iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Стевия

Въпрос на bat_vaso от предната тема:

Имам въпрос към Vivi:
Vivi, наистина ли стевията не вдига нивата на инсулина,както го рекламират? Мяркала ли си нещо в сайта на д-р Сиърс за това растение? Аз не зърнах нищо - разбира се на пръв бърз прочит.

За стевия разбрах преди няколко години не от Сиърсовите източници, тогава още не бях чела за Зоната. Има книги за стевия, ето например в сайта на amazon.co.uk.

В Сайта на Сиърс не съм търсила информация за стевия, но има нещичко написано в книгата му Zone meals in seconds, където я дава заедно с други алтернативи като яйчения прах, протеина на прах и фруктозата:

Екстракт от стевия на прах и течна стевия
Този натурален безкалориен (мое пояснение: в оригинал noncaloric) билков продукт се извлича от листата на южноамериканското растение Stevia rebaudiana, храст с невероятно малки, сладки листа, които са петдесет пъти по-сладки от обикновената захар. Понеже зелените листа са леко горчиви, за предпочитане е да се използва екстракт от листа на стевия, който се продава като бял прах или прозрачна течност. Тези екстракти са даже по-концентрирани и са от сто до триста пъти по-сладки от захарта.
Тъй като стевията е толкова концентрирана, дори миниатюрни количества дават сладък вкус. Прекалено много стевия, добавена към една рецепта, ще даде горчив послевкус, така че е важно да се отмерва точно. Въпреки, че 1/16 чаена лъжичка не звучи много, това количество често е достатъчно да подслади чаша чай. А само 1/8 до 1/4 чаена лъжичка екстракт от стевия може да ви е достатъчна да подсладите купа овесена каша и дори по-малко, ако добавяте и подсладен протеин на прах. Ако в една рецепта е дадено количество в определени граници, винаги започнете с най-малкото количество, и продължете да добавяте, докато получите желания по-сладък вкус.

Намерих следното във въпроси и отговори на www.stevia.com:

Въпрос: Колко калории има в стевията?
Отговор: Никакви. Смята се, че и рафинираните екстракти от стевия не съдържат калории.

Въпрос: Стевията покачва ли нивата на кръвната захар?
Отговор: Не. Всъщност, според някои проучвания, стевията може и да понижава кръвната захар. Тези проучвания обаче, още не са потвърдени.

Казва се също, че стевията е подходяща за диабетици, а това може да е така само ако не покачва кръвната захар.
Би трябвало да не оказва влияние на инсулина, щом не покачва кръвната захар.

Спокойно можеш да ползваш стевия. Аз имам в къщи, и рядко ми се случва да я ползвам, защото свикнах да пия кафето и чая без захар, а още не съм намерила време да направя сладкиш със стевия, за да видя как ще се получи. Emigrantka има поне един успешен опит ;-)

23/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте , аз ползвам Стевия от много време , но ползвам изкл. и само билката на листа . От доста места знам , че всякакви прахчета , капсулки и тн са си една крачка по близо до чистата химия . Купувам си билката в пакетчета по 25 , 50 или 100 гр . На пръв поглед звучи супер малко като количество , но само един лист може да се ползва 3-4 пъти ако се раздели на части, зависи кой колко сладко иска да постигне . Има леко горчив вкус , но това се променя с времето ,когато човек се научи колко време и каква част от листа да сложи в кафето или чая( по принцип съм фен на натуралния шоколад с колкото се може по голям % , тъй че се понася :))) Колкото до инфото , че най добре е да се взима като екстракт мисля че няма нужда от такава концентрация . Тук правя връзка с това , че в Зоната фрешовете са по кофти за храна и е по добре да се хапне целия плод с всички фибри . Съвсем по натурално е да се ползва листче билка в кафето според мен . Преди дни гледах едно предаване с проф. Байкова и в общи линии каза същото , беше против всякакви '' прахчета и хапчета '', имаше въпрос и за Стевията и тя потвърди това за 0 калории и лаконично каза ,че е по добре да се взима като всички други билки , които пием на чай .
П. С. И хора не забравяйте ,Стевията си е Стевия , но няма нищо лошо през 4-5 дни човек да изпие едно силно еспресо с лъжичка кафява захар и малко сметана . Не е грях ;)

23/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Благодаря за бързият и изчерпателен отговор,Vivi.Явно стевията е растение което заслужава място на трапезата ни.
Тони,съгласен съм с тебе за еспресото-не си го спестявам,още повече работя в бара ни и кафе машината ми е на разположение.Гледам обаче да не пия повече от едно късо кафе на ден-главно по" зонови"причини.Пък и прав си че прекален светец и богу не е драг,дето се казва.Бих те помолил да споделиш откъде се снабдяваш с листа стевия.
Поздрави на всички и хубав ден!

23/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Тони, чувала бях за това, че листата са "по-истински" от стевията на прах, но не знам до каква степен екстрактите са "лоши", и дали с нещо ще си навредим, ако използваме тях? Също така едва ли може да се използват листата за друго, освен подслаждане на течности. На мен ми е малко крайно да използвам листата... още колко ли други вредни неща поемам без да осъзнавам, но съм се примирила. Аз даже, през 4-5 дни, вместо кафе с кафява захар направо си хапвам млечен шоколад. Срам не срам, признах си :D

23/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Виви , последно по значение е качеството на Стевията да се използва като подсладител с 0 калории . Билката се използва и е известна като много ефективна срещу редица заболявания .Според мен екстракт или какъвто и да е друг продукт би трябвало да се използва ако ползваме Стевия като билка за лекуване. Има една хранителна добавка , която се прави от семки на грейпфрут , но се използва за лекуване ,логично е ако искаме да си хапнем витаминозен плод да потърсим грейпфрут а не екстракт от него :) Има все пак разлика за какво ни трябва Стевия , гледам предлага се вече и в големи пакети за готварски цели като заместител на захарта в сладкишите .Моя коментар е : ХИМИЯ.Но аз съм пристрастен в мнението си все пак , казах и по горе ,че не уважавам добавките на прахчета .
Бат Васо , Стевия листа - билкови опаковки може да се намери във всеки био магазин , който е зареден поне с 5 различни продукта ( напоследък влизам все в нови био магазини , които имат 5 продукта на кръст по рафтовете ) , ако около тебе няма такъв, влез в Гугъл и си поръчай онлайн , цената на Стевия на листа е от 4-10 лв в зависимост от грамажа . Между другото билката се продава и като семена , и като разсад . Може да се отгледа в саксийка у дома от хора , които имат търпението да се занимават и харесват цветята .

23/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здрасти,
Тони, доколкото виждам си доста добре запознат със Стевията и май ще ме убедиш да я пробвам. Аз съм твърдо против всякакви изкуствени подсладители и като искам нещо сладичко си слагам 1 Б домашен мед или домашно сладко. Особено след като гледах рекламата на Стевия съм още по-предубедена. Но щом я има на листа бих я пробвала. Маниячка съм на тема билки и чайове, така че листата ми вдъхват доверие. Можеш ли да дадеш малко повече информация ти как ползваш листенцата? Може ли да се готви с тях? (например аз си правя крем-карамел с мед, мога ли просто в сместа да си сложа едно листенце и после да го извадя? ) Или препоръчваш да си експериментирам и да открия само как се ползва? :)

23/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравей Еуфория , има доста начини по които може да се използва билката .Най лесно е да се пие като чайче, с нормална запарка както би приготвила чай от лайка . Лично аз преди слагах 1/2 или 1 листче в кафе или друг чай . Ако пробваш така трябва 2-3 пъти да опиташ колко сладост ти е ОК. Не дръж прекалено много листчето защото от сладост в малка доза кафе например почва да горчи , това е знак че билката е много повече от водата .От доста време ползвам Стевията като сироп , но домашно приготвен. Първо се вари билката във вода да се концентрира ,а после се изварява, за да се сгъсти ( нещо като домашното сладко , който е правил знае какво е в началото, и какво е когато стане гъсто и лепкаво) Та от това сиропче се капва в каквото искам да подсладя 3-4 капки . Билката е с бактерицидни свойства, тъй че сиропа може да се съхранява дълго и спокойно ,че няма да се развали. Колкото до влагането на билката в някакви десерти признавам си нямам опит . Щом я продават в пакети по няколко кг за сладкари значи може , само че там е на прах . Чел съм, че след като си направим чай може да се ползват листата пак като се добавят в печива и тн .Пробвал съм да си поръся на филийка билката както чубрица , усеща се сладостта , сигурно ако се смели на прах сухата билка и се добави в кекс например ще е добре . Трябва някой да пробва ;)

23/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Тони Не знаех, че стевията се използва за лечение. Не съм чела нито една от книгите, които съществуват. За какви заболявания се използва стевията? За мен наистина досега е била само вариант за подсладител, но наистина много рядко го ползвам, защото както писах по-горе, не обичам сладки течности за сметка на кексове и торти ;)

Твоята рецепта за хапките е вече в блог Рецепти :) Може би може да се направи и като тортено блатче или кексче...

23/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Виви , видях рецептата , мерси за вниманието :) Дано да се хареса на всички и да си я ползват като разнообразно меню.
Виждам ,че Стевията предизвика силен интерес . Ще споделя малко инфо , което зная за билката като оставим за малко на страна, това че е посладител . Стевията е мощен антиоксидант , справя се отлично със свободните радикали в организма. Богата е на вещества наречени стевиозиди , които участват в обмяната на веществата и нормализират нивото на захарта в кръвта. Съдържа отлично количество витамин С , А, групата В , калций , калий , желязо , магнезий , селен.Оказва добро действие върху сърдечната система . Понижава лошия холестерол , тонизира и укрепва имунната система.Като тонизираща напитка съперничи на кафето и зеления чай , но няма вредния кофеин . Добро влияние има и върху стомаха , черния дроб. А може би едно от най добрите качества е грижата за зъбите - билката предпазва зъбите от кариес , пародонтоза и др. Споменах по горе, че сиропчето е трайно защото билката освен всичко изброено е и силно антисептично и противовъзпалително средство. Дават се данни, че билката влияе добре на нервната система и действа успокояващо .Веществата на билката не ферментират в устната кухина . Когато се спазва някаква диета се препоръчва да се замени голяма част от приетата вода за деня с чай от билката . Изключително добре прочиства от шлаки и токсини организма по време на такива диети или разтоварващи дни.
Надявам се да съм бил полезен :

23/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Тони,благодаря ти за доп.инфо за стевията като билка.Ще гледам в наи-скоро време да разузная варненските биомагазини.А ако успея да излъжа жената да засеем и билката ще е супер-тя е градинаря в къщи и по градината.Тони,чувал ли си дали вирее на открито по нашите ширини?Прилагането като дом. сироп е според мен е супер възможност да се подслаждаме без да излизаме от Зоната,a и да си останат предимствата от употребата на, както се оказва,една полезна билка.
Vivi,не страдай заради "шоколадовите забежки",спомни си какво пише в сайта на д-р Сиърс,ако не си обърнала внимание ще ти припомня:Естествените феноли се съдържат във виното,боровинките и др.чилийски растения и ШОКОЛАДА!Та спокойно си го хапвай,е.. ако е натурален по-добре,ама аз съм сигурен,че и в млечния шоколад фенолите си съществуват.Аз също си набавям феноли от шоколада,само гледам да не е прекалено начесто и бързо-бързо си се връщам в Зоната.Живота ни е твърде стресов за да сме перфектни...
Поздрави и хубав ден на всички.

24/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Бат Васо , Стевията може да се отглежда и на открито , няма проблеми , засява се както магданоз :) Колкото до полифенолите в млечния шоколад ........най- малко пък от тях има в него :))) освен много захар и Е-та друго не може да се намери в млечния шоколад. Полезните свойства на какаото ( полифенолите са именно в него ) са достъпни за човек само ако какаото в шоколада е качествено и истинско . Количеството на какаовото масло е много важно .Поради липсата на какъвто и да е евтин пълнеж истинските шоколади са и скъпи , а истински шоколади в смисъла на съдържание на полифеноли са само натуралните и то 99% най вече . Всичко друго е пълно със захар и соя .

24/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Благодаря,Тони,за инфото относно стевията.Ще се опитам да я засея и яе споделям как върви.Благодаря ти и за напомнянето за шоколадите..безапелационно си прав за жалост.Затова забежките от Зоната трябва да са редки,по скоро изключение.
И като иде реч за полифенолите ще се допитам пак до тебе и безкрайната ти осведоменост.Имаш ли идея от къде можем да се снабдим-предлаганите от д-р Сиърс са скъпички с доставката.Сподели ако си попадал на инфо за производители,качество и т.н.
Благодаря ти предварително и хубав ден!

25/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Бат Васо , честно казано съм доста предубеден дали трябва да си набавяме и полифенолите по този начин , който ме питаш. Ако продължаваме така скоро цялата ни храна ще стане на хапченца , таблетки и екстракти. Да пия рибено масло за мен е поносимо , първо защото не обичам риба и второ защото така се застраховаме ,че са махнати тежките метали и другите отрови , които има в морето. Полифенолите по принцип няма за какво да си ги набавяме от друго място ако ядем ежедневно от благоприятните въглехидрати в Зоната . Разгледах добавките в сайта на д-р Сиърс . Съдържанието в опаковките е главно : грозде , броколи , лук, домат, морков, спанак, боровинки, бр. зеле, череши , алое вера...... все неща , които може да се консумират най малкото в суров вид и да се усвоят намиращите се в тях съставки. За щатите може би е добре да ги приемат защото техните зеленчуци и плодове са чист найлон :))),
тъй че Бат Васо при зеленчуците и плодовете , които имаме в БГ не виждам нужда от добавки на капсули.Сам казваш, че са скъпи и недостъпни ,хапни един 99% шоколад и ще си набавиш полифенолите за деня ;)

25/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравейте :)
Тони, наистина си ни много полезен, благодаря за отговора по-горе. Който ме изкушава да опитам да направя бяло сладко със стевия :) Имаш ли представа дали ще стане?

25/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Виви, дето се вика хората правят сладко от зелени домати та от Стевия ли ням да стане :)) идея си нямам дали ще стане бяло сладко , но не виждам причина да не се опита поне :)

25/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравей,Тони и благодаря за бързите отговори.Ял съм ги американските найлони доста време,но напоследък и по бг пазарите рядко можеш да попаднеш на домати дето си миришат на домати/говоря за сезона разбира се,сега всичко е гума независимо от цената.Това което направих тази година е напълних два фризера с домати,патладжан,тиквички,праскови и заедно с дом.кисело зеле и ябълките това са ми основните зонални въглехидрати.
А на темата за полифенолите..хм нямам твърдо мнение по въпроса необходимо ли е да ги приемаме в таблетъчна форма.От една страна природата е толкова опоскана и замъсена от човека,че изконните природни продукти отдавна не са това което са били и трябва да бъдат,а от др.страна призводството на "вълшебни" хапчета е многомилиардна индустрия.В Америка кутийките с дневна доза витамини за всеки ден от седмицата са особенно популярни от поколения наред.Но господ ми е свидетел,аз не желая да се вързвам за"моята си"кутийка с хапчета правейки някого свръхбогат без да ставам по-здрав.Имайки предвид обаче състоянието на природата,за някои продукти може и да си заслужава преосмислянето на това мнение.Пример е рибеното масло,за полифенолите не съм за сега убеден че трябва да се приемат като таблетки.Чудесно е обаче да се информираме взаимно,както и правим..
По отношение на приемането на изк.протеини обаче,във форума беше леко подчекната и тази тема,мисля че е по добре да се избягват.На пазара е невъзможно,или почти невъзможно,да се намерят продукти"необогатени"с аминокиселини,креатини и др.прелести.Така че пр.блок от нискомаслен кашкавал например,съчетан с подх.количество въглехидрат,е много по-полезен за тялото от лъжичката протеин на прах.Не ангажирам никого с мнението си.Но като човек пристрастен към спорта с активни натоварвания,знам как се чувствам сега,хранейки се по правилата на Зоната,и преди когато съм си"помагал"с протеинчета креатинчета и аминокиселини,следваики правилата само на"силната"храна.
Хубав и успешен ден на всички!

27/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

bat_vaso Не съм опитвала протеини на прах, но смятам да опитам. Като казваш "изкуствени" протеини, какво точно имаш предвид - произхода или формата на протеина? Доколкото разбрах от четене на различни източници, протеините се извличат от суроватка, яйца, мляко и др. естествени продукти. Предполагам, че под "изкуствени" имаш предвид формата им на прах, а не че са създадени/синтезирани изкуствено?
Доколкото знам, според Бари Сиърс е все едно дали ще консумираме "естествен" протеин от месо или "изкуствен" на прах. Даже в неговите рецепти за готови блатове за пица например, има протеин. Защо протеинът на прах да е вреден - същите причини като при стевията на прах ли?

27/02/2012 | Registered CommenterVivi J

bat_vaso, за полифенолите знам от Сиърс, че са от изключителна необходимост когато се приема рибено масло. Тъй като го предпазват от окисление в организма.Сиърс казва,че EPA навлиза в мозъка, също толкова бързо колкото и DHA, но се окислява по бързо,докато DHA се съхранява дългосрочно в невронните тъкани. Живота на DHA в мозъка на човека се измерва в години, докато живота на EPA се измерва в дни, и ако убием едно животно,и погледнем в мозъка му, няма да намерите много EPA. И поради тази причина полифенолите са много необходими, за да спрат процеса на окисляване :)

27/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Благодря ти, Емигрантка,градско макар и в Америка понастоящем..пръснаха ни по света тези преходи и разграбвания на България..
Мярнах инфото за полифенолите в сайта на др.Сиърс,но го оставих дълбоко в главата си за осмисляне..ти ускори процеса!
Поздрави и хубав ден.

28/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Зравей,Виви,
Предвартелно ще ти кажа,че дори да решиш да приемаш протеини едва ли това ще е чак толкова повлияващо здравето ти действие.Аз обаче имам някои резерви по въпроса и ще ти обпсня от какво са породени.
Като бивш активен спортист съм приемал протеини-почти неизбежно е.Под изкуствени протеини разбирам тези които си купуваме от магазина.Дали са извлечени от нат.продукти,или са синтезирани,нямам идея за същността на производствения процес,но за мен са си все изкуствени.Това по причина че те са във вид в който тялото ни не е еволюционно пригодено да усвои,т.е.вид несъществуващ в природата.
И това не е най-голямата беда.Във всички продукти които съм купувал и гледал,не само в България,присъстват подсладители,които са доказано токсичени,а и повдигащи нивата на инсулина въпреки 0-та калории.Съмнявам се без подслаждане протеина да е вкусово пригоден за консумация.Може би суроватъчния протеин да е..незнам.Оттук е и въпроса по какъв начин д-р Сиърс добавя протеин в тестото..ще взема да пробвам да забъркам тесто за пица блат с добавен протеин,не вярвам изпичането да увреди качествата му.Но това е отклонение от темата..
Друга причина която кара червената ми лампичка да светне по отношение на протеините,са добавените аминокиселини и креатин.Те увеличават скоростта с която тялото се възстановява след натоварване и оптимизират анаболните процеси т.е.и растежа на мускулатурата.Това е много търсено свойство от младите лъвчета по залите,както добре ни е известно.Дали обаче,са извлечени от нат.продукти или синтезирани-незнам.Според мен производителя би избрал по-евтиния вариант и ако става дума за нат.извлечен продукт не би пропуснал възможността да рекламира този факт.Аз обаче на подобни реклами маи не съм попадал.Все пак Виви,моята инфо е отпреди 7-8 години когато съм преценил че приема на доп.изкуствени протеини товари излишно тялото ми.Оттогава не съм следил какво се предлага на пазара и дали е качествено.
В списания за здраве и спорт на англ.съм попадал на мнения че доп.прием на аминокиселини обърква хормоналния баланс.Не съм запомнил дали чрез ендокринната система или чрез клетъчните хормони това се случва,но фактът си остава.
Съжалявам че не съм по-конкретен с източници,както ти беше за моите питания,но това са неща на които съм попадал преди 7-8 години,както вече споменах.Възможно е да са се случили промени..
В заключение ще се върна там откъдето започнахме.Ако ритъмът ти на живот и работа ти създава проблеми с храненето начесто,както са правилата на Зоната и изк.протеин те улеснява-използвай го.Аз обаче бих гледал продукта който купувам да НЯМА по възможност подсладители,добавени аминокиселини,и креатини/срещал съм дори протеини с добавен ефедрин-възбуждащо психиката средство,нещо което опр.не ти трябва/.Бих се спрял на суроватъчен или яйчен протеин-соевият може да се случи произведен от новата ам.соя дето лае и е нов жив.вид.
Протеина за межд.си закуски набавям с парченце кашкавал разтеглен предварително,дори не винаги е нискомаслен-не забелязвам това да ме вади от Зоната;добър вариант би бил според мен и хапките от овесени трици на Тони-правиш си няколко питчици и си осигуряваш межд.закуски за няколко дена..Посл.неделя ме домързя да си приготвя,но си го мислих..
Всичко е в твоите ръце-само си стой в Зоната-независимо дали с естествен или това което аз наричам изкуствен протеин.
Успех в избора и дано съм ти бил полезен.

28/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Тук заговорихме за полифенолите в какаото, така че ще включи питането си в тази тема. Какво е мнението ви за неподсладеното какао на прах? Съдържат ли се в него полифеноли? Аз си слагам 2 ч.л. в чаша гореща вода, а ако се сложи и малко ванилия става супер. Много добре ми се отразява особено в тези студове! Води ли какаото да инсулинова резистентност като кафето?

29/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

bat_vaso Благодаря за обширния отговор :) Тук, където съм (в UK), търсих протеини на прах, но в магазините за здравословни храни не намерих това, което искам. То пише на кутиите от какво е протеина, но не е в това проблема. Проблемът е, че както казваш, винаги има по нещо добавено и не е чист протеин. Доколкото знам, най-добрият протеин е суроватъчният. Какъвто и вид протеин да изберем, трябва да е 90% чист, без подсладители, без доабвени аромати (така може да се добавя към всякакви храни за балансиране, примерно пиците на Сиърс). Не трябва да съдържа въглехидрати, мазнини, аспартам и овкусители. Трябва да пише на кутията 90% чист протеин - това не успях да намеря. Все е по-малко проценти, и/или има разни добавени неща. Бях намерила един в сайта на амазон, но докато се реша да го купя, вече го няма. Но дебна там постоянно и избирам.

29/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей,Тони,
Имам питане за сиропчето от стевия.Вчера направих опит да си го сваря от суха билка.Благодарение на инфото което ми даде,вече съм се снабдил със суха билка и семенана които ще засадим та да видим какво ще стане..
Сложих една хубава стиска билка в два пръста вода и варих около час и половинаСиропчето ми обаче не се сгъсти въобще.После извадих билката и варих още около 40мин.,резултатът не беше по-различен.Сиропът подслажда разбира се-1с.л. като 1ч.л.захар.
Може ли да се сгъсти повече въпросното вариво или билката няма такова свойство.
Благодаряти предварително и хубав ден.

03/03/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Здравей Бат Васо , рецептата е следната :50 гр листа се заливат с 2 ч. ч. вряща вода най добре в термос , така стои 12-16 часа . Течността се прецежда в хубав плътен съд а листата се заливат пак с 1 ч.ч. вряла вода за 8-10 часа. След това двете течности се обединяват . От тази настойка се вари сиропчето , което става гъсто . Течността се поддържа на водна баня или слаб огън докато се сгъсти. Да отбележа нещо , което сигурно е от значение - правил съм го със свежи листа от Стевия и се получава.

03/03/2012 | Unregistered CommenterТони