Форум за Зоната > Чия семена
Здравей, Сани, браво на теб, че си писала до сайта на Бари Сиърс! :)
За каква чия е въпросът ти - сурови или сушени семена?
Здравейте!
Мисля че е сурова.Не съм много наясно, на пакетчето нищо не пише, освен че е Био и се изброени ползите.Друго няма.
Приятен ден!
:)
Здравейте всички :)
Най-напред: Хростос Воскресе! Воистино воскресе! Здраве и късмет на всички!!!
Аз отново настоявам на моето си - гледайте етикета :)
Та да видим какво пише там: Чиа семена (сушени).
Според тези данни и по мое скромно мнение, трябва да определим Чиа-та като МАЗНИНА и 4.8 гр чиа се равнява на 1 БМ.
Ако приемем, чиата за въглехидрат (както са те посъветвали от форума), то един блок въглехидрати ще е равен на 21 грама чия.
Но същите тези 21 грама ще направят повече от 4 блока мазнини (21 / 4.8 => 4.37 БМ), което силно ще дебалансира диетата ви.
От друга страна, на много места чиата се определя като суперхрана, заради нейните ценни хранителни качества.
Моят съвет е, ако решите да я ползвате като въглехидратен блок, да не забравяте 4-те допълнителни блока мазнина, които ще вкарате с всеки въглехидратен.
поздрави и успех :)
Здравейте!
До някаква степен мисля , че е въглехидрат тъй като по стойности наподобва еладата, а тя е дадена за въглехидрат.В Елдата има Доста въглехидрати, но и доста мазнини.Все пак трябва да има еднозначен отговор.Нали в Зоната може да се яде всичко, стига да е балансирано и има някакви принцип за определяне коя храна каква е.Според много източници бобът е много богат на протеини, но според принципите на Зоната те не се броят.Мисля че и с Чията трябва да е така.Все някой трябва да знае какво е тя.Не е все едно ако решим да я ползваме за мазнина - 5 гр за блок или за въглехидрат 20 гр за блок, защото се нарушава баланса.Нали това идеята в Зоната.Ако решим да я ползваме за въглехидрат, да не забравяме да мазнините в нея, какво значи това?Да не добавяме никаква допълнителна и да добавим още протеин и въглехидрат ли?Дайте пример за едно Зоново ястие или закуска с Чия, за да мога да се ориентирам как да я ползвам.
Всичко добро!
Да, според консултантите в Зоната, е мазнина. Имам и въпрос - като купиш чия, има ли етикет със състава?
Ето идея:
42гр. сварена киноа - 1БВ
28гр. сирене - 1ПБ
5 гр. чия - 1МВ
1-2 лъжици кисело мляко 2%
Би могла да комбинираш и чията с извара и плод.
Ако пробваш, пиши ни как е на вкус, как се чувстваш след такова похапване. Имаш ли чувството, че си излязла от Зоната.
Здравейте!
Днес пробвах едно десертче с Чия.То представляваше 140 ягоди и 1/2 суп. лъж мед,1ч.л чия,1орех,1варено яйце и 56 гр извара - 0бщо 2 Блока.Ягодите ги пасирах и към тях прибавих чията и орехите и оставих се накисват до желиране за 2 часа някъде. След тази закуска бях много гладна.Следващия път ще я пробвам за въглехидрат - 20 гр да видим как ще се почуствам.
Някой ако е пробвал друго да каже как е при него.При мен резултата може да се дължи на много неща.Не мога да кажа как точно ми е повлияла чията, тъй като има и много други фактори в живота ми, които оказват влияние на това как се чувствам.За това ми се ще да знам какво точно е чията и как да я ползвам.
Сани, точно така трябва да се действа :) Много неща се напасват с проба, защото, както е писал Бари Сиърс, зависи от индивидуалните гени на човека какъв отговор ще даде тялото му на различните хранителни комбинации. Мисля, че състоянието на глад, или липсата му, може да зависи и от предходното хранене. Аз бих пробвала същото ястие три пъти, и да видя как ще се чувствам два пъти от три. Също мисля, че ако чията се смята за мазнина, количествата, в които ще ни е нужна според Зоната, са сравнително малки и не знам дали така тялото ще усети ползите от чията.
Здравейте!
Поитересувах се за семената от Чия и как се ползват в "Зоната".Писах до сайта на Бари Сиърс и от там ми отговориха, че 1 блок Чия семена се смята за мазнина и тежи 1 чаена лъжичка.Попитах и в форум за "Зоната" , където ми отговориха, че Чия се смята за въглехидрат и 1 блок е равен на 2 супени лъжици!
Вие как смятате?
Някой да има информация по въпроса?
Поздрави!
:)