iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Понеделник
XI072011

Как да вляза в Зоната 

Hranitelna piramidaZoneDiet.comПодготовка за навлизане в Зоната

1. Пийте достатъчно количество вода на ден. Поддържайте тялото си добре хидратирано. Обикновено препоръчваното количество е 1.8 л дневно. Изпивайте по една чаша вода 20-30 минути преди всяко хранене. За по-точно определяне на индивидуалното дневно количество вода, прочетете отговора на Въпрос 17 във Въпроси и Отговори.
2. Предпочитайте плодове и зеленчуци пред макарони, хляб, зърно и скорбяла.
3. Хранете се по-често, но с по-малко калории на всяко отделно хранене.
4. Консумирайте протеини с ниско съдържание на мазнини при всяко основно хранене или закуска.
5. Най-добре прочетете книгата Зоната от Бари Сиърс - можете да я свалите от страницата с Линкове. А още по-добре ще е да прочетете и Ние и Зоната от д-р Мария Папазова - в нея ще намерите зонови рецепти, пригодени към българската кухня.

Навлизане в Зоната

  1. Определете количеството протеини, които са ви нужни на ден. За тази цел използвайте Калкулатора за блоковете протеин. Ако калкулаторът ви изчисли 9 блока протеин на ден, това означава, че общо за целия ден трябва да приемете 9 блока протеин, 9 блока въглехидрати и 9 блока мазнини. Тези блокове ще бъдат равномерно разделени на порции през деня. Препоръчват се общо пет хранения. В нашия пример общо за петте дневни хранения ще ви се съберат по 9 блока от всичките три съставки -протеини, въглехидрати и мазнини.
  2. След като определите количеството на протеините, съставяйте всяко ястие така, че да съдържа по равен брой хранителни блокове протеини, въглехидрати и мазнини.
  3. Например, 3 блока протеини (БП) комбинирайте с 3 блока въглехидрати (БВ) и добавете 3 блока мазнини (БМ). За да дозирате правилно блоковете храна, използвайте Таблица на блоковете.

    Click to read more ...

Неделя
XI062011

Живот в Зоната 

Зоната е реално метаболитно състояние, което може да бъде постигнето от всеки, и поддържано за цял живот. Какво точно е Зоната? Това е метаболитното състояние, при което тялото работи най-ефективно. Ще се наслаждавате на оптимални функции на тялото ви: липса на глад, повече енергия, по-добри физически постижения, също и подобрена умствена концентрация и продуктивност. Умората и апатията са заместени от усещане за енергия и оптимални способности. Загубата на тегло (мазнини), която за повечето хора се превръща в постоянна и обезсърчаваща битка, се получава автоматично когато сте в Зоната.

За да достигнем до Зоната, ще използваме най-мощното лечение, което познаваме – храната. Всеки път, когато отворите уста, за да се храните, вие кандидатствате за получаване на пропуск към Зоната. За да го получите обаче, трябва да се отнасяте към храната като към лекарство. Трябва да консумирате храната контролирано и в подходящите пропорции – като лекарство, въвеждано в тялото венозно чрез система.

Click to read more ...

Събота
XI052011

Айказаноиди

Айказаноидите контролират хормоните. Те са суперхормоните на човешкото тяло и се произвеждат от всяка негова жива клетка. Те са молекулярното лепило, което поддържа тялото цяло. Айказаноидите контролират хормоналната система и всяка жизнена физиологична функция: сърдечно-съдовата система, имунната система, централната нервна система, репродуктивната система и т.н. Айказаноидите са най-мощния биологически агент, познат на човека. Контролирай айказаноидите, и ще отвориш вратата към Зоната.

Айказаноидите са част от оста паракринни и автокринни хормони, които са изключително комплексни и почти невидими. Животът им се измерва в секунди, работят в невъзможно ниски концентрации, и постигат целта си без да използват кръвния поток. Всички видове айказаноиди работят на ниво индивидуална клетка и имат мощен ефект. Те са основния регулатор на клетъчните функции, въздействайки на клетките всяка секунда.

Както всички хормони, айказаноидите оперират като контролна система с противоположни въздействия. Балансът на тези противоположни въздействия довежда до добро здраве, а дисбалансът - до болест. Практически, айказаноидите са телесна система за проверка и баланс.

Click to read more ...

Събота
XI052011

Въглехидрати 

Въглехидратите са различна форма на прости захари, свързани в полимери – нещо като ядлива пластмаса. Тялото изисква постоянно поемане на въглехидрати, за да храни мозъка, който използва глюкозата (форма на захарта) като енергиен източник. Мозъкът употребява повече от две трети от въглехидратите, циркулиращи в кръвния поток докато тялото е в покой. За да се храни мозъка, тялото постоянно трябва да превръща въглехидратите в глюкоза.

Въглехидратите, които не са незабавно употребени от тялото, ще бъдат складирани под формата на гликоген (дълга верига от свързани молекули глюкоза). Тялото има две депа за складиране – черният дроб и мускулите. Гликогенът, складиран в мускулите не е достъпен за използване от мозъка. Само гликогенът, складиран в черния дроб, може да бъде разложен и изпратен обратно към кръвообращението, за да поддържа адекватни нива на кръвната захар за нормална функция на мозъка.

Капацитетът на черния дроб да складира въглехидрати под формата на гликоген е много ограничен и гликогенът може лесно да се изчерпа. Затова резервите от гликоген в черния дроб трябва да бъдат поддържани постоянно. Ето защо имаме нужда от въглехидрати.

Click to read more ...