Форум за Зоната > За Мазнините
Eуфория.здравей,
За съжаление не мога да отговоря на въпросите ти-тахана и сусама са непозната територия за мен.Само съм попадал на инфо,че сусама е чудесен източник на естествен,във форма лесноусвоима за организма калций.
Аз ще разширя питането ти;Някой попадал ли е на инфо какъв % дълговерижни Омега3 ненаситени м.киселини има в зехтина да речем?
За лененото масло д-р Сиърс е пределно ясен-повече са късоверижните Омега3 и това го прави непрактично за употреба.
И въобще някой стигал ли е до инфо за източник на дълговерижни Омега3 различен от рибеното масло?
Благодаря предварително,ще следя новата рубрика с голям интерес.
Открай време имам идея за статия за мазнините, но ... когато остане време.
Зехтинът и другите растителни масла съдържат предимно мононенаситени мастни киселини (Омега-3 са полиненаситени мастни киселини). Една молекула на ненаситена мастна киселина е моно- ако съдържа една двойна връзка (между въглеродни атоми) във веригата си, и поли- ако съдържа повече от една двойни връзки. Месото съдържа както наситени, така и ненаситени. Рибеното масло съдържа най-много полиненаситени мастни киселини. Това не значи, че маслините или ленът са неподходящи за консумация, но те просто не доставят този вид киселини, които дава рибеното масло.
Много обичам сусамов тахан , особено когато ям хумус ( наскоро се опитах да пробвам хумус по зоната , но нещо не ми се получи :)) прекалено много добавки има, за да се получи балансирано а и какъв протеин да сложа на типично постно ястие )Наистина ще е добре , който има някакво инфо за сусамовите семена да разкаже , гледах в уикипедия на 100 гр какъв е състава на мазнини/въгл/ белтък , но нещо се затруднявам с изчисленията , по скоро дано не бъркам ,че го изчислявам само като блок мазнина и елиминирам другите цифри. Иначе от таблицата с блоковете се ориентирам за тахана както е написано 1 блок -1/2 с.л. Чудя се дали има и слънчогледов тахан , който се продава във този вид като сусамовия т.е. в състава да е само той . Виждам че в халвите има слънчогледов основно , но освен него има и захар и разни други знайни и незнайни съставки.Еуфория , като спомена ,че сусамовия тахан ти е любим , да те питам пробвала ли си сусамови кълнове ? Мисля ,че на вкус са още по наситени от смления тахан .
Здравей,Виви,
Благодаря ти за уточнението по отношение на мононенаситени и полиненаситени О3 м.к-ни.Очевидно ще чакаме инфо от Тони за турското рибено масло..
Хубав и успешен ден!
Вчера си взех 2 нови вида тахан - "сусамов пълнозърнест" и "сусам и лен". Вече има изключително богат избор! Тони, има и слънчогледов, но аз не съм го пробвала. http://www.balcho.bg/bg/Продукти/2-Тахани-и-фъстъчени-масла/
Тони, не мога да ти помогна с хумуса. Нахутът ми е напълно непознат. Аз тахана го смесвам с кисело мляко и извара и става страхотна заливка за зеленчукови и плодови салати. Кълнове не съм пробвала никакви. Честно казано ме е мързел да смятам храни, които ги няма в таблицата (още не мога да премахна чувството, че нещо бъркам) и си се доверявам на точните размери. (при мен влизането в зоната беше доста сложен и объркан двугодишен процес ). Ако споделиш някакви рецепти с кълнове с радост ще ги пробвам!
Здравейте , знае ли някой как да включим кокосово масло към менюто в Зоната ?
И аз се интересувам от кокосовото масло. Ще потърся инфо.
Къде се загубихте? :) Всички май достигнахте перфектното тегло? ;-)
Здравей Виви :) перфектното тегло е факт :))) тези дни успях даже да си направя и кръвните тестове по схемата в книгата ,за да се види практическото доказателство . Когато исках от джи пи-то талончета за изследвания и казах, че правя един режим на хранене ,ми дръпна една лекция как всеки си намирал диета по вестниците и после сме ходили да ни '' оправят '' :)))) Когато видя готовите изследвания пък оцъкли очи как след диета съм имал такива показатели :)))) ,каза че спокойно мога да ям и пия каквото си поискам ( все едно целта ми е била да ме успокои някой , че мога да ям на корем каквото искам ), но това е друга тема . С една дума проверих Зоната и с кръвен тест и урина . Хора , действа !!
Тони, чудесно! Поздравления за хубавите резултати! Много се радвам, че сподели :)
Поздрави ,Тони,за добрите тестове-пък нека се пули лекарката ти..
Извинявам се за "позагубването" от форума,но нови планове за промяна са предизвикателство в този момент за мен и семейството ми.Абе,май не вървят нещо нещата в тази наша България..ще гледам и аз зад граница,както се очертава..
Иначе любовта и танца със Зоната са доживот..или поне аз съм убеден че трябва да е така.Проверявам обаче форума редовно и съм наблизо,макар и да не остава време да пиша.Поздрави и успехи на всички!
п.п.Тони,сподели моля,новини за турското ултрарафинирано р.масло-достави ли си го?
Здравей, бат Васо, и ние така... Изглежда всички ни е завъртял живота в момента. Пожелавам ти успех!
Кокосовото масло е твърде вкусно и ароматно за да го пропуснем. За разлика от сусаменото, което едва се трае кокосовото може и да е полезно. Тахан приготвен в къщи не става хубав, защото на купешкия са му махнали мазнината .
Балчо като цеди сусам налива маслото в бутилки а сухото вещество е близко до перфектно и го праща в халваджийниците . За беда смесват сухия сусамов тахан със захар и става нежелан сладкиш. Толкова умувах как да махна мазнината от тахана и да хапвам сухата маса. Има все пак някаква светлина в тунела. Оmega juicer 8006 има приставка за ойл екстрактор. Може да се добиват масла и меласа в къщи.
В таблицата ми направиха няколко неща впечатление, свързани с мазнините:
1. Орехите са реабилитирани! Ура! Минали са в групата благоприятни мазнини! В "Ние и Зоната" са приемлив избор, а ако не се лъжа в "Зоната" май са даже лош избор..
2. Тахан. За мен той е най-вкусното лекарство! Преди само с тахан си лекувах гастрита.От както съм в Зоната имам само далечни спомени за ужасните болки...и никакъв гастрит! :) Но не е уточнено какъв тахан. Имате ли представа? Аз уважавам само сусамовия студено пресован тахан. Ядете ли го? Имате ли опит?
3. В никоя таблица не мога да намеря информация за сусама? Благоприятен ли е? Какво количество е 1 блок? Някой знае ли?
Мерси за отговорите!