iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

« Коя марка рибено масло? | Main | Какво е зоната? »
Сряда
II012012

Рибено масло

Информацията за рибеното масло е събрана и предоставена за сайта от V. Huffman.

Хората често ме питат какво бих променил, ако трябваше да пиша отново първата ми книга "Зоната". Единственото нещо, което бих направил по-различно, е усилено да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра-пречистено фармацевтичен клас рибено масло. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесет и първи век. Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината.
                                                                                                                                     Д-р. Бари Сиърс - Omega RX Zone

Омега-3 мастни киселини
Мастните киселини в Зоната - Омега-3 и Омега-6
Защо се нуждаем от DHA?
Защо се нуждаем от EPA?
Какво трябва да знаем, за да направим правилния избор на рибено масло?
Какви са стандартите за пречистено рибено масло?
Съвети за приемането на рибеното масло
Защо изборът на качествено рибено масло е от изключителна важност?
Дълговерижни Oмега 3 мастни киселини (EPA и DHA) - ползи за здравето на всички

 go up

Омега-3 мастни киселини

Повечето от нас са запознати с ползите на рибеното масло и Oмега-3 мастни киселини. За това се пише в списания и вестници, говори се по телевизията и радиото, както и навсякъде в интернет. Но това което е от значение, и по-голямата част от потребителите не знаят, е какво точно е Омега-3, откъде идва, и как да получите благоприятни резултати.

ω−3 мастни киселини (или Омега-3 мастни киселини) са незаменими ненаситени мастни киселини с двойна въглеродна връзка, намираща се след третия въглероден атом (откъдето идва и тройката в името -3), преброен от края (Омега от гръцки) на въглеродната верига. Тялото се нуждае от незаменимите мастни киселини, но няма способност да произвежда достатъчно количество от тях, затова единственият начин да си ги набавим, е чрез храната - чрез консумацията на риба, под формата на капсули рибено масло или в течно състояние, като хранителна добавка. Единствената причина, поради която рибата и рибеното масло се смятат за толкова полезни, е наличието у тях на дълговерижни Омега-3 мастни киселини - EPA (айкозапентанова киселина) и DHA (докозахексанова киселина).   Всъщност, рибите не се справят достатъчно ефикасно с произвеждането на Омега-3 мастни киселини. Това по скоро е „професия“ на водораслите. Рибата е просто в края на хранителната верига, която започва с водораслите. Когато рибата се храни с водорасли или други риби, които консумират водорасли, това води до натрупване на EPA и DHA в мастните им тъкани. Колкото по-мазна е една риба, толкова повече Омега-3 съдържа, но за съжаление в това число влизат и толкова повече тежки метали, органичен живак и др.

Тъй като всички токсини, които са способни да се разтварят в мазнините, се смесват с мазнината на рибата, се получава силна концентрация на тежки метали. Мастните киселини, от които се нуждаем, се намират в някои зеленолистни растения, като треви, фитопланктон, водорасли и морски водорасли, но не могат да бъдат преработвани добре от човешкото тяло, и рибата е най-добрият „посредник“, за да се сдобием с тези така необходими Омега-3 киселини. От което възниква въпросът. Защо тогава просто да не ям треви или водорасли, за да си набавя Омега-3? Първо - човешкото тяло няма способността да ги усвоява правилно. Молекулата "родител" на Омега-3 и се нарича алфа-линоленова киселина (АЛК) (ALA англ). Това е киселината, която се съдържа във планктоните и тревите и някой растения . Рибата има способността да преработва AЛК в мощни противовъзпалителни Омега-3 EPA и DHA, чрез дълъг процес на преобразуване. Алфа-линоленовата киселина всъщност няма особени противовъзпалителни качества. Другият недостатък е, че само малък процент от АЛК може да се преобразува в EPA и DHA. Рибата успява да свърши тази “метаболитна работа“, като успешно преобразува АЛК в концентрирана форма EPA и DHA. И така - рибеното масло е вече концентриран и богат източник на EPA и DHA, и това е основната причина има такива мощни противовъзпалителни свойства.

Диетите, богати на Омега-3 могат да помогнат за предотвратяване и облекчаване на цяла плеяда от сериозни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, артрит, рак, емфизем, астма, биполярна депресия и много други. Рибеното масло облекчава болките и възпаленията, свързани със стареенето на организма и употребяваните стави, ревматоиден артрит,както и подобрява въглехидратния метаболизъм, което спомага за загубата на тегло.

 go up

Мастните киселини в Зоната - Омега-3 и Омега-6

Има две семейства важни мастни киселини: Омега-3 и Омега-6, които трябва да се консумират в балансирано съотношение. Този баланс е от изключителна важност, за да се гарантира правилното производство на айказаноиди - това са група хормони, които засягат почти всички системи в тялото. Те регулират болката и възпалението, спомагат за поддържането на нормално кръвно налягане, нивата на холестерола, и т.н. Проблемът е, че в нашата съвременна хранителна система, Омега-3 мастните киселини до голяма степен отсъстват от хранителната верига, докато Омега-6 са навсякъде около нас. Дори най-здравословните диети в днешно време съдържат твърде много Омега-6 и прекалено малко Омега-3 мастни киселини. Научни доказателства деситилетия наред показват, че този дисбаланс на незаменими мастни киселини допринася за хронични възпаления и различни хронични здравни проблеми. Очевидно е, че ключът към оптималното здраве е контролът върху айказаноидите, и това се постига чрез консумиране на достатъчно количество дълговерижни Омега-3, и намален на приема на Омега-6 . Тази стъпка ще окаже голямо въздействие върху здравето ви. Въпреки това, контролирането на нивата на инсулина трябва да върви ръка за ръка с увеличения прием на дълговерижни Омега-3 мастни киселини. Това е важно, тъй като увеличените нива на инсулин предизвикват производството на Омега-6 (арахидонова киселина), което ви отвежда далеч от здравето, и същевременнo ви приближава към развитието на хронични заболявания.

EPA и DHA имат различни функции, затова се нуждаем и от двете.

 

go up

Защо се нуждаем от DHA?

DHA се съдържа главно в мозъка, ретината и в спермената течност, като едно от нещата, които мозъкът обича, е адекватните нива на докозахексанова киселина (DHA). Това е една от двете дълговерижни Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло (EPA е другата). Повече от 60 % от теглото на мозъка е съставено от мазнини, и повечето от дълговерижните Омега-3 са концентрирани в мозъка. Една от основните причини, поради които мозъка изисква такива високи нива на DHA е, че докозахексановата киселина е от решаващо значение за някои клетъчни мембрани, като синапсите (за трансфер на информация), ретината (за получаване на визуална информация) и митохондриите (за да произвеждате АТФ (вещество, което съхранява и пренася химичната енергия в клетките). Ключовите мозъчни клетки не могат да функционират пълноценно без адекватни DHA нива в техните мембрани. Ако се опитвате да поддържате функциите на мозъка без тези нива на DHA, това е все едно да се опитвате да изградите солидна тухлена къща без достатъчно тухли. Може да имате най-добрия архитект, най-доброто местонахождение, и най-добрият строител, но ако не разполагате с достатъчно тухли, мечтаната от вас къща никога няма да бъде построена. Без достатъчно DHA, мозъкът ви не може да функционира адекватно и не могат да се образуват нови невронни връзки, да не говорим за поддържане на старите.

 go up

Защо се нуждаем от EPA?

Нещото, което мозъкът мрази, това е възпалението, и най-добрият начин да се спре, е приемът на високи дози рибено масло, за да се осигурят адекватни нива EPA (айкозапентанова киселина). Това не само ще „задуши“ производството на "лошите" айказаноиди (чрез намаляване на производството на арахидонова киселина), но също така и ще намали производството на възпаление - насърчаване на цитокини, и това е истинска печеливша ситуация за мозъка. Другото нещо, което мозъкът ненавижда, е излишъкът на кортизол - хормонът, който тялото ви освобождава при продължителен стрес. Колкото повече стрес има в живота ви (което включва и хроничната болка или възпаление), толкова повече се освобождава кортизол, за да го контролира. За съжаление, нищо не убива мозъчните клетки (особено тези в хипокампуса, където се съхраняват спомени) по-бързо от излишния кортизол. Повишените му нива потискат краткосрочната памет, като например да не помните къде сте си оставили ключовете. EPA в рибеното масло намалява производството на арахидонова киселина, която от своя страна намалява производството на "лошите" айкозаноиди. Когато нивата на "лошите" айкозаноиди намалеят, тогава намалява и необходимоста на организма да произвежда кортизол. Другото важно нещо е, че храненето в Зоната стабилизира нивата на инсулина, като по този начин също се изключва необходимостта от производство на излишен кортизол. Кортизолът понякога се освобождава, за да стимулира отделянето на съхранената захар в кръвта, когато нивата на кръвната захар паднат твърде ниско. Това се случва, ако не се произвеждат адекватни нива глюкагон (основния хормон за стимулиране на освобождаването на съхраняваните въглехидрати), които могат да бъдат потиснати от високите нива на инсулин. Кортизолът дава на мозъка това, от което се нуждае за момента (повече кръвна захар), след което идва проблема с излишните нива на кортизола, преминаващи през кръвния поток, което води до увреждане на центъра на паметта в хипокампуса на мозъка.

go up

 

Какво трябва да знаем, за да направим правилния избор на рибено масло?

Добрата новина е, че никой не e взимал достатъчно рибено масло, за да приеме твърде много от токсините, а лошата новина е, че никой не взимал достатъчно рибено масло, за се възползва от облагите и ползите на това масло.
                                                                                                                            Д-р Бари Сиърс

Чрез консумацията на на риба можем да се сдобием с мастни киселини, но не можем да набавим необходимото количество мастни киселини. Ето защо ежедневно трябва да се приема Омега-3-рибено масло, за да се достигне правилното количество, необходимо за получаването на здравословните ефекти върху човешкия организъм.

Кои са ранните признаци за недостиг на Омега-3?
· Умора - чувствате ли се по-често отпаднали и по-малко активни от другите?
· Слаба памет - изпитвате ли затруднение с организирането и запомнянето на някой неща?
· Липса на концентрация - изпитвате ли задруднение да се концентрирате върху ежедневните задачи?
· Промени в настроението или депресия
· Имунна слабост
· Суха кожа, екзема или косопад
· Сърдечни проблеми
· Репродуктивни проблеми (мъже и жени)
· Слабо кръвообращение

Много често, хората не виждат особено доловими ползи за здравето, тъй като количествата рибено масло, които приемат са твърде ниски, за да се получи положителен ефект, а с приемането на по-високи дози, се увеличава риска от попадането на нежелани токсини в човешния организъм.

Първото нещо, което трябва да се направи, е правилния избор на рибено масло. Един производител може да се посочи, че рибеното масло е "фармацевтичен клас”, но наистина няма стандартна дефиниция за това. Производителите могат да напишат каквото си искат на етикета, стига да не обещават, че продукта лекува или предотвратява определено заболяване. Всички производители твърдят, че тяхното рибено масло е най-доброто, защото в крайна сметка техният бизнес няма да съществува, ако не са клиентите. И разбира се, всички производители те ще дадат всякакви причини защо техният продукт е най-добрият. Повечето компании знаят, че потребителите са много малко запознати с това какво е Омега-3 рибено масло или какво е това, което прави един продукт с добро качество, гарантиращо добри резултати, и успешно се възползват от този факт. Научете какво трябва да знаете, за да изберете най-подходящия продукт за вас и вашето семейство.

Чистотата на рибено масло е от съществено значение, на което трябва да се обърне особено внимание. Рибеното масло се извлича от различни видове риба - сладководна, океанска или отглеждана в развъдници. Всичката тази риба може да бъде замърсена с токсични вещества като живак, арсен, олово, форми на калций, фурани, диоксини, полихлорирани бифенили (ПХБ), и метил живак, и могат да имат вредни последици върху човешкото тяло. Уверете се, че използвате рибено масло, което е сертифицирано, което е пречистено от всякакви замърсители, тежки метали и токсини, както и че е извлечено от чистото месо на рибата, а не от главите, опашките и вътрешностите

 go up

Какви са стандартите за пречистено рибено масло?

Три са критериите, които трябва да бъдат изпълнени. За съжаление не се изисква тези критерии да бъдат описани в етикета на продукта.

Критерии за фармацевтично високо пречистено рибено масло
    Общото количество Омега-3     повече от 60% от общото количество мастни киселини
    Съдържанието на живак     по-малко от 10 ppb (части на милиард)
    PCBs (полихлорирани бифенили)     по-малко от 10 ppb (части на милиард)
    Диоксини     по-малко от 1ppt (част на трилион)

 

 • В естественото рибено масло, само от 5 до 20% от мастните киселини са комбинация от EPA и DHA, които са полезни дълговерижни Омега-3 мастни киселини. По-голямата голямата част от мастните киселини в рибеното масло са наситените мазнини, а те включват някои мастни киселини, които имат отрицателен ефект към стомашно-чревния тракт. Тези необикновени мастни киселини, произведени от водорасли са рядко срещани в растителните или животинските източници, и човешкото тяло не е програмирано да ги смила. Премахването на тези наситени мазнини може да помогне за предотвратяването на стомашно-чревни проблеми.
 • Естественото рибено масло може да се каже, че идва от „канализацията“ на морето. Всички токсини, които са неразтворими във вода, като например PCBs (полихлорирани бифенили), диоксини и органични съединения, живак и др. ще бъдат намерени в суровото рибеното масло. Живакът има мощно отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовите и неврологичните функции. Полихлорираните бифенили (PCBs) са известни канцерогени, а диоксините са активната съставка в „Agent Orange“ използван за обезлистяването на цели гори по време на Виетнамската война. Това са химични вещества, които никой не би искал да погълне.

Прочитането на етикета може да ви се струва лесно, но всъщност в повечето случаи е много объркващо. Когато купувате рибено масло, вие плащате за Омега-3, а не за рибеното масло. Рибено масло ви е нужно единствено заради Омега-3 мастните киселини, които съдържа. Без тези незаменими мастни киселини, приемът на рибеното масло би се оказал абсолютно безсмислен.

Рибеното масло трябва да съдържа Омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) - не само "рибено масло". Много хора погрешно си мислят, че двете неща означават едно и също. Рибеното масло съдържа Омега-3, както млякото съдържа калций. Даденото количество в една капсула не означава, че в капсулата има само Омега-3. Важната съставка е Омега-3. Всички останали проценти са ненужни рибни мазнини. В крайна сметка, няма значение колко рибено масло взимате, има значение колко Омега-3 поемате.

 

 

Много от вас, които знаят от колко  грама EPA и DHA  се нуждаят дневно, ще са леко потресени от големия брой капсули които ще трябва да приемат вскидневно, ако рибеното масло е само с 30% концентрация на  EPA и DHA. 

Търсете рибено масло с висока концентрация на EPA и DHA. Общия сбор на EPA и DHA не трябва да е по малко от 50% от общото количество, дадено за една капсула. Колкото по-висок е процента на EPA и DHA, толкова по-качествено е рибеното масло. Ако на етикета липсва информация за количеството EPA и DHA, не купувайте този продукт.

Пример 1:
Кое рибено масло съдържа повече Омега-3 ?
Продукт 1: 1000 мг Омега-3 - количество в 2 капсули или serving size = 2 pills
Или
Продукт 2: 500 мг Омега-3 количество в 1 капсула или Serving size = 1 pill

Отговор: И двете съдържат едно и също количество Омега-3. Във всяка капсула има 500 мг Омега-3 . Обръщайте внимание на тези малки трикове! Първото нещо което грабва вниманието, е голямото количество на EPA и DHA, и повечето без да се замислят, решават, че най-накрая са намерили идеалната марка рибено масло. Винаги трябва да поглеждате даденото количество в капсула или „serving size“. Ако „serving size“ е 2 хапчета, означава, че сумата трябва да се раздели наполовина.

Пример 2:
Да разчетем и интерпретираме този етикет на контейнер с рибено масло:

Колко Омега-3 има в една капсула?
Със сигурност не е 1490 mg.
Отговорът е 745 mg (1490 / 2 = 745) общо количество Омега-3 в една капсула, но тази информация не се намира никъде на етикета. Обърнете внимание, че „serving size“ е две капсули. Между другото, 745 мг Омега-3 не е никак лошо, в сравнение с 90% от рибените масла на обикновения пазар. Защо просто не напишат на етикета количеството в една капсула?
И така, ако искате да разберете колко EPA и DHA има в една капсула, ще трябва малко да посмятате. 745 mg не е количеството в една капсула, а общото количество Омега-3. Общия сбор на EPA и DHA (894 + 446) е 1340 mg. Разделено на две (894 + 446) / 2 = 670 мг. Тоест, количеството на EPA и DHA в една капсула е 670 mg. Ако даденото количество е за 4 капсули, означава, че трябва да се раздели на 4. 

От всичко казано до тук, стигаме до извода, че  когато тръгнем да си избираме рибено масло, може би трябва да ходим с калкулатор в джоба. Всички тези изчисления ще са ви нужни най-вече, за да знаете по колко грама EPA и DHA (капсули) трябва да приемате дневно от определена марка рибено масло, което ни води към следващия въпрос:

Каква е дневната препоръчителна доза?

Препоръчваното количество от Бари Сиърс на високо пречистено фармацевтичен клас рибено масло е 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден. Това се онася за хора в нормално здравословно състояние. Ако се стремите към оптимално здраве на сърдечно съдовата система, ще са ви необходими около 5 грама на ден. Ако искате да лекувате възпалителни болки, тогава ще се нуждаете отблизо 10 грама на ден. За лечение на съществуващо неврологично състояние (като множествена склероза, дефицит на вниманието, психическо разстройство, депресия и деменция), ще са необходими 15 грама на ден високо пречистено фармацевтичен клас рибено масло. Що се отнася до рибеното масло,което се продава в обикновените магазини за здравословни храни, Бари Сиърс казва, че никога не би препоръчал доза, по висока от 3 до 4 капсули на ден, на които общия еквивалент е 1 грам дълговерижни Омега-3 мастни киселини. И въпреки, че такава доза не може да ви даде здравословните ползи, към които се стремите, все пак 1 грам е по-добре от колкото нищо.

 • В рибеното масло трябва да са обозначени конкретните видове риби, използвани за призводството му – Доброто рибено масло почти винаги се добива от малки риби. Производителите на некачествено рибено масло често пропускат тази важна информация. Нивата на замърсители в рибено масло често се определя от размера на рибата и техния ранг в хранителната верига. Дребните риби (като херинга, сардини и аншоа) се намират ниско в хранителната верига, имат краткотраен живот и следователно са по-малко предразположени към натрупване на замърсители от околната среда. От друга страна, по-големите риби като сьомга, кралска скумрия, риба меч, и акула, които са хищни видове, имат по- дълъг живот и следователно съдържат високи нива на замърсители, като живак и други тежки метали. Мазните риби са отличен естествен източник на Омега-3, но да не забравяме, че и токсините, които са способни да се разтварят в мазнините, вървят ръка за ръка с Омега-3. Сьомгата е вид риба, отличаваща се с най-високите нива на EPA и DHA.
 • В рибеното масло не трябва да са изброени повече от три вида риба, използвани за производството му. Комбинацията от много риби е синоним на некачествено, нездравословно и евтино рибено масло.
 • Рибеното масло трябва да се добива само от чистата плът на рибата. Не използвайте масло, за чийто производство са използвани главите, опашките или вътрешните органи, като например масло от черен дроб на треска (cod liver oil). Това е най-неподходящото рибено масло, тъй като има ниска концентрация на дълговерижни Омега-3 мастни киселини и същевременно съдържа най-високите нива на замърсители (органичен живак, полихлорирани бифенили и др). В допълнение, приемът на високи дози на масло от черен дроб на треска не се препоръчва поради високите нива на витамин А, което може да доведе до витаминна токсичност ,т.е. натрупването на прекомерни количества витамини в организма може да предизвика нежелани реакции. Никой не би искал рибено масло от части на рибата, които повечето нации не ядат.
 • Попитайте за "Сертификат за анализ" на рибеното масло. Това е официален документ, бланка с подписи и т.н., който разказва подробно какво има в рибеното масло и какво не. Уверете се, че номера на партидата, отпечатан върху контейнера на рибено масло, е валиден, като се обадите на производителя или дистрибутора, за да ви изпратят сертификата по факс или е-мейл. Някои от вас ще го направят, повечето не. Ако отсреща започнете да получавате отговор като: "Нашият продукт е в съответствие с всички качествени спецификации и разпоредби," тогава е време просто да се насочите към друга марка или компания.
 • Купувайте рибено масло, тествано от трета независима инстанция или посетете сайта на IFOS (International Fish Oil Standards) (Международни стандарти за рибеното масло). IFOS се управлява от „NutraSource Diagnostics“ в университета на Гуелф в Канада, и е трета инстанция за тестване на рибеното масло. IFOS не произвеждат и не търгуват с рибено масло, те тестват. След детайлни тестове и проверки, те публикуват подробен анализ на резултатите в интернет страницата им, достъпна за обществеността.


International Fish Oil Standards

Международен стандарт за рибено масло

Един продукт може да получи до пет звезди, въз основа на преминаването на пет различни категории. Какво означава всяка звезда?

Звезда 1 е за преминаване на всички тестове от CRN (Съвета за отговорно хранене) и WHO-СЗО (Световната здравна организация).
Звезда 2 е за съдържание по-високо от 60% на Омега-3
Звезда 3 е за ниво на окисляване по-малко от 75% от CRN / GOED стандарти)
Звезда 4 е за нива на PCBs (полихлорирани бифенили) по-малко от 50% на CRN Standard
Звезда 5 е за нива на диоксини по-малко от 50% от стандарта на СЗО

Защо няма звезда за нивата на живака, след като е толкова вреден? -
Това е така, защото живакът се посочва отделно, заедно с някои други опасни „врагове“, като олово, арсен и кадмий. Някои рибени масла, като масло от сьомга или от черен дроб на треска са с високо съдържание на тези тежки метали, така че е добре да сте добре запознати с избраното от вас рибено масло.
IFOS не е единствената институция за тестване на рибеното масло. Има и други, но те не тестват редовно всяка пусната на пазара партида и резултатите от техните тестове не са публично достъпни.

На пазара има различни марки, които не са тествани от IFOS, и вероятно биха си заслужили 5 звезди, но тестването при IFOS е скъпо, и за това много компании прескачат тези тестове, въпреки че колкото по чист и безопасен е един продукт, толкова повече се печели доверието на потребителите. Производители, които са горди от чистотата и качеството на рибеното масло, с удоволствие се подлагат на допълнителни тестове и проверки, като ги публикуват в интернет страницата си, или със спцифичен знак върху етикета.

 • Търсете молекулярно дестилирано рибено масло - производството на такова рибено масло е с по-високо ниво на Омега-3, което изисква повторна дестилация и пречистване. Това прави маслото по-концентрирано, по-чисто и естествено става по-скъпо. Молекулярната дестилация е много скъп процес и повечето компании пропускат тази критична стъпка, и така рибеното масло се озовава в магазините, без да е пречистено. До някъде може би е разбираемо, като се има предвид, че са необходими около 380 литра рибено масло, за да се произведат само 4 литра от това, което се нарича най-висока класа рибено масло- високо пречистено и с висока концентрация на EPA и DHA. Това до някъде обяснява и защо цената на едно качествено рибено масло е по-висока, и преди да посегнете към някоя съблазнително евтина марка рибено масло, замислете се защо е с толкова съмнително ниска цена, или както се казва „Прекалено е хубаво, за да е истина“.
 • Избирайте рибено масло, което не съдържа овкусители и изкуствени оцветители. Рибеното масло не трябва да съдържа соя, млечни продукти, пшеница, ориз, подсладители или други изкуствени съставки. Прясното рибено масло не трябва да има силна миризма или вкус на риба. Това може да е знак за старо или гранясало масло, което се опитват да замаскират чрез различни добавки. Ако след прием на рибено масло усещате или се оригвате с дъх на риба – такова рибено масло трябва да се избягва на всяка цена.
 • Избягвайте рибено масло, на което пише “marine lipids” ("морски липиди"). Това просто означава, че са използвани останки от риба и други странични продукти.
 • Направете си тест в домашни условия. Обикновено, рибеното масло в повечето магазини съдържа само 30% Омега-3. Останалите 70% са рибни мазнини, наситени мазнини, Омега-6 мазнини и дори холестерол - съставки, от които човешкото тяло или няма нужда, или не иска. Този тест малко или много може да ви е от полза, като ви помогне да разберете дали има прекалено много от нежеланите мазнини в рибеното масло. Сипете няколко чаени лъжички от течното рибено масло в чаша и я поставете във фризера в продължение на пет часа.(Ако е във вид на капсули, разрежете няколко броя на половина и изсипете съдържанието). След като го извадите от фризера, ако рибеното масло все още е в течна форма, това е признак за висока доза Омега-3. Ако е доста твърдо, и прилича на замръзнала свинска мас или чисто масло, това определено не е продукта, който търсите.
  Запомнете: наситените мазнини замръзват при ниски температури, мононенаситените са течни при стайна температура, но стават леко кашави в хладилник, а полиненаситените мазнини не замръзват. За съжаление, този тест не може да ви даде най-важната информация - за нивото на тежките метали, т.е няма как да резберете дали има, или няма живак и други замърсители. Не можете да разберете и точното съотношение на Омега-3, но показва, че някои от наситените мазнини са отстранени с така наречения процес на дестилация чрез охлаждане - т.е. при втвърдяване наситените мазнини оставят след себе си по-концентриран разтвор на дълговерижни Омега-3 мастни киселини. Голяма част от рибените масла, които са стари или замърсени с тежки метали могат да преминат успешно този тест, така че това не е индикатор за качество, но все пак е вид успокоение, относно количеството на нежелани мазнини в рибеното масло.

 go up

Съвети за приемането на рибеното масло

 1. Никога не приемайте рибено масло на празен стомах.
 2. Ако взимате рибено масло преди лягане, за предпочитане е да бъде съчетано с лека закуска.
 3. Не е нужно да си разделяте дозите рибеното масло през целия ден. За разлика от витамините и минералите, които траят само няколко часа в кръвта, мастните киселини от рибеното масло се задържат до няколко дни. Така че, е без значение, дали ще ги вземете на веднъж, или на части. Така или иначе стабилните нива на кръвта ще се запазят.
 4. Ако трябва да приемате повече от четири капсули на ден, помислете за течния вариант на рибено масло. Това е добър начин да се спестят пари, като се има предвид цената на гел капсулите .
 5. Ако приемате рибено масло в течно състояние, дръжте го във фризера. Това предпазва от окисляване, както и подобрява вкуса на рибеното масло.
 6. Съхранявайте рибено масло на хладно и винаги на тъмно място. Вашият хладилник е идеалното място, особено през лятото. Рибеното масло е изключително чувствително към светлина и топлина, и може лесно да граняса. Когато граняса или има миризма - трябва незабавно да се изхвърли.
 7. Приемайте рибеното масло с добавка на витамин Е. Единственият антиоксидант, който трудно можем да си набавим само от храната, е витамин Е. Най-богатите негови източници са изолирани растителни масла. Задачата на витамин Е е да предпазва полиненаситените мастни киселини от окисляване. Той е разтворим главно в мазнините, като не позволява окисляването на мастните съставки (липидите) в клетъчната мембрана, запазва целостта на Омега-3 мастните киселини, и предотвратява образуването на свободни радикали. Колкото повече са ненаситените мазнини, толкова е по-вероятно да бъдат атакувани от свободните радикали, което причинява окисляване. Задавали ли сте си въпроса, защо рибата се вмирисва след ден или два в хладилника? Това се случва поради високото съдържание на полиненаситени мазнини, които се окисляват. Свободните радикали (или оксиданти) са групи от атоми или молекули с липсващ електрон. Поради особения си строеж, витамин Е отдава този липсващ електрон на свободните радикали, като ги възстановявва до стабилни продукти. Рибеното масло е много податливо на окисление, поради високото съдържание на полиненаситени мазнини, но в комбинация с витамин Е спомага за намаляването на възпалението и риска от заболявания като ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания и др. Поради тази причина е добре рибеното масло да бъде капсуловано или бутилирано с мастноразтворими антиоксиданти като витамин Е (за предпочитане естествена форма). Витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва от увреждане на органи и тъкани в тялото. И така, комбинацията на Рибено масло с витамин Е е много по-сполучлива, от колкото ако се приемат индивидуално.
 8. Странични ефекти от рибеното масло - според Бари Сиърс единственият страничен ефект от приема на високо пречистено рибено масло е това, че ставате по умни.

 go up

Защо изборът на качествено рибено масло е от изключителна важност?

От казаното дотук вече знаете как да изберете най-доброто рибено масло, но знаете ли защо? Какво ще получите в замяна, за отделеното време в търсене на правилното рибено масло? Отговорът е много прост - най-доброто рибено масло ще ви даде всички удивителни ползи, но с нито един от неприятните и нежелани странични ефекти.
Основният проблем с повечето рибени масла е, че те просто не са с достатъчно добро качество - или не съдържат оптимални нива на Омега-3 мастни киселини, или съдържат много вредни и синтетични съставки, от които наистина нямате нужда, и които по скоро може да навредят на здравето ви, или са препълнени с всякакъв друг вид мазнини, но не и Омега-3. Когато тези фактори са на лице, тогава е най вероятно да усетите страничните ефекти на рибеното масло.

Ако не сте избрали най-доброто рибено масло, има вероятност да се появят странични ефекти като например:
o Неприятни „рибени“ оригвания
o Прекомерно натрупванена тежки метали
o Киселини и стомашно разстройство
o Сърбежи или обриви
o Диария
Ако и тези странични ефекти не са достатъчни, за да ви убедят, че трябва да избирате винаги най-доброто рибено масло, то тогава може би здравословните ползи от Омега-3 ще успеят да ви повлияят.
Трябва просто да сте на ясно, че приемът на грешен вид мазнини е като да карате кола с дизелов двигател, но да я зареждате с бензин!
Преди да купите или консумирате каквото и да е рибено масло, уверете се, че знаете всички тези полезни хитринки, за да можете спокойно да се възползвате от положителните ефекти, и да се радвате на чудесно здраве!

 go up

Дълговерижни Oмега 3 мастни киселини (EPA и DHA) - ползи за здравето на всички

· Подобрява функциите на мозъка
Рибеното масло винаги е имало репутация като „храна за мозъка“, като допринася за по висок коефицент на интелигентност. Тези уникални мазнини, доставят молекулярната основа, която рязко подобрява мозъчната функция. Омега 3 осигуряват флуидност на клетъчните мембрани и подобряват комуникацията между мозъчните клетки. Според статия в The Sunday Times: "Хората, които ядат мазна риба или приемат рибено масло имат с 13% по-високи резултати в тестове за интелигентност, както и вероятнста да се покажат ранни признаци на болестта на Алцхаймер е изключително малка. Изследователите казват, че мозъците им изглеждат с почти две години по-млади, по начина на функциониране от тези, на хора които не консумират рибено масло."

· Намалява болката и възпаленията
Омега-3 мастните киселини, особено EPA, има много положителен ефект върху възпалителните процеси. Чрез няколко механизми, те регулират цикъла на възпаление в тялото, което предотвратява и облекчава болезнени състояния като артрит, простатит, цистит и много други, завършващи на "ит ".

· Подобрява зрението при стареене на организма
Вече има солидни доказателства, че Омега-3 в диетата може да помогне за предпазване от макулна дегенерация при възрастните хора - най-честата причина за намалено зрение и слепота при възрастните хора.

· Отразява се благоприятно на кожата и кожните заболявания
Рибеното масло помага за подобряване на състоянието на бледата и суха кожа, като я прави свежа и нежна, и същевременно намалява загубата на влага от кожата. Рибеното масло е полезно и при лечение на различни кожни проблеми като екземи и псориазис. В случай на псориазис, EPA в рибеното масло ограничава растежа на про-възпалителните агенти от производство на арахидонова киселина.

· Помага на страдащи от акне
Рибеното масло е ефективно за акне, тъй като е известно,че EPA инхибират образуването на андрогени.

· Подобрява растежа на косата
Рибеното масло помага за поддържането на добър блясък на косата, както и за растежа й, тъй като осигурява храна за фоликулите. По-бързото развитие на косъма предотвратява косопада. Приемът на протеини също е необходим за растежа на косата. Тъй като повечето сортове риба са богати на протеини, яденето на риба помага за поддържането на здрава и лъскава коса.

· Нормализира високо кръвно налягане
Доказано е,че Омега-3-EPA и DHA правят чудеса, както със сърцето,така и с километричните артерии и вени, които образуват сърдечно-съдовата система. EPA и DHA намаляват доста ефективно високото кръвно налягане, като спомагат за разширяването на кръвоносните съдове и натрупването на плаки по стените на артериите. Всичко това спомага за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

· Предпазва от инсулт и сърдечен удар
EPA и DHA предпазват от инсулт и сърдечен удар. Когато плака се натрупва върху артериалните стени, това причинява състояние, известно като тромбоза, или засукан начин да се каже, че това е съсирек. Когато съсирек заседне в мозъка, той причинява инсулт, когато се включи и артерия, това причинява сърдечен удар. Омега-3 предотвратяват слепването на тромбоцитите в съсиреци или сраствания, които могат да блокират кръвоносните съдове в мозъка или сърцето

· Намалява риска от сърдечни заболявания
EPA и DHA намаляват триглицеридите, които са тясно свързани с холестерола. Високите нива на триглицеридите, в комбинация с високи нива на „лош“ холестерол значително увеличават риска от сърдечни заболявания. В същото време увеличават и „добрият“ холестерол, което добавя години в продължителността на човешкия живот.

· Облекчава симптомите на менопаузата
По време на менопаузата тялото произвежда по-малко естроген, което води до хормонален дисбаланс. Това е основната причина за класическите симптоми на горещи вълни и резки промени в настроението. Омега 3 помогат за намаляване на производството на арахидонова киселина, която е основната причина за горещите вълни. Промените в настроението често означават депресия, ултра-пречистеното рибено масло е известно в борбата с този неприятен симптом на менопаузата.

· Увеличава женската плодовитост
EPA и DHA в рибеното масло, спомагат за женската плодовитост, като балансират хормоните, подобряват хормоналните нива и увеличават притока на кръв към матката.

· Увеличава мъжката плодовитост
EPA и DHA допринасят за подобряване на мъжката плодовитост. Омега-3 мастните киселини са в изобилие в спермената течност и DHA е особено разпространено в опашката на сперматозоидите, които играят важна роля в подвижността на сперматозоидите.

· Изключително необходимо при бременност
Рибеното масло е много полезно за бременни жени, тъй като присъствието на DHA в него помага за развитието на очите и мозъка на бебето.Помага за избягване на преждевременно раждане, раждане на недоносени бебета, и спонтанни аборти. Смята се също, че жените, които не приемат достатъчно EPA и DHA чрез диетата си, страдат от следродилна депресия, тъй като в последните стадии на бременността се получава едно „прехвърляне“ на известна част от мозъчните ресурси на майката в детето. Освен това, при жени приемали EPA и DHA по време на бременност, родените деца показват засилена координация между очите и ръцете.

· Намалява риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата
Омега-3 в рибеното масло помага за предотвратяване на три от най-разпространените форми на рак - на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Науката ни казва, че Омега 3 мастните киселини постигат това по три начина. Те спират промяната от здрави клетки в ракови клетки, инхибират нежелания клетъчен растеж и причиняват апоптоза, или клетъчна смърт на раковите клетки. Когато се приемат Омега-3 мастни киселини, преди да се усетят каквито и да са симптоми на рак на гърдата, това ще предотврати възникването на подобен проблем.

· Намалява симптомите на артрит
Страхът от артрит смразява хората,когато започнат да остаряват. EPA и DHA са най-доброто болкоуспокояващо за ставни болки и артрит. В случай на остеоартрит, рибенотo масло може да бъде полезно, като намалява въздействието на ензими, които разрушават хрущялите.

 go up


Източници:
The Omega RX Zone: The Miracle of the New High-Dose Fish Oil by Dr. Barry Sears, The Anti-Inflammation Zone: Reversing the Silent Epidemic That's Destroying Our Health by Dr. Barry Sears, Toxic Fat: When Good Fat Turns Bad by Dr. Barry Sears, livestrong.com, www.zonediet.com, www.fakr.noaa.gov, crossfitimpulse.com/why-fish-oil, www.hsph.harvard.edu, www.cbn.com, www.psycheducation.org, www.nap.edu, fishoilguide.org, www.fishoilblog.com, www.nlm.nih.gov, www.omega-3.us, omegavia.com, authentic-breathing.com

Reader Comments (23)

Не може ли просто да ни препоръчате какво качествено рибено масло можем да си закупим в България, вместо да си усложняваме забързания живот с изискване на сертификати.
Благодаря за полезната информация !

15/02/2012 | Unregistered CommenterДаниела

Здравей, Даниела,
В момента търсим подходящи марки рибени масла, които да отговарят на условията за качество и в същото време са лесно достъпни за закупуване от България. Когато намерим подходящи, ще ги покажем тук. Вече имаме няколко кандидата.
Дори и да препоръчаме рибено масло, не можем да гарантираме за качеството му, освен ако не сте закупили от тествана партида. Затова обясняваме как и къде се проверяват партидите. Дори и да ви препоръчаме марка, остава за вас да проверите съответната партида ако искате да сте съвсем стриктни.

15/02/2012 | Registered CommenterVivi J

ескимо 3 течно или nordic naturals ultimate omega , това са едни от най- качествените на пазара , който могат да се харектеризират с отлично качество и високи концентраций.

08/03/2012 | Unregistered CommenterИван

Моят личен избор е Ескимо 3. Над 120 клинични проучвания, вкл. от Royal Society of Chemistry Cambridge, UK’s Food Standards Agency, Department of Medicine Uppsala University - Sweden, Food Safety Authority Ireland и много други. Пия го редовно от няколко години и съм много доволен. В последно време си мисля да пробвам варианта Eskimo Brainsharp заради комбинацията му с Q10, но засега ги пия отделно. Поздравявам целия екип на сайта ви.

19/01/2013 | Unregistered CommenterНиколай

Благодаря, Николай! :) Поздравления, че си открил най-подходящото за теб рибено масло.
Би ли могъл да опишеш ползите от рибеното масло и Q10, които си забелязал върху себе си?

19/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте! Мога да кажа, че в момента се чувствам отлично. По отношение на ползите от рибеното масло, наясно съм, че усещанията са едно, а обективният и контролиран анализ отчитащ комбинацията от множество фактори е нещо съвсем друго. Лично за себе си мога да споделя, че чувствам мускулите си силни и гъвкави, а ставите добре "смазани". Съсредоточавам се по-лесно и за по-продължително време, издържам повече на умствени натоварвания. По отношение на срещата ми с Q10, предисторията е следната. Успешната финансова година, 12-часовият работен ден, стресът и липсата на време за спорт ме докараха до.... лекарския кабинет. Излязох от него с диагноза повишено кръвно налягане и куп предписания от кардиолога - промяна на хранителен режим, спорт и пр. Добавянето на Коензим Q към рибеното масло е по негова препоръка.

24/01/2013 | Unregistered CommenterНиколай

Благодаря, Николай, чудесни резултати! Пожелавам ти успехи и за в бъдеще!

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Аз днес получих Ескимо 3, и направих теста с фризера ..... и замръзна :(. Състава му пасва почти перфектно от към EPA - 740mg и DHA - 480 mg в 5мл., има и витамин Е 20iu което го дават 140% от ПДДД. Макар в нета да пише, че може до 1500IU натурален и 1200 синтетика. Аз се надявах на това масло защото искам да е течно :)

Ескимо 3 - Замръзна в хладилника. През първите 15 мин стана лигаво и след това замръзна. За 10-15 мин в хладилника пак отпусна. Ударих 3 лъжици и сега ще ударя още 3. Това е от мен. Търся си хубаво рибено масло, но течно :) дайте предложения.

04/03/2013 | Unregistered CommenterCrunk

Още нещо състава му е :масло от дълбоководни морски риби, естествен витамин E, лецитин, аромат. Добре, че е без изкуствени оцветители, аромати и консерванти.

Лошото е, че не са опоменати рибите от които е извлечено ...

04/03/2013 | Unregistered CommenterCrunk

В англоезичния сайт на Ескимо 3 е посочена рибата от която се извлича - сардини и аншоа. Между другото теста с фризера съм го правил и аз, забавлявах се, но според мен този тест едва ли е точен показател за качеството на рибеното масло. В интерес на истината най-добре се представи Omega 3 на NOW - 34% Омега 3, молекулярно дестилирано и без холестерол. Пробвал съм го - много е добро. И още нещо - Ultra Omega 3 на Now е със 75% Омега-3, а цената му е съвсем приемлива. Поздрави!

06/03/2013 | Unregistered CommenterНиколай

Николай, прав си, тестът с фризера не е еднозначен показател за високо качество и чистота на маслото. Дори пречистените масла имат някакво количество Омега-6-7-9-11 киселини. Рибено масло, което има 90% Омега-3 в съдържанието си, но е старо, гранясало или замърсено с живак, ще премине успешно теста с фризера. Ще изглежда чисто и бистро, но може да ти причини стомашно неразположение. (източник на английски език).

Crunk На какво се основават предпочитанията ти към течното рибено масло? (стана ми интересно :))

07/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

Като цяло аз съм против хапчетата ... искам да живея без тях :). Течното рибено масло ми се струва като идеален вариянт, пък и страничните вещества които се добавят към хапчетата като пълнежи и оцветители и тн липсват. От сайта си харесах един вид течно масло и сигурно с него ще се зарибя. В българия в аптеките рибеното масло е 30% съдържание на омега 3 и е натъпкани с пумия :)

08/03/2013 | Unregistered CommenterCrunk

Ами успех! :)
Има едни капсули, на Norwegian Gold, които имат "чревно покритие". Това покритие осигурява разтварянето на хапчетата чак в червата, не в стомаха, така, че да не се оригваш на рибено масло. Вярно е, че сега слагат ароматизатори - вкус на цитрусов плод, но все пак като че ли течното рибено масло причинява повече оригване.

12/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

изключително полезни информации за всички нас - продължавайте да публикувате и да споделяте с нас интересни и полезни неща - поздрави и до скоро и лека вечер на всички

Здравейте! Мога да кажа, че в момента се чувствам отлично. Лично за себе си мога да споделя, че чувствам мускулите си силни и гъвкави, а ставите добре "смазани".

Здравейте, как може да разберем дали едно рибено масло е от черен дроб или от подкожна мазнина, при положение че не е описано в продукта.Поръчах рибено масло на Carlson без вит А и вит Д / а аз такова търсих/ но никъде не е описано от каде е извлечено. Благодаря за отделеното време

21/06/2013 | Unregistered CommenterAlina

Здравейте,
аз закупих уж едно от най-препоръчваните рибени масла на пазара nordic naturals ultimate. Направих доставка от един американски сайт. Крайната цена с ДДС то до летище София за два флакона капсули с по 180 бр. всяки беше около 220-240 лева.
Направи ми впечатление че NORDIC NATURALS вече не са представени в класацията на IFOS. По време на покупката бяха там и за това се спрях на тази марка.
Взимам ги от един месец и до сега не виждам разлика в общото ми здравословно състояние което смятам за добро. Кръста обаче продължава да ме боли.
Ако имате някави впечатления от ползването на този продукт ще ви бъда благодарен да ги споделите.

05/09/2013 | Unregistered CommenterМилко

след като се опитва няколко 90 дневна диета рецепти реших да остана с този, който ме най-подходящ. В 3 месеца бях изгубила над един милион килограма. Толкова съм щастлива!

след като се опитва няколко рецепти за 90 дни диета, реших да остана с този, който най-добре ме устройва. В срок три месеца аз загубих повече от 2 килограма. Толкова съм щастлива!

Здравейте,най-качественото рибено масло предлагано в България за сега е ULTRA OMEGA- 3 FISH OIL на NOW. Пробвах и поставих една капсула във фризера.Бях я забравила и там е стояла няколко седмици.Когато я разрязах маслото се разля.Дори аз не повярвах ,но е факт.

29/06/2014 | Unregistered Commenterzori

Какво ще кажете за рибеното масло на допел херц?

24/12/2014 | Unregistered Commenterdkk

Ползвам масло БиоКрил Актив на "Алкалоид" и съм доволен.Не съм го замразявал, но го дават като едно от добрите на пазара, защото е в лесно освоима форма и има добавка Астаксантин , която е противовъзпалителна за кръвоносните съдове.Възпалението им е в основата на атеросклерозата и натрупването на плаки в кръвоносните съдове, които натрупват холестерол там, където има възпаление.

01/07/2015 | Unregistered CommenterAnatoliy

Искам да знам становището на автора(ако има такова) относно маслото от крил. Там стойностите на EPA and DHA са много по -ниски...Др. Б. Сиърс говори само за рибеното масло...

13/10/2018 | Unregistered CommenterAstery

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>