iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Относно запитванията към авторите

Има ли някой , който да е получил отговор на въпрос пратен по формата за контакт с авторите на блога ? Пуснах питане преди около 1,5-2 седмици и никакъв отговор. Идеята за това да има място, на което се обменя инфо за Зоната се обезсмисля ако човек чака толкова време за отговор.

19/01/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравейте, Тони,
Досега сме имали общо четири е-мейла, получени от читатели на блога. И на четирите сме отговорили. Съжалявам наистина, ако сте писали, и поради някакъв проблем не сме получили писмото ви. Предлагам ви да пуснете пак емейл за тест, или да пишете тук във форума.


П.С. Току-що открих какъв е проблема! По някаква причина вашите два е-мейла са били получени в Spam директорията на е-мейл кутията ни и така са били пропуснати. Имаме отговори за вашите въпроси, ще се постараем да отговорим в рамките на 1 ден. Въпросите ви са много интересни. Ще е хубаво да ги дискутираме и тук във форума.


21/01/2012 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте отново :) радвам се ,че се изясниха нещата . Ще чакам отговори на въпросите ми , а колкото до идеята за дискусия тук във форума съм '' За '',с интерес ще се включа . До скоро :)

21/01/2012 | Unregistered CommenterТони

Ще започна с първия въпрос - за хляба :)

1. Какво е Зонова филийка хляб?
Зоновата филийка хляб е пълнозърнеста и тежи 27 грама – това е един въглехидратен блок. Това е най-широко достъпния и по-здравословен вариант за „зонова порция хляб”. Доколкото знам, един блок бял хляб също е филийка от 27 грама, но има по-висок гликемичен индекс (ГИ), затова е нежелателно да се консумира в Зоната, както и всякакви продукти от бяло брашно.
Иначе, според Бари Сиърс, най-зоновият хляб е конопеният хляб (hemp bread). За направата му се използва конопено брашно, конопени семена и конопено масло, както и брашно от спелта (лимец). Конопът има висока хранителна стойност, съдържа всички аминокиселини, всички есенциални аминокиселини, има високо съдържание на протеин, фибри и Омега-3 мастни киселини.
В България има диетични хлябове Бонус и Тонус, но честно казано, не знам каква е разликата между тях. Мисля, че се правят без брашно. Ако някой знае, нека да допълни, може би може да се намери достоверна информация и онлайн. Хлябът Бонус се споменава в книгата Ние и Зоната, затова приемаме, че той е добрият избор. За себе си използвам обикновен пълнозърнест хляб. Най-добре е хлябът да е не повече от 30% от въглехидратите ви за деня. Тоест, въглехидратните блокове да не се набавят само от хляб, било то и пълнозърнест.
Най-добрият вариант за храните, за които не сте сигурен, е да изчислявате броя на хранителните блокове в дадено количество продукт от данните на етикета. При изчисляването по етикет, дори и количеството да не е перфектно точно дадено от производителя, то е достатъчно добро приближение и няма да има проблем ако изчислявате количествата по този начин.

21/01/2012 | Registered CommenterVivi J.

Здравей Тони. Относно въпроса ти за спанака- (че има разлики в грамажа при рецептите с това което е дадено в таблицата)-може ли да ни посочиш за коя рецепта по точно става въпрос? В рецептата за спаначения омлет,количеството на спанака е 5 чаши (300гр), което е 1/4 БВ и е напълно съобразено с това, което е дадено в таблицата с хранителните блокове.

21/01/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравей Емигрантка .Може би не съм задал въпроса си за спанака съвсем точно , по скоро при мене има леко объркване от двете таблици ( в книгите и в блога) относно суровите и сварените зеленчуци . Грешката е моя , че питам за разминаване в рецептите при положение , че в едната спанака е варен а в другата накълцан :) Мерси за отговорите!
П.С. Имам и въпрос относно рибеното масло . По какъв начин да се приема ? Може ли да се брои за блок мазнина и да се взима така както бихме взели зехтин или фъстъци ? Или трябва да се приема отделно между храненията ?

22/01/2012 | Unregistered CommenterТони

Тони, приемането на рибеното масло е в допълнение към дневните блокове мазнини. То не се брои за блок мазнина, не замества зехтина, маслините, ядките. Сега в момента с Emigrantka правим малко проучване на рибените масла от проверени производители и доставчици, достъпни за България. Скоро ще предоставим намерената информация по въпроса за рибеното масло - кое е достатъчно пречистено и откъде може да се набави, и също така приготвяме и информативна статия за ползите от рибеното масло и как да се избере подходящо такова.

П.С. Отсега нататък ще пиша с никнейм Vivi®, и ще оставя админския за администрация :)

22/01/2012 | Registered CommenterVivi J.

Ще бъде много любопитно това проучване за рибеното масло , докато се спра на определено прочетох доста неща :)) много интересно беше казаното в интервюто с Бари Сиърс поместено в блога . Писах на една фирма , която внася рибено масло ( трябва да ми кажете дали може да се говори в блога с истинските имена на фирмите и марките ) та от там получих много суховат отговор , който така да се каже с много думи ми казаха малко неща хаха . Бях впечатлен от казаното от Бари Сиърс , че пречистеното и качествено масло не замръзвало и ги питах основно за това . Отговориха ми че се правели стандартни т.нар. студени тестове до 0 градуса . Сам си направих експеримент с капсула от маслото , което купих . Стоя цяла нощ във фризера , разрязах я и си беше бистра и течна . Може пък да съм уцелил добро масло :)) Обаче калкулатора за рибено масло в блога малко ме шокира :)) не съм очаквал , че ще покаже 1 капсула , но и двуцифрено число не очаквах .

22/01/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравей, Тони :) Уместен въпрос е този за фирмите и марките. Тук в нашия сайт ще пишем за всички марки и фирми, които ни интересуват и няма проблем да ги назоваваме поименно - нали търсим най-доброто. Може и да се поставят линкове към сайтове в постовете, като се използват разрешените HTML тагове, дадени под полето за текст.

Похвално за инициативата да пишеш до фирма с въпроси за продуктите. Вероятно си уцелил хубаво рибено масло, но то също трябва и да е пречистено (молекулярно дестилирано). Молекулярната дестилация е процес за пречистване на концентрирано рибено масло, при който се премахват тежките метали (рибата плува в морето, а то, както знаем, не е незамърсено). Молекулярната дестилация се извършва при сравнително ниска температура и вакуум. При процеса на такава дестилация не се създават вредни транс-мастни киселини.
Калкулаторът в този сайт се отнася за концентрирано (и пречистено) рибено масло, и съответно - ако данните на етикета не свидетелстват за висока концентрация, тогава броят на капсулите на ден излиза висок. Ако обаче приемаш високи дози непречистено рибено масло, има риск да въведеш в организма си много тежки метали и токсини. Затова този калкулатор трябва да се използва със знанието, че е предназначен за пречистено рибено масло с висока концентрация. И още нещо - на контейнерчето на рибеното масло трябва да пише "Molecularly distilled", а не "Flash distilled". Флаш дестилацията се употребява за неконцентрирано рибено масло и се извършва на пара, а не във вакуум.

23/01/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей, Тони, продължаваме още малко :)

В изчислените хранителни блокове в таблицата на нашия сайт, фибрите (влакнините) са извадени от въглехидратите, така че това малко променя количествата в сравнение с тези на други сайтове. Информацията ни е взета от източници на български и английски език за Зоната, които смятаме за точни. Има продукти, чиито информация нямаме, но можем да намерим. Дотогава може да използвате http://www.bb-team.org, където има данни, дадени за 100 гр продукт. Там може да проверите за кълновете, а също и мандарините - те съдържат почти същото количество въглехидрати, както портокалите. Просто ще извадите фибрите от въглехидратите, после ще разделите получените грамове въглехидрати на 9, и ще получите колко блока въглехидрати има в 100 грама продукт.

Въпрос 5 Каква е разликата между пилешки гърди без кожа и пилешка шунка? (съответно 28 и 42 грама на протеинов блок)
Това все още не знаем :) Но моята догадка е, че е възможно при обработката на шунката нещо да се губи.

Дано сме отговорили на въпросите ти в достатъчно задоволителна степен :)

25/01/2012 | Registered CommenterVivi J

Чакането си заслужаваше :)) Благодаря за отговорите на всички мои въпроси . Сега мога да кажа , че ми е доста по лесно в съчетаването на храните в блокове и да си приготвям менюта :) Сега ще очаквам обявеното проучване за рибеното масло защото ми е доста интересна темата . Между другото маслото , за което споменах има тези критерии за молекулна дестилция и пречистеност ,но пък намерих подобно пречистено масло , но течно и с по голяма концентрация на EPA / DHA. Както ми писахте в отговора за калкулатора за рибено масло, сега с това значително се намалява приема ( по данни на производителя само 1 чаена лъжичка от 5 мл ако не бъркам доставя EPA 750 / DHA 500 ) за разлика от капсулите , които 2 броя от тях даваха 240/ 160 . И понеже се уточни , че може да споменавам фирми и марки - течното масло е марка Ескимо а капсулите , които пробвах са Омегадефенд . Рових се из сайта на Барлейнс и то ми се видя добро , но пък течното на Ескимо е по концентрирано .

26/01/2012 | Unregistered CommenterТони

Zdraveite,
Otnovo ne sum vuv vuzmojnost da se opravq s keyborda za da vi pi6a na bulgarski-otdava mi se samo na komp.na du6terq mi,no 6te go razgadaq vse nqkoga.Blagodarq za korektorskata rabota koqto ste svur6ili za men
A sega na vuprosite obekt na tozi forum:
1]Kakvo koli4estvo surov zrql fasul se ravnqva na 1bv?Naqsno sum 4e trqbva da se vnimava s fasula,no vse pak ne biva da se izklu4va ot menuto za6toto e polezen-dr.Papazova go be6e uto4nqvala v predavaneto na Gala.
2]Kakvo koli4estvo surova le6ta sudurja 1bv?Le6tata e ot vuglehidratite koito sa silno jelatelni za konsumaciq,nared s ovesenite qdki i dr.po-nepopulqrni v Bulariq zurneni hrani-bihte li spodelili pove4e info po vuprosa.
Pozravi i doskoro.

13/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Здравейте,
искам да задам доста съществен по мое мнение въпрос. В таблицата е дадено, че 1 ч.ч. е 250 мл. Честно казано това ми се вижда доста голяма чаша, а и не отговаря на някои други мерки, напр.: 1 ч.ч. прясно мляко не е 250 мл, а е доста по-малко, защото 1 Б прясно мляко е 170 гр (по книгите "Зоната" и "Ние и Зоната"). Така че равенството
170 гр. = 250 мл. =1 ч.ч. не е вярно :)
В тази връзка искам да допълня и въпросите на Бат Васо с още един. Колко е 1 В ориз? (Мярката 1/5 ч.ч. малко ме смущава.) Можете ли да ми кажете колко грама суров ( или варен) ориз е 1В?
Благодаря предварително за отговорите!

13/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравей bat_vaso :) Относно зрелия фасул или боб както го наричаме по някой черноморски краища :) според обновените листи на Бари Сиърс в 50гр. боб (суров) има 9 гр въглехидрат,което значи,че 50 гр се равняват на 1 БВ. Същото се отнася и за лещата 50гр. сурова леща е 1 БВ. Разбира се,че всеки един от тези продукти си има своите полезни положителни качества,но да не забравяме,че в Зоната най-важно е контролът върху инсулина.И гликемичният индекс на фасула не е от най-предпочитаните.Особено след топлинна обработка,става още по високогликемичен.Много продукти,както и морковите например са много полезни заради керотина,но причината отново е същата-бързото покачване на инсулин. С овесените ядки е подобна историята. Изключително полезни, но в определените количества.Когато се прекали,риска да натрупаш в тялото си Арахидонова киселина е много голям. Можеш да погледнеш въпрос № 42 във въпроси и отговори.Специално сме го сложили за подобни запитвания относно овесените ядки.Както и въпрос № 31- можеш да се запознаеш грубо какво е Арахидоновата киселина. Темата за Арахидоновата киселина е много по обширна и страшна бих казала, но всичко с времето си,малко по малко ще допълваме с полезна информация за хората,загрижени по скоро за здравето си, от колкото загубата на тегло:) За всеки ще се намира по нещо :) Надявам се да съм била полезна,ако правилно съм разбрала въпросите ти :)

14/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Hello Еуфория :) Относно съществения ти въпрос за разликите в книгите и този блог- книгата Зоната е писана 2005г. От тогава Бари Сиърсе направил доста подобрения и промени в хранителните блокове. Нашия сайт се обновява редовно с информация, получена директно от личен инструктор от "Zone labs"с основател д-р Бари Сиърс.Следим неуморно и за най-малките промени, ако има такива, както и за най-новите проучвания и съвети на Бари Сиърс. Можеш да погледнеш въпрос № 34 :) 1ч.ч прясно мляко е 250 гр. което е една чаена чаша,но не пълна до ръба на чашата, а грубо казано с около 2 пръса по надолу :) Аз бих те посъветвала да се водиш по нашите листи с хранителни блокове,ако искаш да използваш актуална информация :) Относно ориза-40гр. суров ориз е 1 БВ, или 1/5 ч.ч Това не трябва да те смущава, като се има предвид високия гликемичен индекс на ориза.И по пронцип не е за предпочитане. Както всички знаем,оризът е основната храна в Китай, и въпреки че техните организми са се приспособили с вековете към ориза, Китайците са на второ място в света след Американците по сърдечни заболявания-нещо,което не всеки би искал...В малки количества всички подобни храни са позволени. Една такава смущаваща 1/5 ч.ч ще ти вдигне нивата на инсулина толкова, колкото 4 чаши карфиол например или 20 чаши спанак :)

14/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравейте Емигрантка,
благодаря за отговора. Когато открих Вашия сайт се запознах доста сериозно с него и прочетох за разликите в таблиците. Както писах по-горе промених някой от навиците си, изградени върху старите разбирания за хранителен блок.
Относно ориза и другите храни с ВГИ. В момента съм само на храни с нисък ГИ и почти изцяло на сурови храни. Само обядът ми съдържа леко варени/задушени зеленчуци. В останалото време - пресни плодове, зеленчуци, извара, кисело мляко. Но днес ми се яде спанак (1200гр =1 В !!!) и искам към него 1 В плод и 1 В от нещо, което да не е чак толкова обемно! (като ориз). :-) Ако можете да ми предложите подходящ, необемен въглехидрат с НГИ към манджичка със спанак със сиренце?
Друго, което ме интересува, е има ли разлика между овесени ядки и овесени трици от гледна точка на Зоната? (чела съм въпрос 42). Овесените трици никога не ги варя, а ги накисвам от предишния ден в кисело мляко (закуска 2-3 пъти седмично), като броя 14 гр трици за 1 В (не преминават през никаква топлинна обработка).
Лек и "зонарски" ден на всички!

14/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Zdraveite vsi4ki,
Zapo4vam vtoro pisumce do vas ,4e purvoto toku-6to, zlo6astno go zagubih-neznaino kak.6te raz6irq malko poslednoto pitane na Euforiq-po otno6enie na ovesenite qdki.Az po4ti ne gi obrabotvam toplinno-zalivam gi s vrqla voda i gi zaparvam za 10-20min.Qdkite koito si kupuvam sa presovani,a kakvo zna4i instantni oveseni qdki?Prigotvqneto po tozi sposob,a ne vareneto na baven ogun,promenq li hran.ka4estva?Blagodarq na Emigrantka za uto4nenieto po otno6enie na hranite s VGI -opitvam se da sledvam pravilata na zonata.No 6te spodelq 4e mi e osobenno trudno da ne priemam pove4e ot 25% tejki vuglehidrati v dnite kogato se natovarq seriozno fizi4eski,kakto ve4e spomenah ili poskoro se pohvalih obi4am tejkite trenirovki.Golqm glad me goni vupreki zna4itelno uveli4eniqt mi,spored tablicata,hranitelen priem.Kogato zavi6a tejkite vuglehidrati do 40-45% ot dhevniq mi priem ne6tata se stabilizirat.Lubopitno mi e dali ima ne6to po vuprosa za aktivniq sport i zonata v saita Zone labs.Bravo na Euforiq 4e uspqva da mine po4ti izcqlo na leki vuglehidrati!
Izvinete me za indianskiq ezik na koito pi6a.A.. i 4estit Sv.Valentin i krasivi migove s blizkite na surceto vi dami-gospoji ili gospojici supri4astni na saita!!!A na mujete koito nadqvam se su6to sledqt po prekite puti6ta za vlizane v Zonata,4estit Sv.Trifon i nazdrave!!!

14/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Еуфория, относно големите по обем храни за един блок - ако един блок спанак е 20 чаши, това не значи,че трябва да изядеш задължително цял блок. Можеш да погледнеш в рецептите със спаначения омлет например, как 5 чаши са 1/4 блок,и другото сме го добавили с различни други вуглехидрати. Блоковете можеш да си ги разделяш на третинки, четвътринки, половинки и т.н :)
Относно овесените ядки -отговарям и на bat_vaso :) На въпроса каква е разликата между ядки, които се готвят на слаб огън (като тези на снимката, и тези които стават за няколко минути (т.е инстантни) - Инстантните - пресованите - ядки са преработени. При този процес външния слой на ядката, т.е люспите където се намират повечето от разтворимите фибри, се разрушава, което при консумация води до по бързо навлизане на въглехидратите в кръвта, т.е стават високо гликемични, което предизвиква бурното производство на инсулин.или казано по друг начин - прекалената обработка предизвиква намаляването на фибрите, ускоряване на храносмилането, и от там по-бързо покачване на кръвната захар. :) Овесените ядки, бавно готвещите се, са цели зрънца, като житото, или натрошени,или направени на трици. Триците естествено изскват по малко време за приготвяне,което е вид улеснение. Но ако ползваш от тези преработените, пресованите, не правиш нищо друго, освен да си покачваш инсулина. Пробвай да изядеш една купичка инстнатни ядки, и забележи след колко време ще огладнееш. След това на другия ден изяш същото количество иситниски НЕпреработени ядки,комбинирани със същото количество протеин, и зебележи разликата, след колко време ще огладнееш. Колкото повече ти се покачва инсулина, толкова по скоро ще огладнееш :) Инсулинът в повишени количества е най-големият бич за човешкото тяло. В общи линии, или яж непреработени ядки, или изобщо не яж такива :) Не преработените ядки се накисват от вечерта в топла вода, или се държат до завиране на водата, след което на другия ден след 5-6 мин лекичко доваряване (ако има нужда) са готови за консумация. Точно както се приготвя жито :) С времето ще прецениш по колко вода да наливаш, за да не се налага да изхвърляш после ненужната, дошла в повечко вода :)) хайде успех с готвенето :))

14/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравей,Емигрантка,
Схванах точно що е то "инстантни ядки",а от илюстрацията на овесена каша oatmeal в линка разбрах и как да ускоря "бавния огън"-с предварително накисване на ов.ядки.Само не си спомням да съм виждал в масовите магазини да се продават.Ще съм ти благодарен,Емигрантка,ако споделиш откъде се снабдяваш.А ако става дума за Варна още по-добре.Благодаря предварително.

15/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

bat_vaso, т.е градски :) Аз съм чистокръвно варненско чедо :) Ще проверим из магазините за какво става дума.Но със сигурност по големите вериги имат такива ядки. Виж Пикадили или Била, в зависимост кое ти е по близко :) За съжаление в момента не съм в България,за да скокна до най-близкия магазин и да проверя:)

15/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Ха така-а,Емигрантка,варненско чедо значи-ами и аз съм нещо такова...ще проверя Пикадили по-късно днес.
А сега други въпроси;препрочетох статиите на д-р Сиърс от сайта и питам за мнения на хора"зоналници"които вече приемат засилени дози р.масло от молекулярно пречистеното.
Книгата на д-р Сиърс" Токсични мазнини"преведена ли е на български език?-ами ако не е да я преведем,бе хора..
Сигурен съм че администраторите на сайта могат да помогнат за връзка с организацията на д-р Сиърс,за правата по подобно начинание.
И последен въпрос:Според вас диетата на д-р Енджи Касабие-така популярната д-р Енджи,не е ли всъщност зонална диета?
Благодаря предварително.Ще чакам отговорите с нетърпение.

15/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

bat_vaso :) На Българския пазар има само 3 преведени книги на Сиърс-Зоната, Овладяване на Зоната и Соева зона. За много голямо съжаление другите му,все по и по-интерсни книги ги няма. Книги като OmegaRX-за рибеното масло, за Токсичните Мазнини, за Стареенето на организма,и за Анти възпалението..и т.н. ги няма. В нашия сайт черпим инфо предимно от тези книги,които българските хора нямат възможност да прочетат. Както и интервютата с Бари Сиърс, за които за сега само ние се сещаме да преведем за вас:) Относно превод на цяла книга..за сега това не е по силите ни, но гледаме да извлечем по основното и по интересното. Моля да ни разберете,този блог не е наша професия,ние ходим на работа,имаме семейства,и времето ни е ограничено малко или много, това е просто едно любимо хоби за нас, но все пак успяваме да се справим, и се стараем да помагаме с това,което по силите ни. Все повече и повече инфо ще влиза в този блог, така че стой си при нас, но малко по търпеливо :)

15/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравейте , един страничен въпрос искам да пусна :) Може ли да се добавят рецепти от самите нас в секцията с рецепти? Хвърлих на бързо едно око , всички рецепти които видях са с автор Админ . Правя си едни много бързи хапки с овесени трици и извара и бих искал да ги споделя с други хора . Д-р Сиърс казва да си направим едно тефтерче с наши рецепти , които ни действат добре . След като хапна от тези хапки може да се каже , че ми е доста сито и спокойно до следващото хранене.

15/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравей, Тони. Нови постове в блоговете Зоната и Рецепти могат да се добавят само от администратор. Може да добавиш рецептата към сайта по два начина:
1. Като коментар към съществуваща вече рецепта. Блоговият софтуер засега изисква одобрението на коментарите от администратор, и това не може да се промени. Това не е проблем, обикновено одобряваме коментарите не по-късно от края на същия ден.
2. Като изпратиш рецептата чрез формата за Контакт. Ако искаш да изпратиш и снимка на ястието, изпрати рецептата и снимката до bgzonata@gmail.com като напишеш "Рецепта" в полето за заглавие.

16/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей,Емигрантка, и ме извини за припряноста.Ще следя търпеливо и с интерес информацията в сайта.
Бате Васо

16/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso