iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Ориентиране

Здравей Герорги!

Това ми е объркването и на мен по отношение на точните грамове кое колко трябва да се яде.Да не говорим, че една чаена чаша не се знае точно как трябва да е напълнена :) Ако нарежеш на ситно нещата ще събере повече, ако ги нарежеш на по - едро по - малко ще е :) Много си прав за маслините и бройките .Мислела съм си го и аз :) Ако пък се ориентираме по етикетите на продуктите да кажем , и целим да приемаме 7 гр. протеин, 9 гр. въглехидрати за и 1,5 гр. за мазнини, пак става сложно понеже няма идеална храма само с един от тези компоненти :) В началото на темата повдигнах въпорса за топеното сирене , за да си набавиш необходимото количетсво протеин от него, ще трябва да приемеш и доста мазнини :)))), което обърква формулата пък :)

Например,

Сирене фета (съдържание в 100 гр.):
Белтъчини 14.21
Въглехидрати 4.09
Мазнини 21.28

В сто грама сирене фета има приблизително:
2 блока белтъчини (14 ÷ 7 = 2)
½ блок въглехидрати (4.09 ÷ 9 = 0.45)
14 блока мазнини (21 ÷ 1.5 = 14)

Това може да послужи за някакъв ориентир за пресмятане, като погледнем етикета и да изчислим :)

Георги, ти от кога се храниш в "Зоната".Аз все още се уча.Нямам и два пълни месеца в нея още , и постоянно правя грешки :)
Благодарение на Споделения опит се ориентираме взаимно :)

Приятна вечер!
:)

13/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте,на всички.Сега като повдигнахте темата за изварата погледнах тази която аз ползвам на Жоси-пише,че обезмаслена суровадка от краве мляко и за 100гр.-53килокаларии-само тава но ми е вкусна и ям по 56гр.за 1б както е дадена в тавлиците.
Георги в книгата на д-р Папазова за маслините пише 6бр.средни за 1БМ и аз така си ги смятам,относно това,че ако всичко е в грамове ще е по-точно и недвусмислено може да се поспори,защота в различните таблици данните са различни,ще дам пак пример с таблиците които ползвам за да смятам храната на синът ми там млекото-кисело и прясно са по 250гр.за 1ХЕ която съдържа 12гр въглехидрат-овяснявам ХЕ тава означава хлебна единица и на база ХЕ му поставям инсулина- защо в зоната за прясно е 170гр,а за кисело 220гр не ми е ясно.То колкото е прясното толкова си става и киселголяма ото казвам го от опит-от 3литра прясно подквасвам го в 3 бупкана от компот по 800мл.и 1 с винт от 600мл. пак си излиза 3 литра.Но си спазвам за мен по моите таблици за детето по неговите голяма- веселба ми е.Да ви споделя какво обядвах днес доно не решите,че съм шантава но на мен много ми е вкусно за 2Б-1ч.ч.варена тиква 1/2ВБ,34гр пшенични кълнове 1 1/2ВБ,56гр извара 1ПБ,28гр.сирене 1ПБ,2 ореха вътре нарязани на ситно 2МБ,канела на око но доволно защота я харесвам и подсладител,хем засища хем за работа ми е удобно и бързо за изяждане.Много се отнесох лека вечер на всички.

13/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Сани,

Храня се по режима на Зоната почти от 4 месеца. Аз също още се уча и имам купища въпроси, но лошото е, че не знам на кого да ги задам.
Сиренето Фета, така както си го дала си е 100% за мазнини. Как аз правя - изчислявам си от даден продукт за 1БП, 1БВ и 1БМ по колко грама се пада и това, което е най-малкото количество, то това ми е и блокът. Разбира се ако например от Продукта Х имам за 1БП - 20гр, за 1БВ - 10гр. и 1БМ - 300гр., то тогава продуктът ми е за въглехидати и ако взема от продукта Х 20 гр. си го смятам като 2БВ и 1 БП.

Някой из форума беше писал за кръвни изследвания, които потвърждават , че се намираме в Зоната. Ако може да напишете точно какви са тези изследвания, все едно отивам в някоя лаборатория и казвам искам тия и тия изследвания, и евентуално на какви цени сте ги правили ще бъде много добре.

PS: Честит празник на всички(кой каквото си празнува...)!!!

14/02/2013 | Unregistered CommenterГеорги

Здравейте !:)

Наистина е сложно да се ориентира човек.Много добра идея е за тези кръвни изследвания , ако може да разберем за тях повече.Това ще е един ориентир дали правим нещата с ефект. :)
В сайт е показана таблица как може да се ориентираме дали сме приели повече въглехидрати или повече протеини и какви са следствията.Пише че при повече въглехидрати ставаме сънливи, а при повече протеин от необходимото, на едно хранене, ставаме с добра концентрация , ако сме спазили формулата не усещаме глад до 4 часа след приема на храна.Но по какво да се ориентираме, ако сме прекалили с мазнините?

В магазина гледах пакетирано сирене и данните за него бяха за 100 гр : 22 гр - мазнини, 16 гр. протеин и към 4 гр. въглехидрати.Като го сметнах по формулата , която съм поместила по - горе излиза , че в 100 гр има 14 блока мазнини, 2 Блока Протеин.Не знам по колко да ям от това сирене.Протеините - добре, но мазнините как ги разбираме?Вие как мислите, колко сирене може да се яде от това за приблизителен един блок?

Георги, не разбирам метода ти, но и като цяло математиката ми винаги ми е куцала :)))))Така че, ако има някакъ по - елементарен начин за ориентиране , ще се радвам! :)

Всичко добро
и
Весел празник!

:)

14/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Сани,в "Ние и зоната" д-р Папазова казва,че не мазнините ни правят дебели и леневи,а въглехидратите и препоръчва в случаи,че не сме постигнали искания от нас резултат и ефект от Зоната да се увеличат мазнините за да се "настрой оргоничния ни карборатор" препоръчва мазнините приемани допълнително да са от мононенаситените,аз от една седмица го прилагам това към всяко ядене хапвам фъстъци,бадеми,орехи или линини кълнове допълнително колкото блока ми е яденето.Наистина ще е хубаво да има иследвания коита да дават точни резултати за да сме наясно това което правим дали дава нужния резултат,защото аз не съм много сигурна в това което правя,че е правелното.
Виски исках да те попитам за приемането на зехтин сутрин на гладно дай малко повече информация,аз пия по една чаша топла вода за да се промие организма и отвътре-кое е по-добър подход.

Лека вечер и весел празник.

14/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Сани, ще се опитам да обясня метода си с други думи. Храненето в Зоната трябва да е балансирано, т.е. на едно ядене да се консумират еднакъв брой блокове протеини, въглехидрати и мазнини. Сега да вземем твоя пример със сиренето. Изчислила си, че в 100гр. сирене има 14 БМ, следователно 1БМ = 100/14 =7гр сирене. От друга страна в 100 гр сирене си изчислила, че има 2 БП, т.е 1БП = 100/2 = 50 гр. сирене. И така ако искаме да правим например ядене от 2 блока, то трябва да вземем това сирене като мазнина - 2БМ = 2*7гр = 14 гр.сирене. От своя страна 14 гр сирене е и следното колиество протеинови блокове - 14/50(тук делим на 50 защото 50 гр. ни е 1БП)=0,28 гр,т.е ако измерим 14гр. сирене в него ще има цели 2БМ и само 0,28БП, т.е тия 14гр. сирене можем да ги броим само за 2 блока мазнини и за да ни е балансиано ханенето към тия 2БМ трябва да добавим и 2БП(например 70 гр от обезмаслената извара на дядо Либен) и 2 БВ(например една ябълка от 200 гр.). Дано сега съм бил по ясен. Ако все пак нещо е неясно питай пак.

15/02/2013 | Unregistered CommenterГеорги

Дани, и аз като теб пия чаша хладка вода сутрин плюс лъжичка зехтин, като гледам да го задържа под езика си за повечко секунди (така казват, че се усвоява още по-добре). И двете са за прочистване, така че не бърка и двете да ги правиш според мен. Аз пия и едни водорасли сутрин с чашката вода и за това почнах зехтина да го пия преди закуската ( водата и водораслите са ми около 30-40 мин. преди да закуся, веднага като стана), като почнах да си го броя за БМ :)
Сани и Георги, препоръчвам ви да изгледате видеото на д-р Папазова при Гала. И на мен много неща ми бяха неясни, но след като го изгледах си изясних доста. Няма смисъл да правите това пресмятане на всичко. Тя казва, че се броят само животинските протеини, което ще рече че от всичко що не е животиснки протеин (яйца, сирена и всички млечни продукти, меса) го бройте само за въглехидрати. А за мазнините според мен идеята е да добавяте към всичко по 1БМ от т.нар. добри мазнини (омега 3-6-9) Другите просто не ги бройте, а гледайте да са в по-малки количества (демек наситените мазнини и транс мазнините пък съвсем да се ограничат). Тези в сиренето са си наситени мазнини и въпреки, че са в повече трябва да си добавите от другите, например бадеми, зехтин и т.н. Това е идеята за образуването на айказаноидите. Дани правилно прави, че към всяко хранене ги добавя. Няма значение че в протеина ти има примерно още мазнини. Аз лично така разбирам идеята. Ако греша нека някой да ме поправи, ще съм благодарна. Надявам се поне малко да съм ви улеснила в престоя ви в " Зоната " :)
Ааа Сани, все се каня да ти пиша, но не стигам до там. Моля те кажи ми само възможно ли е ситен обрив под оченцата да е алергия към глутен, или е по-скоро от някоя от другите съставки на овеса. Благодаря ти! Лека вечер :)

15/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

Здравейте !

Георги почнах да схващам метода ти!:)
Виски, опитвам да се спазвам нещата точно и каквото е дадено в таблицата и тук в сайта като правила, го правя, добавям си ядките на всяко хранене и така..... :)Придържам се към правилата.Подкрепям те за ядките и всичко, което казваш!
До колкото до обрива, мога да кажа за себе си, тъй като не съм специалист.Като ми откриха глутеновата алергия и то Сериозна Глутенова алергия, така се изрази докторката , ми забрани и овесени ядки да консумирам.В никакъв случай не мога да кометирам обрива.Мога да кажа как са нещата при мен и какво ми е казано да избягвам,и
с какво мога да замествам тези храни.


Приятен и Весел ден!

:)

16/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте колеги :)) ,
първи да изясним какъв режим на хранене е Зоната - създадена в Америка , автор -американец, концепция за хранене -американска . Самият автор изключително ясно е казал , че сирена , млека и тн трябва да са обезмаслени . Самата Зона дава най-добри резултати ако се спазва схемата буква по буква . Ще ме извинявате , но всички ние правим свободни съчинения по темата за мазнините . Който започва Зоната нека първо да си изясни за какво я започва . Мазнините са си мазнини , без значение какъв е техния прием .Viksy , аз разбирам Зоната не като добавяне към всичко по 1 блок мазнина , а като добавяне на 1 блок мазнина към 1 блок въглехидрат и 1 блок протеин . Нека да изясним за новите ентусиасти в Зоната , че тази практика е само ако искаме горе долу да се придържаме в Зоната. Това да не броиш маслеността в сиренето , да приемаш в плюс отделен блок мазнина не е в стила на Зоната . Аз също ям сирене, и то пълномаслено ,и добавям мазнина от благоприятните , но с уговорката , че аз не лекувам нищо , не искам идеални показатели и не искам да свалям кг .Този начин на хранене го започнах една след 6-тия месец в Зоната . Да припомня само , че добавянето на мазнина в повече към останалите блокове задържа килограмите на едно и също място . Това да го има предвид всеки , който иска да отслабва със Зоната. Когато сме постигнали резултата , който търсим от Зоната съвета на д-р Сиърс е да продължим със същите блокове въгл. и протеин , но да увеличим блок мазнина . Такова хранене без гледане на маслеността може да прави всеки , който е от много време в Зоната , получил е резултата който иска и се храни по Зоната единствено и само , за да има хормонален баланс ( и той пак няма да е идеален) Моят съвет е всеки , който е от 1,2,3 месеца в Зоната да не си прави експерименти с блоковете мазнина .
Питате за изследванията на кръвта , по които се вижда дали имаме реален резултат. Първо , за да има реален резултат трябва да се посочи началната стъпка - който ще си прави изследвания нека да си ги пусне възможно най рано от както е започнал Зоната , за да може да сравни после черно на бяло с новите изследвания примерно след 6 месеца . По книга изследванията на кръвата са следните :
- триглицериди на гладно
-HDL холестерол
- съотношението между първите две
- инсулин на гладно
- Glycosylated хемоглобин ( Hg A 1C )
Пак да изясним :) посочените изследвания са според книгата , като последните 2 не се правят рутинно защото са по скъпи . Лично на мен личната лекарка ми пусна кръвни изследвания на максимума , който е възможно по здравна каса , тъй че бяха доста повече от тези , които са описани в книгата . И после с резултатите отивате при лекар да ги разчете и информира и да се надяваме , че ще попаднете на лекар , който няма просто да види листа и да каже '' Спокойно всичко е наред , таксата е ......и по бързо че има и други хора'' :)))))

16/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!

Искам да ви попитам какво мислите за нитратите в зеленчуците.В "Зоната " е добре да се храним предимно със зелечуци, а сега няма много голямо разнообразие от тях.Приемам предимно домати, краставици, чушки, зелен лук, праз, от време на време карфиол и броколи.Въпроса ми е по - скоро за доматите и краставиците.По това време на годината не им е сезона и се чудех както стои въпроса с нитратите в тях!
Какво мислите вие?

Приятна и Спокойна вечер!

:)

16/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Тони,къде се изгуби трябваш ми спешно за съвети и информация.В предната страница те питах дали сметките които съм направила за пшеничните и лещените кълнове са правилни,провери ме ако ти е възможно.Днес намерих не 1 а,2 БИО магазина и се заредих доволно с доста семена за покълване,и започвам да ги пробвав поетапно.Ако не е нахално дай инфо за люцерна,елда,нахуд,белен слънчоглед за вече споминатите-пшеница и леща-по-колко грама да си меря за 1Б и тези които са смесени и тези които не са.Благодаря предварително-трудно се справям със тези сметки.Относно приема на мазнини допълнително ти съветваш да не се увеличават,защо тогова д-р Папазава го е написала-нали тези книга има за цел да ни ръководи в правилна насока.
Лека вечер.

16/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Сани аз от доста време си пазарувам само органични зеленчуци. Надявам се да са такива наистина.
Тони и аз това имах предвид, че добавям към всеки въглехидратен и протеинов блок и блок мазнина ( от добрите :)). Може би не съм се изразила правилно. Е вече са ми в повечеко мазнините, тъй като не искам да отслабвам още. Но не знаех, че се броят и наситените мазнини. Дори млечните продукти да са обезмаслени, нали в яйцата и месото (дори и пилешкото) има пак наситени мазнини. Това означава ли, че не трябва да прибавяме мононенаситени или полиненаситени мазнини? А имам спомен, че бях прочела някъде, но не помня в коя от двете книги -"Зоната" , или "Ние и Зоната", че се добавят винаги и от другите мазнини, но не съм разбрала, че трябва да ги смятам и наситените. А напрамир едно от сирената, които си купувам е нискомаслено и в 50 гр сирене ( което ми е 1 ПБ) има 7 гр . наситени мазнини. Ако тръгна да ги броя това са си цели 4 МБ,че и отгоре което са ми мазнините за половин ден почти :) Ако добавя и от месото и яйцето, което ям то не остава място за "добрите" мазнини ...... Та за това аз си мисля, че е по-правилно да не се броят тези, които са си в продуктите, а просто да се намалят. А и все пак да не забравяме, че наситените мазнини са също много важни за организма и без тях би се стигнало до доста хормонални нарушения. Препоръчителната дневна доза наситени мазнини е 20 гр. (така съм чела).
Тони какво трябва да е съотношението между триглецириди и HDL? А LDL не е ли показател също? Нещо съм забравила това от книгата. Сега я чета за 2-ри път, но изглежда не съм стигнала до там. Аз мисля, че важен показател трябва да е и инсулин след хранене. Всъщност аз се запалих по "Зоната" след като ми откриха инсулинова резистентност. Тогава инсулина на гладно си ми беше в норма, но след обременяване с глюкоза беше 5 пъти над нормата...А бях само на 22 год. и с нормално тегло ( но винаги съм си имала коремче, което всъщност се оказва показател за висок инсулин). Сега ми е любопитно да видя как е след като се храня по този начин и стопих мазнините около корема :)

17/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

1.
Viksy , 1 блок мазнина в Зоната се брои за 1,5 гр поради факта , че още 1,5 гр са скрити мазнини в протеиновите източници . За темата която обсъждаме е важно само да знаем за месото , яйцата и тн , че по правило имат и 1,5 гр ''скрити '' мазнини , не виждам защо ги делиш на наситени и от сорта . 3 гр мазнина са абсолютната стойност ,ако се приема източник на протеин без каквато и да е мазнина в него .От тук на сетне всичко друго си е наш експеримент , който с риск да се повторя , не дава добър пример на хората , които сега започват Зоната и ни четат.
2.
цитирам : ''...Триглицеридите на гладно би трябвало да бъдат под 100 мг/ дл , а HDL холестерол - повече от 50 мг /дл . Това означава, че съотношението между триглицеридите на гладно и холестерола би трябвало да бъде по малко от 2,0. Инсулинът на гладно би трябвало да бъде под 10 м единици /мл , HgA1C - по малко от 5%.........''
това е американската версия , която пише в книгата , не случайно написах , че личния Ви лекар ще определи какво в повече може да се пусне като изследване , още повече до колкото знам кръвните изследвания се засичат по няколко различни метода и мерки
3.
Дани , не съм чел книгата на д-р Папазова и не зная в какъв контекст е казала да се увеличават мазнините . Ако следва логиката на д-р Сиърс би трябвало да го казва в неговия замисъл на Зоната - мазнини се увеличават само ако искаме да задържим кг или ако още не сме изградили добре т.нар . в книгата '' хормонален карбуратор'' и не можем да се задържим 3-4 часа в Зоната без да изпитваме глад , това е сигнал че инсулина навлиза твърде бързо в кръвта и съвета е да се увеличат малко мазнините , които играят роля на бариера . Има съвет когато правим тази настройка на карбуратора да увеличаваме и с по 1 блок протеин или въглехидрат , зависи от случая ни , но не чувам никой да споменава че взима комбинация от 1 +1 +2 ?? Някакви коментари имате ли по този въпрос ? Как се справяте с настройките всички нови , които сте от месец - два в Зоната ?
4.
За кълновете ще напиша с малко закъснение каквото ме питаш Дани , искам да си намеря едни записки и да бъда съвсем конкретен :) надявам се да имаш търпение

17/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!
Тони, аз от Почти два месеца се опитвам да се храня в "Зоната" и винаги си добавям мазнини както пише.Например : 100 гр ябълка, 28 гр.сирене, 3 бадема - за блок.Така мисля, че е по правилата.Другото с Настройването на Карбуратора не го разбирам.Трябва ли да правя нещо особено като начинаещ?

Дани, Намерих едни неща за кълновете.Може да ти помогнат.Виж ги :
За 1 блок:
Соеви кълнове, сурови 53 гр.
Соеви кълнове готвени, пържени 53 гр.
Соеви кълнове готвени варени, задушени 83 гр.
Кълнове (сурови и термично обработени)
Грах кълнове, сурови 33 гр.
Грах кълнове, готвени, варени 53 гр.
Леща кълнове, сурови 41 гр.
Леща кълнове, готвени, варени 42 гр.
Пшеница кълнове, сурови 21 гр.
Репички кълнове, сурови 250 гр.
Семена от люцерна кълнове, пресни 429 гр.
Кълнове бобови, мунг , сурови 500 гр.
Боб кълнове, сурови 220 гр.
Боб кълнове, готвени, варени 191 гр.
Червен боб кълнове, сурови 78 гр.
Червен боб кълнове, готвени, варени 220 гр.

Като се рових по сайтовете и го видях това и реших , че може да ти помогне с нещо.

Искам да ви попитам Някой знае ли колко грама е 1 блок Киноа ?

Благодаря!

Приятна вечер!

:)

17/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте,всички от Зоната.
Сани благодаря за инфото и аз за някои семина съм сметнала такива грамажи-леща-41гр.,пшеница-22гр,соя обикновинна 110гр.но тук са смесени-2П и 1В,също и лещата я смятам 1В и 0.5П и затова моля Тони за помощ за да съм наясно за 1Б от кое колко грома и какви са смесене или не.

Тони ще изчакам колкото е нужно,все пак не съм чак толкова на зор,просто искам да съм на ясно с тези кълнове и да ги ям според изискванията на Зоната.Само да споделя,че пшеницата вече ми е любима и в подсладен и в солен вариант,соята макар от обикновенната също сега чакам люцерната да стане и съм много любопитна как ще е на вкус като я сочат за царицата на кълновете.Снощи май забравих да кажа,че и соя мунг и белен и не белен слънчоглед си взех и ще пробвам всички постепенно така,че когото можеш давай данни за всички кълнове.Искам да споделя с всички,че макар от скоро да ям кълнове вече имам наблюдение,че деистват така както пише по саитовете,откакто ги започнах нещата с моя стомашен проблем се развиват повече от добре,но да не хваля много,много.
Лека вечер на всички ви благодаря.

17/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Тони, благодаря за информацията. Преди месец си правих липиден профил и отговарям на тези показатели :) Деля мазнините на наситени и ненаситени, тъй като това което съм разбрала от всичко, което съм прочела е, че за образуването на айказаноиди спомагат само ненаситените мазнини и за това си правя извод, че за да се образуват постоянно трябва да ги набавяш на всяко хранене без значение колко са ти наситените. Естествено трябва да се ограничат, аз не съм казала друго, но просто не ги пресмятам като блокове мазнина. А и доколкото си спомням самия Б.Сиърс в книгата си дава примерни закуски със сирене Чедар (което си има в повечко наситени мазнини, дори и нискомаслено да е) и въпреки това добавя зехтин. Та за това тълкувам така нещата, не са си мои съчинения съвсем :) А и мисля, че щом д-р Папазова казва, ако искаш да задържиш теглото си да увеличиш мазнините, не мисля че това би те изкарало от "Зоната" :) Хубав ден на всички и мнооого усмивки :)

18/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

А пропуснах да те питам, Тони, това за 3-те гр. мазнини на чист протеин означава ли, че когати пия протеин на прах с плодове, трябва да вземам 3гр. мазнини на 1ВБ и ПБ?

18/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

Здравейте!

Искам да ви попитам какво мислите за тезата, която се споменава в "Ние и Зоната" : "Предлагам на вниманието ви една тънкост - винаги яжте протеиновата си порция.Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черния дроб да пусне складираните въглехидрати.По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция.Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и по този начин превръща протеините в най - мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина"

Как мислите, трябва ли да се приема първо протеиновата порция, после въглехидратната?В книгата 'Ние и Зоната" има Много рецепти където нещата са смесени.Например рецепта за салата със зелен боб и извара, пише , че всичко се разбърква заедно.Променя ли се ефекта , ако се приемат нещата заедно, или трябва да първо да изадеш цялата извара, после само зеления боб?

Приятен и Успешен ден!

:)

18/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Viksy , да, ако приемаш чист протеин на прах и на него пише 0 % мазнини , значи няма скрити мазнини в него и 1 блок мазнини за тебе ще е 3 гр .
Дани , аз по този начин взимам протеина първо когато ям плодове , със зеленчуци не съм опитвал разделно , но за плодовете си го спазвам винаги да ги ям отделно въпреки че са част от общите блокове за едно хранене .

18/02/2013 | Unregistered CommenterТони

В предния пост исках да напиша отговор за Сани ::)) извинявам се за грешката

18/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Сани, аз ям протеина първо, когато ми е отделно от другата храна, обикновено на закуските. Или ако обядвам яйце или сирене гледам да почна с него, и да го изям преди да съм свършила с въглехидратите. Но не мисля, че ако е смесен с въглехидратите ще те обърка кой знае колко. Според мен е по-скоро като препоръчително, но не и задължително :)

18/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

Виксу,здравей заинтрегува ме е това за инсулинавата резестентност и коремчето.Даи малко повече разяснения,защото и аз имам корем които наричам търбух,винаги отслабвам навсякде само не и около корима,тренирам 2-3 пъти интезвно седмично,а всеки ден правя допълнително разни упражнения само за корем в къщи и не се пребира и направо побеснявам.КАжи как са при теб нещата и дали от режима на Зоната имаш ризултат при корема.
Лека вечер.

18/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, откриха ми съвсем случайно инсулиновата резистентност след като имах хормонални проблеми. Отидох в Токуда и там д-р Горчева (ендокринолог) ми препоръча една клинична пътека по която ти изследват доста неща. Всъщност всичко си ми беше наред с изключение на този висок инсулин след обременяване с глюкоза. До колкото знам се прави в доста лаборатории, но е тежко изследване и хубавото там е, че лежиш в болницата докато ти направят излседванията, ползваш си стая, легло и т.н. Изследването се прави сутрин на гладно, вземат ти веднъж кръв, после за 5 мин трябва да изпиеш една ударна доза глюкоза с малко вода, от която ти става адски лошо. За това ти казвам, че е тежко излседване. Аз в близките два часа само лежах, защото ми се повдигаше. След 1 час ти вземат пак кръв и след още 1 час отново. Така моите показатели на гладно бяха ок, но след обременяването от максимални на първия час 25 моите бяха 105...Едва тогава чух за този термин и се заинтересувах повече. Винаги съм била слаба 50-52 кг, но коремче съм имала. Тогава ( това беше преди 3 години) докторката ми изписа хапчета - Метфодиаб, от които отслабнах много (станах 47кг.) и стопих коремчето. След 6 месеца направих същото изследване. Инсулина ми беше 65, по-добре, но не съвсем...продължих още 3 месеца с лекарстава, после забременях, родих и т.н. и така и не съм си правила да видя как е положението сега. Ровейки се из интернет за информация за инсулиновата резистентност попаднах на режима на хранене. Започнах "Зоната" след като родих и спрях да кърмя. Имах си бая коремче, знаеш как е хем след раждане, хем като си похапвал стабилно последната година и половина. Бях 54 кг. като почнах "Зоната". За няколко месеца стопих почти всички мазнини около корема и дори вече искам да си задържа килограмит. Сега съм 47, 5 кг, а талията ми е 72 см( сутрин на гладно). Тренирам вкъщи аеробни упражнения по 3-4 пъти в седмицата, но бях поспряла за месец-два. Сега пак започнах :) Признак за инсулинова резистентност е талия при жени над 80 см. Дано съм ти била полезна.

19/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

Сани, благодаря, че си пуснала информацията за кълновете :)
За Киноата, според данните в сайта на bb-team, изкарвам, че 15.7г сурова киноа са 1 ВБ (извадих фибрите от стойността на въглехидратите и така изчислявах).

19/02/2013 | Registered CommenterVivi J.

Може ли да ви помоля да отваряте нови теми с подходящи заглавия когато разговорът се завърти в някоя по-интересна посока и когато ще пускате важни данни или факти, че тази тема стана дълга, има доста различни теми в нея, и трудно ще намираме нещо ако ни потрябва.

Благодаря :)

19/02/2013 | Registered CommenterVivi J.