iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Мляко

Кога трябва да измерваме блоковете(най-вече протеиновите) след термична обработка или сурови, например печени пилешки гърди след приготвянето са по-леки от суровите? Искам да попитам също, ако говорим за цяло пиле обезкостено и трябва да измерим 1БП може ли месото да е от цялото пиле в смисъл бяло и месо от бутчета,крилца и т.н. Още нещо, което ме втрещи като обяснение за това дали да се използва млякото за добра храна (която е и балансирана 1БП+1БВ в определеното количество), а именно че хората не са 140кг телета и затова не трябва да се консумира често, та въпроса ми е:Нали всички след раждане започваме именно от тази храна? Ако сте чули също за най-дълголетните хора, които живеят предимно в планински райони(за Бългърия става въпрос) та тези българи за предимно животновъди и се хранят с много мляко,месо и растителна храна разбира се. Не говорим за хора с проблеми при усвояването на млечни продукти, но да кажеш че е грешка да ядеш много мляко мисля, че човека е лаик или има някакви проблеми.

02/02/2013 | Unregistered CommenterВВС

Здр BBC , точна информация относно месото , видове , сурово , варено , печено можеш да намериш в BB team . С месото от цяло пиле лично аз си правя кайма , в която слагам всичкото месо , което мога да остържа от пилето , смилам го и го броя като блок пилешка кайма .
Относно млякото никъде не съм чел нещо ,което да е наистина обосновано и проверено във времето относно някакъв негативен ефект . Периодично се появяват някакви ''открития '' , които са по скоро някаква маркетинг стратегия на даден производител . Единствено все повече и повече факти излизат за обезмасленото мляко , че не е чак толкова добър продукт и е по добре умерено да се консумира мляко пълноценно на мазнини . Ти по скоро обърни внимание не на факта дали е вредно , а на факта кое е вредно !Нека бъдем реалисти , от промишленото производство ,млякото което идва от крави напълнени с антибиотици и всевъзможни гадости едва ли е най- полезната храна .

04/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Напълно подкрепям Тони в опита й да реабилитира млякото като полезен продукт. Има един диетичен режим, наречен "диетата на Дюкан" - до колкото си спомням там напълно се отрича прясното мляко като хранителен продукт за възрастни хора.

Ако потърсите в мрежата ще намерите много информация по въпроса - от "това е отрова", до "лек за всяка болка".
Давам по един пример и за двете оценки:
Истината за млякото
Една чаша прясно мляко дневно ни прави и по-умни, и по-здрави.


Има много положителни мнения, препоръчващи киселото мляко (но не и йогурта) вместо чашата прясно мляко.

В Зоната всеки сам решава какво и как да яде, спазвайки основните принципи на балансиране на отделните компоненти в храната според нужните ни блокове на дневна база. Хубавото на млякото в нашият случай е, че можем да го ползваме за малките междинни закуски - чаша прясно мляко или няколко лъжици кисело плюс три бадема и готово - бърза закуска от един блок.

Поздрави и успех на всички ...

05/02/2013 | Unregistered CommenterDude

Dude , I'm a man !

05/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Sorry, man :)

05/02/2013 | Unregistered CommenterDude

Здравейте!
Искам да попитам, киселото мляко (смесен избор 1ПБ+1ВБ) във вашата таблица е посочено 110 гр., а в книгата "Ние и Зоната" е 220 гр. (двойно), като не е посочено нискомаслено 1% ли трябва да бъде? Преди повече от 5 год. не съм била "в Зоната" и съм забравила повечето неща, а киселото мляко го ползвам за във всички закуски и ми е важно! Благодаря Ви предварително!
П.С. Много се радвам за сайта, много ме улеснявате :)

05/04/2013 | Unregistered Commenterdidka1505

Здравей Дидка,

Аз го изчислявам по етикет - така правя с повечето продукти и храни. Справка с BB-Team показва, че 220 грама са 1 БП + 1 БВ.

Според моето скромно мнение таблицата на блоковете, публикувана тук е леко заблуждаваща точно в тази част, поради което призовавам админите да я актуализират.

Поздрави на всички и късмет!

06/04/2013 | Unregistered CommenterDude

Здравейте, didka и Dude, Според последната публикувана таблица в сайта на Бари Сиърс - ето тук - киселото мляко е дадено като 1/2 чаша. Теглото на половин чаша кисело мляко е по-близо до 110г, отколкото до 220г. Разбира се, тук правим уговорката, че Сиърс е американец и мерките му се отнасят за американски продукти и съставките в тях. Българското кисело мляко изчислявайте според етикета.
Аз например не живея нито в Америка, нито в България, и затова изчислявам всичко по етикет.
Иначе няма проблем, мога да обновя таблицата с "българско кисело мляко" :)

08/04/2013 | Registered CommenterVivi J.

didka1505 - Сиърс препоръчва да се консумират нискомаслени продукти. Киселото мляко трябва да бъде с 1% до 2% масленост..

08/04/2013 | Registered CommenterVivi J.

Dude Погледнах линка към сайта на BBteam, който си пуснал, и не изкарвам същите резултати като теб. Как ги сметна 220 г кисело мляко за 1 блок?
Според сайта, в 200 г кисело мляко има 10.5 белтъчини (над 1 БП) и 14.08 въглехидрати (над 1 БВ).
В 220 г ще има 11.5г белтъчини и 15.488г въглехидрати.
Излиза, че в 220г кисело мляко има по 1½ блока въглехидрати и протеини. Поправи ме ако бъркам, че нещо се разминаваме.

08/04/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте отново,

извинявам се за закъснението, но май напоследък съм зает малко повече, от колкото ми се иска.

Виви, станала е малка грешка (линка, който съм приложил е за някакво мляко, което не открих по магазините). Ако вярваме на информацията за източник на данните ( USDA ) може да се предположи, че става дума за някакъв млечен продукт - например йогурт, обогатен с разни неща, но пък за сметка на това "обезмаслено" :)

Както казах аз обикновено се водя по етикетите на продуктите (до колко те съответстват на съдържанието е друга тема, но да оставим това на съвестта на производителя). В приложените линкове ще намерите снимки на няколко кофички кисело мляко със информация за състава. Скоро ще добавя още няколко, но за всички български кисели млека обновено данните (за 100 грама продукт) са около тези: въглехидрати (4 - 4.5 гр), белтъчини (2.9 - 3.5 гр). Затова, аз приемам, че около 200 - 220 грама кисело мляко е равен на един блок (смесен: белтъчини и въглехидрати). Истината е, че когато правя закуска от 1 блок - ползвам 1/2 кофичка (в БГ повечето млека се предлагат в разфасофка от 400 грама), а за 2 блока - цяла кофичка, като добавям съответното количество мазнини - ядки или семена: бадеми, конопени семена и т.н.

Кисело мляко Елена 2%
Кисело мляко Фибела 2%.
Кисело мляко Верея 2%.
Кисело мляко Фрезко (Дядо Либен) 2%.


Отново се извинявам за грешката. Дано това внесе малко повече яснота.

Поздрави и късмет на всички :)

15/04/2013 | Unregistered CommenterDude

Здрасти Dude :)

И аз не мога да се включвам толкова често, колкото ми се иска.
Най-добре е наистина киселото мляко да се изчислява по етикета.

20/04/2013 | Registered CommenterVivi J.