iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

« Въглехидрати | Main | Мазнини »
Сряда
XI022011

Протеини 

ПротеиниПротеините са в основата на живота. В телата ни протеините са повече от всички други вещества освен водата. Те представляват половината от сухото тегло на тялото, включвайки повечето от мускулната маса, кожата, косата, очите и ноктите. Протеините са основната структурна съставка на нашите клетки. Даже имунната ни система е съставена от протеини.

Аминокиселините, съставните части на протеина, лежат в основата на живота. Съществуват двадесет жизненоважни аминокиселини. Девет от тях, познати като основни аминокиселини, не могат да бъдат синтезирани от човешкото тяло и трябва да бъдат доставяни чрез храната. Трябва постоянно да доставяте съставните части за нови протеинови структури.

Щом протеините са основата на живота и излишните въглехидрати ни правят дебели, защо да не ядем повече протеин и по-малко въглехидрати? Високопротеиновите нисковъглехидратни диети са в основата на много програми за бърза загуба на тегло. Почти всеки, който ги е опитвал, отслабва в началото, но нека разгледаме тези диети в дългосрочен план. Високопротеиновите диети за бърза загуба на тегло провокират абнормално състояние на кетоза. Това се случа когато човек има недостатъчно въглехидрати, складирани в черния дроб, които трябва да посрещнат нуждите на тялото и мозъка. Запомнете, че даже и когато е пълен със запаси, черният дроб може да складира само малки количества въглехидрати. Тялото обръща складираните въглехидрати в мазнини, за да достави енергия. При диетите с висок протеин и ниски въглехидрати, процесът на превръщането на мазнините в енергия дава „на късо” порати производството на биохимикалите, наречени кетонни тела. Тялото няма как да употреби кетонните тела. То се опитва да ги изхвърли чрез увеличено уриниране. Това означава, че ще загубите тегло в началото, но голямата част от него е всъщност загуба на вода. В допълнение, ако консумирате прекалено много протеин на едно хранене, нивото на инсулина ще се вдигне. Тялото няма нужда от излишните аминокиселини в кръвта. Също така, повишеният инсулин ще предизвика превръщането на излишния протеин в мазнини.

Наскоро беше открито и че високопротеиновите кетогенни диети могат да причинят промени в мастните клетки, правейки ги по активни в усвояването на мазнини, отколкото са били преди диетата. Така че когато диетата приключи, тялото продължава да акумулира мазнини със заплашителна скорост.

Когато организмът е подложен на високопротеинова, нисковъглехидратна диета, мозъкът придобива енергията, която му е нужна, за да функционира чрез унищожаване на мускулна маса и превръщане на голяма част от мускулните протеини във въглехидрати. И поради увеличения инсулин, тялото не губи телесни мазнини така бързо, както се очаква, и в един момент се достига до състояние на застой. Оказва се, че високопротеиновите кетогенни диети причиняват постоянни промени в мастните клетки. Промени, които на практика гарантират повишена акумулация на мазнини за в бъдеще.

The Anti-Aging Zone, Бари Сиърс

Reader Comments (2)

venetvasil roarke e3d3fd1842 https://gorusyeri.com/caltioucockglas

21/12/2021 | Unregistered Commentervenetvasil

venetvasil e3d3fd1842 https://twistok.com/plethunersa

21/12/2021 | Unregistered Commentervenetvasil

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>