iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Плодовете и водата в " Зоната"

Здравейте. Искам да попитам как консумирате плодовете в " Зоната" ? Бари Сиърс не споменава за консумирането им на гладно и т.н., дори някъде бях срещнала твърдение в никакъв случай да не са на гладно без протеин, но това пък противоречи на много други твърдения? А също и в книгата му пишеше да се пие поне по 220 грама на вода по време на хранене, а тук споменавате само за преди това? Ще се радвам да споделите вашия опит и практика :)

22/09/2012 | Unregistered Commenterviksy

Здравей viksy :) Относно плодовете.. Д-р Бари Сиърс няма как да споменава за консумирането на плодовете НА ГЛАДНО ,поради простата причина, че в Зоната не се стига до огладняване. Там думата Глад просто я няма. Относно водата- в коя от всичките му книги пише това за 220 гр по време на ядене( за да синхронизираме информацията) ? И другият ми въпрос- къде тук споменаваме за вода само преди ядене? ( този сайт ли имаш предвид)? С удоволствие ще ти отговорим, само да сме сигурни че правилно сме разбрали въпростите ти :)

22/09/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Може би съм се изказала малко неправилно...имах предвид твърденията, че плод се яде поне 30 минути преди хранене на празен стомах, поради ред причини...надявам се ме разбирате какво имам предвид, Интересно ми беше спазвате ли тази теория, или ги ядете след хранене за десерт? Също някъде из сайта Ви срещнах да не се ядат на едно хранене зеленчуци и плодове, но не беше обяснено защо. Ще съм благодарна, ако ми кажете, защото ми стана интересно. За водата прочетох в книгата "Зоната", но не помня в коя глава беше точно. Като казвам "тук" имам предвид сайта...поне аз прочетох само за консумирането на вода 20-30 мин. преди хранене...извинявам се ако има информация и за по време на хранене, но не съм я видяла. Благодаря предварително!

23/09/2012 | Unregistered Commenterviksy

Здравей viksy, Водата обикновено се пие половин час преди хранене, но ако ти се пие вода по време на хранене, това не е забранено. Но не е и казано, че е трябва да се пие "поне по 220 грама на вода по време на хранене" - това не си спомням да съм го чела в Сиърсовите книги.
За плодовете и зеленчуците - мисля, че имаш предвид мнението на Тони в отговор към Ценка в темата със "запитванията към авторите":
"На финала ще кажа нещо, което не е от Зоната точно, но е проверено правило - не яж едновременно плодове и зеленчуци . Избирай си въгледидрати само плод или само зеленчуци." - Подробно е обяснил "за разделния прием плодове от зеленчуци" на следващата трета страница от темата (четвъртия пост от горе надолу). Тони комбинира някои правила от разделното хранене със Зоната.

За приема на плодове преди хранене - в Зоната се препоръчва храненето да започва с малко протеин, който потиска отделянето на инсулин, и по този начин осигурява инсулинов контрол. В Зоната целта е инсулинът да се отделя в кръвта бавно, а не изведнъж. Започването на храненето с протеин е желателно, но не задължително правило. Иначе, да изядеш плод половин час преди ядене - това според мен ще се класира като отделно изяждане на плод (небалансирани въглехидрати). В Зоната плодът обикновено се яде за десерт. Има мнения (извън книгата на Сиърс), че плодовете не трябва да се ядат след, а преди ядене, което също си има някакво обяснение.
Има различни "хранителни религии"... :)

23/09/2012 | Registered CommenterVivi J

Благодаря! За водата пише в книгата "Зоната" на стр. 144, като едно от правилата, които трябва да се спазват по пътя към зоната. Всъщност пише 230 г вода, а не 220 ;)

23/09/2012 | Unregistered Commenterviksy

Вярно, че пише :) Пише: "Винаги изпивайте поне 230 г вода или неподсладена напитка без кофеин при всяко хранене, основно или леко." Не съм го спазвала това правило за водата, но за неподсладената напитка често го спазвам ;) - бира или вино с храната (като част от въглехидратите, разбира се). В моето копие на книгата това го намерих на стр. 77. Странно, че се разминават страниците, но няма значение. Както и да е, това условие не съм го срещала като нещо задължително по други сайтове и форуми. Все пак, количеството информация в нета е огромно.

П.С. Лично на мен ми се струва, че в цитирания текст "при" трябва да се чете "преди".

23/09/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте, аз от скоро се опитвам да "влезна" в Зоната, с раково заболяване съм и много неща ме притесняват. За рака е добре да консумирам цвекло и моркови и на салата и на сок, както и много цитрусови плодове и сокове. Ако спазвам Зоната много малко са количествата на зеленчуците и най вече на плодовете, половин ябълка, половин портокал и подобни. Цвеклото например попада в неблагоприятните въглехидрати. Имам две книги, които чета в момента, едната е Антираково хранене, другата е Зоната. Не знам коя е правилната.

09/12/2012 | Unregistered CommenterШуши

Здравей Шуши , моят съвет е да потърсиш д-р Папазова , за да може лекар специалист да те посъветва най- добре . Аз лично съм и писал няколко пъти на и-мейла и ми е връщала отговор с много конретна и ясна информация и съвети - mpapazova@abv.bg. Успех и много вяра ти пожелавам !

07/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Тони, много ти благодаря, че сподели тук е-мейл адреса на д-р Папазова! :) Това е много ценна информация.

08/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Имам въпрос... аз скоро се опитвам да влезна в зоната и си мисля че нещо не е както трябва... не мога да си изготвя менюто и наистина имам нужда от помощ... през малкото време, в което "бях" в Зоната често изпитвах глад това ми подсказваше, че нещо не е наред...

15/07/2014 | Unregistered CommenterДони