iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

« Зонов ресторант в София | Main | Мазнини за готвене »
Сряда
III132013

Зонова супа за душата

Пилешка супа в Зоната Ето една по-нетрадиционна рецепта за пилешка супа в Зоната, която е две неща - идея и предложение. Идея е защото съставките в супата могат да се заменят по желание с други съставки в подобни пропорции и следвайки същия начин на приготвяне да се получи друга зонова супа с различен вкус, а е и предложение защото предлагам да опитате точно тези съставки и подправки в точно тези пропорции. Тази супа много се харесва от всички у дома.

Преди пилешката супа да стане за душата, тя е била приготвяна от нашите майки и баби като полезно блюдо, което ни помага да се възстановим от болести и неразположения, като най-разпространеното й приложение е при настинка и възстановяване от грип. Пилешката супа има вълшебните свойства да лекува, успокоява, и да ни възстановява след редица неразположения. Практиката е доказала, че тя има противовъзпалителни свойства и подсилва имунната система. Супа със следната комбинация от продукти, има приятен домашен вкус и живителен ефект.

Пилешка супа  - 2 х 3 Блока

Продукти:
168 г пилешки гърди - 6 БП
100 г праз лук - 1 БВ
60 г настъргани моркови - 3/4 БВ
65 г целина - 1/4 БВ
80 г зелен лук - 1 БВ
14 г овесени ядки - 1 БВ
1 2/3 ч.л. мазнина (зехтин, олио от макадамия) - 5 БМ
1/2 с.л. сметана - 1 БМ
3 щипки сушена мащерка
плосколистен магданоз
хималайска сол - на вкус
по 1БВ плод или 1БВ хляб към всяка порция от 3 блока

Приготовление:

Сложете пилешките гърди в съд да заврат във вода, подсолена с хималайска сол на вкус. Като заврат, оберете пяната  и ги оставете да поврат още 10-15 минути. Използвайте топлата вода от сварените пилешки гърди за задушаването на зеленчуците и добавяне към супата по-късно.
В друг подходящ съд задушете нарязаните на ситно праз лук, зелен лук, настърганите моркови и целината с мазнината и малко вода (да покрие зеленчуците).  Задушавайте до омекване. Когато зеленчуците поомекнат, добавете пилешките гърди към тях и още от водата, и след още десетина минути добавете овесените ядки. Добавете необходимото количество вода, така че супата да не е гъста, но не и прекалено рядка. Подправете с мащерката. Оставете супата да поври докато овесените ядки се сварят напълно и придадат плътност на супата, и мащерката отдаде специфичния си аромат. Уверете се, че пилешките гърди са добре сварени и лесно се разделят на по-малки парчета. Когато супата е готова, подправете със ситно нарязан магданоз и захлупете с капак, свалете от огъня и изчакайте десетина минути.

Готовата супа пасирайте в блендер (пасатор). Може да пасирате първо парчетата месо с малко от топлата вода, и след това да добавите останалата супа към блендера. Целта е да се получи хомогенна пасирана смес, подобна на крем-супа.

Разделете общото количество пилешка супа на две равни порции, и ще получите 3БП, 3БМ и 2БВ на порция. Допълнете всяка порция с 1 БВ плод или 1 БВ хляб, за да получите общо 3-блоково хранене.

 

Здравословната пилешка супа

Освен, че топлата пилешка супа хидратира тялото и действа благоприятно на хремата и синусите, има и други предимства, които ни влияят в дълбочина.

Пилешката супа възпрепятства производството на неутрофили - белите кръвни телца, които унищожават добрите бактерии и причиняват възпаление и образуване на слуз (хрема, възпалено гърло, секрети). Неутрофилите се появяват когато в организма има възпалителен процес и особено вирусна инфекция.

Пилето съдържа цистеин - аминокиселина, която разгражда протеините в слузта в белите дробове, спомага за втечняването й и улеснява отхрачването. Цистеинът има и антиоксидантен ефект.

Морковите съдържат бета-каротин, а стъблата от целина - витамин С - и двете действат благоприятно засилващо на имунната система, изчистват токсините и борят инфекцията.

Лукът в пилешката супа осигурява предимствата на антиоксидантите, които намаляват възпалението и имат антихистаминно действие.

Овесените ядки са богати на хранителни фибри и оказват благоприятно въздействие върху храносмилателната система.

Мащерката - богата на антиоксиданти, мощно антисептично и антибактериално средство - действа благоприятно на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, и подобрява умствената острота.

Мазнината за готвене, която ще изберете, трябва да е от здравословните мазнини за готвене. Моите предпочитания определено са към олиото от макадамия заради изключителното му съотношение на Омега-6 : Омега-3 мастни киселини (1 : 1) и високата точка на задимяване (210°C), която го прави подходящо за готвене. Открих за себе си, че това олио става за всичко. Вкусът му не взима превес над вкуса на храната, и на всичко отгоре е здравословно. Разбира се, ако предпочитате зехтина, използвайте него.

Сметаната е лукс, придава плътност и гладкост на пилешката супа.Сметаната е от "червените" продукти в Зоновата таблица, но това е хубавото  на Зоната, че можем да си позволим и малко лукс, стига да е балансиран. Ако не ви харесва идеята за сметана, вместо нея хапнете 1 блок от любимите ви ядки.

Магданозът е не само декоративна гарнитура. Той е добро лечебно средство и питателна храна, въпреки че повечето хора може и да не знаят това. Плосколистният магданоз е по-ароматен и по-малко горчив на вкус, отколкото къдравия магданоз. Той е отличен източник на витамин А, витамин С и витамин К. Магданозът е също добър източник на желязо и фолати, а летливите масла и флавоноидите, съдържащи се в магданоза, предоставят уникални ползи за здравето.

Хималайската сол съдържа пълен спектър от 84 натурални минерала и елемента, включително и йод. Натуралната хималайска сол допринася за по-доброто ни здраве - елиминира вредните бактерии и токсини от тялото. За разлика от други видове морска сол, хималайската сол е чиста, незамърсена и нерафинирана. Осигурява релаксация и облекчение, спомага за детоксификацията, подхранва тялото, подобрява циркулацията и подмладява.

Съдържаща толкова много полезни съставки, така приготвената пилешка супа с право може да се нарече еликсир на здравето. Освен чисто физическите ползи от поглъщането на порция пилешка супа, съществува и допълнителна психологическа причина - за много от нас тя е приготвяна от любящата майка, съпругата (ако имате късмет - и съпругът! ;) или друг загрижен човек, и извиква топли спомени за дома и детството.

А защо да не я опитаме само за да се насладим на приятния съживявящ вкус?

Оставайки в Зоната се отпуснете, освободете се от напрегнатите мисли, дори посръбвайте ако ви харесва. Позволете на живителния вкус и топлината да свършат своята благотворна работа.  

Да ви е сладко!

 

Reader Comments (2)

Прекрасна рецепта, още днес ще я опитам, дано да остане и за мен от домашните лакомници.

22/03/2013 | Unregistered CommenterMaxima2

Здравей, Maxima! :) Пробвай я, много е подходяща за хладните вечери в прехода към пролетта.

22/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>