Здравей, Стояне,
Виж дали ще намериш отговор на въпроса си на тази страница.
Мазнините се смятат по 3, а не по 1.5 защото в това изчисление мазнините се изчисляват общо, а не непременно от месо.
Зрдавей Стоян, под 40:30:30 се разбира чинията разделена на 3 части, едната част да е 40% и другите две по 30%. В 40% от чинията слагаш въглехидратите, в другите две мазнините и протеините :) Това е помощ при хората спазващи диетата на око, за ориентация :)
Да, това се прилага грубо за метода "на око", но иначе точното пресмятане е както е обяснено в страницата за Блоковете.
Ако желаете да ползвате информация от този уебсайт, моля посочете го като източник.
Как разглеждате съотношенията въглехидрати:протеини:мазнини като 40:30:30? Ако гледате грамажа на зададените макронутриенти, се получава 9:7:1,5, което в проценти е равно на 51% въглехидрати, 40% протеини, 9% мазнини. Ако обаче видим нещата като калорийно съотношение, което според мен е по-правилният вариант (1гр. въгл.=4Cal; 1гр. протеин =4Cal; 1гр. мазнини =9Cal), нещата се изменят значително: (9*4)Cal от въглехидрати, (7*4)Cal от протеини, (1,5*9)Cal от мазнини = 36:28:13,5. Това в проценти изглежда така: 46% въглехидрати, 36% протеини, 18% мазнини.
Дотук разгледаните методи показват или съотношение от 51:40:9, или 46:36:18. Въпросът ми е: кой метод използвате за да стигнете до съотношение 40:30:30.