iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Ориентиране

Здравей Виви , би ли обяснила как и защо най- малкия брой блокове в сайта на Сиърс е 11 ? Когато почнах Зоната блоковете ми ги изчислих на 9 .Аз и в книгите и в сайта му все еднакъв резултат получавам .

23/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Виви,ще съм ти благодарна ако ми обясниш това йога упражнение за да пробвам и него,а за Кардото-комбо ходя 2 пъти седмично на тренировки по 1час с инструктор-направо ни изтисква като лимони,някои седмици когато мога ходя доплнително още 1час на Тае-бо-женски вариант.За тиквените семки питам защото ми казаха,че деиствали много добре на перисталтиката,но щом не са удацен вариант ще пробвом с тиквено брошно.Сани към теб казвай откъде го купуваш,ако си от Пловдив ще е най-добре и точна инфомацията.Искам да ви питам ако млекото което пия е домашно-от човек-а,не обесмасле да намалям ли от мазнините-примерно не 6 фъстъка,а 3-4.

23/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Виви,ще съм ти благодарна ако ми обясниш това йога упражнение за да пробвам и него,а за Кардото-комбо ходя 2 пъти седмично на тренировки по 1час с инструктор-направо ни изтисква като лимони,някои седмици когато мога ходя доплнително още 1час на Тае-бо-женски вариант.За тиквените семки питам защото ми казаха,че деиствали много добре на перисталтиката,но щом не са удацен вариант ще пробвом с тиквено брошно.Сани към теб казвай откъде го купуваш,ако си от Пловдив ще е най-добре и точна инфомацията.Искам да ви питам ако млекото което пия е домашно-от човек-а,не обесмасле да намалям ли от мазнините-примерно не 6 фъстъка,а 3-4.

23/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, за Пловдив, пробвай в магазини "Зелен". Има такъв в пресечката между Кукления театър и малката Главна. Там има най-различни брашна. Относно млякото - аз също пия домашно, като имам. Като се превари, оставяш да изстине, обираш каймака и после го слагаш в хладилника. Там се стяга и образува още каймак, пак ще го обереш. Като си сипеш, ще го загрееш и пак ще обереш каймака. Аз така правя. А от него си правя и домашно масло за детето :-) Става чудесно, но доста трябва да се дрънка :-)))

24/01/2013 | Unregistered CommenterЛуноход

Тони, когато си изчислявах моите блокове според алгоритъма, даден в книгата на Сиърс, моите излязоха 8 блока. А в неговия сайт излязоха 11. Други момичета също са споделяли същия опит. Мисля, че калкулаторът на Сиърс в сайта е настроен за минимума за средната американка (те са средностатистически по-едри), и ако стойността на блоковете е по-малка от 11, връща 11. При мъжете измерванията са други - взимат се тегло, височина, талия (най-тясната част) и китка. А при жените - тегло, височина, обиколка през пъпа, ханш. Вероятно трябва да адаптирам калкулаторът в сайта тук, и да сложа минимум 9 блока за жени. За мъже не съм имала време да направя калкулатор.


Луноход, опитай с 8 блока и виж как се чувстваш. Опитай и с 9, и пак виж как се чувстваш. Ако някой яде 11 блока и има усещане за преяждане, тогава нищо чудно, че ще напълнее. Бари Сиърс казва, че трябва да се избягва преяждането. Не бих могла да изям 11 блока.
Това, че някой е казал, че е напълнял от 11 блока... не е достатъчно. Има ли нещо, което не е правил както трябва?
"Само" два блока не са никак малко.
Представи си два блока спанак или два блока тиквички. И пак - който иска да е стриктен, ще си набавя въглехидратите предимно от зеленчуци и плодове. Ако в двата допълнителни блока има 2 БВ от хляб, това няма да е добре.
Гледам, че тук сега обсъждаме все такива храни - брашна, шоколади... Изключете тези храни, или ги яжте само понякога и в съвсем малки количества. Ако ще ядете хляб в порция от 3 блока, изяжте само 1 блок хляб, а не всичките 3 блока въглехидрати да са ви от хляб.
Ще потърся точно къде Папазова казваше за 9-тте блока, и ще пиша.

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, не намалявай добрите мазнини.
Намерих упражнението на английски, ще свърши ли работа? Ако не, ще го преведа.

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Виви, мерси за отговора. Придържам се към 8 блока, като в критичните дни, когато не съм имала възможност да спазя 4-часовата разлика между храненията и съм огладняла, приемам по 9 блока, тоест, към 16ч изпивам 2ч мляко, например, с 6 бадема. Но се старая да се придържам към 8 блока.
Лошото е, че карам само на салати и взеха да ми писват. Просто нямам време да готвя.... А и да си нося супа на работата :-)
Закусвам с извара, кога с мед, кога с плод, салата за обяд и вечеря и мляко за междинните. Между другото, хареса ми извара с мед и зехтин. Знам, малко странно звучи :-))) Тази сутрин закусих с извара и грозде. Предпочитам да си мисля, че 8 блока ми стигат :-)

24/01/2013 | Unregistered CommenterЛуноход

Луноход, ти си като мен :) И аз нямам време да готвя отделно за себе си. Изобщо, напоследък нямам никакво време за нищо извън работата и детето. А, носенето на супа на работа не е толкова зле, стига да имаш време да я направиш, и да имате нещо като "кухня" на работното място с микровълнова печка, където да я стоплиш, и да седнеш да си я изядеш. Аз съм си носила, но много рядко, да си призная :)

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Йоана, отдавна мисля да направя примерни менюта, но за съжаление липсата на свободно време време не ми позволява да се занимая сериозно. Идеята на Сани е добра, Ние и Зоната е чудесно място, откъдето да започнеш. В нея даже има показано как се преработват съществуващи рецепти в Зонови.

Сани, пробвай тези палачинки, така написани са балансирани, но тъй като не ям палачинки и нямам много опит с тях, не знам как ще ти се получи консистенцията за печене. Пробвай и се похвали :)

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Намерих точно в книгата на Папазова Полезни практически съвети на стр 72 в моето издание, съвет номер 3 - пише минимум 8 блока даже, а не 9. Така че Луноходке, добре си с 8 блока, не си под минимума. Аз съм на 9 блока, преди бях на 10, но в Зоната апетитът ми е намалял. :)

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Момичета,здравеите я помагите и с моите блокове да не би да съм в грешка-данните са височина 159см.,талия 82,5см.,ханш 96см.,тегло 54кг. ако имате време и желание проверете ме аз ги сметнах 9блока на ден.Виви ако може и не те затруднява преведи упражнението,че с англииския не се познаваме.Момичета,аз практикувам така едната вечер готвя две яденета за мъжете на другата две или три от по 2 и от по 3 блока за мен като гледам да мога да ги деля по равно,защото тази седмица ги преразпредилих сутрин и обед по 2,вечеря 3 и закуските по 1.Даите идеи за междинни закуски които се ядат бързо и докато се работи-шивачка съм и закусвам докато работя.Нося си кис. мляко,кашкавал с ябълка,дом.сок вътре със сирене и ядки към тях но друго не се сещам.Искам да ви питам след ядене дали пиети много вода,аз в повечето случаи изгарям и пия много,а не ям солено ограничавам солта.Това нормално ли е или нещо бъркам.Да питам и за шунката вие каква ползвате,аз ям на Враво -пише Шунка-София и по етикет белтъци 14гр.,въглехидрати 2гр.,калории 93 за 100гр това означава,че в 50гр.има 7гр.и това е един блог,а в книгата пише 42гр.за 1Пб кое да считам за вярно засега се придържам към данните по таблиците на книгата.

24/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, ето тук пуснах упражнението, намерих го и на руски, но съм написала упътване и на български.

24/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Дани, не си споменала физическата си активност, която е нужна за изчисляване на дневните блокове. Аз мисля, че 9 блока ще са ти добре. Ако ти идват много, мини на 8 блока. Ти ще усетиш. Винаги има място за нагаждане в Зоната.
Да ти се пие много вода когато си в Зоната, е нормално.
За продуктите, шунката и др. в България, нека някой друг отговори защото не живея в България. Живея в UK и тук разчитам предимно на данните от етикета. Всеки продукт има етикет, дори салатите, и рядко ми се налага да ползвам таблици (затова се постарах да обясня как се изчисляват блоковете на страницата с Блокове). Имай предвид, че данните в таблицата в този сайт са взети от източници на Бари Сиърс, така че за месата и млеката може стойностите да се различават малко от тези на българските. Данните в книгата на д-р Папазова има шанс да са по-близки, но от друга страна знам, че в Бг много хора не разчитат на данните от етикета. Предлагам все пак да започнеш според етикетите на продуктите, и ако до 2 седмици имаш застой или нямаш резултат, ще трябва да преразгледаш подхода.

Междинни закуски - сирене, кашкавал или шунка, пуешко или пилешко филе, плод, домат, нарязана краставичка, морковче, стъбла от целина, репички, ядки, авокадо, Малки количества нарязани зеленчучета няма да вдигнат много блоковете, но ще внесат разнообразие. И не забравяй добрите мазнини, никога не ги пропускай.

25/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Виви,благодаря за упражнението още утре ще се опитам да го направя обаче не съм сигурна дали ще успея доста трудничко ми се видя.При теб бързо ли ти се получи и след колко време имаше резултат.За вадата аз пия много но веднага след хранене на веднъж по 0.500мл. до 0.800мл.и чак ми става тежко.Днес съм с гадно монотонно главоболие възможно ли е да,че снощи се изкуших и ядох сладко,но днес цял ден спозвам блоковете.между храненията нищо ли не ви се дояжда,аз понякога не съм гладна на корем-както казват-но на устата ми се яде какво да правя в такъв момент.Чао и лека вечер.

25/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Дани , ще си позволя един съвет без да си го искала , дано не е нахално. Шокиращо звучи начина ти на пиене на вода . Трябва да смениш генерално начина си на редуване и приемане на вода . Да изпиеш 500-800 мл веднага след хранене е много груба грешка .Не искам да се повтарям , вече има подобна информация в сайта . Да ти се пие вода не е нормално само за Зоната , това е нормално по принцип за всеки човек . Водата е едно от малкото все още безплатни лекарства .Начинът по който я приемаш не я прави лекарство в никакъв случай. Моят съвет е да опиташ само за 24 часа един много лесен вариант - 30 мин преди хранене и 2 часа след хранене не пий вода . Дори да ти се пие, наложи си забрана и не пий .Както в Зоната е задължителен регулиран прием на храна по часове , така и водата си има собствени закони за прием .Освен това ако се храниш с много сурова храна ( благоприятни въглехидрати в таблицата за блокове ) ще си набавиш неподозирано количество вода. Тези 2 стъпки регулират и научават стомаха кога и как да работи . Не се очудвай ,че храносмилателната ти система не е ОК, след като я подлагаш на такъв стрес ! Ако успееш 24 часа да спазиш това, усети как се чувстваш и ако си по добре продължи 1 седмица по тази схема .Успех!

25/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Виви , благодаря за пояснението :) сега разбрах какво си имала предвид под 11 блока .

25/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Дани, и на мен това упражнение ми се струваше много трудно. Бях го виждала преди това защото се интересувах от йога, но не бях го опитвала. Един ден като ме застигна стомашно неразположение с тежест и т.н. разрових интернета за някакви идеи, и така го намерих. Тогава нямаше толкова много инфо за него, както сега. И бях намерила само снимки, а не видео. Но понеже бях виждала и горе-долу визуално си спомних за какво става дума, прочетох инструкциите и тръгнах да го правя. И първия ден не можах, втория не можах... май 3-4 дена отне докато го нагодих донякъде. Работата с дишането е по-сложната част. Нагодиш ли това, то ще се получи. Онова обяснение беше много хубаво, и ще търся такова, обещавам. В него имаше и визуализация на два центъра, единия - в слънчевия сплит, другия - малко под пъпа. Там минават съответните чакри и има точки с някакви имена, които съм забравила. Като издишаш и дръпнеш корема така, че да хлътне, трябва докато издърпваш нагоре и навътре, да визуализираш тези две точки. И все едно коремната стена ги допира. Така се активират енергиите, които минават от там.

Прави само пръвата част от показаното в клипа - навън и навътре. Съвсем достатъчно ще е. Това мърдане отляво надясно не мога да го правя и не съм полагала усилия. Но след няколко дни опити с първата част, успях. Как разбрах ли, ами около 15 минути след упражнението една сутрин, трябваше да навестя "заведението" и така разбрах, че съм го направила успешно, щом имаше ефект :) И така - правех го всяка сутрин и работеше почти безотказно. Рядко имаше случай да не се получи, може би заради това, че не винаги съм успявала да го направя добре. Тогава не спортувах активно, само това упражнение правех.

В никакъв случай не се обезкуражавай, опитвай докато го направиш. Дори ако има някъде наоколо курс по йога, може да се поинтересуваш от йога шала, или аштанга йога шала. Успех! И ни дръж в течение с прогреса :)

26/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Главоболието би могло да е от ядене на сладко, определено. Особено ако си била доста стриктна и изведнъж си похапнала. И корема също ще ти натежи. Когато съм стриктно в Зоната рядко ми се яде сладко. Трябва да се хапва внимателно защото сладкото иска още сладко и край няма. Сладкото вдига инсулина, а той е причината за покачване на теглото. Може да опиташ от малкото сладки рецепти, които има в сайта тук. Виж в книгата на Папазова за нещо сладичко, може би със стевия.

26/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте момичета. Ще съм ви благодарна ако ме ориентирате как се смята туршия която не е с олио, захар, оцет и т.н, а просто сурова туршия с морков, карфиол, зелени домати, сиврия, краставички само със морска сол. Тук е написано 4 чл, но вероятно тава въпрос за туршия която има и захар и оцет и други екстри.

26/01/2013 | Unregistered CommenterAni

Виви няма да се отказвам ще опитвам пък дано стане днес не знам дали нещо съм постигнала защото до момента няма развитие но сутринта като го правих после чуствах корема си по-различно не мога да го оприча как но беше в положителна насока.Хубавото е,че не изисква почти нищо само малко време и постоянство,а не обикаляне по лекари,прием на лекарства,изследвания и т.н.Като намираш такава информация качваи все ще помогне на някои кота мен.Пак ти благодаря.
Тони не е нахално,че ми даваш съвети и преди писах,че съм отворена към всякакве съвети и напътствия точно за това си казах проблема за да ме посъветвате и да ми казвате къде греша.Днес опитах с приема на вода както ти ме съветваш през деня успях но след вечерята издържах 1ч.30мин. и се нагълтах но поне се спях на около 300-350мил.Искам да те питам при този прием не натоварвам ли бъбриците в малкото време което остава до следващото ядене защото тогава трябва да наваксам нужните литри за деня.
Ани и аз кото теб питах за тази трушия-обикновенната -само в саламура като киселото зеле и кото никои не ми даде отговор пък в саита даден от Виви няма информация поне аз не открих започнах да си меря по 1ч.ч но само от зелето другите неща не ги ям,а карфиола го варя и готвя той и суров и варен все по 4ч.ч. го дават-този информация е от книгата на д-р Папазава отзат в тавлиците.Дано сама не те подвеждам,че и аз отскоро се храня така и още ги уча нещата.
Към всички дали е полезно и правилно да слагам канела на млекото-кисело и прясно-кото го пия било сутрин или вечер нали я дават,че бута кр.захар и тава ви трябвало да намаля и производството на инсулин в организма.И за орехите да питам тук някъде в форума четох,че вече са реабилитирани и магат да се ядат както другите ядки но колко са 1м.б.в таблицата ги дават половин чаена лъжица но счукани,а на цяла ядка как да го сметна.Лека нощ на всички.

26/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, в сайта на bb-team.org има информация за туршията - ето тук, но тя е само с карфиол и лук.

Ех, тая туршия :) В списъка на Сиърс има дадено за кисели краставички - пише, че 3 броя 3-инчови краставички дават 1 БВ :) Не мога да кажа по-точно, трябва да се види на етикет на буркан с подобни зеленчуци и да се съди приблизително. Но не се притеснявайте, защото прецизните мерки и теглилки не са решаващи в Зоната. Ако бяха решаващи, нямаше повечето неща да се измерват в чаши, нямаше да има и метод "на око". Една чаша има определена вместимост, и ако в нея нарежете на дребно една ябълка, грамажът, който ще побере, може да е различен ако ябълката е на по-едри парчета. Ако не ядете туршия на всяко хранене, няма да е голям проблем ако не е претеглена с перфектна прецизност.
Да бъдеш в Зоната означава и да се научиш да заобикаляш такива малки неизвестни, и да компенсираш. Ако едно хранене е с неизвестно, то следващото трябва да бъде добре премерено и в диапазон. Не знам дали се изразих добре, но се надявам да сте разбрали какво искам да кажа.

Дани, само така! Продължавай упорито с упражнението и със сигурност ще успееш, ти ще усетиш.
За водата много ти се чудя как така успяваш да пиеш по толкова много наведнъж. Аз съм обратния случай. Пие ми се повече когато съм в Зоната, но дори тогава не мога да изпия повече от 1л и 200г. Пия на чести глътки, по малко.
За канелата и аз съм чувала, че уж намалява кръвната захар и че се отслабва ако слагаш половин лъжичка канела в кисело мляко сутрин, но не знам в какви количества и как е правилно да се приема. Познавам една личност, която яде така канела в кисело мляко поне от 2 години и не е отслабнала. Така че не мога да посъветвам, трябва да потърсиш инфо в гугъл.

За орехите - в таблицата на блоковете, която можеш да видиш в менюто отдясно, пише, че 1 орех е 1 БМ. Аз ям много орехи, те са сред предпочитаните от мен ядки заедно с бадемите и кашуто.

В Зоната трябва да усещаш лекота. Това не е диета, която да кара тялото ти да страда по някакъв начин. Някои хора мислят, че щом не усещат дискомфорт, значи диетата не е ефективна, но Зоната е точно обратното на тези разбирания.

27/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здравейте , Дани радвам се че си опитала по различен прием на вода ,като за първи ден и час и половина е добре да имаш пауза . Както всяко ново нещо и тук ще ти трябва малко период за адаптация. Най-важното е, че не пиеш водата непосредствено след хранене .Колкото до въпроса ти за натоварването на бъбреците мога да ти кажа , че много повече бъбреците се товарят от други '' вредни '' храни , а не от самата вода . Идеята с коята тези органи са в нашето тяло е именно да филтрират течности и изхвърлят токсини , водата само е техен помощник ( разбира се има и патологични състояния , при които приема на вода не е добре да е в повече , но да приемем , че става дума за теб , а ти си нормална средностатистическа жена ). Много повече натоварваш бъбреците си с приема на сол . Чета , че темата с туршиите е на дневен ред .Всяка консервирана храна е пълна с голямо количество сол , което е гаранция за непълноценно и нездравословно хранене. Забравете ги тези туршии , лютеници , компоти и подобни консерви ако искате да сте в максимален режим на полезно хранене. Няма смисъл да се мъчите да смятате техните блокове и да съставяте менюта с тях . Когато ви се ядат тези хране , седнете хапнете си колкото ви е сладко , но с ясната идея , че това е '' невидова'' храна за нас хората. Ако ядеш туршия 1 път в седмицата абсолютно нищо няма да стане с твоя режим , няма защо да смяташ блокове и блокчета , седни и се наяж като бял човек колкото ти е сладко с туршия :)))
П.С . Пиенето на големи количества вода на един път натоварва най- вече сърцето , на много места съм чел , че изпиването на 2 чаши вода е в състояние да вдигне рязко кръвното налягане и не трябва да се пие 500-600 мл на един прием.Така че бъбреците си не ги мисли , 2 - 2 ,50 литра вода може да се разпредели идеално на прием по начина ,по който ти казах :)

27/01/2013 | Unregistered CommenterТони

Тони, прав си за туршиите, но нали е зима... :) И аз смятам, че консервираните храни трябва да се намалят колкото е възможно, и отделно от това, да се избягват металните консервени кутии (като за риба тон например).

Вижте и новата статия за мазнините за готвене.

27/01/2013 | Registered CommenterVivi J.

Тони благодаря за написаното относно водата днес като че ли по ми се получиха нещата успях без голяма жажда да изчаквам да изминат 2ч.и не пия такива големи количества на един път,спирам се на 200-250мл.За трушиите те са част от българската кухня няма как да не ги ядем.Тази която аз ям съм си я правила аз и съм внимавала със солта пък 1-2 пъти седмично по 1ч.чза 1ВБ не вярвам да ми навреди.
Виви и аз предпочитам орехите и затава попитах за тях пък и имам в повечко от тях,че другите ядки са доста скъпички по нашите магазини,а сега зимния сезон с отоплението на ток доста ми се натоварва бюджета.За упражнението не се отказвам-продължавам пък дано се получи.

27/01/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, щом ти си правиш туршията, премери колко блока чушка слагаш, колко блока карфиол и т.н. и после на око - ако хапнеш 1/3 буркан, ще знаеш каква част от общите блокове хапваш. Това е за следващата зима :)
Ще потърся повече информация за орехите.

28/01/2013 | Registered CommenterVivi J.