iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Ориентиране

Здравейте!

Искам да ви попитам за топеното сирене на триъгълничета.Пише че в 100 гр продукт има 9 гр протеин.Означава ли това , че трябва да изям 70 гр, топено сирене , за да си набавя 7 гр протеин за 1 БП?В таблицата пише , че 1БП топено сирене е 2 с.л.Не знам по кое да се ориентирам.Въпроса ми е и за черния шоколад.Този който ползвам в 10 гр от него се съдържа 3,3 гр въглехидрат.Значи ли това , че трябва да изям 25 гр, приблизително шоколад, за да си набавя 9 гр. въглехидрат?Как да се ориентирам колко да хапвам , за направя закуска от 1 блок примерно.Какво мислите за следобедна закуска от черен шоколад, топено сирене и бадеми?

Благодаря!

18/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравей, Сани :)

Да, ако в 100г сирене има 9г протеин, в 77г сирене ще има 7г протеин, което е 1 БП, но в топеното сирене преобладават мазнините и това не трябва да се пренебрегва. Ако в 100г сирене има например 27г мазнини и разделим на 1.5, получаваме 18 блока мазнини (при положение, че приетият протеин ще бъде от месо).

Като знаем, че в 100г сирене има 27г мазнини, изчисляваме, че в 77г сирене ще има 20г мазнини, което е 13 БМ. Значи ако изядем 77г топено сирене, ще си набавим 13 блока мазнини и само 1 блок протеин. Затова е по-добре да разглеждаме топеното сирене като мазнина, тъй като мазнините в него преобладават. Този вид мазнини не се препоръчват в Зоната, затова по-добре да избягваме такива храни, или да сведем употребата им до минимум.

В примера използвах данни за Bel Аmi топено сирене, защото в него на 100г сирене има 9г протеини.

18/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Сани, за да направиш закуска от 1 Блок, трябва да сложиш в чинията 1 блок протеини, 1 блок въглехидрати и 1 блок мазнини. Правилно изчисляваш количествата. За закуската от топено сирене, шоколад и бадеми - топеното сирене е предимно мазнини. Ако ще хапваш шоколад, то черният е най-добрия вариант, но също е и богат на мазнини, съдържа какаово масло.
Относно шоколада, Бари Сиърс препоръчва да се консумира не повече от "едно малко парче на ден". Това е доста неопределена препоръка. Според мен това означава не повече от 1 блок на ден. Най-добре да го комбинираш с по-чист протеин (например извара), и неосолени ядки (избери от таблицата на блоковете).

19/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте!

Благодаря за отговорите!Нова съм в ''Зоната", едва 3 седмици и все още се уча кое, кога ,как и колко.Да разбирам ли , че мога да ям 25 гр. черен шоколад, ако съдържанието на въглехидрати за 10 грама е 3.3 гр? Искам и да попитам, тъй като ми установха сериозна непоносимост към глутен, с какво мога да заменя една филия хляб "Тонус".Следя книгата и там повечето предложения за закуски и обяди включват хляб "Тонус"? Да разбирам ли от последния пост за неосолените ядки, че пакетираните фъстъци не са добра идея за добавяне към ястията.Може би е по - добре да си купим сурови и да изпечем без сол?


Благодаря!

Всичко добро!

:)

19/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте , мисля че е време в този форум да се засегне специална тема относно храните , които е по добре да не ги използваме в менюто си , както и да споделим различни съвети за по балансиран прием на храна. От няколко дена е пак актуална темата за добавките и непозволените вещества в храните.
Сани , ако искаш да се храниш здравословно било в Зоната , било ей така просто като смяна на режима по добре не яж топено сирене особено пък това на триъгълничета. Сигурно ще е чудо ако намериш на пазара марка , която да не влага заместител на млякото , консерванти и един куп други добавки . Друг е въпроса , че то е изключително тежко и мазно като храна , забележи мазно в смисъла на наситените мазнини . За мене единствения начин да си приготвиш нормално топено сирене е т.нар. фондю , но пък то не е повод да си направиш 1 блок закуска, а да се съберете с приятели на по чаша вино и да забъркате една готина смес от качествени сирена .
Пакетираните фъстъци са лош избор , първо че те са осолени и намазани с разни химии , второ те са печени ( те са може би едни от малкото ядки , които трябва задължително да се ядат печени , в суров вид фъстъците са вредни за консумация ) . Да консумираш печени ядки е все едно доброволно да се откажеш от техните ценни съставки като източник на мазнина .
Закуска от 1 блок си правя и аз точно по твоя пример :) явно почти всички сме фенове на шоколада и гледаме как да го вмъкнем в менюто . Аз я правя обаче винаги с извара и сурови ядки , много е вкусно особено ако всичко се смеси добре и стане като пастет .Относно избора на шоколад подкрепям Виви , черният е верния път :))) и то с колкото се може по висок % какао , аз моята закуска я правя с 99% . Внимавай все пак с шоколада , чети етикета и пресмятай мазнините , с обикновения шоколад ще имаш проблем с многото захар като блок въглехидрат , а с черния шоколад с многото какаово масло като блок мазнина.
Питаш за 25 гр черен шоколад , но никъде не споменаваш колко мазнини има в него ?? споменаваш само за въглехидратите а това не е правилния път .
Ако имаш непоносимост към глутен за твоя радост на пазара има изобилие от безглутенови храни , остави ги тези Тонуси и Бонуси :)) хляб трябва да се приема пък най малко в менюто като въглехидрат ,моят съвет е да си купиш безглутенова храна , чети етикета и като се има предвид , че те са въглехидрати просто пресметни колко грама е 1 блок от нея .

19/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!

Благодаря за споделения опит! :) Искам да ви попитам какво мислите за закуски с Киноа,Амарант и Чия ? Лекарката , която ми откри непоносимостта към глутена ми ги предложи като заместители на овесените ядки, пшеницата и др.И искам да ви попитам как с ориентирате с количествата, например 1 БВ картоофи( печени/варени) е 1/3 от ч.ч (250 мл) колко грама е или как разбирате дроби от милилитри колко количесто е.Имам електронна везна, но не знам как да разбирам тези неща.

Благодаря!

19/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравей, Сани :)
Виж на страницата с Блокове - там е обяснено как се изчисляват блоковете. Освен електронната везна, ще ти трябва и едно калкулаторче, което да държиш в кухнята (някъде наблизо до везната :) ), за да можеш бързо да смяташ блоковете.

Зоната е система от правила, но можеш да допълваш тези правила за себе си като правиш наблюдения над това как се чувства тялото ти след приемане на определени храни, и за количествата готвени храни. Ако имаш дадена мярка за дадена храна в чаши (напр. 1/2 ч или 1/3 ч), тогава нарязваш продукта на парчета слагаш до половината на чашата, или до една третина от вместимостта. Ако чашата ти няма мерителни деления, разделяш обема на чашата на око на 2 или на 3 съответно и пълниш до една от частите - една втора или съответно една трета. Дори и да не си сигурна, че си нарязала продукта на парчета с подходящ размер, няколко грама повече или по-малко няма да окажат съществена разлика по принцип.

Ако искаш да разбереш колко грама дават 1/3 ч картофи, първия път ще направиш следното - включваш везната, слагаш мерителната чаша, нулираш везната, слагаш картофи в чашата до една трета от вместимостта (разделяш визуално на три и пълниш до първата третина). Така ще видиш колко грама излизат. Записваш си някъде, и следващия път мериш картофите направо в грамове.

Прави впечатление, че даваш примери с мазни, сладки или високогликемични храни. Ако искаш да имаш по-бърз и оптимален ефект върху здравето (и теглото), трябва да набавяш въглехидратите предимно от зеленчуци и плодове, да изключиш или да сведеш до минимум бялата захар, бялото брашно, картофите. Половин чаша картофи няма да навреди, както и едно парче шоколад. Но все пак гледай да не ги консумираш в по-големи количества, и по-добре да не е всеки ден особено в началото.

Киноа, амарант и чия са отлични варианти за теб. Използвай сайта на http://www.bb-team.org, за да намериш количеството белтъчини, въглехидрати и мазнини в продукти, които не фигурират в нашата таблица. На страницата с Блокове е описано как да се използват грамажите, за да се изчислят блоковете.

За ядките - сурово кашу и сурови бадеми са добрият избор.

20/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте,и аз от 20дни се опитвам да съм в Зоната и имам много въпроси и неизвестни?Първо да питам защо фъстъците да не са сурови,аз досега така ги ям и как ги ядете вие?Второ изчислих си,че имам нужда от 9Б на ден и ги разпределих така;1Б-7.30-3Б-12.00ч.-16.15ч.-1Б-19.15ч.-3Б-23ч.-1Б.Така правилно ли е или допускам грешка.Трето как е правилно да се мери месото-сурово или вече сварено-ако е вече сварено по-колко да предвиждам.Ползвам везна за всичко тъй ,че даите в грамове.Благодаря предварително.

20/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Фъстъците са с най-високо белтъчно съдържание сред останалите ядки и следователно с най- голям алергизиращ потенциал .Необелените фъстъци ( по точно люспите им ) са голям източник на алергени . Фъстъците и кедровите ядки са едни от ядките, които са най - богати на вещества, наречени трипсинови инхибитори. Тези вещества нарушават нормалното храносмилане на белтъците . Фъстъците е препоръчително да се изпичат преди консумация , по време на печенето се повишава отделянето на полезни антиоксиданти .Тези ядки съдържат инхибитори , които ги предпазват от бактерии и вредители в почвата , но когато ги накиснем за 24 часа във вода инхибиторите се деактивират.Правя една отметка и относно темата за кълновете . Накисването на семената за кълнове е основополагащия момент . Именно така семената се активират за нов живот . Като растение от семейство бобови фъстъците имат горе долу сходни защитни механизми и инхибитори като боба . Някой от вас да е ял суров боб ?? Сигурно не . Но пък друг е въпроса когато е покълнал !
Дани , мисля че имаш големи паузи между храненията , но пък аз съм си разпределил така яденето , че късната ми закуска да е в 21 . Ти си писал твоята в 23 , което за мене не е ок , но това е въпрос на други убеждения . Правилото е паузите между храненията да са максимум до 4 часа , от там на сетне кой както иска да си ги комбинира , не е задължително някой да ти дава насока под час .
Относно въпроса със суровото или сготвено месо - аз лично ги правя нещата и по двата начина и не виждам голяма разлика . Кайма съм си мерил и сурова и на вече изпечено кюфте примерно , месо сурово не съм мерил , но пък по пътя на логиката при обработка голяма част от мазнините се отделят от месото и би трябвало да остане по чист протеин , затова ако хапваш някакво по тлъсто месо по добре го мери след готвене според грамовете ,които са дадени в таблицата .

20/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Тони как е най-удачния начин да се разпределят часовете за хранене,а така разпределени блоковете както ги приемам дали е добре.Помагай още съм нова и неоринтирана пък трябва да се съобразявам с почивките на работата.Относно фъстъците да разбирам или печени без сол или накиснати колкото да им се обели люспата.Питах за месото защото не сварено 84гр. след кото го сварих и премерих беше 72гр и като не знам кое е правилно -сурово или варено-не съм сигурна дали ПБ са ми точни.Имам и друго питане относно домашните консерви използвате ли ги и ако ДА как ги смятате например мориновани чушки или апетитка от смлян патладжан с печени чушки,а с дамашните трушии имам предвит тези в саламура-аз приех 1ч.ч.за 1ВБ по книгата така е дадено за киселото зеле.Благодаря предваритетелно.

20/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, откъде гледаш количествата за 1 блок? Виж в таблицата на блоковете в дясната колона - там има дадени грамажи на храни за 1 блок. Грамажите са сурови, както пише отгоре. Ако гледаш други източници, там също трябва да пише какви са дадените грамажи - дали на сготвено, или на сурово. Ако искаш да се ориентираш бързо в Зоната, най-добре е да прочетеш книгата Зоната от Бари Сиърс - има я в този сайт за сваляне от страницата с Линкове. По-лесното четиво е Ние и Зоната - на д-р Папазова. В него има и рецепти за българската кухня.

20/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, по принцип месото трябва да мериш сурово. Ако вече е сварено - не може точно да се каже, освен ако не си премерила определено количество сурово месо след сваряване. Така ще знаеш, но и тогава е приблизително, защото все пак едва ли ще имаш две еднакви парчета месо, които ще обработиш топлинно по точно еднакъв начин. Затова най-добре месото да се мери сурово.

Виж статията Зоната в действие, има примерни разпределения на блоковете. Наблюдавай как се чувстваш 4 часа след хранене.

Така както си съставила режима си, изпитваш ли глад между храненията? Имаш ли достатъчно енергия през деня?

20/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, за домашно приготвените туршии, лютеница и др. аз бих проверила съставките на етикета на тези от магазина, или в сайта на http://bb-team.org/, и бих наблюдавала как се чувствам 4 часа след хранене, като изчислявам по купешките данни. Не може да се разчита на точност в този случай, но не виждам как може да определиш въглехидратите в домашно правените храни. Аз бих ги избягвала в началото, особено ако искам бърз резултат.

20/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Виви,здравей благодаря за съветите но аз прочетох книгата на д-р Папазова и от нея се запалих да се опитам да се храня по-този начин.Книгата седи на хладилника в кухнята до везната и от нея вземам мерките за 1Б но там няма за всичко което ми интерисува.Аз съм пробвала доста диети до сега и така съм си дресирала организма,че сега не мога да кажа дали съм сита или е по-скоро на психическа настроика,че това количество ми е достатъчно.Но от тези диети си докарах някакъв дисбаланс и от почти две години съм с ужасен запек които не мога да излекувам нито с традиционна нито с нетрадиционна медицина.Книгата ме заинтригува и ми вдъхна кураж,че може би ще се преборя с проблема си.Не гоня бързи резултати относно килограми сега защото мямам много излишни-3-4кг най-много да са ми в плюс ако можеш да помогнеш със съвет за проблема пиши отворена съм за всякакви съвети.До момента единственото което е положително е,че не чуствам тежеста в стомаха и коремната област които преди да започна да се храня зонално-доколкото успявам засега-бяха много голям ужас за мен постоянна тежест,дискомфорт и корем които се подува почти двоино и се чуствах като гаида.Благодаря предварително на всеки които пише.

21/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравейте!

Искам да споделя към Дани 74 че твоята история звучи почти като моята и това , че от както се храня в "Зоната" чувствам стомаха си Много добре, , въпреки че рецеприте са доста обеми :)
Искам и да ви попитам Мога ли да прилагам тиквено брашно за направа на палачинки и колко грама ми трябва за 1 блок.Преди "Зоната"ползвах тиквено брашно на "Балчо" - Стойностите му са за 100 гр - 216 кл , мазнини - 10%, Въглехидрати - 34 %, Протеини - 56%, фибри - 16 %.Така са дадени на кутията.Не мога да се ориентирам Към Коя група спада това тиквено брашно- тази на Въглехидратите или тази на Белтъчините.Въпросът ми е същия и за брашното от елда, колко да използвам за 1 блок, също и колко царевично брашно колко грама ми трябват за 1 Блок - въглехидрати.?Например ако искам да си направя палачинка от 1 Блок с 1 яйце колко грама брашно от елда, царевично или тиквено брашно ми е необходимо?

Приятен и Спокоен ден!

Благодаря!

:)

22/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравей,Сани в книгата за царевичното брашно пише,че 100гр.има 70.2въглехидроти това означава,че 12гр.са 1Б,а в една от рецептите която пробвах пак от Ние и зоната е дадено 3суп. лъжици,че са 3ВБ.Аз свъглехидратите се справям тях съм свикнала да ги смятам защото синът ми от 8години е с Диабет тип 1 и инсулина му го поставям на база поети въглехидрати,но с другите неща сега се уча.Искам да попитам за тези соеви продукти провилно ли съм се ориентирала-по етикет пише,че съдържа 50.5протеин,1.5мазнини,3.5фибри,6.5 пепел,6.5 влага това са в проценти на 200гр пакет сметнах,че 12гр.сухи гранули са 1ПБ-вярна ли ми е сметката.Също и за суровите тиквени семки да питам мога ли да ги ползвам вместо бадеми,фъстъци ивместо мазнина.Имат сходни хр.вещества в състава си оваче са с по-малко въглехидрати и по -колко семки да броя за 1МБ.Лека вечер и благодаря предварително.

22/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей, Сани,

При елдата въглехидратите са доста повече от протеините. Като използвам данните за брашното от елда в сайта на bb-team, намирам, че 12.8г брашно от елда е 1 БВ.
Този сайт е много полезен, съдържа данни за много повече храни, отколкото могат да се поместят в таблицата с блоковете, и също така са за български продукти.


За тиквеното брашно - според стойностите от опаковката, които си дала, излиза следното:

В 100г тиквено брашно има:
Мазнини - 10г
Протеини - 56г
Въглехидрати - 34г
Фибри -16г

Изваждаме фибрите от въглехидратите за по-голяма точност.
34 - 16 = 18г въглехидрати в 100 г брашно.

За да намерим колко БВ има в 100г брашно, делим 18 на 9 защото 9г въглехидрати дават 1 БВ
18 / 9 = 2 блока въглехидрати в 100 г брашно
Като разделим 100 / 2 се вижда, че 50 г брашно са 1 БВ.

За да намерим колко БП има в 100г брашно, делим 56 на 7 защото 7г протеини дават 1 БП.
56 / 7 = 8 блока протеини в 100 г брашно
Като разделим 100 / 8 се вижда, че 12.5г брашно са 1 БП.

В 50 г брашно има 4 БП и 1 БВ.
В 100 г брашно има 8 БП и 2 БВ.

Според този резултат, това брашно трябва да се смята за протеин.
Ако това наистина е така, то това брашно е голям хит! :)

23/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, аз също имах такъв стомашен проблем много дълго време. Ефект имах от спорт - много кардио фитнес, и отделно сутрин едно йогийско упражнение, при което се издишва, "гълта" се корема, и с коремните мускули се избутва корема напред, после пак назад, така няколко пъти. Има много добър ефект, физически размърдва червата. Ще потърся как се казваше, и точно описание, защото беше преди няколко години и съм забравила. Но те разбирам добре, защото усещането беше много неприятно и добре го помня. В допълнение приемах алое и фибри на прах.

За соевите продукти - според стандартните изчисления получих 12.7 гранули са 1 БП. Иначе за съжаление нямам опит със соеви продукти.

За тиквените семки - не фигурират в списъка с най-добри мазнини от Сиърс. Вероятната причина трябва да е това, че имат сравнително високо съдържание на Омега-6 мастни киселини, които е добре да се избягват.

23/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте. Изглежда не сте гледали клипчето на д-р Мария Папазова в "На кафе", но там тя казва нещо много важно за пребиваването в "Зоната", което улеснява всякакви сметки, а то е, че протеините се смятат само от животински произход, а тези от растителен не се броят, защото не се усвояват на 100% от организма и т.н. Та няма смисъл да броите протеините в брашното, лещата, ориза, броколите, гъбите...... А за черния шоколад аз си прибавям по едно парченце (около 5 гр) към храненията и мисля, че не обърква много сметките, тъй като 5 гр са само около 2 гр въглехидрати ;) Е разбира се, ако искаш по-големи количества вече го балансираш изцяло, но задължително добавяй от полезните мазнини (бадеми например, или това което аз правя понякога е малко зехтин под езика), които забавят скоростта на отделяне на инсулина в организма и помагат за горенето на калории. А за мазнините му (от какаовото масло), макар и наситени четох, че не са така вредни, тъй като какаото е полезно за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания :)

23/01/2013 | Unregistered Commenterviksy

Имаме го клипчето тук в сайта. Благодаря, че ни напомни, viksy :) Все пак това брашно е впечатляващо, аз дори не знаех, че съществува такова.

23/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте , аз скоро разбрах за този начин на хранене и от нещата , които прочетох съм много стимулирана да започна , но съм доста объркана относно пресмятанията на блоковете .. когато изчислих , колко блока трябва да приемам на ден ми излезна 7 . Искам да знам дали съм разбрала правилно , че един блок съдържа 1 ВБ , 1 ПБ и 1 МБ ? И как се пресмятат процентите , защото немога да разбера ? Днес мисля да закусвам 200г. 0.1 % кисело мляко , 1 ч.л. мед и 3 бадема например .. това добре ли е ? Може ли да ми кажете примерни менюта за закуска , обяд и вечеря ?

23/01/2013 | Unregistered CommenterYOANA

Здравейте!

Благодаря Много за Отговорите!:)
Към Йоана мога да кажа идеи за закуски може вземеш от книгата "Ние и Зоната" там има примерни менюта за цял ден, даже и за седмица и много рецепти, могат да се ползват и рецептите в сайта.:)
Какво мислите за Закуска Палачинка от 1 яйце, 1 суп. лъж брашно от елда, разбъркваме изпичаме в незалепващ тиган и прибавяме 3 бр бадеми(другите ядки или маслини.Направо може да се направи една смес от 2 яйце -2БП, 1 ч.ч кисело мляко - 1БП , 1 БВ, 2 суп. елда - 2БВ, Разбъкрваме всичко и печем, после добаваме Маслини и ядки.Какво мислите?

Приятен ден!

:)

23/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте, от 2 седмици съм в Зоната. Според калкулатора в сайта ми се полагат 7 или 9 блока, зависи какво се има предвид под ходене пеша :-) Ходя на ден около 30 мин пеша, но пък цял ден съм на стол пред компютър. Вие какво ще ме посъветвате? Ям по 8 блока и се чувствам гладна преди обедния и преди следобедния болк :-) Храня се в следното съотношение 2:2:1:2:1, а целта ми е -(10-15)кг

23/01/2013 | Unregistered CommenterЛуноход

Калкулаторът в този сайт е направен по точните указания в книгата на Сиърс, но в контраст на това, калкулаторът на сайта на самия Сиърс е настроен така, че най-малкия брой блокове е 11. Д-р Мария Папазова съветва да не се консумират по-малко от 9 блока и е най-добре да се придържаме към нейния съвет.

23/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Мерси за отговора, Виви. Не го знаех този съвет на д-р Папазова. Тоест, не бива да се пада под 9 блока? Но пък съм чувала, че жена, консумирала 11 блока започнала да напълнява, а това са само 2 блока от минимума. А на мен целта ми е редукция :-)))
Приемам отговора ти, но питам за всеки случай.

23/01/2013 | Unregistered CommenterЛуноход