iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Относно запитванията към авторите

Здравейте всички,
изникнаха ми няколко нови въпросчета:
1) Какво правите, когато станете много рано сутрин? Обикновено закусвам в 8 часа, обяд в 12"30 и т.н. Но днес се наложи да стана в 6 часа. Напълно неработоспособна съм,ако не съм закусила (поне прясно или кисело мляко). Решението ми е 1 Б в 6"30, закуска 8"30 и после нормално, като предварително взетия блок ще го махна от някое от другите хранения (днес специално от вечерята) . Същото е положението, когато плувам от 7"30 сутринта. Знам, че трябва да се взима 1 Блок преди тренировка. Вие как процедирате?
2) Какво е мнението Ви за киселото и прясното мляко? (Чела съм въпроса за калция) .На мен лично киселото мляко ми се отразява изключително добре и се старая да ям поне 2-3 блока на ден. Прясното - 1 блок, но не всеки ден. Напоследък все повече започва да се отрича дори и киселото мляко. Вярвам, че в Зоната най-добрият показател е "аз как се чувствам след определени храни" , така че киселото мляко си е основна храна за мен (винаги съчетано с плод, богат на фибри). Някой може ли да ми посочи аргументи против него?
Благодаря за отговорите!

17/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Здравей Еуфория , аз лично мога да дам аргументи само против ''киселото мляко '' :)))( т.е. нишестето с водичка и разни Е-та ) На мнение съм , че това което е изпитано трайно в историята и назад в миналото е ОК . Дискусията за ползите и вредите относно млякото като храна за мене лично има връзка с борбата за пазар на храни. Такива локуми се теглят най- вече последните 10-15 год . А преди това не е ли имало мляко ? Или хората не са го хапвали стотици , хиляди години ?Аз лично гледам да е наистина истинско и го ям като отделна храна от всичко друго ( така хапвам и плодовете всъщност ) Изхождайки от древната мисъл , че отровата в малки дози е и лекарство ........то и млякото колкото и да му преписват вредни свойства е лекарство . До сега от него съм видял само ползи .Все пак един от моментите в Зоната е да има балансирано хранене, което за мен е равносилно на разнообразно . Аргумент против бих дал само ако се заложи на идеята , че млякото е храна чудо и се консумира постоянно . Преди време в един форум се говореше за Зоната и беше даден пример от една жена , консумирала най- вече мляко всеки ден защото така и се виждало най добре да набавя протеините . Колкото и да ни е любима една храна, мисля че трябва да се ''върти '' в менюто ( в случая с други протеини )
Колкото до ранното ставане сутрин , ти не казваш това инцидентно ли става при тебе . За мене просто е навик или природа сутрин да нямам голям апетит, и колкото и рано да ставам не изпитам глад или отпадналост. До колкото разбрах това го казваш с идеята, че ранното ставане измества часовете в Зоната , които не трябва да изминават между храненията. За мене един билков чай или два решават проблема и не размествам блоковете на основните хранения.Това все пак си мисля , че е доста субективно и персонално .

17/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Здравейте :)
Тони, имам един въпрос, който ме занимава от известно време - от какви продукти да си подквася кисело мляко така, че да се получи "истинско" кисело мляко. Ако си купя някакъв вид еко- прясно мляко, и го подквася с някакъв вид купешко кисело, какви качества ще има подквасеното ми мляко?

За ранната закуска моето мнение е (ако не звучи еретично ;-)), че ако на човек денят му е дълъг, и особено ако е физически по-активен, допълнителен блок сутрин не вреди. Нали трябва да се стремим да не излизаме от Зоната, а нощното спане си е всъщност един пост (постене). Интересно ми е, че от английски думата breakfast (закуска) означава to break the fast - да прекъснем постенето. Та аз смятам, че ако прекъснем "постенето" след нощта по-рано, няма лошо, напротив даже - оставаме в Зоната. Всъщност всеки може да опита допълнителна ранна закусчица или каквато и да е друга промяна върху себе си, и да отчете как се чувства. Аз също не мога да започна деня без да хапна нещо. Важното е да е балансирано, а тялото ще си иска повечко ако става рано и изразходва много енергия.

Ще следя с интерес дискусията за млякото :)

18/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Добро утро,
за мен ставането преди 7 е изключение и обикновено е свързано със спорт, изпити или работа. Така че едното блокче (било то чаша черен чай с много мляко) го чувствам задължително.
Относно истинското кисело мляко - на село квасят....но дори и кравето си има 1 пръст масло отгоре.... и честно казано не ми изглежда много зонарско. Като ходя следващия път на село ще си взема 2 буркана и ще пробвам как се отразява на личните ми зонови рецептори и ще пиша коментар. Е, няма да ям маслото отгоре. :)
Преди време в бгмама също имаше форум за Зоната. Там пишеше и една от авторките на книгата "Ние и Зоната" . Съжалявам, но не знам точно коя. Тя има над 10 год опит и доста добре е усетила нещата за себе си. (според мен Зоната съдържа основни принципи, но все пак е много индивидуална) .Тя казваше, че яде домашно кисело мляко, което е много маслено, но към него не прибавя допълнителни мазнини. Другото, което съветваше е, по време на лунните фази да се пие само айран - същите блокове в същите интервали като обикновено, но да си цял ден на айран. Аз съм го пробвала и при мен е досто разтоварващ ден.
Относно киселите млека в България. От както пуснаха БДС стандарта, аз съм по-спокойна. Ям Домлян или Пършевица БДС 2%. Една жена ми каза, че с киселото мляко Атлас 2 % си кваси мляко. Аз не съм опитвала.
Единственото прясно мляко, което съм виждала да се вкисва е на Верея. Не държи и 1 седмица в хладилник, което го прави моя избор. Друг такъв продукт, който смятам за истински, е изварата на Родопея - в хладилник търпи 4-5- дни (нищо че на етикета и дават 2 седмици) и на стайна температура - 1-2 дни. Аз ям само такава.
Виви, единсвеният начин е до пробваш. Ако въобще се закваси, значи е ок. Но аз не познвам някой да кваси купено от магазина прясно мляко...пробвай все пак и сподели резултатите!

18/02/2012 | Unregistered CommenterЕуфория

Добро утро, Еуфория :) И аз много се чудя за квасене с прясно мляко от магазина, и наистина ми се струва, че полученото кисело мляко няма да има добри качества. Не живея в България и не мога да се възползвам от опита ти с българските марки млека, който благодаря, че сподели. Има тук една услуга - доставяне на прясно мляко по домовете. Доставяното мляко изглежда съвсем истинско, с един жълтеникав каймак отгоре, и е в стъклени шишета. Мисля да се абонирам и да видя мога ли да си правя и кисело от него, и да го заквася с кисело от магазина с 2% масленост. Нямам друг избор, освен киселото да е от магазина, но не знам струва ли си.

В бг-мама все още има тема за Зоната ;) Съавторката на Ние и Зоната, която цитираш, вероятно е Аделина Куруиванова, тя беше писала там, също и за разтоварването с айрян. Наистина беше дала много полезни съвети, много жалко, че вече не пише.

18/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте , кисело мляко , което е истинско може да се направи по няколко начина ( разбира се иска повече усилия и време , много по лесно е да минеш през магазина на път за вкъщи ) . Аз лично си купувам опаковки с бактерии , които са предназначени именно за това . Има фирми , които се занимават с износ на такива щамове бактерии . Да не забравяме какъв бум е в Япония с нашето мляко ( естествено там не слагат нишесте и добавки :))) Та това мляко там се кваси с такива култивирани бактерии , опаковани в пакетчета по дозички . На пакетчетата пише за колко литра и колко милиарда бактерии трябва да съдържа млякото след квасене .Не е трудно да се намерят , има ги даже и по био магазините . Ако човек редовно си кваси мляко може да си взима закваска от старото подквасено мляко т.е. не е нужно да се купуват всеки път нови пакетчета с бактерии. Вторият начин ,който е по мързелив е просто да се ориентирате към някоя марка мляко , и да се ползва като квас .И тук идва въпроса с намирането на прясно мляко за подкваса :)) Това за мене е по трудното, а не самия начин на приготвяне на кисело мляко , но се справям някак си и с това .

18/02/2012 | Unregistered CommenterТони

здравейте на всички,бихте ли ми казали да правя грешка като си подслаждам киселото мляко със стевия.Също за подквасването ,аз си купувам прясно мляко 1,5% масл. и си вземам една кофичка истинско к.мляко което обаче е 6,7%(просто от това което вземам аз няма по-малък процент) и си го подквасвам но не зная накрая киселото мляко което излиза с каква масленност е.Поздрави

19/02/2012 | Unregistered Commenterсаса

Еуфория, относно изклчителната важност на закуската до един час след ставане ще ти пусна един бърз превод какво казва Бари Сиърс: Вероятно сте чували милиони пъти "Не пропускайте закуската!" Но повечето хора- възрастни и деца, не се вслушват в този съвет. Има куп причини, защо трябва да закусвате в рамките на един час на събуждане. И още по-добре ще е, ако храненето е балансирано в Зоната - точното количество протеини, ниско гликемични въглехидрати и мононенаситени мазнини. След като сте спали цяла нощ, нивото на кръвната захар е ниско, и сте в катаболно състояние. Това означава,вче докато спите, тялото ви буквално „храносмила“ себе си, за да осигури енергия за мозъка. Голяма част от тази енергия идва от „храносмилането“ на мускулна маса, за да достави глюкоза, тъй като запасите от съхраняваните въглехидрати в черния дроб бързо се изчерпват през нощта, и това принуждава тялото да започне да храносмила мускулите, за да се осигури достатъчно количество глюкоза към мозъка.
От известно време се знае, че има силна връзка между пропуснатите закуски и затлъстяването, плюс последиците от създаването на вредни хранителни навици. Когато не закусвате, вашата кръвна захар остава ниска и канибализация на мускулната маса ще продължава. Това е стресова ситуация за организма, и в отговор на това тялото започва да отделя повече кортизол. Това създава инсулинова резистентност, която увеличава нивата на инсулина, което още повече сваля кръвната захар. Основната цел е контролирането на нивата на инсулина- нито твърде високи, нито твърде ниски. Това ще стабилизира кръвната захар и ще се предотврати продължаването на мускулната деградация за енергия. Закуската в Зоната ще предостави необходимия протеин, за да започне възстановяването на мускулите и ще увеличи нивата на гликоген в черния дроб. Това се нарича анаболизъм. И така, този продължителен баланс между катаболизъм и анаболизъм, ние наричаме метаболизъм. Когато двете фази на метаболизма са балансирани, това се отразява положително върху телгото и настроението ви. Ето защо закуската е от толкова критично значение за вашата бдителност, производителност, памет, ситост, и оказва контрол на теглото. Колкото е по-високо съдържанието на протеин в закуската, толкова повече ще ви засити. Чувството за ситост е свързано с повишените нива на PYY (хормон свързан със ситоста) в кръвта. Тази липса на глад се свързва с драматичните промени в нивата на инсулин и глюкагон в кръвта. Балансирана закуска в Зоната е най-лесният начин да задържите под контрол и чувството за сладко до края не деня. С други думи, няма да се нуждаете на правите кратки и чести „пътувания“ до тайния шкаф със сладки, за да поддържате „изкуствено“ нивото на кръвната захар.

19/02/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравей, саса - Не правиш грешка като подслаждаш със стевия. Стевията е растение, има 0 калории и може да се употребява за подслаждане на всичко.

Тони, точно това ми беше мисълта - дали полученото мляко е с качествата на закваската, или на прясното мляко?

20/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей Виви , до колкото схващам въпроса ти ме питаш дали млякото , което е заквасено ще има качествата на закваската или на прясното мляко . По принцип ако говорим за качества то трябва да се фокусираме върху киселото мляко и бактериите , които го правят . Прясното мляко би трябвало да те вълнува само дали е качествено . Дали полученото мляко е с качествата на закваската, или на прясното мляко?По принцип полученото мляко е КИСЕЛОТО , ако има някакви качества то ще са на базата на ферментацията от бактериите . От прясното мляко биха се пренесли качества като масленост и качествен белтък ( например ако млякото е от животни , които са лекувани с някакви лекарства и тн) За прясно мляко , което е купено от магазина нямам никакъв опит. Успявам да си намирам домашно и то от хора , които познавам .Може да се обобщи с няколко думи че процеса е свързан и с двата вида мляко и трябва да се гледа на качеството им като едно цяло. От лошо прясно мляко няма да стане добро кисело , както и обратното , от кофти закваска чудо не може да се очаква . Приятели са ми разказвали , че с лошо кисело мляко от магазина са квасили домашно пр. мляко и резултата е бил нещо средно между млечен сос и крем т.е никаква гъстота и стегнатост. Едно домашно мляко трябва да стои без да се изсипва ако буркана се обърне на долу :))

20/02/2012 | Unregistered CommenterТони

Тони, много благодаря за изчерпателния отговор! :) Ако знаеш само колко ми помогна, скоро ще се похваля с някакви резултати.

20/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Благодаря,ти Емигрантка,за изчерпателната информация на тема анаболизъм/катаболизъм.Като бивш спортист,а и досега здраво запален такъв,абсолютно потвърждавам и за останалите читатели в саита,че това са наистина най-новите разбирания за тези метаболитни процеси.Ще те допълня само че вдигането на%крехка телесна маса се счита за сериозен катализиращ изгарянето на мазнините процес.С други думи увеличаването на мускулатура ви помага интензивно в изгарянето на излишните телесни мазнини/говорим разбира се за впрягане на естествените ресурси на тялото да изгражда мускулатура.Използването на синтетични катализатори е доказано опасно за здравето експеримент-въпреки изключително бързият,даже взривен ефект.Според последните разбирания например, практикуването на определени упражнения със свободни тежести стимулира
тялото да произвежда хормон на растежа,чието производство заглухва след 30-35годишна възраст.Правени са експерименти с хора на възраст над 70год. и при тях тялото започва призводство на този хормон,след известен период на упражнения с тежести.
От собствен опит ще ви споделя,че съчетаването на тренировки с тежести,аеробни тренировки и йога за запазване на ест.еластичност на тялото ми въздейства по страхотен начин.Това обаче, което ми липсваше допреди две години беше енергетизиращият начин на хранене в Зоната.Свалих 15-17кг и се чувствам като пружина въпреки все още респектиращото ми тегло от 117-118кг,но при %тел.мазнини ненадхвърлящ 19-20%.Изпълнен съм с любопитство и нетърпение да включа в режима си и рибено масло,но от правилното, за да усетя разликата.Този сайт ми помага изключително много с инфо и линкове.Очевидно че сме на прага на нова епоха в разбирането за здравето.Благодаря още веднъж и до скоро.

22/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

Имам въпрос към Vivi:
Vivi,наистина ли стевията не вдига нивата на инсулина,както го рекламират?Мяркала ли си нещо в сайта на д-р Сиърс за това растение?Аз не зърнах нищо-разбира се на пръв бърз прочит..

22/02/2012 | Unregistered Commenterbat_vaso

bat_vaso Здравей, отворих нова тема за стевията. Нека да отваряме нови теми когато говорим за отделни неща, че иначе се събират много и различни в една дълга тема и трудно се откриват :)

23/02/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте! Много ще се радвам ако някой може да ми отговори на въпросите. Къде в България намирате течното рибено масло Ескимо? Проблем имам и с намирането на овесените ядки. На всякъде има само инстантни. Проверих в Била, Кауфланд, Метро. Може ли да се заменят овесните ядки с овесени трици. Пожелавам на всички - хубав ден и успехи в зоната!

26/04/2012 | Unregistered CommenterМАРИНА

Здр Марина :) Овесените ядки можеш да потърсиш в био магазините. Ето в този сайт ги има, провери къде има такива магазини в твоя град, или си ги поръчай онлайн.
Пакета изглежда така.
Ядките можеш да ги замениш с трици,но гликемичният им индекс е малко по висок от ядките.
Относно рибеното масло... аз лично не съм фенка на това Ескимо, и не мога да ти помогна. Надявам се някой който го ползва да ти даде бърз отговор :)

27/04/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Emigrantka, хиляди благодарности! С твоя помощ открих овесените ядки!

27/04/2012 | Unregistered CommenterМАРИНА

Здравей, Марина :) Мисля, че съм виждала Ескимо-3 в една от аптеките Ремедиум (миналото лято). Сега потърсих в уебсайта им, но не го намерих. Въпреки това, си струва да провериш в някоя от тези аптеки.

28/04/2012 | Registered CommenterVivi J

Потърсих още малко и открих, че Ескимо-3 може да се купи от аптеките Фрамар в съответните градове, или да се поръча от уеб сайта на аптеки Фрамар. На сайта също имат телефонни номера (042 605 300, 0893 376 735), може да се поръча и по телефона.

29/04/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравейте момичета! Удоволствие е да се общува с Вас. Много сте отзивчиви, за което Ви благодаря. Искам да попитам участниците в този форум, които живеят в България какво рибено масло вземат? Да споделят своя опит. Аз лично съм затруднена в избора. Ескимо-3 няма в аптеките от доста време, но не е актуализирана информацията в нета. Хубав ден на всички!

03/05/2012 | Unregistered CommenterМАРИНА

Марина, благодарим за милите думи :) Да попитам (от чисто любопитство) защо е този интерес точно към това Ескимо ?:)

03/05/2012 | Unregistered CommenterEmigrantka

Здравей Emigrantka! Не съм се заинатила за това Ескимо чак толкова. Просто в БГ няма никакъв избор. Видях поста на Тони за турското рибено масло. Може то да се окаже по-лесен и евтин вариант. Следя всичко в сайта с внимание и интерес. Хубав ден и много усмивки!

04/05/2012 | Unregistered CommenterМАРИНА

Марина, преди да ти отговоря по-горе, направих запитване в сайта на Фрамар, и оттам ми отговориха, че Ескимото го има в техните аптеки. Копирам тук отговорът, който получих:

(2012-04-28 02:43:20) В кои аптеки може да се намери рибеното масло Ескимо-3?

Аптеки Фрамар разполага с рибеното масло, затова може да проверите нашите адреси в съответните градове. Може също да го поръчате от сайта на Аптеки Фрамар или на някой от посочените телефони за връзка.

Може да опиташ, ако настояваш за Ескимо. Иначе може и онлайн от iherb.com. Вярно е, че в България няма избор, но и в UK също няма ултра-пречистено рибено масло в магазините за здравословно хранене или аптеките. Аз също купувам от iherb защото иначе не съм намерила достатъчно добро.

05/05/2012 | Registered CommenterVivi J

здравейте,на всички искам да попитам нещо което не ми е ясно и то е следното: значи за обяд имам 84гр. пилешки гърди+ 1домат+200гр.карфиол+5 ч.ч. спанак+100гр.ябълка, даже няма 3БВ(колкото всъщност трябва да са), а същевремено тези зеленчуци са много по вече от дланнта на ръката ми ,да не кажа ,че ми е трудно да погълна всичко това.Моля знаещите да ми отговорят ще съм ви благодарна.Поздрави

05/05/2012 | Unregistered Commenterценка

Здравей Ценка ,защо ли ми звучи всичко, което питаш толкова познато :)) всички , които сме започнали Зоната сме минали по този път с лутането и грешните комбинации . Първо искам да напомня само ,че това дали дадени зеленчуци се побират в дланите ти се използва за т.нар. метод на око . Това е в наша полза когато сме на вън и трябва да хапнем близко до идеалните грамове от таблиците.И това не важи само за зеленчуците . Не бъркай метода на око с реалните стойности. Втората ти грешка, е че сигурно в желанието си да използваш само благоприятни въглехидрати си комбинирала меню, за което ще ти трябва голяма тава за ядене а не чиния :)Няма нужда да комбинираш толкова въглехидрати с ниска плътност , това ги прави големи на обем и трябва да се тъпчеш на сила .Плюс това си подбрала от най най нископлътните. Давам пример с марулите : аз лично не мога да изям 1 блок маруля при положение че остава още да намеря място за 2 блока въглехидрати( става дума ако имаме ядене с 3 блока ) , за това съчетавам благоприятен с неблагоприятен въгл. хапвам си 1/4 БВ марулка с 1/4 лукче зелено и 1/4 краставица , остатъка запълвам с хлебче и мога да кажа че се понася . Твоята комбинация може би ще е добре за някаква манджа която се готви и с готвенето зеленчуците да се размият и намалят обема си .На финала ще кажа нещо , което не е от Зоната точно , но е проверено правило - не яж едновременно плодове и зеленчуци . Избирай си въгледидрати само плод или само зеленчуци

06/05/2012 | Unregistered CommenterТони