iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Блокове

Извинявам се за въпроса,но в нито една от книгите не е описано. Моята дневна нужда от протеини е 11 блока. Ако рецептата е за 1 ПБ, 1 ВБ и 1МБ трябва ли да умножавам всичко по 11 за да получа дневната си дажба? А ако рецептата е за 3 блока или 6, или 9? Как да ги направя да станат 11 блока? По-удобно ми е да си направя една дневна дажба от 11 блока.

02/10/2012 | Unregistered CommenterКиро

Здр Киро :) За целия ден ти се полагат 11 блока, т.е по 11 блока от всичко-протеин, въглехидрати и мазнини. Храненията трябва да си ги раделиш на 5 за целия ден. Например закуска 3 блока,Обяд-3 блока, следобедна закуска 1 блок, вечеря 3 блока, и преди лягане 1 блок :)
Закуска 3 блока, означава, че в чинията ти трябва да има 3 блока протеин, 3 блока въглехидрат и 3 блока мазнини :) След това обяда по същия начин- 3 блока от всичко, следобедната закуска по един блок от всичко (протеин, въглехидрат и мазнини), вечерята пак по 3 от всичко и т.н. :) Ако гледаш рецептите тук в блога, повечето са от 3 блока, т.е това е рецепта само за един обяд или една вечеря. Ако рецептата е 6 блока, това означава, че разделяш количеството за две хранения. Ако искаш да си наготвиш за повече харанения, просто удвояваш количеството в рецептата. Ако рецептата е 6 блока, а ти искаш да си наготвиш на веднъж за 4 хранения, умножаваш продуктите по 2 и си готов :) Хайде успех в Зоната.

02/10/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравейте,имам още един въпрос. Например в книгата "Ние и зоната" има следната рецепта за 1 блок за обяд: 28 гр. пилешки гърди, 1 домат, 1 чушка и 1 чаена лъжичка заливка за салата ( зехтин и оцет в равни количества). Означава ли това,че за целия ден това трябва да го умножа по 11 - 308 гр. пилешки гърди, 11 домата, 11 чушки и 11 чаени лъжички,за да получа дневния прием. Ясно е,че няма да закусвам пилешки гърди,но въпроса ми е по-общ. Благодаря!

03/10/2012 | Unregistered CommenterКиро

Здравей, Киро,
Щом за целия ден трябва да изядеш 11 блока, ще ги разделиш на 5 порции за през деня. Примерно, на закуска ще изядеш порция от 3 блока, на обяд - пак 3 блока, следобедна закуска - 1 блок, вечеря - 3 блока, късна закуска - 1 блок = общо 11 блока.
Всяка порция, примерно от 3 блока, може да комбинира каквито искаш протеини, въглехидрати и мазнини, стига да са в точното съотношение. Няма нужда да ядеш 308 г пилешки гърди - това са 11 блока пилешки гърди. Може да изядеш три блока пилешки гърди на обяд, с три блока зеленчуци - и това ще бъде обедната ти порция. За вечеря може да изядеш три блока друго месце, или друг (млечен) протеин плюс 3 блока зеленчуци и плодове - каквито ти харесат, по избор, стига да спазиш точния брой блокове. На всяко хранене може да използваш различни протеини от тези в предходното хранене, както и различни въглехидрати (плодове и зеленчуци). На обед може да ядеш печено месо със салата, а вечерта - готвено, например мусака с тиквички.
Ако пък искаш да ядеш цял ден една и съща комбинация от храни, може, не е забранено, но ще ти омръзне. По-добре да имаш разнообразие.

Погледни днешната нова статия, тя ще ти помогне да се ориентираш по-добре.

03/10/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте!От таблицата за блоковете не ми стана много ясно дали публикуваните грамажи са за 1 блок белтъчини,въглехидрати или мазнини, понеже пише че 1 БП трябва да е 7 гр., а после за всеки вид месо пише 28 гр, което реално прави 4 БП. Опитвам се да разуча логита, за да мога от другата седмица и аз да вляза в зоната. За сега ми се струва доста сложно, но всяко начало е така.

12/10/2012 | Unregistered CommenterМаги

Здравей, Маги :)
В таблицата има количества храни, съдържащи 1 блок въглехидрати, протеини, мазнини съответно.

Например, 28 г месо не е цялото чист протеин. В 28 г месо има 7 г чист протеин = 1ПБ. В 130 г лук има 9 г чист въглехидрат = 1ВБ. В 1/3 ч.л. зехтин има 1.5 г мазнини = 1МБ.
Ако в 28 г месо има 1 Протеинов Блок, то 4 х 28 = 112 г месо са 4 Протеинови Блока.
В книгите си Бари Сиърс съветва, че може грамажите да се закръгляват нагоре, например 112 г месо бих закръглила на 115.
В началото може да ти се стори объркващо, но като свикнеш, ще ти е лесно. Хубаво е да се започва с книгата Зоната на Сиърс, или с Ние и Зоната на Папазова - в тези книги всичко е обяснено добре, а във втората даже има и адаптирани към Зоната рецепти от българската кухня.

12/10/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте! В момента правя опити да навляза в Зоната! Тоест опитвам практически да научавам нещата. Искам да попитам за 3 блока добре ли е 140 грама телешка кайма за печени кюфтета - 3ПБ, една препечена филия пълнозърнест хляб - 2 ВБ, 9 маслини - 3 МБ и 1 ябълка от 100 грама - 1 ВБ?. Притеснява ме,че в зеленчуците необходимите въглехидрати се съдържат в голямо количество /например в зелето - 1ВБ в 400 грама зеле/ и без хляб няма да мина.

15/10/2012 | Unregistered CommenterКиро

Здравей, Киро,
Според таблицата 3 х 42 = 126 г телешка кайма прави 3 ПБ. Като закръглиш нагоре, стават 130 г. Според мен в случая, със 140 г няма да си в прекалено голяма грешка, но все пак се придържай към количествата колкото можеш повече. Иначе другите грамажи са ти добре за обяд от 3 блока.
Разбирам те много добре какво казваш за зелето :) Няма нужда да изяждяш 400 г зеле, а можеш да изядеш по-малко, и към него ще прибавиш например, салата от домати до желания брой въглехидратни блокове.
По принцип можеш да ядеш хляб, но ако искаш по-бързи резултати, трябва да се придържаш към продуктите в таблицата, оцветени в зелено (хайде да кажем, и рядко по малко оранжево ;-)) Добре е хлябът да не надвишава 25% от порцията въглехидрати.
За мъже обикновено порциите за основните хранения са от по 4 блока.

16/10/2012 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте,

бихте ли ми споделили колко грама трябва да е печенето месо?Например риба-сьомга? 44 гр. е в сурово състояние, в печено колко трябва да е ?Това е нещото, което ме затруднява :)

Благдаря ви :)

12/07/2013 | Unregistered CommenterАни