Форум за Зоната > Екологично чисти зеленчуци и яйца
Био продуктите са много хубаво нещо , но за съжаление в пъти по скъпи . Виви , яйцата специално са мн хубав източник на протеин ако са органик , или както ние си ги знаем '' домашни от село ''. Когато ям домашни яйца никога не се съобразявам с препоръката да избягвам жълтъка . Потвърждава го и написаното от тебе за 1:1 омега 3 омега6. Колкото до обогатените с омега 3 яйца мога да кажа , че това ме разсмя много , но хайде щом го има на пазара и се купува нека да се продава :)))
Мисля , че ще е полезно да поговорим малко в бг условия как да избягваме нитратите и другите химии , защото нека да сме честни- в Бг няма изградена мрежа и пазар за органик зеленчуци , намират се или много рядко или са по българска традиция 10 пъти по скъпи а не както на вън 1 - 1,5 до 2 пъти , и пак няма орган който да ги следи качествено колко органик са .
За да избегнем нитратите има няколко правила , които вършат работа :
1. предпочитайте българското и то ако може от производител ( познавам производители на зеленчуци , които казват че заради скъпите торове техните зеленчуци се торят в пъти по малко от вносните )
2. по дребните и непривлекателни на вид зеленчуци са с доста по голям шанс да нямат излишни торове , когато видите ябълка , който е голяма колкото 1 кг буца сирене значи има нещо подозрително
3. има зеленчуци , в които нитратите като правило са си повече , хубаво е 1-2 часа преди да се консумират зеленчуците да се натопят във вода , за да може част от нитратите да преминат във водата , има и препоръки във водата да се слага я сол ,я сода .....аз лично ги топя само в чиста вода
4. по правило нитратите не се отделят равномерно в цялото растение , най- много нитрати има в частите близо до дръжките и корена , ако се съмнявате че има нитрати например в тиквичките или краставиците , които сте купили отрежете по голямо парче близо до дръжката и го хвърлете , в него гаранция има повече нитрати отколкото в парчето на върха на зеленчука .
5. Същото важи и за беленнето на зеленчуците , ако се съмнявате за нитрати белете по дебел слой от кората
6.малка отметка - цитрусите и въобще всички екзотични плодове минават през изключително вредна обработка с химикали , с цел да се запазят при транспорта на хиляди км . Не стържете лимонова кора или портокалова в десерти защото просто с тях попадат и химикалите които се пръскат за издръжливост . Освен химикалите много често тези плодове се боядисват с боя за хубав зрял цвят . Една продавачка на портокали ми каза един път : '' Не се радвай че е оранжево , отвори един и пробвай колко е узрял ''
Ще е хубаво ако споделите вие какви начини знаете за избягване на нитратите .
Страхотна тема. Благодаря за съветите, определено са много полезни за хората, които наблягат на здравословното хранене. Аз купувам само органични зеленчуци и яйца, но не знаех това за съотношението на омега 3 и 6- супер е това! Това, което правя аз тук с листните зеленчуци е, че ги кисна във вода с натурален оцет, но това по-скоро ми го казаха приятели тук, за да се убие амебата (която често се среща тук в Египет) и всякакви други бактерии. Кисна ги за около 10-15 минути. Но да ви кажа си мечтая как като се прибера в Бг ще си вземам всичко от село - мляко, месо, яйца, плодове, зеленчуци....Баба се занимават със зеленчукопроизводство и чак ме е яд, че давам тук пари за толкова скъпи зеленчуци и плодове , но какво да се прави. Тони, накара ме да се замисля дали тук като растат цитроси са натръшкани с химикали, ако имаше как да разбера...Имам дъщеричка на 1 годинка и се стремя да не я тровя с никакви боклуци, доколкото е възможно в днешно време.
Тони - Ами... :) Има си ги Омега-3 обогатените яйца. Всъщност от нета разбрах, че ги има - коментират ги и по американските сайтове, дори не знаех, че ги има и тук. Но при следващото посещение до супера се поогледах, и гледам - Омега-3 яйца има и тук :) Още не съм намерила достатъчно достоверен източник относно Омега-3 обогатените яйца, чиито данни да публикувам, а и тъй като този блог е на български и за България, където няма такива яйца, мислех да не задълбавам проучването. Пък тия яйчица бяха даже по-евтинки от обикновените яйца на други фирми. Иначе най-сигурно си е да си хапваме яйца от щастливите кокошки на баба от село. Нямам тази възможност тук, затова - от супера, надявайки се все пак да има ефект.
За нитратите - благодаря за споделеното инфо - не знаех, че се концентрират към дръжките, нито че трябва да се топят във вода.
Не знам дали сте забелязали, но органичните тиквички определено имат по-различен вкус от обикновените. То и при други зеленчуци личи, но при тиквичките разликата ми се струва очеизвадна.
Много разочароваща е информацията, която даваш за цитрусовите. А нещо за бананите има ли? Детенцето ми сега отказва други плодове, освен банан.
Здравейте , Виви , за бананите честно казано зная доста объркваща информация , дето се вика , колкото повече четеш и се ровиш ,толкова повече нови неща изникват . Първото негативно нещо , което може да се каже за тях е , че са плод който зрее насила в контейнери и кашони , по думи на мои приятели , които са яли местни банани в Л. Америка , тези от супермаркета нямат нищо общо като вкус . Представи си да откъснеш един зелен домат и да чакаш да узрее в кашон както тези на слънце .Разтворите , с които ги обработват за съхранение си ги знаете :)) за тях няма да говорим сега . Друго кофти нещо , което съм чувал от поне 3-4 лекари , които познавам е че банана като плод е много тежък и вреден за бъбреците и стомаха . Специално за бъбреците съм го чувал поне от 2 лекари , все хора с опит и стаж . Може някой , който има бъбречни проблеми от тук да сподели това инфо , майка ми преди време имаше песъчинки и се наложи да постои малко в болница заради кризите , лекарката като ни видя , че и носим банан за плод щеше да изпадне в нервна криза :)))) От друга страна пък всичко , което съм чел за бананите в книгите говори за тях като един мн полезен плод , естесвен антибиотик , и много добър за язва :))) въпроса е на кого да вярваме , в книгите за бананите се дава много ласкава оценка , но на практика с лекарите , които съм говорил не го одобряват като плод . Там в Англия споменаваш за органик продуктите , а има ли органик банани ? Може би ако има ще е поне по сигурно че нямат химикали щом ги даваш на детето ти .
П.С .
За феновете на ананаса - преди да се натовари за експорт , в плантациите с ананас всички качествени плодове 1 качество за износ минават през баня с восък , който запечатва плода за да не се разваля , гледах един филм по дискавъри , ананасите се плъзгат по една поточна линия на решетка , а отгоре им пада восък като водопад и ги облива . Ако е само восъкът , добре , но освен него сигурно има и други химикали за консервация , във филма се споменаваше само за восък .
А знаете ли , че сушените плодове се сушат чрез метод , в който се използва и сяра и се казва , че не са толкова полезни вече !! Имайте го на идея всички , който консумирате в менюто си стафиди , кайсии ,смокини ......
Здравей, Тони :)
Благодаря за отговора и съжалявам, че не мога да се включвам по-често засега. Дали съм виждала органик банани е много добър въпрос! Отговорът ми е - не съм, но да ти кажа, не съм и търсила. Сега като си помисля, си представям щанда с органик зеленчуците в супера, обаче органик плодове май няма. Утре пак ще пътувам, но в неделя ще ида до супера и даже ще попитам за органик плодове.
Преди няколко години случайно в едно изследване на кръв ми откриха нисък калий (после прочетох, че това се получавало от стрес), и един доктор ми поръча да ям банани, имали калий. Само това си спомням за бананите. Иначе ги виждам как зреят по кашони и рафтове, но какво да се прави, може би някоя година трябва да отидем на почивка в някоя по-бананова страна и да хапнем директно от дървото :)
За ананаса - представа си нямах как го обработват! И за сушените плодове сега научавам. Чела съм само, че съдържат желязо и са полезни (уж де).
Радвам се, че ни пишеш толкова полезни неща! :)
Здравейте!
Искам да споделя това което съм прочела и чула за храните на пазара, в днешно време. Чула съм за сушените плодове като фурмите, че им слагали захар и други някакви неща, за да са по- сладки и също това, което казва Тони, че ги поливат с някакъв восък, който им помага да издържат повече.Един вид, запечатват ги.Една фитнес инструктурка и диетоложка не ги препоръчва особено.За баните съм чула, че един банан се равнявал на една филия бял хляб, действал на същия принцип спрямо инсулина в организма.Моя близка сподели на скоро същото, че банините съдържали много натрий, което не било добре за бъбреците.Аз лично съм чела и много позитивни статии за бананите, даже Диети с банани има :)
Здравейте,
включвам се с няколко реплики на вече изказаните преди това тези.
Тони, относно казаното от теб за ананасите. Сигурен съм, че това което казваш за тях (обливането им с восък) е вярно. Но според мен това е безвредно - по този начин производителят се опитва да направи продукта устойчив на неблагоприятните фактори по време на транспорта и складирането. Да не забравяме, че плодовете изминават (десетки)хиляди километри от плантацията до местния супермаркет. Разбира се, най-добре ще е да можем сами да си откъснем плода, но...това е друга бира. Та да се върнем на восъка - както знаем восъка има ниска температура на топене (60-70 'C), т.е. обливането на плода за кратко време с гореща вода ще отстрани "опаковката". Освен това, нали всички обелваме люспите (копчетата) на ананаса преди да го консумираме.
Моето лично мнение е, че достойнствата на плода са повече от "вредите", които може да произтекат от "опаковката". Иначе как да се насладим на една хубава плодова салата, или на козе сирене върху канапе от ананас. Знам, че не са балансирани в Зоната - но могат да се балансират с допълнителни съставки - но това е друга тема.
Що се отнася за бананите. Там нещата изглеждат малко по-различно. Вижте тази статия - в нея на достъпен език е обяснен процеса по зреене на бананите. И тук важи принципа, че производителя иска да достави качествен продукт на крайния клиент. Затова се използват различни методи на забавяне процеса на зреене.
ПП: Има световно движение за ограничаване на вноса на продукти от далечни държави, с цел намаляване на цените, запазване на натуралното в продуктите, стимулиране на местната икономика и т.н. Но нали се сещате от колко неща ще се лишим ако го следваме - кафе, шоколад, маслини, всички екзотични плодове, нефт, туристи... уф стана много мрачно.
Айде, като намеря време ще се включа пак. Иначе темата е наистина много интересна и споделяте много ценна информация, за което благодаря на всички :)
Поздрави и късмет :)
Здравейте пак :)
Ходих до супера, но този път много бързах и не питах. Обаче пък разбрах от познати тук в Англия, че поръчват органик храни - плодове, зеленчуци и месо - от тези три сайта, и искам да ги споделя с вас просто за информация и разглеждане - http://www.graigfarm.co.uk/, http://www.abelandcole.co.uk, http://www.riverford.co.uk/. Поръчва се в сайта и изпращат по домовете. Дали има такъв бизнес в България? (просто идейка)
BigBoy Благодаря за интересната информация за бананите. Вече се чудя има ли останал читав плод в магазините.
Здравейте! :)
Започвам тук нова тема, защото другата стана доста дълга. Тъй като там Сани и viksy споменаха екологично чистите зеленчуци, искам да споделя моето мнение.
С две ръце гласувам за органичните зеленчуци и органичните яйца! Докато писах статията за мазнините за готвене, попаднах на интересна информация - че съотношението на Омега 6 : Омега 3 киселините в органичните яйца е 1 : 1, което е голяма рядкост. Зехтинът, например, има съотношение на Омега 6 : Омега 3 от порядъка на 12 : 1. Така че се оказва, че органик яйцата не са вредни, и няма защо да се внимава с тях заради арахидоновата киселина (Омега 6 киселина).
Тук, в Англия органик яйцата се продават и в супера, което е много хубаво. А също има и Омега 3 обогатени яйца - кокошките ги хранят с храни, богати на Омега 3. От тези обогатените наскоро купувах, и сварих две. Едното го изядох, а другото го сложих в една чашка както си е цяло и необелено (не в хладилник) с намерението да го изям скоро, но не се сетих за него 3-4 дена (напоследък програмата ми е такава, че дори нямам време да се храня редовно :( ) И като се сетих за това яйце, то се беше развалило. Не знам дали е било случайност, но по всяка вероятност не е. Помислих си, че Великденските яйца (от обикновените) издържат сварени доста по-дълго време, дори и да не са в хладилника. Това сигурно означава, че издържат по-дълго заради антибиотиците, с които тъпчат кокошките. Как мислите?