iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Кръвта не лъже, а Зоната?

Искам да Ви разкажа за моя опит в Зоната и ще се радвам да споделите мнението си!

Аз съм 27 годишна жена. От 3 години ПРЕДИМНО се храня в Зоната, като през цялото време съм се занимавала с различни спортове и водих активен начин на живот. Храних се по правилата на Зоната през повечето дни от седмицата, за да поддържам килограмите си, защото иначе силно варираха. Не съм била с наднормено тегло! Не съм пила лекарства и не съм страдала от някакви сериозни заболявания.
Преди 2 месеца ми откриха лека чернодробна стеатоза, като АСАТ и АЛАТ бяха в норма. Оказа се, че имам и висок холестерол - 6. Според лекарите е наследствена обремененост. В семейството си имам двама лекаря и реших да се посветя ФАНАТИЧНО на Зоната, за да нормализирам положението.
2 месеца бях плътно в Зоната. Нямам нито едно прегрешение, няма една хапка извън Зоната или непремерена с кантарче. Мерих ВСИЧКО до грам. Не пия алкохол, не пуша, не взимам лекарства, пия много вода, спортувам 6 пъти седмично разнообразно - бягане, плуване, танци, катерене, колело... Храната ми включваше САМО БЛАГОПРИЯТНИ въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Въглехидрати: сурови плодове и зеленчуци. Никакво брашно, никакви житни култури, никакъв алкохол, без мед, без подсладители... Нищо неблагоприятно!
Мазнини: сурови ядки, зехтин, авокадо и тахан. Нищо неблагоприятно!
Белтъчини: извара, яйца ( до 5 седмично), рядко сирене, много риба. Без месо! Нищо неблагоприятно!
Млечни продукти: прясно мляко 1% и кисело мляко 2%
Изчела съм всички книги и форуми за Зоната. За всеки малък въпрос пишех директно в сайта на д-р Сиърс. Рекламирах Зоната на всички около мен...
Всяка седмица мерих мерките си и по таблицата смятах нужните ми блокове. Бях "образцова зонарка".
Резултатът!
Отслабнах твърде много. Прилошава ми и трудно спортувам. Но нека говорят цифрите! Представям изследвания, преди и след тези 2 месеца:
10.04.2014г. 10.06.2014г.
кръвно налягане 120/80 90/60
холестерол 6 5,70
триглицериди 0,63 0,68
АСАТ 16 24
АЛАТ 12 25
HDL - 1.66
LDL - 3.7
и любимото ми!
ЗАХАР!!!! 4 5,15

Показателите ми са по-лоши от първоначалните. Има само минимално намаляване на общия холестерол. Но повишената кръвна захар беше истински шок. Всички в семейството ми са с нормална кръвна захар и аз винаги съм била! Повтарям - имам двама лекари в семейство и междувременно бях прегледана от двама специалиста и следена от личната ми лекарка.
Кръвта не лъже, а Зоната???
Ако някой смята, че проблемът е, че аз не съм била стриктна, имам тетрадка, в която съм записала всяко едно хранене по часове, спорт, как съм се чувствала, дори и как съм приготвила храната си. Готова съм да разисквам въпроса.
Целта ми не е да оспорвам Зоната! Но вече не знам какво да мисля и как да се храня! Объркана съм, защото искрено вярвах, че се храня по най-добрия начин с най-полезните храни, правилното количество и съотношение!
Ще пиша и в сайта на д-р Сиърс и по другите Зонарски форуми.
Вашето мнение?

10/06/2014 | Unregistered CommenterSunshine

mnogo interesno .za sajalenie nikoi ne pishe nishto

15/04/2015 | Unregistered Commentertsole

С голямо закъснение , здравейте на всички във форума , здравей Sunshine .
Признавам първия път , когато прочетох поста го погледнах на бързо , нямах време да се задълбочавам в мислене . Днес отворих форума и прочетох поста отново , този път внимателно :)) С риск да помислите , че подценявам ситуацията , аз леко се изненадвам от начина на представяне на нещата. Не се и съмнявам , че за автора на поста темата е много важна . Направи ми впечатление , че покачването на кръвната захар от 4 на 5,15 се представя като шок ! Да , покачване има , но шок би било ако от 4 , мине нивата на нормалната кръвна захар , която е до 6 ! Не ми става ясно и как е мерена тази захар ? На гладно , само един път на ден , на седмица , или изобщо само един път ? Не подценявам ситуацията , но покачване от една единица определено не е повод за шок.
Двата големи фактора , които влияят на покачването на кръвната захар са хранене и стрес . Изключваме първия , тъй като храненето е било точно до грам и не би трябвало захарта да се покачва рязко от постъпилите въглехидрати . Във втория случай при стрес ,симпатиковата нервна система подготвя организма за действие като му предоставя енергиен ресурс . Споменава се за спортуване 6 пъти в седмицата , не се казва с каква активност и натоварване , но всички съвременни теории за спорта , препоръчват да има адекватна почивка ден спорт -ден почивка ( освен ако не сме професионални спортисти трениращи за олимпийско злато ) При 6 дневно спортуване без адекватна почивка спокойно може да се брои като изтощение и стрес !!! за организма . Споменава се за прилошаване и трудно спортуване .
Трансаминазите са се увеличили с около 10 единици , което отново статистически погледнато е в норма (АЛАТ от 7 до 56 , АСАТ от 5 до 40 ) разбира се в зависимост от методиката варират най - масово се приема обща стойност за жени - от 5 до 38 . Повишените стойности не са признак само за чернодробен проблем , но и признак за мускулни нарушения и травми . В конкретния описан случай щом има толкова много лекари около Sunshine нека да преценят тези стойности колко са тревожни .

Дано има и други мнения и коментари по темата

01/07/2015 | Unregistered CommenterТони