентност. Но ако все пак ви е трудно да се откажете напълно от кафето, опитайте да преминете към безкофеиново кафе или да ограничите приема до една чашка на ден.

9. Защо има благоприятни и неблагоприятни въглехидрати?

Неблагоприятните въглехидрати са наречени така, поради техния висок гликемичен индекс. Ако една храна е с висок гликемичен индекс, това означава, че по-бързо се абсорбира в кръвния поток. Нивата на инсулина ще се повишат по-бързо, и ще огладнеете по бързо след хранене с въглехидрати с висок гликемичен индекс. Можете да приемате неблагоприятни въглехидрати, но колкото повече ги ограничавате в менюто си, толкова повече увеличавате ефективността и ползата от Зоната. Ако все пак не можете напълно да се откажете от тях, консумацията на неблагоприятни въглехидрати НЕ трябва да надвишава повече от 25% при всяко хранене. Примери за най-неблагоприятни въглехидрати с висок гликемичен индекс са високо рафинираните храни като тестените изделия, белия хляб, картофите и зърнените закуски.

10. Защо трябва да гледаме на въглехидратите като на лекарство?

Човешкият организъм се нуждае от определено количество въглехидрати при всяко хранене за оптимално функциониране на мозъка, точно като антибиотик който трябва се приема в определени часове. Всеизвестно е, че прекомерната консумация на всяко лекарство води до токсични странични ефекти. Страничният ефект от предозирането на въглехидратите при всяко хранене е прекомерното производство на инсулин, като последствията могат да бъдат наистина опасни за вашето здраве.

11. Защо трябва да приемаме мазнини, за да изгаряме натрупаните мазнини в тялото?

Мононенаситените мазнини забавят навлизането на въглехидратите в кръвния поток, като по този начин се намалява производството на инсулин. Тъй като инсулинът е този който причинява натрупването на мазнини, контролът върху него е от изключителна важност. Най-добрият вид мононенаситени мазнини са зехтин, гуакамоле, бадеми, орехи и макадамия.

12. Трябва ли да ям, дори когато не съм гладен?

Да. Това е най-добрият момент да се храним, за да поддържаме хормоналното си равновесие от едно ядене до друго. Бъдете на време за срещите си с храната, и не закъснявайте! Тъй като храненето в Зоната "регулира" реакцията на тялото към инсулина, това означава, че трябва да се храните редовно, без да пропускате хранене. Въпреки, че всеки организъм е различен, интервалите между основните хранения не трябва да на двишават 4 до 5 часа, и междинните закуски, на 2 часа между основните хранения. Не забравяйте да ядете 3-те основни ястия и 2-те закуски, без значение дали сте гладни или не. Да не чувствате глад, означава да се приближавате все по-близко до целта - да се радвате на здраве и да се отървете от излишните телесни мазнини.

13. Защо контролът на инсулина е толкова важен за слабеенето в Зоната?

Защото инсулинът е хормонът на запасяването. Повишените нива на инсулина, предизвикани от прекалената консумация на въглехидрати, пречат на тялото ви да използва складираните мазнини за енергия. Увеличеното ниво на инсулина e причина да напълняваме, и да не можем да отслабваме.

14. Защо плодовите сокове не се препоръчват в Зоната?

При изцеждането на сок от даден плод се премахват разтворимите растителните влакна. А точно тези влакна са контролната бариера, която намалява скоростта на навлизане на въглехидратите в кръвния поток.

15. Възможно ли е да изгубя прекалено много телесни мазнини?

Очевидно е възможно. Затова, достигнете ли веднъж желаното от вас тегло, просто добавете още мононенаситени мазнини когато се храните. Тези мононенаситени мазнини ще действат като калориен бласт. Те ще осигурят допълнителните калории, за да поддържат процента на телесните ви мазнини, без това да се отрази върху инсулина

16. От както съм в Зоната, често получавам запек. Какво трябва да направя?

Първата стъпка е да увеличите дневния прием на вода с 50%. Ако това обаче не е достатъчно, за да се преборите със запека, то тогава най вероятно отделяте складираната в мастните клетки арахидонова киселина(градивния материал на лошите айказаноиди)Това е преходен период, който се проявява около 25% от населението. Отлагането на излишъка от Арахидонова киселина в натрупаните мазнини е резултат от досегашните ви хранителни навици. Това временно увеличение на Арахидоновата киселина може да предизвика засилване на запека, като намалява притока на вода в дебелото черво. Приемането на кристалинен витамин С при всяко хранене също може да е от полза.

17. Защо трябва да пия повече вода когато следвам Зоната?

Приемът на вода не само ще намали глада ви, а и е добър начин да се снабдите с водата, която ви е нужна при следването на Зоната. Поради изгарянето на мазнините, което предизвиква тя, ще имате нужда от почти 50% повече вода, отколкото ако консумирате много въглехидрати. Излишъкът от инсулин кара тялото да запазва не само складираните мазнини, но и да задържа течностите. Когато понижите нивото на инсулина, ще трябва да възстановявате водата, която тялото ви вече няма да задържа. Това означава, че трябва да се пият около осем чаши на ден, но има и по-добро правило за определяне. Вземете теглото си (във фунтове, 1 фунт = 0.45359237 кг) и го разделете на две - това е броят унции вода (1 унция = 28.3495231 гр), които трябва да се пият ежедневно. Тялото ни е съставено от около 65% вода, и ако не е хидратирано, няма да бъде ефективно в производството на химичната енергия АТР, която движи телата ни. Ако телата ни не произвеждат ефективно тази енергия, ще трябва да поемаме повече храна, за да я произвеждаме. Да бъдем добре хидратирани е един от най-добрите начини да не бъдем постоянно гладни, защото ще имаме достатъчно химична енергия, така че тялото да се справя добре. .

18. От значение ли е кръвната група за инсулиновата реакция?

Да. Хората с нулева кръвна група проявяват много силна инсулинова чувствителност към въглехидратите, и една богата на въглехидрати диета може да се превърне в истинско нещастие за тях. Кръвните групи АВ и В са по нови генетични вариации и следователно тези хора имат малко по-спокойна инсулинова реакция към въглехидратите. Те обаче не могат да консумират безнаказано дълго време много големи количества въглехидрати. И най сетне, хората с кръвна група А са генетични щастливци, тъй като могат да понесат солидни количества въглехидрати, без кой знае колко усилено отделяне на инсулин.

19. Може ли да пия алкохол, когато съм в Зоната?

Алкохолните напитки са направени от зърнени култури или плодове. Това са високо гликемични и с висока захарност въглехидрати. Алкохолът повишава нивата на инсулина, което саботира усилията ви за загуба на тегло. Все пак, ако консумирате алкохол, приемайте го в умерени количества, като не забравяте да го смятате за въглехидратен блок.

20. Мога ли да пия повечко прясно мляко, ако се притеснявам, че не приемам достатъчно калций?

За нещастие, това е поредният „хранителен“ мит, в който хората вярват, че прясното мляко е идеалната храна! Е, това може да бъде само ако сте 140 килограмово теле! В действителност, за по-голямата част от населението на света е доста трудно да усвояват прясното млякото. Повечето от нас не разполагат с необходимите ензими за да го усвоят, познато като непоносимост към лактозата. Калцият е важен за формирането на здрави кости и зъби, в поддържането на редовен пулс, както и в предаването на нервните импулси. Дори е доказано, че калцият е важен за предотвратяване на рак на дебелото черво. Този много необходим минерал може да бъде набавен от много други хранителни продукти, като зелено листните зеленчуци например. Но за допълнителна застраховка, можете да добавите калций на прах, или под формата на хапчета.

21. Ще напълнея ли отново, ако изоставя Зоната?

Диетите са нещо, което можете да започвате, и да спирате когато си пожелаете. За предпочитане е на Зоната да се гледа не като на диета, а като начин на живот, който ви учи на нови навици, както и да гледате на храната по съвсем различен начин. Един от полезните навиците, който е за предпочитане да придобиете, дори когато се откажете от Зоната, е метода „На око”.

22. Трябва ли да се притеснявам за калориите?

Калориите в Зоната не са от особена важност. По важна е хормоналната реакция на вашето тяло към храната. Да бъдеш в "Зоната" означава, да не сте гладни, и да не се жадни, въпреки че Зоната може да ви изглежда на пръв поглед нискокалорична диета. Жените, които са в Зоната трябва да консумират 1100-1200 калории дневно, докато мъжете трябва да консумират 1400-1600 калории на ден. Но, тъй като нивата на кръвната захар се балансират, и ако сте като повечето хора, ще се наслаждавате на по-високи нива на енергия, по-малко умора, способността да мислите по-ясно и по-рядко ще усещате глад, докато в крайна сметка постигнете целта си- да се отървете от излишните килограми. Препоръчва се калориите при всяко зоново хранене да не бъдат повече от 400. Видът на тези калории определя дали те ще покачат или понижат вашият инсулин. Високовъглехидратните храни покачват инсулина. Балансът между протеини и въглехидрати е много важен за понижаването на нивата на инсулин и за предпазване от повишаване на теглото. Единственият начин да понижите излишните телесни мазнини, е като понижите нивото на инсулина.

23. Пречи ли престоят в Зоната, ако взимам лекарства?

Съветваме ви да се консултирате с вашия личен лекар, преди да предприемете някакви драстични промени в досегашния ви начин на хранене. В действителност, може да се наложи да намалите дозата на някои лекарства, тъй като ще се подобри здравословното ви състояние, и ще свалите излишни килограми. В действителност, някои лекарства повишават нивата на инсулина, което затруднява и забавя усилията ви за загуба на тегло. Говорете с вашия лекар за лекарства, които имат минимално вреден ефект върху инсулина. Никога не направете каквито и да са промени, без да сте се консултирали с вашия лекар.

24. Каква е средната загуба на тегло?

Средно, загубата на тегло варира между 3 и 5 килограма на месец.

25. Какво да направя, ако имам висок холестерол?

Високият холестерол, противно на общоприетото схващане, не е резултат от консумирането на храни с високо съдържание на холестерол. Това меко восъчно вещество е от съществено значение за химията на мозъка и за паметта, което е необходимо за формиране на клетъчните мембрани, на хормоните и други тъкани на тялото. Холестеролът е натрупал лоша репутация през годините, но това не е точно така. Холестеролът е вреден само когато се превръща в плака, в дебело и твърдо покритие, което се натрупва по артериалните стени. Причината за това натрупване не е самият холестерол, а приемът на неблагоприятни въглехидрати, които предизвикват усилено производство на инсулин- хормон, който предизвиква каскада от реакции, което в крайна сметка води до артериални щети.

26. Трябва ли да следвам Зоната, въпреки, че съм в идеалните килограми?

Разбира се. Загубата на тегло е само една от многото причини, за да се храните в Зоната. Има безброй други ползи, свързани със зоната, като например подобряване на здравето, повече енергия, и по-добра умствена концентрация. Това не е диета, а пожизнена програма за хормонален контрол. Освобождаването от излишните тлъстини е само страничен ефект.

27. Необходимо ли е да приемам витамини и хранителни добавки, докато съм в Зоната?

Да! За да оцеляваме и поддържаме здравето си в отлична форма, всички трябва да консумираме храни, богати на основните хранителни вещества- витамини, антиоксиданти, и минерали. За съжаление, съвременните храни често са лишени от тези източници на живот, поради лошата обработка, лошата земеделска практика, използването на пестициди и други вредни химикали и замърсените въздух и вода. Няма съмнение, че е налице пряка връзка между състава на храната, която консумираме, и на състава на тялото ни. И поради всички тези факти е невъзможно да получим това, от което се нуждаем, за да бъдем здрави, което налага хранителния прием на витамини и други добавки.

28. Трябва ли истинската ми цел да бъде подобряване на здравето, а не да се фокусирам върху загубата на теглото?

Разбира се. Красотата на Зоновата програма е точно в това, че постигате едновременно двата резултата. Загубата на тегло намалява нивата на токсичните мазнини в тялото ви, които са причина за ускоряването на хроничните заболявания. Тъй като индивидите с наднормено тегло са генетично предразположени да произвеждат токсични мазнини, Зоната би трябвало да бъде следвана програма през целия им живот.

29. Започнах да се храня по малко, и същевременно увеличих физическото натоварване, но все още няма резултат. Защо?

Ако имате активни "мастни капани", няма да сте в състояние ефективно да използвате складираните телесни мазнини, за образуването на химическа енергия, която ви е необходима за да се движите и живеете. Когато ядете по-малко, и тренирате повече,  тялото започва да самоизяжда собствените си мускули и органи, за да си набави необходимите калории,  които не сте доставили докато гладувате. За да намалите излишните мазнини,  мастните капани трябва да се отпуснат, а това става когато нивата на инсулина се намалят и гладът започне да се контролира чрез храненето в Зоната.

30. Колко често трябва да се храня, когато съм в Зоната?

Когато сте в Зоната се препоръчва да се храните 5-6 пъти на ден. Интервалът между храненията не трябва да надхвърля 5 часа, като първото ядене трябва да се консумира до час, след като сте се събудили, и последното - от 10 минути до час преди лягане. Този график ще ви помогне да поддържате нормални нива на инсулина,  дори и по време на сън. Едно основно хранене трябва да ви задържи в Зоната за около 5 часа, а една междинна закуска за около 2 часа.

31. Какво представлява Арахидоновата киселина (Omega-6 Про-възпалителна мастна киселина)?

Има два вида мазнини,  които попадат в категорията на "добри" мазнини.  Това са мононенаситени мазнини и дълговерижните омега-3 мастни киселини.  Можете да си ги набавите от зехтин,  ядки и авокадо,  а дълговерижните омега-3 мастни киселини идват от рибата и рибните масла.  Това са изключително мощни съюзници в стремежа за по-дълъг и здравословен живот.  Но,  има някои мазнини,  чийто прием трябва да се ограничи.  Това са наситените мазнини и Арахидоновата киселина.  В буквалния смисъл на думата това наистина са "лоши" мазнини.  Арахидоновата киселина се намира предимно в тлъстите червени меса,  яйчните жълтъци и дреболиите.  Точно тези полиненаситени мазнини може би са най-опасните мазнини познати до сега,  когато се консумират в големи количества и са известни като Омега-6 киселини.  Всъщност,  можете да инжектирате почти всички видове мазнини (дори и наситени мазнини и холестерол) в зайци и нищо да не се случи,  обаче ако инжектирате Арахидонова киселина в същите тези зайци,  те ще са мъртви в рамките на три минути.  Човешкото тяло се нуждае от определено количество арахидонова киселина,  но в прекалено в прекалено големи дози може да бъде токсична.  По ирония на съдбата,  колкото повече се увеличава инсулинът,  толкова повече се стимулира увеличаването на нивата на Арахидонова киеселина в тялото.  Арахидоновата киселина се образува от дълговерижни Омега-6 мастни киселини.  Не забравяйте,  че дълговерижните Омега-6 мастни киселини (които се намират във високи концентрации в растителните масла) са градивните елементи,  използвани за производството на "лошите" Айкозаноиди.  Производството на добри Айкозаноиди изисква присъствието на EPA (АПК-айказапетановакиселина– EPA - англ.) и DHA (ДХК - докозахексановакисeлина – DHA -англ.) дълговерижни Омега-3 киселини,открити във високо-пречистеното рибено масло. Балансът между добрите и лошите Айкозаноиди е основният фактор, който определя физическото и психическото здраве на човека. Както може би се досещате вече, рибеното масло е богато на дълговерижни омега-3 мастни киселини, като основите, ;в здравословен план се крепят на тези EPA и DHA дълговерижни Омега-3 киселини. DHA е необходимата мастна киселина за мозъка, докато ЕРА е ключовата мазнина за вашето сърце и здрваето ви като цяло. Ултра-пречистените Омега-3 са богати и на двете мастни киселини.

Основната причина за хроничните заболявания (като алергии, диабет, рак, сърдечни заболявания и т. н.) идва от увеличеното производство на естествени мастни киселини- Арахидоновата киселина, & ;която можеда бъде токсична при високи концентрации.  Натрупването на излишни телесни мазнини е първоначалния опит на тялото  да се защити от тази киселина,  като задържа или капсулова  токсичните мазнини в мастните клетки. Проблемът е,  че токсичните мазнини не могат да останат  завинаги в така наречения „капан“ на мастните клетки.  И когато излязат на свобода,  тогва може да се каже,  че страдате от синдрома на Токсичните Мазнини.


32.  Зоновата диета ще поправи ли щетите,  нанесени на тялото ми с времето ?

Тялото притежава забележителна способност да се самолекува,  стига да разполага с нужните средства.  Най-доброто средство е начинът на хранене,  особено ако предизвиква подходящи хормонални реакции,  подсилващи и ускоряващи лечебния процес.

33. Какво трябва да търся в етикета, за да избера най добрата марка за рибено масло?

Първо и най-важното-да има чисти съставки.  Това означава,  че Рибеното масло не трябва да съдържа соя (включително лецитин),  млечни продукти,  пшеница,  ориз,  подсладители или други изкуствени съставки.  След това,  погледнете EPA и DHA количество на порция (АПК-айказапетанова киселина - (EPA - англ.)  и ДХК - докозахексанова кислеина - (DHA - англ.) - това е далеч по-важно от самото количество "рибено масло".  Концентриран източник означава,  че трябва да се вземат по-малко хапчета или чаени лъжички на ден.  Това е много по ефективен начин и означава,  че ще можете лесно да си набавите необходимата дневна доза.  Най-накрая,  трябва да решите дали искате Рибеното масло да бъде в течно състояние или под формата на капсули.  За предпочитане е течното рибено масло,  тъй като течните форми често са по-концентрирани  отколкото хапчета,  и нямат допълнителни съставки,  открити в капсулите или хапчетата  (в редки случаи е възможно  покритието на капсулите или хапчетата  рибено масло да предизвикат алергични реакции). Добро рибено масло означава- високо рафиниран продукт,  който преди това е имал много замърсители и примеси,  които в следствие са отстранени и  концентрацията на Омега-3 мастни киселини е много по висока,  което за съжаление много оскъпява цената на продукта.  Все пак можете да минете и с по-малко рафинирани масла от риба.  Погледнете на етикета количествата на EPA (англ.) и DHA (англ.) Когато ги съберете,  получената сума трябва да е около 50% от общата сума на рибеното масло.

Например:
Всяка капсула съдържа:
Fish Oil 1000 mg
което съдържа:
EPA  300mg
DHA 200 mg

300mg + 200mg = 500,  което е половината на 1000 мг от всичкото рибено масло

След това сложете няколко от капсулите във фризера за една нощ. На следващата сутрин разрежете капсулите,  и ако маслото не е замръзнало,  означава,  че сте уцелили печелившия продукт.  Ако обаче маслото/течността е замръзнала - НЕ използвайте това рибено масло!


34. Защо има разлики в хранителните блокове от книгите на Д-р. Бари Сиърс и листите в този блог?

Бари Сиърс е направил някои промени с течение на годините. Повечето промени са дошли от това, че всички фибри (целулоза) са извадени от общото съдържание на въглехидратите във всеки въглехидратен блок,  което увеличава общото тегло и обем в сравнение с даденото в други списъци с храни и бази от данни за продукти.  И това осигурява по-точно определяне на въглехидратното съдържание на храните, за да ви поддържа в зоната.  И отделно, съдържанието на протеин във въглехидратите е елиминирано поради ниската бионаличност.

35. Трябва ли да се избягват определени храни, когато сме в Зоната?

Да, храните които трябва да се ограничат до минимум са:
• Всички рафинирани въглехидрати и най-простите захари,  включително храни,  направени от бяло брашно (хляб,  тестени изделия,  гевреци,  питки,  и зърнени закуски),  бонбони,  сода,  и десерти.
• Плодове,  зеленчуци и зърнени храни,  които са с високо съдържание на гликемичен индекс, (стимулиращи бързото производство на инсулин) като например ориз,  папая,  манго,  царевица,  картофи и моркови.
• Храни,  съдържащи наситени мазнини,  най-вече червеното месо и пълномаслените млечни продукти
• яйчен жълтък и всички видове дреболии, опасни, поради високото им съдържание на арахидонова киселина - (мастна киселина, която стимулира производството на “лошите“ айказаноиди).

36. Може ли Зоната да помогне за  безплодието?

Да, Зоната е в състояние да контролира вашите хормони, и по-специално инсулина и Айкозаноидите. Когато тези два хормона са поддържани в подходящите нива, това може да окаже значително въздействие върху безплодието. Основната причина за безплодието е свръхпроизводството на инсулин, което води до свръхпроизводство на андрогени. Най-ярък пример за това е Синдрома на Поликистоза на Яйчниците (PCOS англ.) - основният причинител на безплодието, който се характеризира с повишените нива на инсулин. Клиничните проучвания показват, че когато нивата на инсулина се намаляват, плодовитостта отново се появява. Ултра-рафинираното рибено масло също спомага за лечението на съществуващо безплодие, като обикновено приемът е 5 гр дневна доза.

37. От полза ли е приема на рибено масло, за хора страдащи от Акне?

Акнето е възпалителен процес. Рибено масло оказва много мощно влияние върху  намаляването на този вид възпаление.

38. Трябва ли да се дава рибено масло на малки деца и какво количество?

Количеството високо пречистено рибено масло, препоръчвано от Д-р. Бари Сиърс за едно дете е около 1 / 3 от чаената лъжичка, което е около 1 грам дълговерижни омега-3 мастни киселини на ден. В Норвегия-това е правителствен указ, в който се казва, че всички деца трябва да приемат една чаена лъжичка масло от черен дроб на треска след първата седмица от раждането. Това е идеалният момент за прием на рибено масло, тъй като мозъкът на детето се разраства с бързи темпове и омега-3 мастните киселини оптимизират растежа на нервните клетки.

39. Можем ли да си набавим необходимото количество Омега-3 от ленено семе, вместо от рибено масло?

Не. Лененото семе съдържа Омега-3 мастни киселини, но в много по късоверижни варианти, които организма трябва да превърне в дълговерижни форми, за да може да се предизвика противовъзпалителен ефект. В човешкото тяло, този процес на трансформация е много бавен и много неефективен. Трябва да се приемат от петдесет до сто пъти повече ленено семе, за да се получи същия хормонален ефект, който се получава от много по малки количества пречистено рибено масло. Това обаче не означава, че лененото масло е лошо. Просто трябва да се приемат огромни количества от него, като това ще спомогне за натрупването на излишни мазнини. В следствие от което, увеличеното телесното тегло ще доведе до увеличаване на възпалението, и така всъщност се решава един проблем,и в същото време се създава друг. Няма никаква логика да се взима ленено семе, ако целта е да се промени баланса на айказаноидите в тялото.

40. Какво количество рибено масло трябва да се приема на ден?

Препоръчваното количество от Бари Сиърс е 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден. Това е за хора в нормално здравословно състояние. Ако се стремите към оптимално здраве на сърдечносъдовата система, ще ви трябва около 5 грама на ден. Ако искате да лекувате възпалителни болки, тогава ще се нуждаете от близо 10 грама на ден. За лечение на съществуващо неврологично състояние (като множествена склероза, дефицит на вниманието,психическо разстройство, депресия и деменция), ще са необходими 15 грама на ден. Това очевидно са много по-високи дози, отколкото повечето хора консумират. В същото време обаче трябва да се контролират нивата на инсулин за максималното на въздействието на рибеното масло.

41. Защо е последната закуска преди лягане е от изключителна важност?

Тази „нощна“ закуска създава най-подходящото хормонално обкръжение за улесняване на всички възстановителни процеси по време на съня. В добавка тя предпазва от евентуална поява на нощна хипогликемия, тъй като мозъкът ни се нуждае от приток на енергия и през нощта.

42. Какво е значението на ГЛК (гама линоленова киселина) и какви дози са препоръчителни?

ГЛК (гама линоленова киселина) се открива рядко в храната. Най-богатият неин източник е майчиното мляко, но малки количества от нея могат да се открият в една доста разпространена храна - овесът. Ако поради една или друга причина тялото не произвежда достатъчно активирани незаменими мастни киселини като ГЛК, няма как да създаде достатъчно айказаноиди (добри или лоши) и да оптимизира своите функции. За да изпълни докрай ролята си в производството на айказаноиди, ГЛК трябва да бъде преобразувана в друга мастна киселина, наречена Дихомо Гама Линоленова Киселина (ДГЛК), и това е сравнително бърз процес.
Важно е да се знае, че приемът на твърде много ГЛК може да предизвика вредното натрупване на Арахидонова киселина, а излишъкът от арахидонова киселина е най-лошият биологичен кошмар. Поради тази причина, поддържането на адекватни нива на ГЛК е изключително важно за постигане на оптимално здраве.Колкото повече ДГЛК и по-малко Арахидонова киселина имате във всяка клетка, толкова по-голяма вероятност имате да спечелите голямата награда - благоприятното равновесие между айказаноидите, които осигуряват оптимално здраве и максимално добри постижения във всичко, което вършим.
Ако искате да сте сигурни, че консумирате адек¬ватни количества ГЛК (които за повечето здрави хора са 1-2 мг дневно), яжте варена (но не инстантна) овесена каша три до пет пъти седмично Приемът на ГЛК в комбинация с приемането на рибено масло ще увеличи производството на тялото на "добри" айказаноиди. Ако приемате високи дози рибено масло, количеството на овесените ядки (варени на слаб огън, (не инстантни) трябва да бъде не повече от две до три купички на седмица.

43. Мога ли да използвам изкуствени подсладители и диетични напитки, когато съм в Зоната?

Въпреки, че ракламите на всички подсладители гласят, че имат само една или няколко калории, те стимулират апетита ви към въглехидратите, които саботират вашата диетична програма. Не забравяйте, че не калориите са от собена важност в Зоната, а хормоналния отговор на храната. Аспартамът е свързан с главоболие, световъртеж, тревожност и депресия. Диетичната сода съдържа изкуствени подсладители, и заедно с високите нива на фосфор пречи на усвояването на калция в организма. Изчерпването на калция от организма е пряко свързан с остеопорозата (загуба на костна тъкан), така че най-добре да премахнете диетичните газирани напитки от менюто си, или поне да ги намалите до минимум.

44. Мога ли да ям ориз, гевреци, спагети и понички, когато съм в Зоната?

Разбира се. Това е красотата на Зоната, че няма забранени храни. Просто, приемът им трябва да се намали до известна степен, но не е забранен. Естествено, при консумация на въглехидрати, най-добрият избор винаги са зеленчуците и плодовете, които са пълни с витамини и полезни хранителни вещества. Всички въглехидрати са захари, но оризът, гевреците, тестените изделия и сладкишите съдържат много повече захар (гликемичен индекс), отколкото по-благоприятните въглехидрати, като зеленчуците и плодовете. Друг важен момент, на който трябва да се обърне внимание е, че много хора не успяват да смилат добре зърнените храни, като резултатите са подуване на корема и други нарушения в храносмилането. Трябва да се обръща по-голямо внимание при избора на зърнени храни, които съдържат скорбяла, и по възможност да се консумират ограничени количества.

45. Как мога да разбера дали произвеждам повече добри или лоши Айказаноиди?

 1. Ежедневни действия: подобрението в дневните физически действия (особено повишената енергия) показва, че нивата на "добрите" Айказаноиди са във възход. Причината за този ефект са увеличените нива на добри Айказаноиди, които усилват преноса на кислород от кръвта към органи като мозъка, сърцето и мускулите. Намалената енергия при ежедневните действия означава натрупване на Aрахидонова киселиа и съответно увеличено производството на "лоши" Айказаноиди.
 2. Апетит за въглехидрати: С намаляване на "лошите " Айказаноиди желанието за въглехидрати видимо ще намалее, тъй като те стимулират синтеза на инсулин.
 3. Липса на глад между храненията: Тъй като "добрите" Айказаноиди инхибират секрецията на инсулин, нивата на кръвната захар остават стабилни и по този начин се потиска глада. Не трябва да изпитвате чувство на глад повече от четири часа след последното хранене, което е било хормонално балансирано.
 4. Здравина на ноктите: Кератинът (структурен протеин), който определя здравината на ноктите, се контролира от Айказаноидите. "Добрите" Айказаноиди увеличават неговия синтез, което води до бързо израстване на ноктите с отлична здравина. От друга страна, "лошите" Айказаноиди намаляват синтеза на кератин, което води до крехки лесно чупливи нокти.
 5. Здравина на косата: Кератинът е също основен структурен компонент на косата. Структура на косъма е показател за статуса на Айказаноидите както при ноктите. Здравата, блестяща и лъскава коса е показател на наличието на повече "добри" Айказаноиди. Слабата, чуплива коса и с разцепени крайща е показател за увеличени нива на "лоши" Айказаноиди.
 6. Плътност на изпражненията: Изпражненията се променят в съответствие с нивата на Айказаноидите в организма. Свръхпроизводство на "добри" Айказаноиди, води до притока на твърде много вода в дебелото черво, което води до производството на много хлабави изпражнения, разстройство или диария. От друга страна, свръхпроизводството на "лоши" Айказаноиди намалява притока на вода, което води до много плътни изпражненията или запек, потъващи в тоалетната чиния. Когато изпражненията си „плуват“, и имат нормално твърда консистенция, това е признак за правилен баланс между "добри" и "лоши" Айказаноиди.
 7. Продължителност на сън: Нуждата от сън се определя от количеството време, необходимо за да се възстанови равновесието в предаването на сигнали от един неврон на друг. Този процес се ускорява от наличието на "добри" Айказаноиди, което води до нуждата от по-малко сън. Когато „лошите“Айказаноиди са в повече, този процес се забавя, и следователно нуждата от повече сън нараства.
 8. Умора при събуждане: Когато се събуждате уморени и недоспали, това показва, че свръхпроизводството на "лоши" Айказаноиди заема позиции в централната нервна система.
 9. Чувство на благосъстояние: "Добрите" Айказаноиди спомагат за „щастлив поглед“ върху живота, като ви дават възможност да се чувствате добре. С натрупването на "лоши" Айказаноиди се получава обратния ефект- по-вероятно е да се чувствате депресирани, неспокойни, раздразнителни и с негативни мисли.
 10. Умствената концентрация: Поддържането на нивото на кръвната захар ще подобри умствената концентрация. Начинът за поддържане на кръвната захар, е като се стабилизират нивата на инсулина чрез подобряване на баланса между Айказаноидите. "Лошите" Айказаноиди увеличават инсулиновата секреция, което ви кара да търсите повече въглехидрати, причиняващи бързото навлизане на захар в кръвта. При признаци на хипогликемия (хронично ниска кръвна захар) умствената концентрация видимо намалява.
 11. Умора: Умората може да е резултат от свръхпроизводство на "добри" Айказаноиди, които могат да намаляват електролитите в кръвта чрез повишено уриниране. От друга страна, умората може да е резултат от свръхпроизводството на "лошите" Айказаноиди, което затруднява притока на кръв, и пречи за ефективния трансфер на кислород. Ако чувствате умора, опитайте се да се определите кой тип Айказаноиди са в повече, като обърнете внимание на другите показатели, като например умората при събуждане и плътността на изпражненията.
 12. Състоянието на кожата: Свръхпроизводството на "лоши" Айказаноиди води до суха кожа и екзема (причинена от повишеното образуването на левкотриени). От друга страна, "добрите" Айказаноиди имат противовъзпалително действие, като стимулират синтеза на колаген, и подобряват притока на кръв в кожата чрез повишена вазодилатация (разширяване на кръ-воносните съдове).
 13. Метеоризъм или газове (в стомаха, червата): Метеоризъм, или газове, се причиняват от метаболизма на анаеробни бактерии в долната част на червата. Свръхпроизводството на "добри" Айказаноиди увеличава действието на перисталтиката на стомашно-чревния тракт, като по този начин се предоставят по-големи количества хранителни вещества за тези анаеробни бактерии. Резултатът е по-голяма метаболитна дейността на тези бактерии, предизвикващи повишени газове в края техния метаболизъм.
 14. Главоболие: Главоболието е сходно с умората, което може да се почувства и в двата края на Айказаноидния спектър. Може да имате главоболие от вазодилатация (разширяване на кръ¬воносните съдове) (твърде много "добри" Айказаноиди) или главоболие от вазоконстрикция (съдосвиване, свиване на кръвоносните съдове) (твърде много "лоши" Айказаноиди). За да определите в коя категория попадате, ако страдате от чести главоболия, погледнете другите показатели в този списък, за да можете да получите ясна картина за вашия Аказаноиден статус.


46. Позволени ли са пълнозърнестите храни в Зоната?

От гледна точка на гликемичния лоудинг пълнозърнестите храни оказват почти същия ефект върху инсулина, както храните от бяло брашно, така че не нямат определено позитивно влияние върху хормоналния баланс. Но ако сте достигнали идеалния процент на телесни мазнини, нямате хронични болести, имате добра физическа форма, и сте винаги доволни и емоционално уравновесени, тогава може да добавите пълнозърнести храни в диетата си. Не забравяйте, че истинските пълнозърнести продукти обикновено се намират само в складовите помещения или в секцията за замразяване в супермаркетите, а не по рафтовете с преработени храни. Ако започнете да качвате на тегло, да развивате хронична болест, или постоянно не се справяте добре физически, умствено и емоционално, тогава премахнете пълнозърнестите храни от диетата си и се придържайте към класическата Зонова порция.

47. Трябва ли да спазвам Зоната с фанатична посветеност, за да имам успех?

Не. Очевидно, колкото по-точни сте, толкова по-добри резултати ще имате, но дори и да спазвате грубо правилата на Зоната и се храните по метода "на око", няма да бъдете прекалено далеч от центъра на Зоната. Само си спомняйте да обръщате внимание на глада и способността за умствена концентрация 4 -5 часа след хранене. Като практикувате метода "на око" ще можете да настроите хормоналния си карбуратор с нарастваща точност без да трябва да се вманиачавате относно размера на порцията, грамове и изчисления.