iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Ориентиране

Виви,аз си правя доста от зимнината защото зарзавата е от майка ми знам как е гледан
-без изкуствени тарове и други вредни отрови.Всички се напъваме най-вече заради синът ми за него всичко да е възможно най-доброто.Проблема е,че вече всичко е направено и трябва да го смятам така,когато ги приготвях не съм предпалагала,че се захвана със заново хранене.За малкият като си знам,всичко негово е премерено,изчислено в отделни буркани и бурканчета-компоти,сладка с подсладител,апетитки и т.н.За догодина ако е рекъл господ и все още се храня така ще изчислявам и нашите неща.Мисля,че упражнението май дава лек резултат-макар да съм сигурна,че не го правя точно-но за по-малко от 24ч.ходя до заведението 2 пъти макар и по-малко,но за мен това си е постижение.Четох тук във форома,че на едно ядене не трябва да се смесват плодове и зеленчуци,а в книгата на д-р Папазова пък казва да се допълва с плод където недостигат ВБ.Кое и по-вярно и правелно.Лека вечер.

28/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей, Дани! Много се радвам, че имаш напредък с упражнението, макар и малък! Явно е, че работи поне до някаква степен. Ще имаш и още прогрес, сигурна съм :)

Това, което си чела за не-смесването на плодове и зеленчуци, е присъщо на разделното хранене (друга хранителна религия, както се казва). Според теорията на Зоната, това не е изискване в режима. Но има хора, които харесват да комбинират различни здравословни режими, или да си създадат личен "еклектичен" режим - комбинация от добрите неща от два или повече хранителни режими. Аз също харесвам такъв подход, въпреки че точно този принцип за плодовете и зеленчуците засега не го спазвам. Този принцип не влиза в правилата на Зоната. Ако си избрала да се храниш според Зоната, то можеш ядеш плодове и зеленчуци на едно и също хранене.

28/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте!

Искам да ви попитам в таблицата пише че 50 гр. леща е 1 БВ, а в книгата "Ние и Зоната" пише , че 50 гр. варена леща е 1 БВ.Как да се ориентирам колко леща е 1БВ.Да си отделя 50 гр, сурова леща и после да я сваря или да сваря леща и да премеря 50 гр от нея за 1 БВ?

Всичко добро!

Благодаря!

:)

29/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте,искам да попитам дали някои от вас ползва ленено семе вместо мазнина.Тук във форума го дават,че е от благоприятните мазнини,но не знам тази мярка половин суп.лъж.за цяло семе ли е или след кото го смеля.Днес премерих 1 суп.лъж.-за 2МБ 7гр.но след като го смлях се получи повече от 1лъж.-как е по правилно да го меря.На мен много ми харесва кис.мл. с овесени ядки исмляно ленено семе и преди зоната съм си правила такъв микс и ми е много вкусно.Другото което искам да питам-в книгата на д-р Папазава в таблиците отзад дават ябълката,че на 100гр.съдържа 7гр.въгл.което прави около130гр.за 1ВБ,но в таблиците които ползвам за да смятам ХЕ на синът ми ябълката я дават,че в 100гр съдържа 12гр въгл.разминаването е доста,има разлика и при портока,гроздето,сливите.От къде тази разлика и кои изчисления са по-верни нали все за въглехидрати и ендокринология става въпрос.Лека вечер и благодаря предварително.

30/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Сани :) Със сигурност бих пробвала и двата начина. Първата стойност идва от сайта на Сиърс, ето от този източник - това е по-пълен обновен списък с храни от Сиърс, на английски - скоро ще обновя и нашата таблица. Най-добре си премери суровата леща според таблицата в блога, и я свари. Ако искаш да следваш съветите на Папазова, пак можеш. Много хора, следвали нейната книга, са постигнали идеално тегло и здраве. Опитай първо със суровата, след като я свариш, премери 50г от сварената и виж колко е.

31/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, лененото семе е благоприятно, но не в големи количества. Бари Сиърс съветва да се ползва не повече от една лъжица. В таблицата е дадено половин лъжица за един блок, и щом не пише, че е смляно, значи не е смляно, а е за целите семенца.

За ябълките - за съжаление не мога да отговоря на въпроса ти защо в другите таблици е дадено различно. Не знам има ли значение какъв сорт е ябълката, но едва ли.

31/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте!

Искам да попитам може ли някой да изготви Примерен Безглутенов режим по "Зоната", тъй като предложенията в книгата "Ние и Зоната" са изготвени предимно с хляб "Тонус", също и идеите за междинни закуски са основно с хляб.Въобще някакви идеи за Безглутенови рецепти ако някой предложи ще е много добре.

Приятна вечер

31/01/2013 | Unregistered CommenterСани

Сани, мисля, че в нета ще можеш да намериш рецепта за безглутенов хляб. Тук в UK има такъв да се продава. Ако в Бг няма, можеш да го правиш сама.

01/02/2013 | Registered CommenterVivi J.

Сани,пробва ли палачинкити с елда и тиквено брашно,ако си ги пробвала и са сполучливи пиши за 2Б какво слагаш за да се разнообрази малко менюто.Бързо ли стават,че сутрин кои по напред да оправям-детето ли мен ли-все не ми стига времето.

02/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Привет и от мен чисто нова кандидатка за Зоната, нищо незнаеща и сега четяща първата книга с мерак .. :) Но започнах да изчислявам и нещо явно не правя като хората..получих, че имам 68кг. мазнини в тялото си -/ тежа 95кг./..незная може пък да е така..но това преизчисляване ме обърква( - фунтове,инчове) има ли някъде тук н-н за изчисляване направо в кг. и см. ...иска ми се вече да определя дневните си нужди от протеини и да започна...хайде дайте едно рамо ...

03/02/2013 | Unregistered CommenterMANITTA

Здравейте,къде се изгубихте всички помагачи.Днес си купих соя-сурова за покълване и варене-досега съм яла семо печена.Накиснах 150гр.и до вторник вечер ще имам соеви кълнове-чета упътването на етикета-но не знам как се ядът.Вие ползвате ли ги и как?В книгата дават,че една четвърт варена чаена чаша има две-трети ВБ и една-трета ПБ,но по етикет данните са за 100гр:Въглехидрати 24.9г.,Белтъчини 36.9г.,Мазнини 20.7г. струва ми се,че съотнашението тук е различно.Кое е вярно и как да ги смятам.Помагаите по колко грама да према за 1Б или 2Бако е по-лесно за пресмятане,че иначе какво ще ги правя тези кълнове?????????? Също да ми кажете какво ви емнението за пшницата-удачна ли е за Зоната и как варена или покълнала?

03/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравейте!

Пробвах палачинките по следния начин : Смлях 14 гр сурова елда , добавих го към 1 яйце, разбърках и изпекох на незалепваща скара.Това е 1 палачинка - 1 Блок, Направих 2 палачинки и добавих 6 бадема (сурови).Не са сладки, но стават и засищат.Пробвах и едни други палачинки.Тях ги на правих с 80 гр банан намачкан, което е 2 БВ и 2 две яйца.Направих всичко заедно в една купа с черпак направих малки палачинчици ( в керамичен тиган не залепва нищо дори без мазнина) и пак добавих 6 бадема.Вторите палачинки станах по - сладки.:) Вместо бадеми , може да се ползва зехти 2 по 1/3 чаени лъжички за 2 Блока при изпичането им, за да не залепнат.Това ми е опита за палачинки в "Зоната".

Приятна вечер!
:)

03/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте!

Искам да ви попитам какво мислите за накисването на суровите ядки ( бадеми, кашу, орехи).Казват че накиснати суровите ядки разкриват полезните си свойства.Проблем ли е спорд вас да се примат накиснати в "Зоната".Другият ми въпрос е свързан с черния шоколад.Препоръчайте черен шоколад и по колко от него може да се хапвва от него за 1 блок.

Благодаря!

:)

04/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте ,
Дани , покълналите семена са добър избор за храна , на прав път си ! Относно соята най-коректа информация за кълновете и може да намериш в BB team . Аз си правя разни кълнове ,но честно казано соята не е моята любима храна , леко съм предубеден относно нея . Не ми хареса и първия , и втория , и третия път когато ядох кълнове от соя . ( между другото като каза , че четеш етикета на пакетчето там някъде пишеше ли , че соята трябва да стои на абсолютно тъмно и хладно място когато покълва :)))) Аз си правя кълнове от леща , ръж , жито , нахут , люцерна , елда , като моите наблюдения са главно върху тях и колко ме засищат .
Сани , накисването на каквито и да било ядки или семена има определено положителни свойства , зависи ти за какво ги прилагаш .Основен принцип за покълване е накисването на семената предната нощ , като всяко семе си има определен престой във вода - 6 , 8 , 12 , 24 часа . Това дава сигнал на семето да активира своите процеси за кълняемост с идеята , че му предстои нов живот така да се каже . Ти наясно ли си за какво ги искаш тези ядки ? За покълване ? За сурова храна ( накиснати сурови ядки са в основата на всеки суров веган десерт , но там се накисват просто за по лесно пасиране с робота ) ? Освен това тези които споменаваш са богати основно на мазнини и с това са ценни , не виждам проблем и сушени да ги ядеш . Аз кълнове от фъстък съм ял , от бадем също , но от орех .............. Моят съвет е да ги накисваш ако ще ги прибавиш като съставка в някакъв суров десерт , има една изумително вкусна сурова торта с кашу , фурми ,какаово масло :))
Манита дай си всички данни поне , за да можем да ти помогнем , пия рибено масло в големи дози , но още нямам ясновидски способности :))) шегичка , напиши ги мерките в см и ще пресметнем колко блока са ти нужни

04/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Тони,насочих се първосигнално към соята защото е с голямо съдържание на протеини,пък и я препоръчват,че е много полезна за жени наближаващи или вече в менопауза-аз вече гоня четеридесетака и започвам да се замислям.На опаковката не пише нищо за тъмно и хладно,а че трябва да се киснат 8ч. и после да се навлажняват.Аз сега съм ги сложила във фурната на пецчката- не включена разбира се-не знам дали е добре.Смятам да пробвам и пшеничне кълнове но след соята-едно по-едно-сега помагай за нея.Ти как ги яде даи идеи и по-важното по-колко да яд за 2Б.Ти кои предпочиташ най-много от тези които си изброил и откъде ги купуваш,аз не мога в моя квартал да намеря това което ми трябва.

04/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Дани , първо нека да уточним за какви соеви кълнове става дума . Всеизвестните кълнове , които се сервират в китайските ресторанти или може да се купят по магазините на консерви или пресни са от т. нар . боб мунг . Под '' соеви '' точно това се разбира за хората , които се хранят с кълнове . Семена от соя аз не съм пробвал да покълнат защото ме бяха предупредили преди това , че тези кълнове се правят от бобчета МУНГ . Те са едни мънички , зелени бобчета , има ги в опаковки по 200 500 гр в магазините за био храни или техните онлайн версии . Ако не намираш около тебе магазин , от който може да си купиш семена , поръчай си по интернет , но има нещо много важно - семената за кълнове не са семена , от които може да се снабдиш в някой магазин за агрономски семена и препарати. Там семената са обработени с химикали за по добра кълняемост , трябва да си купуваш само семена , на които пише семена за кълнове ! Ако си намериш бобче мунг , накисни го за 12 часа , после го разстели на рядко в сух съд , и от време на време ( 3-4 часа ) овлажнявай бобчетата , но не оставяй вода да се събира под тях .За 2-3 дни стават така известните соеви кълнове . Относно тези семена соя , които си взела не зная какво да те посъветвам , нямам опит с тях , не зная нито как се приемат , нито как се изчисляват .Хубаво е ако правиш бобчета мунг после кълновете да си вариш на пара за 5-6 мин . За другите семена просто темата е мн голяма и трябва да ми кажеш , за кое по точно искаш инфо . От тези които съм изброил редувам всичките , особено пшеницата , елдата и люцерната , те са и мн добри на вкус . Ти трябва просто малко по малко да пробваш всичките и да си избереш , кои са ти добри на вкус , определено не всички са ОК на вкус ако се ядат сурови . Полезна доза за кълнове е минимум 2 супени лъжици на ядене .Това важи за нормално хранене , без съблюдаване на някакви режими . За Зоната изчисления за кълнове може да си изпринтиш от BB team , там са дадени разбити въглехидратите за всяко семе по колко гр / 100 гр . Ако ти е трудно с тези сметки просто си направи една салата според Зоната и сложи 2 супени лъжици кълнове .

05/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!

Никъде не мога да открия колко грама мандарини е 1 БП.Гледах в таблицата, гледах в книгата "Ние и Зоната" и не успявам да открия.Единствено е дадено за портокал/мандарини - консервирани, а на мен ми трябва точния грамаж мандарини "сурови" колко е 1 блок.

Благодаря!

05/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Сани , 100 гр мандарини са 1,28 блок въглехидрати
Калории
53

Белтъчини
0.81 г

Въглехидрати
13.34 г

Мазнини
0.31 г


Източник: Мандарини (сурови) - хранителен състав http://www.bb-team.org/hrani/id/926839_mandarini-surovi#ixzz2K2tUUTMK
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

05/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Тони,здравей благодаря ти,че отделяш време да ми отговаряш.Соята която аз купих е от щанд за деетични и деебетични храни не пише нищо друго освен "Соя зо варене и покълване" и упътването как да се обработва,за сега маи мямат намерение да се развиват,ще изчакам и утре и ще видя ще ги бъди ли или не.По данните дадени на пакета които написах сметнах,че в 100гр.има 37гр.протеин т.е.малко повече от 5Б и 25гр.въглехидрати т. е. около 2,8Б,дано не греша в сметките.Пшенецата която купих от същия магазин също за покълване упътването е същото като на соята.Таблицата:белтъци 14гр.,въглехидрати 67.4гр.,мазнини 1.8гр.по тези данни стигам до извода,че около 13гр.са 1ВБ смятам сега да накисна от пшеницата и да видя какво ще се случи.Ако греша в сметките поправяй.Лека вечер.

05/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здр Дани , по данните , които аз имам 100 гр кълнове пшеница са 4.60 блока въглехидрат , ако се чете буквално би трябвало да се смята и за 1 блок протеин , още повече че доста от тях са с почти изравнени грамове въгл/протеин ,може да считаш че са храни от групата със смесени източници ( за пример ще дам кълнове от боб , варени на пара , които в съотношение въгл / протеин са с почти идеално близки гр ). На който му се занимава да има винаги кълнове под ръка , може да си осигурява междинните закуски от по 1 блок по този начин .Това , което казвам не важи за всички кълнове , все пак трябва да се пресметне за всеки отделно , има и кълнове с голяма разлика и не може да се броят за смесен източник въгл/ протеин . Правя и уточнението , че по принцип растителните храни , както се казва и в Зоната не може да се броят за източник на протеин , поради прекалено малкото и забавено усвояване от организма , но кълновете спадат към суперхраните , които приети по този начин се усвояват в доста по голяма степен .Въпрос на личен избор е кой как ще смята кълновете . Аз ги приемам за смесен източник в моето меню
Соя ( от твоя вид ) 100 гр кълнове : 1.85 блок протеин и 0.94 блок въглехидрат
П.С.
Ако си правиш кълнове от люцерна трябва да имаш предвид , че те са с ниска плътност и са нещо подобно от типа на марулите при благоприятните зеленчуци ,тоест ако трябва да употребиш тях ще ти се наложи да ползваш доста голяма чиния , да не кажа тава :)))

06/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравйте!

Искам да ви попитам правилно ли съм разбрала , че 1 блок мазнина е към 2 грама слънчогледови сурови белени семки, според данните в бб - тийм?
Там пише , че за 5 гр. сурово белено слънчогледове семе има 1.04 гр - белтъчини, 1гр - въглехидрати, 2,57 гр - мазнини.Това е една чаена лъжичка( 5 грама).


Приятна вечер!

06/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравей,Тони още не съм стигнала до люцерната-но и до нея ще допра,засега съм на соя,пшеница и ленено семе.Натопих 1суп.лъж.снощи за проба и тази вечер доста се беше напукало-каква ти е мнението за тези кълнове пишат,че са полезни за перисталтиката и прочистват дебелото черво.От пшенецата накиснах 13гр.суха,но по написаното от теб излиза,че за 1БВ са около 20гр.но суха или вече покълнала-извенявай,че питам като малоумна но докато се ориентирам кое как!!!!!!!!Да пиам и друго което ни ми е ясно при сухия продукт и при вече готовите кълнове има ли разлика в данните при изчисления,питам защото моята соя половината ми се видя,че е млечасала и я сварех като първо премерех цялото количество и сметнах за 1Бколко грама са вече поели водата и у сварих пасирах колкото можах и пребавих- за 2Б закуска утре сутринта -1суп.лъж.авокадо и 3бадема настъргани,соев сос,оцет и сол това пюре смятам да намажа на 1ВБ хляб за да изравня блоковете-това подходящо ли е за зонова закуска.Останалата соя ще изчакам още ден,два някой са се напукали,други не или аз обърках нещо или по-трудно се поддава на покълване.Лека вечер и благодарско.

06/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здр Дани , мисля че е погрешен начина ти на подход и ти създава само затруднения . Фиксирала си се много в тези блокове и това те обърква .Всичко , което ти казвам за кълновете се отнася за вече покълнало семе . Ако се водиш по данните за сухите семена ще са ти полезни само ако решиш да ги готвиш . Много грешно е според мене да накисваш 13 гр семена или малки дози . Определи си един вид семе , накисни около 200-300 гр , за да имаш в реално време повече кълнове , с които да разполагаш . По твоя начин ако накиснеш 13-20 гр , ще ги изчакаш да покълнат , ще ги изядеш и после какво ??? ще чакаш пак 3-4 дена за новата реколта :)) И пак да повторя -всички данни , които ти казвам са за покълнало семе! Ако си измерила първо сухото а после мериш кълновете , и като се има предвид , че те поемат вода и увеличават масата си, ще се заблудиш много с тези грамове .
За лененото семе мога да кажа , че и за него и за останалите покълнали семена важи следното - всички семена носят всеизвестните си положителни качества , но покълнали тези им качества се увеличатват много кратно , тъй че в случая както ме питаш за стомашния тракт и перисталтиката определено кълновете дават по бърз и силен ефект ( всички кълнове се усвояват много добре по принцип от стомаха , не само лененото семе , между другото лененото семе е едно от по -трудните за кълнове , иска повече грижи и занимаване , но пък си струва )

07/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!
я
Искам да ви попитам във видеото, което е поместено в сайта, в което Д- р Папазова показва принципе на "Зоната", в края на видеото казва , че нощната й закуска се състои от 4 -5 суп. лъж.кисело мляко и 3 чаени лъжички слънчогледово сурово белено семе.Но 4 - 5 суп.лъж кисело мялко не е 1 блок, както и 3 чаени лъжички сурово белено семе слънчоглед не е 1, 5 гр мазнина, дори не е балансирано с киселото мялко ( 4- 5 суп.лъж , Би следвало Млякото да е повече, за да отговаря на 3 ч.л семе).
Какво мислите по този въпрос?

Приятен ден !

07/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Сани , сигурно за да е по разбираемо за зрителите , които чуват за първи път за Зоната е казала някакъв неточен пример :))) а ти защо се тормозиш с такива въпроси , имаш си точните таблици с грамовете , мери си само за тебе и хич да не те интересува кой какви примери дава .Още повече , че докторката е много , много години в Зоната , човек с времето си променя режима персонално за себе си ако вижда , че има резултат , освен това няма защо да взимаш точно този пример предвид защото нищо точно няма казано .
Доволна ли си от слънчогледовото семе ? Аз ям такова , но на кълнове и дава страхотен вкус . Едно време го обичах много запечено в тиган и добавено към салатата с хубав мазен дресинг :))))) е в Зоната няма такива глезотийки както всички знаем

07/02/2013 | Unregistered CommenterТони