iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Относно запитванията към авторите

Тони Аз също комбинирам обема на въглехидратите по този начин. А това за плодовете и зеленчуците и аз съм го чувала. То от разделното хранене ли беше? Разкажи повече :) Склонна съм да го опитам. Всъщност аз веднъж правих разделно хранене заради стомашен проблем, който изчезна завинаги, и добрият страничен ефект беше, че отслабнах малко, макар и тогава да нямах нужда. Това беше доста отдавна и съм забравила точно какво правих. Определено вярвам, че има повече от един здравословен режим, и че не е само Зоната :)

06/05/2012 | Registered CommenterVivi J

Тони,много ти благодаря за разясненията имах нужда осветляване.Също искам да попитам за яйцето виждам,че в някои рецепти се се слага цяло яйце ,да обаче то нали е източник на арахидонова киселина и е написано с червен цвят.Аз ползвам само белтъка жълтъка го хвърлям.Значи от скоро се стремя да съм в Зоната ,но много,много работи неса ми ясни ,но факт е,че усещам положителния ефект.Поздрави и успешен ден

06/05/2012 | Unregistered Commenterценка

Здравей ценка :) Има арахидонова киселина в жълтъка, както и много други храни са в "червената графа". Това не значи, че трябва да не се консумират изобщо.
Ако не си чела книгата Ние и Зоната, си заслужава да я разгледаш - тя обяснява диетата добре, и съдържа много практически съвети и разнообразни рецепти, съобразени с българската кухня. :)

06/05/2012 | Registered CommenterVivi J

Здравей Виви , искаш да разкажа повече за разделното хранене ,в частност за разделния прием плодове от зеленчуци . Плодовете са най -истинската и човешка храна с доказано очистващо , разграждащо и мобилизиращо организмовите запаси действие . Те са тези , които ни помагат да отделяме отровите от тялото , снабдявайки тялото с готова енергия ( лесноразградими захари) , ензими , вода и др. Именно захарите в плода се оказват крайъгълния камък в цялата философия за разделното хранене. Разделността на плодовете от другата храна е задължителна винаги защото захарите в тях са склонни да ферментират в червата ни под въздействието на растящите от тях колонни бактерии. За зеленчуците това правило не е задължително винаги защото в тях захарите са много по малко и няма опастност да ферментират .Плодовете не трябва да се консумират и за десерт. Приемат се винаги на гладен стомах .По възможност се прави 1/2 часов интервал между приема на друг вид храна . За Зоната аз лично ги приемам така- 30 мин пауза между блока въглехидрат , който в случая е плод и чак след това останалите блокове мазнина и протеин .Грешка е и разреждането на фрешове с вода . Няма значение какъв вид са ( плодов или зеленчуков) , при добавянето на вода се намаляват ензимните системи , те са по слабо активни и поради това провокират ферментационните процеси в червата. Прием на вода е противопоказен и с цял плод или зеленчук . Това е отново груба грешка водеща до ферментация с дразнене на лигавицата на червата , което пък води до слабо усвояване на храната както и обща интоксикация от образувалите се от този процес отрови .Още по груба грешка е да се приема мед с плод .Природата е преценила колко вода да съдържа един плод превръщайки го в уникална система, прием на допълнителна вода прави тази храна несистемна за човека .
Колкото до въпроса на Ценка за жълтъка ще кажа, че от всичко , което съм чел и слушал това съвсем не е най голямото зло в храненето. Не трябва да следваме буква по буква нищо в нито една философия за хранене . Всеки ден излизат нови и нови факти за митове в храненето , никога не е било по лесно човек , който се интересува от хранене да разполага с толкова голяма по обем информация. Остава само това човек да си направи труда да потърси и сравни поне от 3-4 източника нещата. Специално за жълтъка последните новости са, че го реабилитират в изкл голяма степен като ценна храна. В белтъка на суровото яйце се съдържа веществото Авидин , което блокира биотина ( витамин Н ) , а оттам и синтеза на мн други витамини, не само от групата В . Съдържащият се в белтъка Авидин най вероятно представлява защитен механизъм, който цели яйцето да не бъде изядено от хищници в природата. Затова се наблюдава, че дори хищници, които безпрепятствено могат да консумират храна избягват съдържанието непосредствено под черупката на яйцето , но с удоволствие консумират жълъка , който е с много по богат и ценен състав, не искайки и да знаят че съдържа холестерол . Все повече автори и изледвания доказват, че може би холестерола е най ценното в жълтъка . Холестеролът в жълъка е реабилитиран ,тъй като е стабилно свързан с достатъчно количество лецитин , който го емулгира, прави го биохимично подвижен , лесно усвоим и лесно обезвредим. Бедата е в това че яйцата най често ги консумираме готвени ,а по този начин се дестабилизира комплексът на мазнината с лецитина , тя се окислява и деформира и в резултат на това става отровна . Аз лично консумирам сурови жълтъци . Пасирам ги заедно с задушени зеленчуци, които са охладени до под 60 градуса иначе жълтъкът ще преципитира, така ще получим вкусно пюре , което може да е основно ястие, а може и да е като гарнитура . Друг начин да се хапне качествено жълтъка е да се консумира рохко яйце .
Както казах по горе не трябва да сме верни само на една идея за хранене, тъй като от това само може да загубим . Имам възможност да консумирам изкл домашни яйца , сигурен съм в състава им и с удоволствие ги ям без да робувам на арахидонова кисленина или на съставки за защита от хищници в белтъка .
Дано съм бил полезен с инфото.

06/05/2012 | Unregistered CommenterТони

Привет, пак имам въпроси , които този път са за боба,лещата,граха грамажа който е в таблицата е за сварен продукт или за готов приготвен? Vivi, наистина не съм чела книгата на д-р Сиърс, имам малка представа само от това което съм преглеждала от тук от там и разбира се от е-вариант на "Зоната".Но щом се върна в България непременно ще си купя и двете книги.Ами и аз вече съм запалена фенка на този хрантелен режим при който за първи път ми се случва да нямам желание да изям света :) :)

08/05/2012 | Unregistered Commenterценка

Тони Благодаря ти от сърце за този дълъг и така добре написан пост! Бях чувала, че не трябва плодове да се ядат за десерт, но го бях забравила много добре! Благодаря ти, че ни припомняш всички тези полезни неща. За приема на вода с плод - изобщо не знаех. Значи вероятно не е добре да се прави протеинов коктейл с портокал например, и да се добавя вода или лед?
Най-много харесвам, че казваш "Не трябва да следваме буква по буква нищо в нито една философия за хранене". Аз също съм на този принцип и не само по отношение на храненето :)
Много си ни полезен наистина, много се радвам, че си тук!

Ценка :) Боба, лещата, граха, са дадени сурови. Книгата Зоната на Бари Сиърс можеш да свалиш от страницата с Линкове.

09/05/2012 | Registered CommenterVivi J

Виви ,благодаря за хубавите и мили думи . От опит зная , че е много полезно да има кого да попиташ за нещата, които те вълнуват.Когато има какво да споделя от опит и знания с удоволствие ще го направя . Тук е мн хубаво място да споделяме опита си един с друг , специално за Зоната тук е моя рай :))
Попита ме дали е удачно протеиновия шейк с портокал и вода/лед . Когато си заговорихме за принципи и буквално следване на теориите стигнахме до едно мнение- всичко умерено и балансирано. В различните системи на хранене има един препокриващ се момент - всички са единодушни , че трябва да има т.нар. Празнични дни.Ако ти доставя удоволствие този начин на приготвяне на шейк прави си от време на време като повод за празник . От гледна точка на разделното хранене и правилно съчетаване това не е най уместния начин .Това , което казах за водата не се отнася само за приема и с плод или зеленчук. По принцип в някои теории за хранене водата си е отделна група храна , един вид лекарство .Тя не е част от нещото , групата , тя е автономна сфера. От тази гледна точка супите са пълен хранителен кошмар :)) но пък хайде сега да не ядем супи изобщо. Няма да се впускам в подробности защо е кошмар просто ще го кажа с една дума - Разреждане .Преди Зоната единствения друг подход към храненето ,който правих толкова дълго беше хранене по Нутритивна терапия. Там мн точно се разграничава приема на вода от другите храни , как , кога и тн. Това е една добра философия за хранене , която нареждам заедно със Зоната.

09/05/2012 | Unregistered CommenterТони

Ако човека е вегатарианец и не иска да консумира рибено масло под каквато и да била форма, как да му набавим необходимите количества омега 3 незаменими мастни киселини ? Както виждам и лененото семе не е добър избор ... някакви други варианти?

15/05/2012 | Unregistered CommenterCrunk

подобен продукт има ли възможност да замести рибеното масло?

http://bilki.bg/index.php?m=320&lang=1&cat_bilki=17854&a_bilki=6361&bilki_c=922&bilki_p=2521

15/05/2012 | Unregistered CommenterCrunk

здр Crunk, когато говорим за омега 3 мастни к-ни трябва да сме наясно , че те може да се незаменими за човека , но не са неизбираеми за нас като потребители. Въпросът който задаваш е по скоро въпрос на избор. Природата се е постарала тези к-ни да ги има в различни по произход и състав храни. Рибеното масло не може да се замени лесно с друг тип източник на омега поради факта , че най добрата мастна к-на от групата омега 3 - Айказапентанова се съдържа в него . Тази к-на я няма в лененото масло или в конопеното , което даваш за пример . Там вече водеща к-на е Алфалиноленовата( АЛК ).До колкото зная Айказапентановата к-на ( АПК) се среща в морските продукти , тъй че сигурно за вегетарианците това е забранена зона . Ако си пълен вегетарианец просто потърси друга к-на от друг растителен източник . За мен това с различните омега 3 к-ни е малко като с избор на какво месо да ядем ( за вегетарианец не давам сигурно мн добър пример ))) но по принцип от всяко месо ще набавим протеин , но дали от пилешко филе или от мазна свинска пържола в друг въпрос .Така и в твоя случай , важното е че си се постарал да си набавиш омега 3 , в твоя случай с компромисен вариант.

15/05/2012 | Unregistered CommenterТони

Crunk Една идея е да приемаш Спирулина. Водораслите, като зоопланктона и фитопланктона, са първичния източник на DHA и EPA Омега-3 мастни киселини. Рибите поглъщат тези микро-водорасли и складират DHA и EPA в мазнините си, което е причината рибеното масло да е богато на Омега-3 мастни киселини. Спирулината е от тези водорасли, които произвеждат високи нива на DHA и EPA.
Не мога да кажа какви количества Спирулина трябва да се приемат и не знам дали имат нежелателни странични ефекти. Може би може да се намери информация в нета.

27/05/2012 | Registered CommenterVivi J

Благодаря за отговорите, продължавам да търся ... спирулината е добра идея аз се оглеждам и за кафяви водорасли. Пак ще влизам в зоната навремето беше голям купон :). Покрай празниците прекъснах и малко през просото я карах, но сега пак се връщам доста начини на хранене пробвах, но явно в баланса е истината :) чао за сега ...

28/05/2012 | Unregistered CommenterCrunk

Пише ви жена на 37 години, с висок холестерол 7,5. HDL холестеролът ми е 1,4. При спазване на Зоната за 2 месеца за пръв път в живота общият ми холестерол спадна до 5. Учудването и радостта ми беше голяма, докато не видях резултата от HDL - 0,8. Знам, че ниски нива на добрия холестерол са опасни. Това беше причината да се върна на предишното си хранене. Питането ми е кое е по-добрият вариант? Нисък добър и нисък общ, или висок общ и малко по-висок добър холестерол? Личният ми лекар настоява да пия лекарства. Страдам от метаболитен синдром. Винаги съм имала висок холестерол, дори на 18 г. ми беше 8! Какво да правя...

04/12/2012 | Unregistered CommenterЯбълка

Здравей Ябълка , извинявам се , че връщам отговор с голямо закъснение . Получих запитването ти и на моя мейл , и вече имам резултати относно твоето питане . Аз лично не бях наясно по въпроса за холестерола и попитах един мой приятел , лекар , голям професионалист . Той също е в Зоната и има хубави впечатления и мнение за нея. Относно твоя въпрос , каза че определено по добрия вариант е да си с нисък общ холестерол дори и с по нисък добър такъв . Хиперхолестеролемията е основен рисков фактор за усложнения и евентуални проблеми за организма . След няколко месеца в Зоната ще редуцираш теглото си, а с това и ще подобриш инсулиновата чувствителност , холест . както и артериалното ти кр. налягане , което е основния проблем на метаболитния синдром .Ти споменаваш за настояването от страна на лекаря ти да пиеш хапчета за холестерола . Нека не забравяме , че всеки има право сам да решава избора и пътя, по който ще се лекува . Хубаво е да събереш информация от няколко източника и сама са прецениш , май това в медицината му казваха Информиран избор :)) Дано твоя лекар , който те кара да пиеш лекарства да не е като моята лична лекарка , която си мисли, че правя Зоната за да мога да си ям на корем каквото искам :)))) Опитай смело със Зоната и когато усетиш че имаш нужда от инфо не се колебай да потърсиш специалист , има ги още , макар и на изчезване ..........

25/12/2012 | Unregistered CommenterТони

здравейте.имате една рецепта в книгата "ние и зоната" за закуска от 2Б /стр.144/ - омлет/2 яйца или 4 белтъка/ + 1 1/3 мазнина + 1 домат + 1 чушка + 2 препечени филийки хляб "Тонус". аз го разбирам така: 2 яйца - 2П; 1 1/3 мазнина - 2М; 2 препечени филии - 2В; ....нещо не разбирам как да броя зеленчуците и какъв грамаж са те! освен че не знам какво количество да консумирам, другият проблем който възниква е когато искам да увелича броя на блоковете! ако за обед има 4Б какво правя? 4 филии хляб, 4 яйца и ..така ли? ......и 2/3 ч.л. зехтин е 1М в книгата, а според таблицата е 1/3 ч.л. доста съм объркана.

17/05/2013 | Unregistered Commentersevdalina

Здравей sevdalina :)
Мога само да направя предположение относно рецептата от книгата "Ние и Зоната". В тази книга на стр. 374, в таблицата на хранителните вещества в продуктите е писано, че 100г домат съдържа 4г въглехидрати, и 100г зелена чушка съдържа 3г въглехидрати. Ако предположим, че в рецептата става дума за стограмов домат и стограмова зелена чушка, то тези два зеленчука ще дадат общо 7г въглехидрат, което е по-малко от 1 БВ (9 грама). Двете филийки хляб Тонус се смятат за два блока, но всичко това е приблизително. Едно важно нещо, което трябва да се помни е, че Зоната е диапазон - балансираната храна може да не отговаря с перфектна точност в грамовете. Няколко грама повече или по-малко няма да разбият баланса напълно. (другият вариант е да е допусната някаква грешка в рецептата :)

За мазнините - да, в книгата е дадено различно, а тук в този сайт данните са взимани от таблици на Бари Сиърс, авторът на "Зоната", освен ако изрично не е посочен друг източник. В този случай пак, според мен, можем да се позовем на правилото "Зоната е диапазон". Наистина, количеството е двойно и има разминаване, но знам за хора, които са постигнали отлична форма и здраве по книгата на Папазова. Пробвай какво работи за теб.

Ако за обяд имаш да изядеш порция от горната закуска във вариант от 4 блока, най-добре отделно да съставиш порцията от 4 ПБ, 4 ВБ и 4МБ, без да адаптираш готова рецепта от 2 блока на око. Защото ако в двублоковата рецепта има допустимо отклонение от баланса в грамажите, то ще се удвои ако просто удвоиш количествата продукти. Тоест, нова "грешка" ще се добави към съществуващата, и е възможно да излезеш от желания баланс. Заради това най-добре е да си претеглиш чушката, домата, и дори хляба. Количеството хляб можеш да изчислиш по данните за въглехидрати в сто грама, ако са дадени на етикета на хляба. Ако искаш да си прецизна и да не разчиташ на приблизителни стойности в определянето на блоковете, най-добре е винаги да претегляш продуктите за всякакви рецепти.

17/05/2013 | Registered CommenterVivi J.

благодаря ви от сърце за бързият и изчерпателен отговор! :-*

18/05/2013 | Unregistered Commentersevdalina

здравейте! сега е сезонът на плодовете, а за съжаление ми е трудно да преценя количествата. 1 ч.ч., 1/2 плод......? как да го изчисля? хапва ми се диня, пъпеш, нектарини, праскови......., но с тия мерни единици не мога да се ориентирам. та молбата ми е таблицата на хр. блокове да се попълва и с грамажи!
между другото не мога да изчислявам сама блоковете М, В, Б ! уж го разбирам, а не мога да го приложа!
благодаря ви и чакам! ;)

21/07/2013 | Unregistered Commentersevdalina

Някой може ли да разясни за Соевата зона нещо повече. Според мен е същата като обикновенната зона само, че се използват соево сирене и продукти за протеини. Така ли е? Има ли смисъл да си я купувам. Какво по различно има от класическата Зона на Сиърс. Благодаря предварително на всички.

21/09/2013 | Unregistered CommenterCrunk