iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Вторник
VI122012

Странични ефекти на рибеното масло

Странични ефекти от рибеното масло

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат благотворно влияние върху сърдечно-съдовата и мозъчната дейност, спомагат за здравословно отслабване и развитието на мускулатурата, понижават нивото на триглицеридите, кръвното налягане, намаляват риска от сърдечни болести, атеросклероза и тромбози. Също намаляват възпалението, подобряват функцията на имунната система, имат и противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчение на болката и схващането при ревматоиден артрит.

Омега-3 киселините в рибеното масло имат много ползи, затова е препоръчително да се приемат добавки с рибено масло, за да имаме здраво тяло и да водим максимално здравословен начин на живот. 

Според Бари Сиърс единственият страничен ефект от приема на високо пречистено рибено масло е това, че ставате по-умни. Според други източници, въпреки че добавките с рибено масло допринасят за доброто здраве, те не винаги се толерират добре.

Страничните ефекти на рибеното масло (Омега-3 мастните киселини) са малко. Те обикновено се наблюдават след продължително приемане на високи дози. Според Американската комисия по контрол над храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) приемането до 3 грама Омега-3 мастни кисели на ден от риба се смята за безопасно. Бари Сиърс препоръчва доза от 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден за хора в нормално здравословно състояние, 5 грама за оптимално здраве на сърдечно-съдовата система, и 10 грама за лечение на възпалителни процеси.

Диабетиците, хора с риск от кървене, хора с високи нива на LDL (т.нар. лош холестерол), хора с алергия към риба, малки деца, бременни жени и кърмещи майки трябва да бъдат внимателни, защото може да бъдат поставени на по-висок риск от страничните действия на рибеното масло.

Click to read more ...

Неделя
II192012

Коя марка рибено масло?

which-fish-oil

Разгледахме различни производители на рибени масла, и от тях избрахме четири фирми, чиито рибени масла са с високо качество и в същото време достъпни за България. Тези продукти се продават в Америка и Канада, и имат многобройни тествани от IFOS партиди според публикувани номера на партиди в сайта на IFOS. Това означава, че всички те са ултра-рафинирани висококонцентрирани рибени масла с по пет звезди – всяка от тях, присъдена на продукта за удовлетворяване на различни критерии, описани в статията ни Рибено масло.

Има по-голяма вероятност да попаднете на рибено масло от тествана партида, ако изберете от продуктите на предложените фирми-производители, защото установихме, че те имат по-голям брой тествани от IFOS партиди в сравнение с други фирми. Преди закупуване не може стопроцентово се да гарантира, че партидата на вашето рибено масло, е била тествана за качество, освен ако не получите информация от дистрибутора.

Партидните номера можете да проверите на тази страница в сайта на IFOS като потърсите дали партидния номер на вашето контейнерче е даден на сайта като тествана партида – това е възможно едва след като сте го закупили.

Ако искате да сте напълно сигурни, че ще купите тествано рибено масло, трябва преди да го закупите, да поискате от фирмата продавач номера на партида, за да проверите дали той фигурира в сайта на IFOS в списъка с тествани партиди. Сертификатите на IFOS за проверените партиди са е достъпни за разглеждане в сайта на IFOS. Линк към съответния сертификат ще намерите в таблицата срещу всеки предложен продукт. Изброените по-долу фирми имат и други продукти, от които можете да избирате.

Click to read more ...

Сряда
II012012

Рибено масло

Информацията за рибеното масло е събрана и предоставена за сайта от V. Huffman.

Хората често ме питат какво бих променил, ако трябваше да пиша отново първата ми книга "Зоната". Единственото нещо, което бих направил по-различно, е усилено да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра-пречистено фармацевтичен клас рибено масло. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесет и първи век. Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината.
                                                                                                                                     Д-р. Бари Сиърс - Omega RX Zone

Омега-3 мастни киселини

Повечето от нас са запознати с ползите на рибеното масло и Oмега-3 мастни киселини. За това се пише в списания и вестници, говори се по телевизията и радиото, както и навсякъде в интернет. Но това което е от значение, и по-голямата част от потребителите не знаят, е какво точно е Омега-3, откъде идва, и как да получите благоприятни резултати, без нежелани странични ефекти.

ω−3 мастни киселини (или Омега-3 мастни киселини) са незаменими ненаситени мастни киселини с двойна въглеродна връзка, намираща се след третия въглероден атом (откъдето идва и тройката в името -3), преброена от края (Омега от гръцки) на въглеродната верига. Тялото се нуждае от незаменимите мастни киселини, но няма способност да произвежда достатъчно количество от тях, затова единственият начин да си ги набавим, е чрез храната - чрез консумацията на риба, под формата на капсули рибено масло или в течно състояние, като хранителна добавка. Единствената причина, поради която рибата и рибеното масло се смятат за толкова полезни, е наличието у тях на дълговерижни Омега-3 мастни киселини - EPA (айкозапентанова киселина) и DHA (докозахексанова киселина).   Всъщност, рибите не се справят достатъчно ефикасно с произвеждането на Омега-3 мастни киселини. Това по скоро е „професия“ на водораслите. Рибата е просто в края на хранителната верига, която започва с водораслите. Когато рибата се храни с водорасли или други риби, които консумират водорасли, това води до натрупване на EPA и DHA в мастните им тъкани. Колкото по-мазна е една риба, толкова повече Омега-3 съдържа, но за съжаление в това число влизат и толкова повече тежки метали, органичен живак и др.

Click to read more ...

Понеделник
XI072011

Какво е зоната? 

Всеки път, когато отворите уста, за да се храните, вие кандидатствате за получаване на пропуск към Зоната. За да го получите обаче, трябва да се отнасяте към храната като към лекарство. Трябва да консумирате храната контролирано и в подходящите пропорции.

                                                                                                                   Зоната, Бари Сиърс

Зоната не е диета в типичния смисъл на думата. Думата диета обикновено предполага краткотраен период на лишения, и след това завръщане към старите хранителни навици.
Зоната е програма за цял живот. Основното в този режим не е загубата на тегло. Тя е режим, в който храната се употребява като лекарство за контрол над инсулина, и чрез това подобрява производството на „добри” айказаноиди, които помагат за поддържането на потока от информация във вашия биологически Интернет. Загубата на мазнини е просто приятен страничен ефект от подобрения контрол над инсулина. Трето, Зоната не е високопротеинова диета защото осигурява адекватни (не и в излишества) протеини в контролирани количества през деня, за да поддържа крехката телесна маса.

Важното е да постоянствате при всяко хранене. Хормоналното ви състояние е толкова добро, колкото вашето последно хранене. И хормоналното ви състояние е толкова добро, колкото вашето следващо хранене. Ако вашето последно хранене не е успяло да забави процеса на стареене, то тогава го е ускорило. Всичко, което трябва да правите, е да сте последователни. И това е така когато приемате и което и да е лекарство.

Click to read more ...