Main
Петък
XII092011

Токсични мазнини

Къртис Лъдлоу: Здравейте, Днес ни гостува авторът на най-продаваният (бест селър) на New York Times, автор и създател на Зоната ,д-рБари Сиърс,който отдели време, за да поговорим за новата му книга „Токсични Мазнини“

В книгата си представяте затлъстяването като форма на рак, предизвикан от нещо, наречено "тихо възпаление“. Това е една велика книга,която наистина ни отваря очите в света на медицината. Д-р Сиърс, благодаря ви, че отделихте от времето си нас.

Д-р Бари Сиърс: Удоволствието е изцяло мое.
Къртис Лъдлоу: Имам много въпроси към вас, и понеже времето ни е ограничено, за това направо на темата. Първо, какво точно са токсичните мазнини?

Д-р Бари Сиърс: Токсичните мазнини всъщност са естествени мастни киселини, които организмът произвежда, но когато произвежда твърде много от тях, тогава се появяват токсичните последици. И защо? Защото се увеличава възпалението.А възпалението наистина е движещата сила за затлъстяването, развитието на хронични заболявания и за ускоряване процеса на стареене.

Къртис Лъдлоу: В книгата си споменавате за нещото,наречено "тихо възпаление“,какво е това?
Д-р Бари Сиърс: Да, има два вида възпаление. Единият вид е този, който боли, и който ни кара да отидем на лекар, но сега вече знаем, че има и втори вид възпаление, който не предизвиква болка. И тъй като няма болка, не се прави нищо, за да се спре този тип възпаление. Възпаление, което може да продължи с години, ако не и десетилетия, да атакува сърцето, имунна система или мозъка, и когато вече има достатъчно увреждания на даден орган, ние го наричаме болест на сърцето, рак или болестта на Алцхаймер.

Къртис Лъдлоу: Кои са някои от симптомите на токсични мазнини в кръвта, и как да знаем, че са токсични мазнини?
Д-р Бари Сиърс: Е, няма как да знаете, докато не си направите кръвен тест, също както не можете да знаете и нивото на холестерола си, без кръвен тест. Но кръвните тестове, които съществуват, се използват предимно в областта на научните изследвания и операциите. И въпросът е, има ли някакви субективни параметри, които да показват, че имате високи нива на токсични мазнини в кръвта ви? За съжаление, все още няма точно такъв тест, но ще ви дам някои примери: ако можете да отговорите "да" на повече от три от тези въпроси, тогава най-вероятно имате високи нива на токсични мазнини в кръвта ви.

  1. С наднормено тегло ли сте ? Ами две трети от американците се вписват в тази графа.
  2. Приемате ли понижаващи холестерола лекарства ?
  3. Сутрин събуждате ли се отпаднали и уморени?
  4. Изпитвате ли постоянна нужда от въглехидрати?
  5. Изпитвате ли глад, два часа след като сте вечеряли?
  6. Ноктите ви крехки и чупливи ли са?
Ако отговорите с "да" на повече от три от тези въпроси, най-вероятно имате високи нива на токсични мазнини и просто няма нужда да се изисква кръвен тест.

Къртис Лъдлоу: Във вашата книга споменахте за лекарството Vioxx, и казахте, че освобождава болката без странични ефекти, различни от инфаркти и ...?
Д-р Бари Сиърс: Ами това е малко противоречиво. Беше ни казано, че Vioxx ще облекчава болката, без странични ефекти. Е, оказва се, че не е точно така, защото това, което всички противовъзпалителни лекарства правят е, че те работят за намаляване на производството на лошите айкозаноиди, това са хормоните, които причиняват болката. Но в процеса на действие, те нокаутират и производството на добрите айказаноиди, а точно те са тези, които причиняват клетъчното подмладяване. И точно това се случи с Vioxx. Да,спира болката,но също спира и другите хормони, които всъщност са важни в областта на клетъчното подмладяване, и точно за това се увеличават сърдечните пристъпи. И сега възниква въпросът има ли някакъв друг начин за намаляване на тези мастни киселини? Е, отговорът е да, това е вашата диета. И както обичам да казвам, лекарствата вървят срещу течението, а диетата по течението. И трябва да гледаме на храната като на лекарство.

Къртис Лъдлоу: Казвате, че приемането на рибено масло, ще доведе до "разводняване" на токсични мазнини?
Д-р Бари Сиърс: Точно така, това от което имате нужда, е многофакторен подход, който всъщност е вашата диета, чрез която наистина намалявате производството на токсични мазнини в тялото. Но какво се получи през последните 30 години? Получи се невероятно увеличаване на токсични мазнини, което аз наричам "перфектната хранителна буря". Няма определен виновник за това, просто множество от фактори, които се появиха по едно и също време в Америка, а сега се изнасят и разпространяват по целия свят.

Първият фактор беше увеличаването на консумацията на зърнени храни,брашна и рафинирани въглехидрати. Очевидно, всички тези храни са нездравословни, като не забравяме да добавим пицата и спагетите. Сам по себе си, този фактор, който неизменно увеличава хормона инсулин, не е достатъчен. Става страшно,когато в същото време се намесва и друг фактор, като например невероятното увеличаване на евтини зеленчукови олиа, които са богати на така наречените Омега-6 мастни киселини. Това са слънчогледовото олио, царевичното олио, и соевото олио, които се срещат навсякъде. Така, сега когато смесите големи количества Омега-6 мастни киселини, с увеличено производство на инсулин, получавате повишено количество токсични мазнини. И това е което движи целия възпалителен процес, в резултат на което са все по често срещаните затлъстявания и свързаните с тях болести.

Къртис Лъдлоу: Наистина ли? А какво е „капан за мазнини“ ?
Д-р Бари Сиърс: Повечето хора мислят, че страдащите от наднормено тегло са мързеливци или чревоугодници, или че просто нямат силна воля. Оказва се, че това е далеч от истината. Хората със затлъстяване просто са попаднали в “капана на мазнините”, както аз го наричам. Те са генетично предразположени, като гените им на затлъстяване се активират от режима на хранене. Докато гените не се активират, те няма да затлъстеят. Но това, което се случва с американците в последните 30 години е, че тези генетични проявления се провокират от увеличаването на токсичните мазнини.
И какво се случва-храната, която приемате попада в капана на мастните клетки, и не може да излезе от там. А тази храна е като високо октаново гориво, което трябва да се превърне в химическа енергия, за да движи тялото. И така се получава една парадоксална ситуация. Затлъстелите хора са постоянно гладни, но не защото са без воля или чревоугодници. Те буквално гладуват до смърт. И в резултат на това, те имат само две възможности, да ядат повече калории, и да се надяват, че някой от калориите ще успеят да избягат от капана на мастните клетки, за да бъдат превърнати в химическа енергия, или да намалят физическата си активност, за да запазят поне част от химическата енергия, която им е останала. И така те се превръщат в лакоми и мързеливи хора. Но причината не е, защото са вече са дебели, и за това са мързеливи, а следствие от това, че мастните им клетки са били активирани. И в крайна сметка, затлъстелите хора не са виновни за състоянието си.

Къртис Лъдлоу: Всъщност искате да кажете, че „капаните за мазнини“ са пряко свързани с инсулиновата реакция, така ли е ?
Д-р Бари Сиърс: Да, високите нива на инсулин са тези които активират „капаните за мазнини“. Две са нещата, които увеличават производството на инсулин - приема на много рафинирани въглехидрати, и другото, което увеличава инсулина, но и го поддържа с високи нива през цялото време е инсулиновата резистентност, т.е клетките в цялото тяло започват да оказват съпротива, и по тази причина нивата на инсулина започват да се натрупват в кръвта.

И сега, кое причинява инсулиновата резистентност? Това са Токсичните мазнини. Чрез трупането на токсични мазнини се оказвате в омагьосан кръг където нивото на инсулин в кръвта се повишава постоянно, и вследствие на това се повишава и възпалението. И така кръгът се затваря.

Къртис Лъдлоу: Какво бихте препоръчали на хора с наднормено тегло, които пазят диети, тренират редовно, и въпреки това не могат да отслабнат?
Д-р Бари Сиърс: Нека да вземем за пример най дебелият човек на света, който е мой пациент. Това е Мануел Урибе, който тежеше 558 кг. , когато започна да следва Зоната. Очевидно е, че при него „капаните за мазнини“ са изключително големи. Така че това, което първо трябваше да направи, беше да намали инсулинът, като започна да се храни в Зоната. Основно, целта е инсулинът да се държи под строг контрол. И как се постига това? Постига се само с използването на ръцете и очите. На всяко хранене трябва да разделяте чинията си на три равни части. В една трета от чинията трябва да има протеини с ниско съдържание на мазнини, не по-големи или по-дебели, отколкото дланта на ръката ви. Другите две трети от чинията, трябва да напълните с цветни въглехидрати. А кои са тези въглехидрати? Плодовете и зеленчуците. И това е, което намалява инсулина.
Но има и друго нещо,което трябва да се намали. Това е възпалението, за което трябват големи дози рибено масло. И така, с намаляването на инсулина и на възпалението по едно и също време, всъщност се облекчават и отпускат мастните капани. И в следствие от това, за първи път, Мануел започна да отслабва. Сега към днешна дата, т.е за около две години и половина, той е отслабнал с почти 200 кг. Очевидно е, че той все още е с изключително наднормено тегло - почти 363 килограма, но за сметка на това, сега може би е с най-перфектното здраве от всички мъже в Мексико. Холестеролът в кръвта му е съвършен, кръвната му захар е перфектна, кръвното му налягане е като на тийнейджър, и сърдечната му честота в покой е като на трениран атлет, въпреки, че не е напускал леглото си в рамките на седем години.

Къртис Лъдлоу: Това наистина е удивително! Но все пак за повечето хора изглежда малко трудоемко да спазват този режим, и да си разделят порциите на всяко хранене, както вие препоръчвате. И практически, това трябва да се прави всеки път когато седнете да се храните. Какво бихте препоръчали на такива хора, които нямат време за подобни изчисления?
Д-р Бари Сиърс: Бих казал, че просто трябва да сте на ясно с това, какво ядете. Но както изглежда, за повечето хора е по вероятно да си сменят религията, от колкото начина на хранене. И това е реалноста. И така, ако не мога да следвам Зоната, какво трябва да направя? Остава да можете да отделите само 15 секунди от времето си, в които трябва да приемете колкото се може повече рибено масло, за да намалите възпалението. Разбира се, това няма да бъде толкова ефективно, както ако се храните в Зоната, за да намалите тиксичните мазнини, но това което прави рибеното масло е, че разрежда токсичните мазнини, което от своя страна намалява възпалението. Така че, ако имате само 15 секунди на ден, и искате да живеете по-дълго и по-добре, взимайте колкото се може повече рибено масло.

Къртис Лъдлоу: Ок, както изглежда Зоновия режим не е създаден само за загуба на тегло, а по скоро да се въведе хармония и равновесие между хормоните. Така ли е?
Д-р Бари Сиърс: Точно така. В основата си, Зоновата Диета е разработена за лечение на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Две са заболяванията, за които знаем, че основно са причинени от възпаление, което пък от своя страна води до затлъстяване. И всъщност Зоната бе разработена основно за контролиране на хормоните, и по скоро за хормоните, причиняващи възпаленията. А по строгия контрол върху хормоните предизвиква страничния ефект-слабеенето. И това е истинският ключът, за да разберете силата на тази диета. Диетите или храната, която ядем се отразяват на нашите хормони за по-добро или за лошо. Ако ядете правилната комбинация от протеини, въглехидрати и мазнини, хормоните ви ще се съхраняват в тази зона и ще се радвате на чудесно здраве. Ако ядете грешните комбинации от храни, както правят все повече и повече американци, тези хормони ще се измъкнат от тази зона, и в общи линии постоянно ще бъдете атакувани от възпаления.

Къртис Лъдлоу: Ок, а за хората които искат продължат със старите си хранителни навици, без да са съобразени със Зоната, но са започнали да приемат рибено масло, имат ли шанс да намалят телесните си мазнини?
Д-р Бари Сиърс: Да, факт е, че когато приемате големи количества рибено масло, мазнините започват да се стопяват. Може да изглежда като ирония на съдбата, но трябва да се приемат мазнини, за да се изгарят мазнини. Стига това да са мазнините от рибеното масло, които са дълговерижни Омега-3 мастни киселини, които активират други части от нашите гени, които всъщност са форми на ензими.И те са тези, които изгарят мазнините. Също така има и други хормони в мозъка, предизвикани от токсичните мазнини, които предизвикват чувство на глад през цялото време. Това са така наречените ендоканабиноиди.
Открити са за първи път през 1960-те, когато хората започнаха да пушат марихуана. И какъв е най често срещаният страничен ефект от марихуаната? Започвате да отделяте слюнка, и да ви се иска да дъвчите постоянно нещо. Ще изпитвате желание да хапвате от всичко,което видите.

И така, учените са открили, че в мозъка има хормони, които изглеждат и имат сходни ефекти, като при марихуаната. И това са естествени хормони, за които вече знаем, че са получени от токсичните мазнини. И така, когато приемате достатъчно количество рибено масло, намалявате нивото на тези хормони в мозъка, в следствие на което чувството за глад намалява.

Къртис Лъдлоу: И сега нещо лично. Препоръчвали са ми лененото семе, за което съм чел, че е много полезно за здравето. Може ли да се постигне същият ефект от приема на ленено семе, както от рибеното масло?
Д-р Бари Сиърс: Бих казал не съвсем. Лененото масло съдържа така наречените къси вериги Омега-3 мастни киселини. Това са Омега-3 мастни киселини, но те ​​нямат противовъзпалително действие, докато не се метаболизират в по-дългата верига на Омега-3 мастни киселини, които намираме в рибните масла. И за съжаление, в човешкото тяло този процес е много бавен и неефективен, което означава,че трябва да приемете 50 пъти по голямо количество ленено семе, за да се получат същите анти-възпалителни ползи, както от рибеното масло, приемано в много по малки количества.

Къртис Лъдлоу: И сега,какво ще кажете на хората, които искат да предприемат мерки, за да избегнат токсичните мазнини, както и да подобрят здравето си ?
Д-р Бари Сиърс: Е, нещото, което препоръчвам всеки да направи, е просто да се опитате да промените хранителния си режим точно по начина, по който баба ви ви е казвала да ядете преди две поколения. Тя е казвала четири неща. Да ядете по малки порции, да имате някакъв протеин във всяка порция, и винаги да си изяждате зеленчуците. И последното нещо, което е казавала, е да си взимате рибеното масло. По това време рибеното масло беше от дроб на Треска, което беше най-отвратителното на света. И всъщност, несъзнателно тя ви е показвала как да контролирате гените си. И така, ако сте с наднормено тегло, и се питате как бих могъл да се справя с всичко това – дали да ям по малко и да тренирам повече? Отговорът е, че ако имате активни капани за мазнини, това няма да ви помогне, защото когато ядете по малко, ще имате по малко енергия, и ще сте гладни през цялото време. А когато тренирате повече, използвате всичката си химическа енергия, и отново ще сте гладни през цялото време. И какво се случва всъщност- тялото ви започва да самоизяжда собствените си мускули и тъкани. Така, че това не е правилния път.
И така, просто трябва да разберете основните фактори, който причиняват затлъстяването, или с други думи, просто трябва да промените хормоните си, т.е. да намалите хормоните, които увеличават възпаленията. И правейки това, вие получавате ключа не само към царството на слабеенето, но и към по дълъг и добър живот.

Къртис Лъдлоу: Добре, а какво ще кажете за водата? Навсякъде четем, че пиенето по осем чаши вода на ден е едно от най-важните неща. Е, каква е ролята на водата в този хранителен режим?
Д-р Бари Сиърс: Ами водата всъщност е едно от най-евтините хранителни вещества, познато на хората, а в действителност никой не я пие в достатъчните количества. Да, трябва да се пият осем чаши на ден, но има едно по-добро правило. Вземете теглото си (в паундове) и го разделете на две,и това е броят на унции вода, които трябва да се пият ежедневно. Това е много вода, и защо трябва да се пият такива количества? Тъй като 65% от вашите клетки са вода, и ако те не са хидратирани, няма да бъдат много ефективни в образуването на химическа енергия, така наречената ATП енергия, която задвижва тялото ни. И когато клетките не са ефективни, и няма достатъчно от това химическо вещество, какво трябва да направим, за да си го набавим? Ще трябва да ядем повече. Ето защо, когато сме добре хидратирани, няма да изпитваме глад, и ще имаме достатъчно количество химическа енергия, за да може тялото ни да функционира правилно.

Къртис Лъдлоу: Ок, и какво ще кажете за последно на слушателите?
Д-р Бари Сиърс: Бих казал, на всички, които са разочаровани от факта, че въпреки гладуването и тренировките не могат да намалят теглото си, и постоянно си задават въпроса „Защо е така“, да прочетат книгата „Токсични Мазнини“, защото практически, всичката информация, която американците получават за това, кое е причинило тази криза на затлъстяването, и как да се справяме с нея, е практически напълно погрешна!

Къртис Лъдлоу: Да, това е една велика книга, и наистина е много интересна. За това силно препоръчвам на всички да я прочетат. Д-р Сиърс, благодаря ви, че отделихте от времето си, за да споделите тази информация с нас, и се надявам да ни посетите отново.

Д-р Бари Сиърс: Аз благодаря, че ми дадохте тази възможност.