Форум за Зоната > Спорт/Фитнес и Зоната
Здравей, Gri! Благодаря и добре дошла? (нали си момиче, да не объркам нещо :))
И аз, като теб, за първи път практикувах Зоната по препоръка на един диетолог, предполагам е същия ;) Това беше преди няколко години (през 2008г) и тогава само бях чувала за Зоната, но нямах представа от многобройните й ползи за здравето. Когато започнах да се храня по режима, едновременно с него започнах и активна фитнес програма с личен инструктор - три пъти седмично по 1 час. Около 30 миунти преди тренировка хапвах по 1 блок П/В/М защото така ми пасваше. Инструкторът ми препоръча да хапвам високогликемични въглехидрати, но аз си правех "зонов сандвич". Понеже тренирах към 8 часа вечер след работа, непременно трябваше да хапна нещо преди това. Най-лесно ми беше да си приготвя сандвич от филийка пълнозърнест хляб, нискомаслено сирене (или шунка) и маслинки и да си го нося с мен. Хлябът се смята за високогликемичен, но все пак пълнозърнестият хляб не е най-голямото зло. Видях, че се чувствам добре така, а и от спорта и режима заедно имаше невероятен ефект, затова не мислех, че пречи хапването на "зонов сандвич" преди спорт. Не бих могла да си представя да изям голяма салата преди спорт, с която да ми се надуе корема, въпреки че може и да не тежи. Не знам как бих се чувствала. Сега през пролетта ще започвам пак по-активна спортна дейност, и мисля да правя същото.
Това беше преди спорт. За след спорта - прибирах се в къщи и установявах, че всъщност нямам голям апетит, и хапвах не повече от 2 блока. Понякога изобщо не ми се ядеше.
Хахахаха момче съм,
Благодаря за бързия отговор, аз преди тренировка хапвам по един банан (гледам да не е голям), филе и сурови ядки. Важен е принципа да се спазва П/В/М си мисля аз, пък може и парче шоколад даже преди тренировка в комбинация с П и М.
Поздрави
Щом си момче, може би можеш да хапваш и по 2 блока преди спорт, особено ако правиш много кардио.
Успех! :)))
Виви,относно спорта искам да попитам може,ли в дните когото тренировката ми е в 19.30ч.да размествам блоковете-т.е.към 18.30-18.40 1Б вместо нощна закуска,а към 21ч.кото се върна от тренировка 2Б за вечеря и с това да преключа за деня.
Здравей, Dani 74, аз правех точно както описваш. Хапвах преди тренировката, а после вечерта 2 блока - и се чувствах добре. Трябва да пробваш и да видиш как ще се почувстваш. Ролята на нощната закуска е да поддържа равномерно нивото на инсулина в кръвта, за да не излезеш от Зоната скоро след като заспиш. Ако си 1 до 2 часа след последните два блока, мисля, че ще си ок.
Здравей,Виви.
Не разбрах какво имаш предвид с това 1-2ч. да съм окей-това времето до кото си легна ли е или друго имаш предвид.Аз съм на тренировка от 19.30ч. и преди нея около 18.30ч.-18.40ч.ще хапна 1Б и се пребирам към 21ч.и тогава да вечерям 2Б,а си лягам почти винаги след 23.30ч.ДОбре ли ще е така режима-но само в понеделник.
Здравей, Дани. Сега гледам, че изобщо не съм го написала добре по-горе, извинявам се. Исках да напиша, че ако вечеряш последните два блока до 1 или 2 часа преди лягане, можеш да си легнеш без късна закуска. Както изглежда, правиш точно така. Казвам това, защото аз правех точно същото три дни в седмицата, когато спортувах активно, и се чувствах добре. Сутрин не се събуждах прегладняла, чувствах се идеално. Ако се случи да си легнеш два или повече часа след вечерята, можеш да хапваш по още 1 блок преди лягането, нещо съвсем леко - кисело мляко например. И в двата случая - със или без най-късната едноблокова закуска - важното е как на теб ще ти пасне, ще усетиш как ти е по-добре на цялото тяло.
Здравейте, поздравления и от мен за чудесния сайт! Имам въпрос относно спортуването и броя на блоковете в зоната. Аз спортувам но не редовно. Например - понякога спортувам 3 пъти в седмицата по 1 час, понякога не мога и веднъж по 1 час в продължение на 2 седмици. Не мога да се ориентирам как да изчислявам блоковете в тези случай. Забелязала съм, че с повече блокове и повече спорт има по-голям ефект, но работния ми график не го позволява постоянно. Не мога да се ориентирам по колко блока да изяждам в дните или седмиците без спорт? :)
Здравей, Slavi :) На твое място бих увеличила броя на блоковете с 1 в деня на спорта - като хапвам едноблокова закуска 30 минути преди спорт. Според мен не се отклонявай драстично от броя на блоковете, които обикновено поемаш, само добави тази закуска преди спорта. Дано и някой друг сподели идея.
Благодаря Vivi J. ще пробвам така. :)
Привет на всички,
Първо поздравления за сайта!!!
От 3-4 години съм в Зоната, няма нужда да обяснявам предимствата. Храня се по-редовно с по-големи количества и освен това се чуствам добре в кожата си. Започнах малко случайно след консултация при един диетолог (ще спестя името му). Човека ми направи програма "специално за мен". След месец разбрах че всичко което ми е казал е "преписал" от зоната.
От няколко месеца започнах да ходя на фитнес. Въпроса ми е според зоната как се препоръчва да се храним преди и след фитнес/спорт. Някаде бях чел че Бари Сиърс препоръчва 30 мин преди и 30 след да се приема по 1 блок П/В/М.
Маса ескерти препоръчват въглехидрятите да са с висок гликомичен индекс.
Какво е вашето мнение.
Предварително благодаря