Четвъртък
XII082011

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

CBN: През 1995 г. вашата диета се наричаше просто Зоната. В днешни времена можем да я наричаме Омега-3 Зонова диета, тъй като силно акцентирате върху високо пречистените Омега-3 мастни киселини. Каква е причината да станете такъв привърженик на Омега-3?

Д-р Бари Сиърс: Всъщност, аз винаги съм бил много голям поддръжник на Омега-3 мастните киселини, тъй като те контролират групата от хормони, наречени айказаноиди. Това са хормоните, които контролират възпалението, и както много пъти съм казвал - ако можете да контролирате възпалението, значи можете да контролирате бъдещето. До скоро не съществуваше възможност за набавянето на високо пречистени мастни киселини, поради липсата на технология за пречистването им. Но в днешни времена вече има такива възможности. Тези киселини станаха важна част от Зоната, защото цялата философия на тази диета е контролът върху хормоните, които могат да бъдат променяни чрез храненето. И по точно, контрола върху два вида - единият е хормонът инсулин, чийто нива зависят от баланса между протеини и въглехидрати на всяко хранене, и другата група хормони - така наречените супер хормони - айказаноидите. И вече можем да ги контролираме чрез приема на достатъчно високи нива на Омега-3 мастни киселини, които има във високо пречистеното рибено масло.

CBN: Често слушаме по новините, че рибата както е полезна, така е и вредна за нас. Какво ви е мнението за тези противоречиви твърдения?

Д-р Бари Сиърс: Причината, да чуваме, че рибата е полезна, е защото тя е богата на тези Омега-3 мастни киселини, които ни помагат да контролираме възпалението. Това е добрата новина. А защо чуваме, че рибата е вредна за нас? Защото всички риби по света в днешно време са замърсени със живак, тежки метали, диоксиди и т.н., които изхвърляме в околната среда. И така възниква следната дилема: съветват ме да ям риба за да съм в добро здаве, но и не трябва да ям риба, защото е замърсена. В резултат на това, хората ядат по-малко риба от всякога, защото се страхуват, и то с право, от замърсената околна среда.

CBN: В момента има два основни типа на Омега мазнини. Бихте ли ни разяснили малко повече, и защо са смятани за незаменими мастни киселини?

Д-р Бари Сиърс: Трябва да погледнем назад в историята,може би през 80-те години, когато превеха експерименти, в които премахнаха всички видове мазнини от диетите, и бяха тествани върху животни, за да се разбере какво ще се случи с тях. И това което се случи, беше доста впечатляващо - всички животни умряха. Следващите опити бяха да се добавят някои мазнини,от които резултатът беше, че животните останаха живи. Тогава, мазнините които добавяха, се наричаха витамин F, а сега ги наричаме незаменими мастни киселини. Те са разделени на две групи – едната група се нарича Омега-6 мастни киселини, а другата група е Омега-3 мастни киселни. И така, защо е важно това разграничение? Омега-6 мастни киселини са тези, които предизвикват възпалението, а Омега-3 киселините са тези, които го намаляват. Основната цел е да има баланс между тези два вида мастни киселини. Ако баланса е твърде висок, това увеличава възпалението и означава ускоряване на сърдечно-съдовите заболявания, рак и болестта на Алцхаймер. Ако съотношението е твърде ниско, това означава, че имунната система отслабва и се увеличава се инфекцията, което води до хроничните заболявания. Ето защо е толкова важно да се поддържа баланса между Омега-6 и Омега-3 мастни киселини.

CBN: Как се промени начинът ни на хранене в последните 70 години?

Д-р Бари Сиърс: Вероятно голямата промяна в нашата диета през последните 70 години дойде от дисбаланса в нарастващите нива на Омега-6 мастни киселини за сметка на намаляване на приема на Омега-3 мастни киселини. Имайте предвид, че преди две поколения стандартният прием за всяко дете беше една супена лъжица масло от черен дроб на треска. Това беше нещо много отвратително, но и много богато на дълговерижни Омега-3 мастни киселини, идващи от рибеното масло. Но в последните 70 години се получи една експлозия от растителни масла, богати на Омега-6 мастни киселини: царевично олио, шафраново масло, соево масло и т.н. Това в момента е „Американската диета“. И поради тази причина процента на хроничните заболявания в последните години скочи драстично-големият бум на Омега-6, и намаленият прием на дълговерижни Омега-3 мастни киселини от рибеното масло.

CBN: Докторе, бихте ли ни обяснили селскостопанска революция и агрокултурата от 1900г. до сега, и как това се отразява върху хранителната диета на хората?

Д-р Бари Сиърс: Революцията от 1900 г. имаше голямо въздействие върху обществото, тъй като вече живеем в света на технологиите. И всъщност сега има далеч по голяма продукция на зърнени реколти от колкото се нуждаем в действителност, и това води до все по голям процент на консумация на зърнени храни, брашна и нишестета. Но има и още нещо - в същото време тези нови технологии позволяват да се извличат Омега мастните киселини от растителните масла, които допълват цялата картина. В началото на миналия век растителните масла са били много, много скъпи стоки, а сега пазара е залят, което води до намаляване на цените, и следователно растителните мсла, които за съжаление са много богати на Омега-6 мастни киселини, стават все по достъпни за консумация. В крайна сметка, последиците са увеличаване на нивата на възпаление.

CBN: Приблизително с какъв процент е спаднало потреблението на Омега-3 мастни киселини от началото на ХХ век ?

Д-р Бари Сиърс: През последните сто години, количеството на приеманите дълговерижните Омега-3 мастни киселини в нашата диета е намаляло с около 95%. Това е драстичен спад, като това фактически е най голямото обществено бедствие за здравето на хората през двадесети век. Факт е, че намалените количества Омега-3 мастни киселини, в комбинация с увеличението на Омега-6 мастни киселини, и промяната в тяхното съотношение могат да бъдат директно свързани с нарастващия процент на сърдечно-съдовите заболявания. До скоро мислехме, че основната причина е високият холестерол, но всъщност не холестерола е причина за тези заболявания, са самото възпаление. Епидемията от сърдечните заболявания, която все още е убиец номер едно, всъщност е епидемия от възпаленията.

CBN: Бихте ли ни обяснили разликата между новото фармацевтично качество, и по точно високо пречистените Омега-3 рибни масла и това, което се намира в обикновените магазини за здравословни храни?

Д-р Бари Сиърс: Както казах по-рано, аз винаги съм бил много голям поддръжник на омега-3 мастни киселини, но винаги съм препоръчвал ограничени количества поради токсините съдържащи се в непречистените Омега-3. За щастие, от преди няколко години вече съществува нова технология за рафиниране на рибеното масло и за премахването на токсините, както и за получаването на по високи концентрации на мастните киселини. Така имаме възможност да консумираме много по-пречистено, и с по-мощна сила рибено масло. Необходими са около 380 литра рибено масло от това което се намира в обикновените магазини, за да се направят 4 литра от това,което аз наричам най висока класа рибено масло - силно концентрирано и високо пречистено. Това е важно, защото рибеното масло, което получавате в магазин за здравословни храни, не е пречистено, и може да се каже, че идва от „мръсната канализация“ на моретата и океаните. Когато рибеното масло се произвежда, то се изстисква от рибата. Всички токсини, които са способни да се разтварят в мазнините, като живак, диоксиди и др., се смесват с тях се получава силна концентрация на тежки метали. Добрата новина е, че никой не e взимал достатъчно рибено масло, да приеме твърде много от токсините, а лошата новина е, че никой не взимал достатъчно рибено масло, за се възползва от облагите и ползите на това масло. Сега, с тези нови ултра-рафинирани концентрати на рибено масло, можем да приемаме мастни киселини в силно концентрирана форма без примеси. Това според мен отваря много нови хоризонти в света на медицината. А медицината като цяло е съсредоточена върху борбата с възпаленията, и най мощното средство за спечелване на битката са високо пречистените концентрати на рибеното масло.

CBN: Ако рибеното масло, което си куваме от обикновените магазини не е пречистено, и идва както казвате от „канализацията на морето“, това ме кара да си мисля, че такова масло по скоро може да вреди, отколкото да ни помага ?

Д-р Бари Сиърс: Това определено е така, защото тези токсини са известни канцерогени, познати като невротоксини. Тези токсини са като хлебарките в мотелите – веднъж влязат ли в тялото ви, повече не излизат. Да погледнем например японците, които консумират много риба, те са известни с дълголетие и здраве, имат най-ниските проценти на сърдечни заболявания, както и най-ниските нива на депресии. Всички те ядат много риба. Но ако се вгледаме в кръвните изследвания на японците, нивата на токсините в тях са много близки до максималните граници, определени от Световната здравна организация. Преди години, преди да имаме достъп до високо пречистените рибени масла, просто нямаше как да се възползваме от ползите и облагите на рибеното масло, без да се излага на риск здравето ни.

CBN: Защо тези изключително чисти и рафинирани Омега-3 мастни киселини са толкова скъпи за потребителя?

Д-р Бари Сиърс: Ами, както споменах по-рано, необходими са близо 380 литра обикновено рибено масло, за да се призведат четири литра високо пречистено масло. Това не означава, че цената трябва да е 100 пъти по-висока. В известен смисъл, това за което плащате, не е количеството рибено масло, а дълговерижните Омега-3 мастни киселини. И когато е силно концентрирано,означава, че всъщност полувачавате по голямо количество, за по малко пари. И въпреки ,че процеса на производство много се оскъпява докато стигне до потребителя, разликата в цената вероятно не е повече от 50% по висока. Следователно, ако смятате да взимате рибено масло, логично е да взимате възможно от най доброто и здравословно, което съществува.

CBN: Не отдавна имах щастието да посетя вашите лаборатории в Бостън. Тогава ми дадохте чаена лъжичка от течната форма на Омега-3. Изкарахте го от фризера, и за мое учудване нямаше този отвратителен вкус, както очаквах. Какво направихте, за да се получи този приятен вкус?

Д-р Бари Сиърс: В процеса на пречистване на всички мастни киселини и премахването на всички токсини, имаме и възможноста да премахнем и много от нежелателен вкусови качества. Асоциацията за рибено масло е че, мирише и има вкус на масло от черен дроб на треска, и това е най-отвратителната храна в света, разработена някога от човечеството. В действителност, тези нови ултра-рафинирани концентрати на рибено масло се много гладки, много вкусни, и е много лесно да се приемат. С новите технологии ще сме в състояние да можем да ги смесваме с млечни шейкове например,без да се усети дори някакъв страничен вкус. Това е от голяма важност, защото ако нещо има отвратителен вкус, хората няма да искат да го опитат до края на живота си. А това което трябва да се приема през целия живот за добро хормонално въздействие, би трябвало да е рибеното масло.

CBN: Настоящите проучвания показват, че детския мозък се нуждае от тези ултра-рафинирани Омега-3 мастни киселини. Бихте ли казали защо?

Д-р Бари Сиърс: Вашите баби често са говорели за рибеното масло като „храна за мозъка“, и в действителност са били съвсем прави. Оказва се, че 60% от теглото на мозъка са мазнини, и 20% от тях са са дълговерижните мастни киселини, които се намират само в рибеното масло. Без тези мазнини, мозъкът не може да функционира много добре. Мозъкът на детето нараства с много бързи темпове, и тези мастни киселини са много критични в началото на живота, и необходими за в бъдеще. Веднъж, когато нервните пътища се изградят, остават там за винаги, и е много друдно да ги променим, но ако има достатъчни количества от мастните киселнини, те могат да се наместят по добре, и това ще гарантира по доброто им функциониране. Така че, за едно дете рибеното масло без съмнение е най-важната добавка, която родителите трябва да им дават.

CBN: Всички рибени масла, които се продават из магазините са рекламирани като най добрите. Как да знаят хората, дали купуват най- доброто и най правилното рибено масло? Какви съвети ще им дадете, които да им помогнат да разберат кой продукт наистина е най добрият?

Д-р Бари Сиърс: Ето един много лесен Съвет: Вземете рибеното масло и го сложете във фризера. Ако то замръзне, вероятно не е добър продукт. Рибеното масло замръзва, защото е богато на наситени мазнини, които могат да бъдат отстранени само чрез процеса на рафиниране, който премахва токсините. Ето и още един прост тест: Опитайте рибеното масло. Ако е приятно и леко на вкус, вероятно продукта е добър, но ако има силен и неприятен вкус на риба, тогава със сигурност идва от „канализацията на морето“. Тестът със замразяването може би е най-добрият индикатор дали материалът е високо пречистен, и дали е подходящ за консумация.

CBN: На времето казвахте, че ултра-рафинираните АПК (айказапетанова киселина)(EPA-англ.) и ДХК (докозахексанова кислеина) (DHA-англ.) концентрати са медицинското чудо, както ще видим в 21-ви век. Бихте ли обяснили?

Д-р Бари Сиърс: Причината да направя това изявление (аз не използвам думата "чудото" много често) - е, че високите дози Омега-3 мастни киселини могат да имат такова голямо влияние върху почти всяко хронично заболяване, независимо дали това е болест на сърцето, рак, болестта на Алцхаймер, дефицит на концентрация, или хронична болка. Изумително е, че тези Омега-3 мастни киселини, ако се приемат в достатъчно високи нива, могат да имат такова огромно въздействие. И защо е така? Защото всички от болестите които изброих, в основата си са причинени от възпаление, а контролирате ли възпалението, значи че това е медицинско чудо. Единственият страничен ефект от силата на рибеното масло е, че ставате по умни. Да, имаме лекарства, които контролират възпалението, но те ​​имат някои странични ефекти, като подтискане на имунната система, остеопороза или смърт. Всяка година хората в Америка, които взимат точното количество от противовъзпалителни лекарства, умират повече, от колкото болните от спин. Сега алтернативата е високо концентрираното рибено масло, което позволява да се контролира възпалението много по-ефективно и без странични ефекти. Това за мен е медицинско чудо.

CBN: Искам да се върнем към нещо, което казахте по-рано, защото наистина ми звучи невероятно. Споменахте, че са необходими 380 литра обикновено рибено масло, за да получим четири литра високо пречистено масло.Това възможно ли е наистина?

Д-р Бари Сиърс: Това не само, че е наистина е възможно, това е самата истина. Факт е, че много рибено масло трябва да мине през технологията за рафиниране. Въпросът е къде отиват останалите 375 литра ? Оказва се, че тези 375 литра,които вече са остатъчен материал, са с високи концентрации на токсини, и е очевидно, че хората не могат да го консумират. И така, какво става с останките? Оказва се, че може да се използват за гориво,и при това с много добро качество. И това е начинът да се отървем от остатъчния продукт, който не може да се консумира от хората.

CBN: Колко добре медицинската общност ще може да разбере значението и ползата от чистотата на Омега-3 мастни киселини?

Д-р Бари Сиърс: Мисля, че е доста ясно. Преди година дадох семинар за изследователите на Омега-3 в Харвардското медицинско училище. И след семинара просто рутинно попитах "Дали някой от вас взима рибено масло?" Отговорът на всички беше "НЕ". Тогава попитах "Защо не, след като всички знаете ползите?",и отговорът беше "Всички сме уплашени от токсините и замърсителите". И така, там са събрани най-големите изследователи в света, запознати с ползите от Омега-3, но самите те се страхуват да взимат рибено масло заради токсините. Не бяха на ясно, че токсините вече може да се отстраняват, и да се получава пречистено рибено масло. След като разбраха, попитаха от къде могат да си го набавят. И така, посещаваме лекарски общности, представяме информация какво е възпаление, какви са новите технологии, и високо пречистеното рибено масло, от което хората истински се вълнуват.

CBN: Освен, че лично представяте информация на групи от доктори, както в Харвардския медицински университет, какво друго се прави, за да се обучават медицински специалисти в страната ни относно необходимостта от високи нива на ултра-рафинирани Омега-3?

Д-р Бари Сиърс: Мисля, че начинът да стигнем до тях е чрез писането на книги и аудио материали. Ако обаче сте фармацевтична компания, няма да имате пряк интерес да обучавате докторите и да ги информирате за ползите от Омега-3. Това е един от проблемите. След завършване на медицинското си образование, нашите доктори излизат добре образовани по отношение на най-новите медикаменти и лекарства. Но нито една фармацевтична компания не би искала да каже на лекарите за ползата от Омега-3 мастните киселини, защото е ясно, че продажбите на лекарства, които биха могли да използват в бъдеще силно ще намалеят. Така че имаме проблем с това как да стигнем до лекарите. Семинарите са един от начините, и другия е писането на книги за широката публика, както и им се дава възможност да задават въпроси, като например "Защо не ми предпишете Омега-3 мастни киселини? Аз съм чел книгите, аз съм чел за изследванията, и искам мозъка ми, тялото и сърцето ми да са във възможно най добра форма" или "Защо не ми предпишете от тези мастни киселини, преди да ми изпишете различни видове лекарства?" И това е от помощ, защото све повече доктори, под натиска на пациентите се принуждават да се поинтересуват повече, и да разберат силата на тези Омега-3 мастни киселини

CBN: По рано споменахте за небалансираното консумиране на омега-3 мастни киселини и Омега-6. Бихте ли разяснили малко повече. Какво трябва да се направи, за да се балансират тези киселини?

Д-р Бари Сиърс: Както споменах по рано, с обикновените диети приемаме по големи количества Омега-6, и от там увеличаваме размера на възпалението. Това е основната причина за заболяванията, и също основна причина за ускоряване на процеса на стареене. И сега, как да обърнем нещата в наша полза? Много е просто. Първо, трябва да приемаме добавки, богати на Омега-3 мастни киселини, пречистени и подходящ за консумация. Второ, трябва да намалим приема на големи количества омега-6 мастни киселини. Това е много лесно за изпълнение. Просто трябва да спрем да използваме растителни масла, като царевично масло и соево масло, и да ги заменим с масла като зехтин например, което намалява количеството на Омега-6 мастни киселини. Чрез намаляването на Омега-6, и увеличаването на Омега-3, в много кратък период от време - не по-дълъг от 30 дни – възпалението започва да намалява. Това е много смело изявление-само тридесет дни, но това ще промени бъдещето ви.

CBN: Много хора приемат ленено семе, вярвайки че си набавят необходимите ежедневни количества от АПК (айказапетанова киселина) (EPA-англ.) и ДХК (докозахексанова кислеина) (DHA-англ.)Ефективен ли е този начин, за да се набавят необходимите дневни дози от Омега-3?

Д-р Бари Сиърс: Бих казал не съвсем. Лененото семе съдържа Омега-3 мастни киселини, но в много по-късоверижни варианти, които организма ни трябва да превърне в дълговерижни форми, за да може да се предизвика противовъзпалителен ефект. В човешкото тяло, този процес на трансформация е много, много бавен и много, много неефективен. Според нашите изследвания, трябва да се приеме от петдесет до сто пъти повече ленено семе, за да се получи същия хормонален ефект, който се получава от много по малки количества пречистено рибено масло. Това обаче не означава, че лененото масло е лошо. Просто трябва да приемате огромни количества от него, като покрай това ще натрупате и излишни мазнини. От там увеличаването на телесното тегло ще доведе до увеличаване на възпалението, и така всъщност решавате един проблем, и в същото време саздавате друг. Просто няма никаква логика да взимате ленено семе, ако целта ви е да промените баланса на айказаноидите в тялото ви.

CBN: Д-р Сиърс, удивителна е всичката информация която ни дадохте за ползите и ефекта от Омега-3. Наистина се вълнувам, когато слушам за многобройните изследвания, които вече са завършени, и тези които в момента са на ход. Като целта на всички е да се преборят с хроничните заболявания, болести за които всички знаем, че няма надежда да се справим с тях. Но сега вече има Омега-3, и това ни връща надеждите. Казахте, че приемането на грешни храни и приема на твърде много Омега-6 може да предизвика възпаление в организма ни. Бихте ли ни обяснили малко повече за това "тихо възпаление", за което често споменавате, и каква роля играе в заболявания, като сърдечно-съдовите, рак, Алцхаймер, и други?

Д-р Бари Сиърс: Ние често правим медицината много по сложна, от колкото е всъщност. Имаме кардиолози, онколози, невролози, и всеки един има свое собствено малко владение (отделна специалност). Но в действителност, всички тези различни болести, и почти всички хронични заболявания са свързани по един и същи начин-всички те са предизвикани от повишените нива на "тихото възпаление". Това е възпаление, което не усещате, и стои под възприятието на болката. Това е, което прави този вид възпаление толкова опасно, защото просто не знаете,че съществува. Но вече, за първи път има начин да се измери това възпаление, и се оказва, че то е навсякъде. Оказва се, че всяко хронично заболяване е започнало от този възпалителен процес. Обаче, ако това възпаление не съществува, ние ще умрем. То е еднинствената ни защита срещу бактерии, вируси, гъбички или паразити. В такива случаи войниците на възпалението се притичват на помощ. Ако ги нямаше,тогава всички паразити, микроби и т.н. ще продължават да атакуват, като увреждат мозъка, сърцето и имунната система. Трябва да осъзнаем, че много от нашите хронични заболявания наистина са предизвикани от невъзможността напълно да можем изключим възпалителния процес, и да го запазим за по късно, когато наситина ще имаме нужда от него. И Вече наистина е вълнуващо, когато знаем коя е връзката, която свързва всички хронични заболявания. Вече не ни трябват отделни лекарства за сърдечни заболявания, или различни медикаменти за неврология, или за онкологията. Може би всички вече можем да ползваме едно единствено лекарство, с което можем да контролираме възпалението - храната.

CBN: Как започва това „тихо възпаление“ в нашия организъм?

Д-р Бари Сиърс: Истинското възпаление започва тогава, когато нашите хормони спрат да комуникират добре по между си. То се контролира от хормоните, и по точно от така наречените хормони-айказаноиди. Докато тези хормони комуникират добре един с друг, възпалението ще е под контрол. Но какво причинява лошата комуникация между айказаноидите? Оказва се, че две са нещата - повишени нива на хормона инсулин, и увеличеното производство на Омега-6 мастни киселини. Факт е,че вече можем да въстановяваме хормоналната комуникация в нашата имунна система, и от там да контролираме възпалението. Ако не го направим, процеса става неконтролируем и започва да отнема години от живота ни, защото възпалението е основната причина за ускоряване на процеса на стареене.

CBN: Може ли да споделите с нас за удивителните експерименти с Омега-3, тествани върху прасета ?

Д-р Бари Сиърс: Това е проучване беше публикувано преди почти 20 години в списанието за медицина "New England".Това беше невероятен експеримент, и снимките говореха сами по себе си с хиляди думи. Това бяха прасета (разделени на две групи), заболели от артеросклероза, подобна на тази при хората, като са ги сложили на диета, също подобна на човешката. Аз бих казал, че това е възможно най лошата диета - с високо съдържание на наситени мазнини, и с високо съдържание на рафинирана захар. Единствената разлика между двете групи прасета беше, че на едната група се даваше рибено масло,а на другата не. След шест месеца кръвните резултати бяха такива, каквито се очакваше да бъдат- значително повишени нива на холестерол и значително повишени нива на "лош" холестерол. След това прасетата бяха убити, за да се прегледат артериите им. И както се очакваше,групата, която беше подложена на ужасната диета, но без рибено масло, имаше артерии, които бяха почти напълно блокирани само след шест месеца. Удивителното беше в другата група, която беше подложена на същата ужасна диета, и имаше същите ужасни нива на висок холестерол, но артериите им бяха напълно изчистени. Което доказва, че сърдечните заболявания са причинени от възпаление, а не от високите нива на холестерола, което значи,че въпреки ужасните хранителни навици които имаме, все пак можем да спрем възпалението чрез рибеното масло.

CBN: Може ли някой да бъде с наднормено тегло и в същото време да е чудесно здравословно състояние ?

Д-р Бари Сиърс: Звучи изненадващо, но отговорът е "ДА", и то в отлично състояние, ако сте в състояние да контролирате възпалението. Нека да погледнем някой примери, като Уинстън Чърчил, който определено беше с наднормено тегло, но беше с изключително остър ум и добро здраве на 90 години. Другият краен случаи е Джим Фикс, който беше обсебен от темата за бягането, и който твърдеше, че ако бягаме достатъчно дълго, ще живеем вечно. Той е почина на 51 г. , въпреки че е пробягал близо 26 маратона. Той определно беше в добра физическа форма на външен вид, но здравословно не беше добре. И каква е разликата между тези два случая? Нивата на възпаление. И така, възможно е да си дебел,с наднормено тегло и в същото време да си здрав, но това е много опасна игра, защото колкото повече телесни мазнини имате, толкова повече се увеличава риска да предизвикате възпаление. Но, ако се храните с правилната диета, и взимате достатъчно рибено масло, можете да прескочите този риск. Но най добрият съвет е да намалите излишните мазнини и да взимате адекватни количества Омега-3, което ще ви даде дълголетието и здравето, към което всички се стремим.

CBN: Може ли да обясните въздействието на тези уникални ултра-рафинирани Омега-3 върху имунната система?

Д-р Бари Сиърс: Всичко е въпрос на комуникация. Омега-3 мастни киселини помагат за подобряването на хормоналната комуникационна система, която контролира начинът по който отвръщаме на външните "нашественици". Имунната система е точно това, да алармира за външни намеси, и да ги унищожава, без да уврежда нашите органи. И всъщност, Омега-3 киселините са ключовите играчи, които успокояват свръхактивната реакция на имунната система, да елиминира външните "нашественици", но и да не наранява самите нас, защото когато атакува и нас, тогава се получават хроничните болести.

CBN: Неизлечимо болните пациенти със СПИН или рак стигат до положение на кахексия (Крайна степен на изтощение на организма, рязко измършавяване. Наблюдава се при тежки хронични заболявания с изразена дехидратация, анемия, мускулна атрофия), където започват да страдат от изключителна загуба на тегло и замиране на функциите на организма. Какво е влиянието на тези улрта-рафинирани Омега-3 киселини върху този процес, ако изобщо има такова ?

Д-р Бари Сиърс: Когато пациентът е болен от рак, и получава кахексия, знаете, че краят наближава. И все пак, единственото лекарство, което е в състояние да забави кехаксията и да помогне на пациента да наддаде килограми е високите дози от Омега-3 мастни киселини, защото на практика Омега-3 намалява определен хормон, който е основният причинител за кехаксията. И отново, експериментите върху животните са най убедителни, когато им се дават високи дози от тези Омега-3 киселини, и те рядко се разболяват от рак. Дори при пациенти, подложени на химиотерапия или радиация, които се приемали количества Омега-3 преди това, размерът на щетите, нанесени от химиотерапията или радиацията забележително намаляват. И така, по отношение на раковата химиотерапия тези Омега-3 киселини са много, много мощни агенти, които подобряват действието на имунната система.

CBN: Какво се случва с имунната система, когато започваме да остаряваме?

Д-р Бари Сиърс: Едно от нещата, които се случват е, че имунната система започва да губи функциите си, и вече не може да атакува външните "нашественици" а само собствените ни органи. И причината както споменах, е лошата хормонална комуникация. Без адекватен контрол, който Омега-3 може да упражнява върху комуникациите, веднъж започнал, възпалителния процес се превръща в бомба, търсеща нови и нови мишени в тялото, като тези мишени сме предимно ние,а не външните "нашественици". Точно по тази причина Омега-3 киселините са толкова важни. Те са в състояние да възвърнат правилното функциониране на имунната система, която да атакува само външните намеси, без да атакува самите нас.

CBN: Защо с възрастта имунната система отслабва ?

Д-р Бари Сиърс: Една от причините е, че с годините възпалението се увеличава. Често говорим и за хормони, които намаляват с възръстта, и това е така, но в същото време има и други хормони, които се увеличават с възрастта. Един от тях е инсулинът, благодарение на когото с напредване на възрастта повечето хора напълняват, което от своя страна предизвиква възпаление, което имунната система се опитва да атакува, мислейки,че това е външен "нашественик". Друга група от хормони, които се увеличават с напредване на възрастта са тези така наречени про-възпалителни Айкозаноиди. Защо? Защото взимаме големи кличества Омега-6 мастни киселини, и същевременно намаляваме количеството на Омега-3 мастни киселини. В резултат на това нашата имунна система стои в постоянна бойна готовност, мислейки, че се бие с външни нашественици, а в действителност атакува самите нас.

CBN: Говорихме с вас по рано относно работата ви с най-добрите национални състезатели, и Олимпийски златни медалисти. Как се отразява приемането на Омега-3 на тези състезатели ?

Д-р Бари Сиърс: Често гледаме на атлетите, като на хора с перфектно здраве, и които изглеждат страхотно в бански костюми. Но в деиствителност дали наистина са добре? Отговорът е "НЕ", защото те са подложени на постоянно възпаление. Това е отличителният белег на големите спортисти. Те тренират прекалено много и прекалено усиленоАко могат да увеличат възпалението си, което им позволява да се състезават по ефективно, или да се върнат към тренировките, правейки ги по бързо една след друга, това им дава нечестна преднина. Всъщност, за това Зоната се използва толкова успешно от световните състезатели, защото им помага да контролират възпалението. В определени области на спорта, ако могат да контролират възпалението, спортитстите имат нечестно и значително предимство пред конкуренцията. Тези, които следват Зоновата програма за контрол на инсулина и взимат Омега-3 мастни киселини, са се сдобили с този вид предимство. Ето защо, спортистите с които аз лично съм работил, имат 21 златни медала, спечелени в последните три Олимпийските игри. С наближаването на новите Олимпийски игри очакваме да спечелим още повече медали.

CBN: От атлетите знам, че вечер преди голямо състезание, приемането на солидно въглехидратно ястие било полезно. Предполагам, че това не е така, нали?

Д-р Бари Сиърс: Бих казал, че е точно обратното. Когато изядете солидна порция въглехидрати, това което всъщност правите е, че покачвате нивата на хормона инсулин, което от своя страна намалява кръвната захар, от което ефективността на следващия ден ще бъде намалена. И така, от къде е тръгнал този мит? Вярно е, че спортистите се нуждаят от определено количество гликоген в мускулните клетки, защото го изгарят в големи проценти по време на тренировки, но в същото време спортистите са склонни да вярват, че след като гликогена е захар, и ако ядат колкото е възможно повече въглехидрати, ще имат повече гликоген в мускулите. Оказва се обаче, че новите изследвания показват, че можете да презаредите мускулите с гликоген много по-бързо, и в много по-високи нива, не от яденето на повече въглехидрати, а от приемането на стабилно балансирани протеини и въглехидрати. Как е възможно това? Никой не беше правил подобни изследвания до скоро. И сега науката го доказва, но хората не искат да го приемат. Всички казват: "Не ме обърквайте с факти. Искам си моята високовъглехидратна диета" И както казах, много от нещата се крепят на това какво си мислим,а не на фактите. И храненето, особено при атлетите е основано върху такива грешни убеждения, които не се отразяват добре на предизвикателства като спорта.

CBN: Какви са резултатите от изследванията на учените от Харвардското медицинско училище за въздействието на Омега-3 върху депресията и биполярната депресия ?

Д-р Бари Сиърс: Е, в момента имаме епидемия от затлъстяване в нашата страна и епидемия от диабет тип II. И през цялото време се говори за това в пресата. В същото време имаме и епидемия от депресии. Имаме хора, страдащи много повече от депресия, от колкото от други болести, с изключение на сърдечно-съдовите зболявания. И избягваме да говорим за това, защото предполагам, темата е много депресираща. Най трудна за лечение от всички депресии е биполярната депресия. Ето за това, данните идващи от Харвардското медицинско училище са толкова внушаващи. Те направиха проучване преди около четири години, където разделиха пациенти на две равни групи, всички страдащи от биполярна депресия, като на едната група се даваха високи дози ултра-рафинирано рибено масло, а на другата зехтин. Наблюдаваха ги в период от три месеца. В края на третия месец трябваше да преустановят експеримента. Първата причина за да спрат изследванията беше,че разликата между двете групи беше толкова голяма, че не беше етично да се продължи. Втората причина да спрат беше, че запасите им от това високо пречистено масло свършиха. Възможността да призвеждат достатъчно високо пречистен материал беше толкова ограничена, като се има в предвид колко остатъчен материла остава. В този тримесечен период се постигнаха такива драматични резултати, че това се превърна в истински бум за психиатричната общност. Питаха се наистина ли е възможно едни Омега-3 просто така да могат да променят и излекуват мозъка? Последната стълбичка от науката е мозъкът. Как можем да го манипулираме и да го лекуваме? И каква е ползата от дългогодишния живот на тялото, ако мозъкът не може да функционира добре, и да се възползва от него?

CBN: Има ли нация на света, при която депресията и сърдечните заболявания са сведени до минимум, и в която дълголетието е нещо нормално?

Д-р Бари Сиърс: Нцията, която има „златен“ стандарт на хранене, и към която ние трябва да се стремим, са японците. Те имат най-дългата продължителност на живот в света, и същевременно най-кратка продължителност на безжизнен живот. Японците имат най-нисък процент на сърдечни заболявания (заболявания,които са убиец номер едно на мъже и жени в Америка), както и най-ниски нива на депресия в света, която е другата епидемия опустошаваща Америка. И сега, каква е разликата между японците и американците? Една от тях е нивата на Омега-3 мастни киселини в диетата. Японците ядат огромни количества риба, но голяма част от нея за съжаление е замърсена, от което имат големи количества токсини в кръвта. Въпреки това, техните нива на мастни киселини Омега-3 могат да намалят тихото възпаление в телата им. Ето защо, когато погледнем в кръвта на японците, съотношението на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини е около една десета от това, което е при американците. И сега, целта е-ако можеше да стане действителност-да сменим кръвта на Американците, да може да изглежда като на Японците, като ги храним с достатъчно рибено масло. И ако успеем да направим това, ще видим драстично намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и депресиите, и същевременно ще увеличим способността им да живеят по-дълго и по-добре. Всички контролирани клинични проучвания на нашите гени показват, че ако се приема достатъчно рибено масло, разбира се което е подходящо за консумация от човека, ще успеем да си възвърнем здравето и да се доближим до това на японците. И най-хубавото е, че тези Омега-3 киселини, чрез една много проста намеса могат коренно да променят нашата система на здравеопазване, буквално за една нощ.

CBN: Тъжно нещо е, когато мозъкът си отива по рано от тялото. Видяхме такъв пример на Алцхаймер при Роналд Рейгън. Можем ли да помогнем на такива хора чрез Омега-3. Можем ли да им дадем надежда ?

Д-р Бари Сиърс: Мисля, че отговорът определено е "ДА". Трябва да сме на ясно, че болестта на Алцхаймер не започва от вечерта. В действителност, това е заболяване, което се ражда десетилетия по-рано. Проучванията показват, че при хора които имат по-високи нива на тихо възпаление, риска при тях да развият Алцхаймер е три пъти по голям. Така че, ако искаме да намалим вероятността от развитието на тази болест,трябва да контролираме на възпалението. Но какво да кажем за тези, които вече страдат от Алцхаймер? Има ли надежда за тях? Мислим, че има. През последните три години сме правили проучвания, които показват, че много високите нива на рибено масло, съчетано със Зоновата диета, може действително да намали щетите от Алцхаймер. И сега,колкото и поразително да звучи, ние успяхме да привлечем вниманието на Харвардското медицинско училище. Сега нашите изследвания са на ход. Възможно ли е,чрез приемането на високи дози рибено масло, и чрез контролирането на инсулина да можем да обърнем в обратна посока опустошенията от Алцхаймер, за който знаем,че е възпалително заболяване? Ако е така, това е много вълнуваща тема, тъй като знаем последните статистически данни. Когато достигнете 65-годишна възраст, десет процента от населението ще има болестта на Алцхаймер, а ако достигнете 85-годишна възраст, тогава 50% от това население ще има болестта на Алцхаймер. Какъв е смисълът от дългогодишен живот, ако мозъкът не функционира добре? Всъщност ние можем да живеем много дълго, и нашите умствени способности могат да бъдат непокътнати, ако взимаме необходимите количества рибено масло.

CBN: Знаем, че имате пациенти в подпомагащи живота учреждения във Флорида. Бихте ли споделили малко повече ?

Д-р Бари Сиърс: Е, това са някой от тези твърдения, които о усилиха интереса на Харвардския университет в преследването на това проучване. Направихме с един мой колега едно проучване в такъв помощен сентър с пациенти, страдащи от Алцхаймер. През тригодишния период, работихме с около 300 пациенти, и открихме че, болестта Алцхаймер не прогресираше, и в някой от случаите всъщност повечето пациенти си отидоха в къщи. Да си отидат у дома, и да имат свой собствен живот, след като са били напълно зависими от чужда помощ заради болестта на Алцхаймер...това е абсолютно нечувано до сега. Когато отидохем в Харвард, за да говорим с професорката, тя издърпа един лист хартия, даден й от нейн пациент от Флорида, на който пишеше: "Пациент с Алцхаймер си отива у дома" . Тя каза: "Това са глупости, нали?", аз казах "Не". Тя каза "Ок, но как е възможно?". И в следващия час аз й обясних за айказаноидите, за възпалението и за диетата. Тогава тя каза "Сега ми привлече вниманието. Можем ли да работим заедно?" Ако това се превърне в единственото лечение, познато на медицинската наука, което може да подобри състоянието на болните в напреднала фаза от Алцхаймер, както и проучванията и сътрудничеството ни с Харвард, това ще доведе до една нова ера в начина на лечение на възрастните хора, като им се позволява да си възвърнат мозъчните функции, и да живеят с грация и достойнство.

CBN: За тези подпомагащи живота учреждения, беше споменато по национална ефирна телевизия. Мисля, че любимата ми част беше, когато една жена каза: "Преди година съпругът ми живееше в подпомагащо живота учреждение, като не можеше да си спомни какво е отверка, а днес ремонтира и работи върху колата си". Това просто изречение обобщава всичко.

Д-р Бари Сиърс: Да, наистина е така. Хората казват: "Това не може да бъде толкова лесно", но точно това е удивителното при рибеното масло. Знаем, че болестта на Алцхаймер е възпалително заболяване, и ако излекуваме възпалението,състоянието на пациента ще се подобри. Знаем, че артрита също е възпалително заболяване, и ако взимаме анти-възпалителни медикаменти или рибено масло, артритът отшумява. Защо не е възможно болестта на Алцхаймер да може да отшуми както артрита? Това е много, много удивителен подход, и за това правим проучвания, особено в Харвардското Медицинско Училище, за да демонстрираме публично пред цяла Америка, че това е възможно.

CBN: Нека да насочим вниманието си и към друга част на тялото - сърцето. Какво прави Американската асоциация за сърдечни заболявания, за да насочи вниманието на пациентите към Омега-3?

Д-р Бари Сиърс: Американската асоциация за сърдечни заболявания молят хората да ядат повече риба, но хората казват: "Чакай малко, рибата е замърсена", а те казват "Така е, но не яжте твърде много риба". Техните препоръки са крачка в правилната посока, но се страхуват да се придвижват с бързи темпове, защото казват, че не разполагат с достатъчно данни. За нещастие, данните са поразителни. Имаше едно проучване, което направиха с около 12000 пациенти, като ги сложиха в различни групи, едната от които на рибено масло. В рамките на този период от четири години, в който излседваха пациентите, не бяха правени никакви промени в хранителния режим на групите, с изключение на това,че на групата с рибеното масло се даваха прекалено малки недостатъчни дози от него. В крайна сметка видяха намаляване на смъртността, равна на тази като на всяко проучване, правено някога с лекарства като статини например. Така че тук имаме много сериозни аргументи с ниската доза на рибено масло. Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва само една четвърт от необходимата доза. Мисля,че просто им трябва време за да го осъзнаят. Но разбирането на ролята на Омега-3 киселините в сърдечните заболявания и имунната система, и процента на хората приемащи големи количества Омега-3, при които има видими ефекти, ще накара Американската асоциация за сърдечни заболявания да приеме по високите количества от тези мастни киселини. Сърдечното заболяване не е болест, причиненена от холестерола, а заболяване, предизвикано от възпалението. Омега-3 мастни киселини са най-добрите "лекарства" които имаме, защото те наистина нямат странични ефекти, с изключение на това,че ви правят по умен.

CBN: Д-р Сиърс, искате ли да кажете нещо повече в заключение на нашия разговор?

Д-р Бари Сиърс: Последния коментар, койтоискам да направя, е че ние имаме силата да променяме бъдещето, чрез промяната и запазването на нивата на хормоните в телата ни чрез използването на храната. И смея да твърдя, че това е много смело изказване. Това ни кара да погледнем на зад, когато Хипократ казва "Нека храната да бъде вашето лекарство, нека лекарството да бъде вашата храна". Сега разбираме за какво е говорил всъщност, преди около 2300 години. Както казах и повтарям, ако можем да използваме храната, за да контролираме нашите хормони, значи можем да управляваме възпалението. Ако контролираме възпалението, ние контролираме нашето бъдеще. Това ни помага да пристъпим към изцяло нова ера в медицината, където докторите няма да предписват толкова много лекарства,а по скоро ще се превърнат в учители, които ще обучат и образоват пациентите, как да се хранят правилно и как да контролират хормоните си, за да контролират възпалението, и в крайна сметка те да контролират бъдещето си. Всички сме съгласни, че днес система ни на здравеопазване е в пълен хаос, но имаме възможност - имаме инструментите - да променим това в рамките на броени седмици.

CBN: Д-р Сиърс, искате ли да кажете нещо повече в заключение на нашия разговор?

Д-р Бари Сиърс: Последния коментар, койтоискам да направя, е че ние имаме силата да променяме бъдещето, чрез промяната и запазването на нивата на хормоните в телата ни чрез използването на храната. И смея да твърдя, че това е много смело изказване. Това ни кара да погледнем на зад, когато Хипократ казва "Нека храната да бъде вашето лекарство, нека лекарството да бъде вашата храна". Сега разбираме за какво е говорил всъщност, преди около 2300 години. Както казах и повтарям, ако можем да използваме храната, за да контролираме нашите хормони, значи можем да управляваме възпалението. Ако контролираме възпалението, ние контролираме нашето бъдеще. Това ни помага да пристъпим към изцяло нова ера в медицината, където докторите няма да предписват толкова много лекарства,а по скоро ще се превърнат в учители, които ще обучат и образоват пациентите, как да се хранят правилно и как да контролират хормоните си, за да контролират възпалението, и в крайна сметка те да контролират бъдещето си. Всички сме съгласни, че днес система ни на здравеопазване е в пълен хаос, но имаме възможност - имаме инструментите - да променим това в рамките на броени седмици.

Източник: http://www.cbn.com/health/NaturalHealth/drsears_qanda.aspx