iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > За протеините

Тази тема е за предложения - добре дошли са всички предложения за теми на статии, които да бъдат публикувани в блог "Зоната".

05/11/2011 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте,
преди известно време много стриктно следвах Зоната. После от дъжд на вятър. Сега отново "съм в Зоната", но спрях месото с изключение на риба и морски дарове. Така доста ми намаля изборът на протеини. Обмислям варианта за протеин на прах, но честно казано ми се струва голяма отрова... Можете ли да ми дадете достоверна информация, да ми препоръчате марка? Или по-добре да не се захващам с тях, а рибката, яйцата и млечните са ми достатъчни? Има ли някакви ограничения за рибата седмично?

29/01/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравей, Еуфория, добре дошла :)

Най-добрите източници на протеин са както следва:
- Извара (котидж чийз) – нискомаслена и обезмаслена
- Пиле и пуйка (месо без кожа)
- Яйца и белтъци
- Риба
- Крехки меса
- Нискомаслено тофу и темпе (соеви продукти)
- Суроватъчен протеин на прах (с 90% чистота)

За протеина на прах - за съжаление не можем да препоръчаме определена марка поради липса на опит с протеин на прах (не заради избягване на реклама). Но мога да дам насоки за избор на протеин на прах.

Смята се, че суроватъчният протеин е за предпочитане. Суроватъчният протеин на прах (whey protein powder) е един от най-добрите натурални протеини. Извлича се от млякото чрез специални технологии. Той е протеин от най-високо качество, който се преработва лесно от храносмилателната система. Чистият суроватъчен протеинов прах е протеин от ново поколение и има впечатляващ аминокиселинен профил за изграждането и възстановяването на тялото. Разтваря се лесно и не оставя тебеширен вкус както други видове протеин на прах. Безвкусен е и се вписва добре в различни ястия и десерти.

Когато купувате суроватъчен протеин на прах, търсете концентрат, който сдържа чист протеин и нищо друго. Много видове протеинов прах съдържат добавени въглехидрати и мазнини, изкуствени подсладители (вкл. аспартам) и допълнителни овкусители. Не купувайте такива. Най-добрите видове протеин на прах съдържат 90% чист протеин. Има много видове протеин на прах – извлечен от мляко, суроватка, казеин, соя, яйца, яйчен белтък и др. Винаги избирайте такъв, който съдържа 90% протеин.

Има информация за протеините на прах по спортните сайтове. Можете към менюто си просто да добавите протеина на прах, лошо няма. Например с балансирани шейкове сутрин за закуска, за разнообразие.

Ето един за пример:
Портокалов сок - 1/2 чаша
Прясно обелен портокал - 1/2 портокал
Вода и/или кубчета лед - 1/2 чаша
Чист протеин на прах - 13 грама
Бадеми, нарязани - 1½ супена лъжица
Сложете всички съставки в блендер (пасатор) и обработвайте до пълна гладкост.

31/01/2012 | Registered CommenterVivi J

Благодаря много за отговора! Информацията е наистина полезна. Когато се реша да пробвам протеина, ще пиша каква марка съм избрала.
Разглеждам сайта с много голям интерес! Особено силно впечатление ми правят разликите в таблицата с блоковете в сравнение с книгите, така че сега ще пробвам да променя някои вече изградени навици.
Отново имам въпрос, който се надявам да ангажира мнението на повече хора във форума!

Какво е мнението Ви за обезмасленото сирене и кашкавал?

Знам, че в Зоната трябва да са нискомаслени, но идеята да ям сирене, което е натъпкано с маргарин, не ме блазни :) (това е подсеща за някои жени в магазините, които пищят да не би сиренето да е с растителни мазнини и в същото време в кошницата са сложили 2 кутии маргарин!) На надписите "с / без растителни мазнини" не може да им се вярва (поне в магазините около нас) Вие как процедирате по въпроса?

05/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравей Еуфория , пиша малък коментар относно сиренето натъпкано с маргарин :)) това е хубав лаф . Моят опит с обезмаслените млечни храни може да се каже, че е минал през малък период на търсене и ровене за инфо . Както за всичко в нашата Бг човек просто трябва малко повече от нормално да се поинтересува . Първо да изясним въпроса със сиренето с маргарин . Има продукти с растителни мазнини ,които няма как да бъдат сбъркани с истински млечни храни. Аз лично съм намерил мн добро за моя вкус сирене и кашкавал , и двете с 1.5% масленост , което за моя вкус е предостатъчно . На пазара има най -малко 4-5 марки , които са качествени . Млякото ми е 0.5 % . Преди доста време , когато се запалих по Зоната , а това стана след едно предаване по тв с д-р Папазова , която представи Зоната пред зрителите , чух от нея че обезмаслните храни съвсем не са нещо чак толкова идеално , същото мнение имаше тя и за жълтъка в яйцето (тя каза доста хубави неща за яйцата от домашни кокошки и че жълтъка не е чак такова голямо зло ). По скоро съм навит да следвам тази логика на хранене . От опита ми до сега не забелязвам някакви големи разлики от това дали ям нормално сирене или обезмаслено , както и извара и тн. Важното е да се чувстваш добре в Зоната , да ти приятно това и да не се стига до крайности в следването на буквално всичко буква по буква . Може да не съм прав , но това показва моя опит в Зоната , водя си една лична статистика за мен какво ям и тн и резултатите са доста красноречиви. На края да спомена само че най често ям серията Лайт на Маджаров и до сега на вкус поне не съм открил недостатъци .

05/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Съгласен съм напълно с Тони, едва ли има сериозно значение за престоя в зоната почти абсолютната обезмасленост на използваните продукти. Още повече знаем какви ги вършат производителите заради печалбата – добавят гидрогенизирани масла, които пък ”не били доказано вредни”. От собствения си опит с хранене в Зоната съм разбрал, че най-добър индикатор е картината на мастите в кръвта – всяка лаборатория може да ви изследва без сериозни финансови условия. Какво от това, че не консумирам само обезмаслеи продукти, когато кръвната ми картина е като на младеж, а съм вече „юноша старша възраст”, на почти 48 години. Чувствам се като пружина – бягам при възможност 5-7 км с допълнители тежести на глезените, вдигам по 2-3 пъти седмичо тежести доста над 100кг, и усещам, че престоя ми в Зоната е успешен. Това считам за възможно САМО заради начина на хранене, който ни събира в този чудесен сайт. За да предваря евентуални въпроси по темата за хранителните добавки, спорта и Зоната, ще заявя, че НЕ приемам никакви добавки, коефициента ми на физическа активност е 0.9, телесни мазнини 19-20%, тегло 117-118кг, пиремам по 21-23 хранителни блока дневно в зависимост колко натоварен физически се усещам. Извинете ме за ужасната транскрибция, но в свое оправдание ще кажа, че сега се уча на интернет комуникация и скоро обещавам да пиша коментарите си на български език. Поздрави още веднъж и на създателите на сайта.

Кирилизирано от admin.

08/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Благодаря за поздравите, bat_vaso :) Кирилизирах горния ти пост най-вече заради търсачките. Надявам се да нямаш нищо против. Поздравления за отличната физическа форма и добрата зонова дисциплина.

За транс-мастните киселини - те наистина са вредни защото повишават лошия холестерол и понижават добрия. Това е много общо казано. Растителните мазнини са добър източник на ненаситени мастни киселини. Лошото е когато тези растителни мазнини са хидрогенизирани (както е при маргарина). Скоро ще разширим темата.

11/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Kakvo shte kajete za vegetariancite? Vazmojno li e vegetarianec da se hrani po zonata? Kak se izchislyavat rastitelnite proteini? Mnogo mi haresva ideata za balansirano hranene, no semeystvoto mi sme vegetarianci (s malki izkluchenia). Molya pomognete mi?

09/10/2012 | Unregistered Commenterstasy

Здравей, stasy,
Има една книга Соева Зона, може би ще е добре да започнеш с нея.

09/10/2012 | Registered CommenterVivi J