iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Въпрос за мазнините

Здравейте, имам въпрос за мазнините, по-специално за зехтина. В книгата на Сиърс и тук по рецептите от сайта, един мазнинен блок зехтин е 1/3 чаена лъжичка. В книгата "Ние и зоната" на Папазова, по която се водя, един блок зехтин е 2/3 чаена лъжичка. Това все пак е двойна доза. Откъде идва тази разлика и защо? И кое е правилното?

26/03/2013 | Unregistered CommenterПитаща

Здравей, Питаща.
Хубав въпрос :) Мога само да направя предположение. Най-вероятно д-р Папазова смята по този начин защото българската кухня използва повечко мазнини. Добрите мазнини, каквато е зехтинът, спомагат за отслабването и доброто здраве. Все пак те съдържат калории и затова не трябва да се прекалява с тях. Има случаи, в които някои не могат да спрат да отслабват след като са достигнали желаното тегло, и в такива случаи Сиърс препоръчва да се увеличат мазнините минимално (с по 1 блок). Но на практика това няма бърз видим ефект. За по-дълго време нямам представа какъв е ефекта. Също така Зоната не е точно като лекарствата в аптеката, въпреки че Сиърс казва, че храната е лекарство. Той казва още и че "Зоната е диапазон" - тоест количествата са приблизителни. Може би д-р Папазова залага на това, като същевременно иска да се придържа по-близко към българската кухня.
Винаги е полезно човек да опита какво работи лично за него. Сподели повече опит - спазваш Зоната по Папазова, как се чувстваш? Имаш ли усещане, че ефектът е бавен, или че мазнините са ти в повече?

27/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

Ето и моят отчет:
След два месеца спазване на зоната съм минус 10 кг. Почнах от 80, сега съм 70кг при височина 165 см. Последните 3 кг ги свалих за 3 седмици, малко съм в застой. Наскоро забелязах разликата в мазнинните блокове при Сиърс и Папазова. Досега съм се водила само от рецептите на Папазова. Чувствам се добре. Не взимам добавки и рибено масло. Продължавам, но искам да съм стриктна. Ще прегледам пак и ще си направя преоценка за точното спазване на зоната... А защо е чак толкова ограничено количеството добри мазнини, а пък се апелира за консумирането на толкова много рибено масло ?

28/03/2013 | Unregistered CommenterПитаща

Здравей, Питаща,

Поздравления за свалените 10кг!
Рибеното масло съдържа друг вид мазнини - извлечени от риба. По-точно, това са дълговерижните полиненаситени незаменими Омега-3 мастни киселини. Те са много полезни - много дълго е да напиша тук защо това е така. За тези киселини има информация в книгите на Сиърс, в интернет, и тук в този сайт. За тях се знае, че допринасят за доброто здраве и отслабването.
Другият вид полезни мазнини са мононенаситените мазнини - маслините, зехтина и други масла - за тях има събрана информация в ето тази статия. Те са мазнините, които ползваме в храната.

Количеството добри мазнини в храната е ограничено защото, според откритието на Сиърс, мазнините трябва да представляват 30% от порцията храна, която поемаме. Тъй като мазнините все пак са калорични, количеството, което дава 1 блок, е малко. То обаче е съизмеримо с 3-те грама Омега-3 мастни киселини (от рибено масло), които Сиърс препоръчва на ден при здрав организъм. (За сравнение 1.5г зехтин е 1 блок). По-високите дози рибено масло Сиърс препоръчва с лечебна цел.

29/03/2013 | Registered CommenterVivi J.