iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > За Мазнините

В таблицата ми направиха няколко неща впечатление, свързани с мазнините:
1. Орехите са реабилитирани! Ура! Минали са в групата благоприятни мазнини! В "Ние и Зоната" са приемлив избор, а ако не се лъжа в "Зоната" май са даже лош избор..
2. Тахан. За мен той е най-вкусното лекарство! Преди само с тахан си лекувах гастрита.От както съм в Зоната имам само далечни спомени за ужасните болки...и никакъв гастрит! :) Но не е уточнено какъв тахан. Имате ли представа? Аз уважавам само сусамовия студено пресован тахан. Ядете ли го? Имате ли опит?
3. В никоя таблица не мога да намеря информация за сусама? Благоприятен ли е? Какво количество е 1 блок? Някой знае ли?
Мерси за отговорите!

27/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Eуфория.здравей,
За съжаление не мога да отговоря на въпросите ти-тахана и сусама са непозната територия за мен.Само съм попадал на инфо,че сусама е чудесен източник на естествен,във форма лесноусвоима за организма калций.
Аз ще разширя питането ти;Някой попадал ли е на инфо какъв % дълговерижни Омега3 ненаситени м.киселини има в зехтина да речем?
За лененото масло д-р Сиърс е пределно ясен-повече са късоверижните Омега3 и това го прави непрактично за употреба.
И въобще някой стигал ли е до инфо за източник на дълговерижни Омега3 различен от рибеното масло?
Благодаря предварително,ще следя новата рубрика с голям интерес.

28/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Открай време имам идея за статия за мазнините, но ... когато остане време.
Зехтинът и другите растителни масла съдържат предимно мононенаситени мастни киселини (Омега-3 са полиненаситени мастни киселини). Една молекула на ненаситена мастна киселина е моно- ако съдържа една двойна връзка (между въглеродни атоми) във веригата си, и поли- ако съдържа повече от една двойни връзки. Месото съдържа както наситени, така и ненаситени. Рибеното масло съдържа най-много полиненаситени мастни киселини. Това не значи, че маслините или ленът са неподходящи за консумация, но те просто не доставят този вид киселини, които дава рибеното масло.

28/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Много обичам сусамов тахан , особено когато ям хумус ( наскоро се опитах да пробвам хумус по зоната , но нещо не ми се получи :)) прекалено много добавки има, за да се получи балансирано а и какъв протеин да сложа на типично постно ястие )Наистина ще е добре , който има някакво инфо за сусамовите семена да разкаже , гледах в уикипедия на 100 гр какъв е състава на мазнини/въгл/ белтък , но нещо се затруднявам с изчисленията , по скоро дано не бъркам ,че го изчислявам само като блок мазнина и елиминирам другите цифри. Иначе от таблицата с блоковете се ориентирам за тахана както е написано 1 блок -1/2 с.л. Чудя се дали има и слънчогледов тахан , който се продава във този вид като сусамовия т.е. в състава да е само той . Виждам че в халвите има слънчогледов основно , но освен него има и захар и разни други знайни и незнайни съставки.Еуфория , като спомена ,че сусамовия тахан ти е любим , да те питам пробвала ли си сусамови кълнове ? Мисля ,че на вкус са още по наситени от смления тахан .

28/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравей,Виви,
Благодаря ти за уточнението по отношение на мононенаситени и полиненаситени О3 м.к-ни.Очевидно ще чакаме инфо от Тони за турското рибено масло..
Хубав и успешен ден!

29/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Вчера си взех 2 нови вида тахан - "сусамов пълнозърнест" и "сусам и лен". Вече има изключително богат избор! Тони, има и слънчогледов, но аз не съм го пробвала. http://www.balcho.bg/bg/Продукти/2-Тахани-и-фъстъчени-масла/
Тони, не мога да ти помогна с хумуса. Нахутът ми е напълно непознат. Аз тахана го смесвам с кисело мляко и извара и става страхотна заливка за зеленчукови и плодови салати. Кълнове не съм пробвала никакви. Честно казано ме е мързел да смятам храни, които ги няма в таблицата (още не мога да премахна чувството, че нещо бъркам) и си се доверявам на точните размери. (при мен влизането в зоната беше доста сложен и объркан двугодишен процес ). Ако споделиш някакви рецепти с кълнове с радост ще ги пробвам!

29/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравейте , знае ли някой как да включим кокосово масло към менюто в Зоната ?

04/03/2012 | Unregistered CommenterТони

И аз се интересувам от кокосовото масло. Ще потърся инфо.

Къде се загубихте? :) Всички май достигнахте перфектното тегло? ;-)

02/04/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей Виви :) перфектното тегло е факт :))) тези дни успях даже да си направя и кръвните тестове по схемата в книгата ,за да се види практическото доказателство . Когато исках от джи пи-то талончета за изследвания и казах, че правя един режим на хранене ,ми дръпна една лекция как всеки си намирал диета по вестниците и после сме ходили да ни '' оправят '' :)))) Когато видя готовите изследвания пък оцъкли очи как след диета съм имал такива показатели :)))) ,каза че спокойно мога да ям и пия каквото си поискам ( все едно целта ми е била да ме успокои някой , че мога да ям на корем каквото искам ), но това е друга тема . С една дума проверих Зоната и с кръвен тест и урина . Хора , действа !!

04/04/2012 | Unregistered CommenterТони

Тони, чудесно! Поздравления за хубавите резултати! Много се радвам, че сподели :)

05/04/2012 | Registered CommenterVivi J

Поздрави ,Тони,за добрите тестове-пък нека се пули лекарката ти..
Извинявам се за "позагубването" от форума,но нови планове за промяна са предизвикателство в този момент за мен и семейството ми.Абе,май не вървят нещо нещата в тази наша България..ще гледам и аз зад граница,както се очертава..
Иначе любовта и танца със Зоната са доживот..или поне аз съм убеден че трябва да е така.Проверявам обаче форума редовно и съм наблизо,макар и да не остава време да пиша.Поздрави и успехи на всички!
п.п.Тони,сподели моля,новини за турското ултрарафинирано р.масло-достави ли си го?

07/04/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Здравей, бат Васо, и ние така... Изглежда всички ни е завъртял живота в момента. Пожелавам ти успех!

08/04/2012 | Registered CommenterVivi J

Кокосовото масло е твърде вкусно и ароматно за да го пропуснем. За разлика от сусаменото, което едва се трае кокосовото може и да е полезно. Тахан приготвен в къщи не става хубав, защото на купешкия са му махнали мазнината .
Балчо като цеди сусам налива маслото в бутилки а сухото вещество е близко до перфектно и го праща в халваджийниците . За беда смесват сухия сусамов тахан със захар и става нежелан сладкиш. Толкова умувах как да махна мазнината от тахана и да хапвам сухата маса. Има все пак някаква светлина в тунела. Оmega juicer 8006 има приставка за ойл екстрактор. Може да се добиват масла и меласа в къщи.

22/04/2012 | Unregistered Commenteranorektika